Sijoita hopeaan

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Päivitetty: 10 Lokakuu 2023

Nykyisen osakemarkkinoiden epävakauden vuoksi sijoittajat haluavat harkita vaihtoehtoisia omaisuusluokkia keinona hajauttaa salkkuaan.

Vaikka kulta onkin suositumpi vaihtoehto sijoittajille, hopea voi myös tarjota turvasataman taloudellisten myllerrysten aikana sen lisäksi, että se voi suojata korkealta inflaatiolta.

Tässä tekstissä tarkastelemme lähemmin hopeaan sijoittamista, mukaan lukien etuja, joita sen ottaminen osaksi salkkua voi tuoda ja erilaisia käytettävissä olevia sijoitusvaihtoehtoja.

eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Miksi sijoittaa hopeaan?

Sijoittajat voivat harkita hopeaan sijoittamista esimerkiksi seuraavista syistä:

Varallisuuden säilyttäminen

Hopea on todellinen fyysinen omaisuus, joka säilyttää arvonsa, kun taas inflaatio laskee perinteisten valuuttojen, kuten Ison-Britannian punnan tai Yhdysvaltain dollarin arvoa.

Hopeaan sijoittaminen voi siksi auttaa suojaamaan omaisuutesi ”todellista” arvoa inflaation aiheuttamalta eroosiolta. Tämän seurauksena sijoittajat voivat ottaa hopean haltuun korkean tai nousevan inflaation aikana, kun kasvava kysyntä nostaa hopean hintaa.

Hopea on kuitenkin huonompi suoja inflaatiota vastaan kuin kulta. Vaikka kullalla on joitain kaupallisia käyttötarkoituksia, se ostetaan pääasiassa investointitarkoituksiin, ja kysynnällä on taipumus nousta korkean inflaation aikoina.

Mutta jos korkeaan inflaatioon liittyy talouden taantuma, teollisuuden lasku voi tarkoittaa hopean kysynnän yleistä vähenemistä.

Turvasatama

Valuutan arovon vaikuttaa korkopolitiikka ja rahan tarjonta, mutta hopean arvo on kysynnän ja tarjonnan funktio. Tämän seurauksena hopealla on taipumus olla ”turvasatama” geopoliittisen ja taloudellisen epävakauden aikoina.

Esimerkiksi vuoden 2020 maaliskuusta elokuuhun Hopean hinnat nousivat 140 % kolmen kuukauden aikana, kun sijoittajat etsivät turvapaikkaan pandemian vaikutuksilta globaaleihin osakemarkkinoihin. Myös hinnat nousivat 10 % kahden viikon aikana sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Hajautus eri omaisuuserien kesken

Käteisen, osakkeiden, kiinteistöjen ja joukkovelkakirjalainojen lisäksi hopea voi auttaa hajauttamaan sijoitussalkkuja useisiin eri omaisuuseriin.

Toisin kuin kullan, hopean hinta ei kuitenkaan ole osoittanut käänteistä suhdetta osakemarkkinoihin. Toisin sanoen hopean hinta ei ole tyypillisesti noussut osakemarkkinoiden laskiessa.

Kuinka voin sijoittaa hopeaan?

Voit sijoittaa hopeaan joko ostamalla sitä fyysisessä muodossa tai välillisesti hopeapohjaisen sijoitustuotteen kautta.

Hopean osto suoraan: Hopean arvo määräytyy sen puhtauden tai hienouden mukaan tuhannesosajärjestelmän avulla. Se ei siis määräydy kullan tavoin eli karaattien kautta. Numero kuvaa puhtautta tuhannesosina, jolloin 999 on hienoa tai puhdasta hopeaa.

Mahdollisesti sinulla voi olla entuudestaan kotona esimerkiksi hopeakoruja tai muita koriste-esineitä. Fyysiseen hopeaan sijoittaminen voi kuitenkin olla hankalampaa ja kalliimpaa.

Hopeafutuurit: Hopeafutuurien avulla on mahdollista lyödä vetoa hopean nousevasta ja laskevasta hinnasta ilman hopean omistamista.

Hopeafutuurit ovat houkutteleva tapa pelata hopeamarkkinoilla, koska futuurisopimuksissa on paljon vipuvaikutusta. Toisin sanoen sinun täytyy sijoittaa suhteellisen vähän pääomaa omistaaksesi suhteellisen suuren aseman metallialalla. Jos hopeafutuurit liikkuvat oikeaan suuntaan, voit ansaita rahaa hyvin nopeasti, mutta voit myös menettää sen yhtä nopeasti, jos olet väärässä.

Futuurit ovat riskialttiitta ja ne sopivat paremmin kehittyneille kauppiaille. Aloittaaksesi tarvitset ison kassan ja lopuksi vain jotkut kaupankäyntivälittäjät tarjoavat futuurikauppaa.

