Amazon Osakkeet (AMZN) 2023

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Päivitetty: 23 Tammikuu 2023

Amazon tunnetaan amerikkalaisena verkkokauppana, joka on perustettu vuonna 1994. Verkkokauppa pisti aluilleen Jeff Bezos omassa autotallissaan, aluksi se keskittyi myymään pelkästään kirjoja ja nykyään se on monipuolistanut toimintaansa. Nykyään Amazonin osakkeet ovat suosittuja ja yhä useammat sijoittajat valitsevat sen sijoituskohteekseen. Ympäri maata yhä useammat haluavat ostaa Amazonin verkkokaupan tarjoamia tuotteita.

Nykypäivänä Amazon on globaali suuryritys ja parhaiten se tunnetaan verkkokauppa-alustana. Verkkokaupan lisäksi Amazonilla on omistuksessaan monta yhtiötä esimerkiksi median tuotantoon ja julkaisemiseen liittyen. Vuonna 2021 Amazonin perustajasta Jeff Bezosista tuli maailman rikkain ihminen.

eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Amazon osakkeen ostaminen

Amazonin ja muiden vastaavien osakkeiden ostaminen onnistuu turvallisesti ja helposti suositun kapankäyntialustan eToron avulla. eTorosta löydät laajan valikoiman erilaisia osakkeita, kryptovaluuttoja, hyödykkeitä ja ETF:iä

Seuraavassa osiossa käymme läpi, miten voit avata tilin eTorolle, se vie korkeintaan vain muutaman minuutin.

Tilin luominen eTorolle

Luodaksesi tilin eToron palvelun kautta, siirry sivustolle ja klikkaa kohtaa ”Liity heti”. Tämän jälkeen eteesi avautuu lomake, jonka kautta voit luoda oman käyttäjätilisi. Sinun tulee täyttää lomakkeeseen haluamasi käyttäjätunnus, oma sähköpostisi ja valitsemasi salasana. Tämän jälkeen hyväksy eToron käyttäjäehdot, tietosuoja- ja evästekäytännön. Vaihtoehtoisesti voit myös käyttää rekisteröitymiseen Facebook tai Google tiliäsi.

Kun olet rekisteröitynyt palveluun, ohjataan sinut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit alkuun koittaa Demo-tiliä, jotta tiedät tarkemmin alustan toiminnot. Pääset siis kokeilemaan leikkirahalla, miten osakkeiden ostaminen tapahtuu.

eToro tilin vahvistaminen ja rahan tallettaminen

Kun olet kokeillut eToron käytettävyyttä leikkirahalla ja haluat tallettaa oikeaa rahaa, tulee sinun ensin vahvistaa oma tilisi. Tilin vahvistaminen eTorolle on välttämätöntä, jotta saat parasta mahdollista palvelua ja talouspalvelusäädökset edellyttävät sitä kaikissa alustoissa, jossa tehdään rahansiirtoja.

Tilin todentamiseen tarvitset virallisen valtion myöntämän henkilötodistuksen, puhelinnumeron ja todisteen osoitteestasi. Osoitteen todentamiseen riittää viimeisin kopio esimerkiksi sähkölaskustasi, jossa tulee ilmi kaikki henkilötietosi.

Kun olet vahvistanut tilisi, voit siirtyä rahantalletukseen klikkaamalla talletuspainiketta. Talletus onnistuu tilisiirrolla, luottokortilla tai PayPalin kautta. Tällä hetkellä eToron minimitalletus on 50 euroa.

Ensimmäisen osakkeen ostaminen eToron kautta

Tilin vahvistamisen ja ensimmäisen rahatalletuksen jälkeen etsi eToron palvelusta osake, jota haluat ostaa. Kirjoita hakukenttään esimerkiksi Amazon ja eteesi avautuu kyseisen osakkeen sijoitussivusto. Aloittaaksesi osakkeen ostamisen klikkaa ”Käy kauppaa”-painiketta ja saat näkyviin osakkeen ostolomakkeen.

Kirjaa ostolomakkeeseen haluamasi kauppasumma, jolla haluat ostaa yhtiön osakkeita. Tässä kohtaa voit valita haluatko käyttää ostossasi vipuvoimaa. Valinnan jälkeen paina kohtaa ”Avaa kauppa” ja nyt olet tehnyt ensimmäisen osakeoston. Jos teet ostosi pörssin ollessa kiinni, kauppa toteutuu vasta aukioloaikana.

Seuraavaksi käymme hieman läpi Amazonin osakkeen historiaa ja yhtiön nopeaa laajentumista.

Amazonin osake historia

Alkutaipaleella Amazon keskittyi tarjoamaan sähköistä kaupankäyntiä, joka 2000-luvulla laajentui pilvipalveluihin, tekoälyyn ja digitaaliseen suoratoistoon. Amazon on perustettu Washingtonin Seattlessa vuonna 1994. Sen perustaja Jeff Bezos tiesi alusta alkaen mitä hän tekee ja valitsi perustamispaikaksi Seattlen. Seattlessa on myös Microsoftin pääkonttori, joten hän tiesi, ettei sieltä lopu tekninen työvoima.

Vuonna 1997 Amazon listautui pörssiin ja jo heti seuraavana vuotena se aloitti musiikin ja videoiden myymisen sekä toiminta laajennettiin kansainvälisille markkinoille. Kansainvälistyminen aloitettiin Saksasta ja Britanniasta. Toiminnan laajentuessa Amazon alkoi kirjojen lisäksi myymään kulutuselektroniikkaa, videopelejä, leluja ja kodintarvikkeita. Tuotevalikoiman laajentaminen oli loistava strateginen päätös, jolla mahdollistettiin valtava organisaation kasvu.

2000-luvulla Amazonin kasvu jatkui ja vuonna 2002 se perusti Amazon Web Services-palvelun, joka oli suunnattu markkinoijille ja kehittäjille. Se avasi markkinoijille tilaisuuden kerätä hyödyllisiä tilastoja ja tietoja verkkosivuston liikenteestä, suosiosta ja sen käyttäjistä. Nykypäivänä nämä tiedot auttavat markkinoijia kasvattamaan liiketoimintaansa uusiin sfääreihin.

Vuonna 2006 Amazonin toiminta kasvoi ja se kehitti Amazon Fulfillment-palvelun, jonka kautta kuka tahansa pystyi myymään omia tuotteitaan. Palvelu hallinnoi tavaroiden myymistä sivuston kautta ja samalla pitää kirjaa kaikista myyjistä. Eikä tässä vielä kaikki, sillä vuonna 2012 Amazon osti Kiva Systemin, jonka avulla Amazon pystyi automatisoimaan varastojen hallintaliiketoimintaa.

Myös vuosi 2018 oli Amazonille mullistavaa aikaa, sillä se teki kaupat Apple Inc:n kanssa, joka antoi sille oikeudet myydä joitain Applen tuotteita omalla sivustollaan jälleenmyyjien avulla.

Tänä päivänä Amazonista puhutaan maailmanlaajuisesti ja sillä sanotaan olevan vaikutusvaltaa taloudellisesti jopa enemmän mitä monen maan hallituksilla. Amazon on osana viiden maailman suurimman tietotekniikkayrityksen joukossa, johon kuuluu esimerkiksi Apple, Google, Facebook ja Microsoft. Amazonilla on jenkeissä hallussaan jopa yli puolet koko maan tavarantoimituksista, joten kyseessä ei todellakaan ole mikään pieni tekijä.

Millainen on Amazonin osake vuonna 2022?

Tällä hetkellä Amazonin osakkeen hinta on yli 3 000 USD. Hinta kertaa sen, että kyseinen osake on kovassa nosteessa ja sen suosio on noussut yhä useamman sijoittajan keskuudessa. Monesti osakkeiden arvo on sanottu olevan korkeimmillaan alkuvuodesta, tämä näkyi myös Amazonin osakkeessa.

Vielä on mahdotonta sanoa mihin suuntaan Amazonin osake kehittyy, kuitenkin monet analyytikot ovat todenneet tulevaisuuden näkymine olevan hyvät.

Amazon osinko

Amazon ei ole koko 27 vuoden aikana maksanut ollenkaan osinkoa. Tämä voi kuulostaa hullulta, varsinkin kun kyseessä on jättimäinen yhtiö. Vaikka osinkoa ei ole koskaan jaettu, on sijoittajat ollut tyytyväisiä kurssikehityksen nousuun.

Amazon ei maksa osinkoa, sillä se käyttää ylimääräiset varannot laajentamisen ja kasvun rahoittamiseen. Amazon on pyrkinyt vuosien saatossa laajentamaan toimintaansa ostamalla eri toimialoja. Vaikka osinkoa ei jaeta, on tulevaisuuden kasvu vahvasti läsnä. 

Seuraavissa osioissa tutustumme tarkemmin Amazonin tytäryhtiöihin, osakkeen plussiin ja miinuksiin sekä Amazonin tulevaisuudennäkymiin. 

Amazonilla on useita tytäryhtiötä

Amazon on vuosien varrella ehtinyt ostamaan useita yhtiöitä eri toimialoilta. Nykyään sillä on monia tytäryhtiöitä.

Amazonin tytäryhtiöt:

 • Twitch
 • IMDb
 • Whole Foods Market
 • com
 • Amazon Robotics
 • Audible
 • Amazon Web Services
 • Goodreads

Amazon osakkeen plussat ja miinukset

Amazon osakkeen plussat:

 • Mahtava kurssikehitys
 • On yksi suurimmista tietotekniikkayrityksistä
 • Markkinajohtaja

Amazon osakkeen miinukset:

 • Huhut Amazonin työntekijöiden huonoista oloista
 • Voiko osingon maksamattomuus olla ikuisesti hyvä asia?
 • Useita toimialoja
 • Onko mahdollista, että kurssinousu jatkaa loputtomasti nousuaan?

Kannattaako Amazonin osakkeen ostaminen?

Useimmat isommatkin yhtiöt kokivat kovan kolauksen koronapandemian takia, mutta Amazon lukeutui niihin harvoihin yrityksiin, jotka pelkästään hyötyivät koronasta. Tämä johtuu siitä, että korona pakotti ihmiset jäämään koteihinsa ja tylsistyessään he ostelivat tavaroita Amazonin verkkokaupasta. Tämän kurssinousun jälleen Amazonin osake on edelleen korkealla ja osakkeen hinta on melko kallis.

Vaikka kyseessä onkin suuri ja menestynyt yhtiö, voi sijoittajat miettiä mahtaako kurssinarvo laskea koronapandemian jälkeen, kun ihmiset palaavat takaisin alkuperäiseen ostokäyttäytymiseen.

Suurin osa analyytikoista suosittelevat ostamaan Amazonin osaketta nyt ja he näkevät sen kasvun jatkuvan koronapandemian selättämisenkin jälkeen. Jos harkitset Amazonin osakkeen ostamista, otathan huomioon seuraavat asiat:

 • Amazon lukeutuu niihin yrityksiin, jotka ovat pelkästään hyötyneet koronapandemiasta
 • Amazonin yritysmalli on helppo ja samalla se takaa loistavan kurssinäkymän myös tulevaisuudelle
 • Vielä ei osata sanoa vaikuttaako yhtiötä vastaan nostetut syytteet sen arvoon
 • Tällä hetkellä Amazonin osake on todella kallis

Miltä näyttää Amazonin tulevaisuus?

Useimmat analyytikot ovat todenneet Amazonin tulevaisuuden olevan lupaava ja valoisa. Sen kasvun uskotaan jatkuvat koronakriisinkin jälkeen. Vaikka se koki kovan kriisin uutisien ilmoittaessa työntekijöiden huonoista olosuhteista, ei se vaikuttanut kovinkaan paljon kuluttajien ostokäyttäytymiseen.

Tällä hetkellä Amazonin tulevaisuuden näkymille povataan kasvua. Vaikka yhtiö ei tulevaisuudessa kasvaisikaan, on sillä maailmassa paljon vaikutusvaltaa. Tästä syystä Amazonin ei luultavasti tule kaatumaan koskaan.

Miksi käyttäisin eToroa Amazonin osakkeen ostamiseen?

eToro on luotettava kaupankäyntialusta, joka tarjoaa laajan valikoiman erilaisia sijoituskohteita. Ostaessasi Amazonin osakkeita eToron kautta on niiden osto- ja myyntikurssit usein alhaisemmat mitä muilla kilpailijoilla.

eToro on monipuolinen ja laadukas kaupankäyntialusta, jonka kautta voit käydä kauppaa osakkeilla, ETF: illä, kryptovaluutalla, hyödykkeillä ja indeksirahastoilla. Se tarjoaa sijoittajille helpon ja nopean tavan ostaa osakkeita alhaisilla kustannuksilla. Amerikkalaisilla osakkeilla on jopa 0 € välityspalkkio.

eToro soveltuu niin kokeneelle kuin myös aloittelevalle sijoittajalle. Tietokoneversion sijaan voit ostaa ja myydä osakkeita helpon mobiilisovelluksen avulla. Liity eToron palveluun ilmaiseksi ja aloita sijoittaminen alkuun 50 euron minimitalletuksella.

eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees
Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen on suomalainen sijoittaja ja journalisti, joka on tehnyt sijoituksia pörssiin jo vuosikymmenen, portfolioon on kertynyt myös kryptovaluuttoja. Hän on myös erikoistunut sisällöntuotantoon ja journalismiin kirjoittaen usean eri toimialan arvostettuihin verkkosivustoihin. Hänen intohimonsa on auttaa muita ihmisiä kiinnostumaan sijoittamisesta tarjoamalle heille mahdollisimman paljon informaatiota aiheeseen liittyen.