Lisäksi voit sijoittaa hopeaan seuraavilla tavoilla:

 • ETF-rahastot (tyypillisesti sijoittavat osakkeisiin, raaka-aineeseen ja indekseihin?
 • CDF:t eli johdannaiset
 • Raaka-aineena
 • Osakkeena (yritykseen, joka tuottaa hopeaa tai käyttää esimerkiksi tuotteidensa valmistukseen sitä)

Näin voit sijoittaa raaka-aineisiin ja arvometalleihin eTorolla

Jos haluat sijoittaa hopeaan, suosittelemme tekemään sen eToron tarjoaman kaupankäyntialustan kautta. Tilinluomisprosessi on hyvin yksinkertainen ja se vie vain muutaman minuutin. eToron kaupankäyntikulut lukeutuvat myös markkinoiden halvimpiin.

Voit sijoittaa hopeaan seuraavin askelin:

 • Valitse sopiva kaupankäyntialusta (esim. eToro) ja siirry tilin luomiseen.
 • Talleta tilille sopiva rahasumma, jonka aiot käyttää sijoitukseen.
 • Valitse sijoituskohteesi, joka on tässä tapauksessa hopea.
 • Viimeistele ostos valitsemalla hinta sekä määrä.

Tässä vielä tarkemmat ohjeet sijoituksien tekemiseen eTorolla:

Vaihe 1. Avaa käyttäjätili eTorolle

Jotta voit sijoittaa hopeaan eTorolla, sinun on luotava ensin käyttäjätili. Syötä tarvittavat tiedot ja tee talletus. Huomioi, että jos ensimmäinen talletus on suurempi, kuin noin 2000 euroa, joudut vahvistamaan henkilöllisyytesi ennen kuin pääset ostamaan hopeaa.

Vaihe 2. Talleta rahaa tilillesi

Pienin talletus, jolla hopeaa voi ostaa on tällä hetkellä 50 euroa. Rahojen tallettamiseen voi käyttää mitä tahansa alapuolella olevista maksutavoista:

 • Pankkikortti
 • Luottokortti
 • Tilisiirto
 • Neteller
 • skrill
 • Paypal

Jos haluat tehdä sijoituksen heti, älä käytä tilisiirtoa. Kokemustemme mukaan tilisiirron näkymisessä eToron tilillä voi kestää useampi päivä.

Hopean sijoittamisen haitat

Kuten useimpiin omaisuusluokkiin, myös hopeaan sijoittamiseen liittyy tietty riski, koska sen hinta voi olla epävakaa. Hopea on epävakaampaa kuin kulta, koska markkinoilla käydään kauppaa pienemmillä volyymeilla, mikä tarkoittaa, että sekä voittoja että tappioita voidaan vahvistaa.

Tämä voi aiheuttaa mahdollisen ongelman, jos sijoittajat haluavat myydä hopeaa aikana, jolloin hinnat ovat alhaalla. Lisäksi hopea ei tuota tuloja sijoittajille, toisin kuin säästöt, joukkovelkakirjat ja osinkoa maksavat osakkeet.

Hopean ostaminen ja säilyttäminen fyysisessä muodossa voi olla myös vaikeaa, etenkin kun otetaan huomioon, että hopea vie enemmän fyysistä säilytystilaa kuin kullan vastaava arvo ja se voi myös tummua ajan myötä. Sijoittajien on varmistettava hopean aitous, säilytettävä se turvallisesti ja löydettävä ostaja oikeaan aikaan.

Mikä vaikuttaa hopean hintaan?

Kuten muidenkin jalometallien kohdalla, hopean hinta on kysynnän ja tarjonnan funktio.

Hopealla on useita teollisia käyttötarkoituksia, se on erittäin johtava, muovautuva ja sitä käytetään myös antibakteeristen ominaisuuksien ansiosta lääketieteellisissä ja elektroniikkatuotteissa.

Miten sen hinta määräytyy?

Hopean hinta määräytyy maailmanmarkkinoilla ja sen maailmanmarkkinahinnan määrittää Iso-Britanniassa London Market Association (LBMA). Lisäksi dollarin ja euron päivittäisellä vaihtokurssilla on vaikutusta hopean hintaan. Hopean markkinahinta ilmoitetaan aina dollareissa ja troy-unsseina, joka on kansainvälinen käytäntö.

Kannattaako hopeaan sijoittaa?

Hopea voi tarjota sijoittajille turvapaikan ja osittaisen suojan inflaatiota vastaan sekä he pystyvät hajauttamaan salkkuaan eri omaisuuserien kesken.

Sijoittajat voivat harkita hopeaan sijoittamista useissa eri skenaarioissa:

 • Kysyntä ja tarjonta eivät kosketa: Jos hopean tarjonta pysyy kysynnän tahdissa, hopean hinta voi nousta.
 • Edullinen yritys tulee saataville: Jos löydät yrityksen, joka lisää tuotantoa tai pystyy hyödyntämään hopean hinnannousua, se voi olla hyvä aika ostaa.
 • Tarvitset suojan inflaatiota vastaan: Jotkut sijoittajat turvautuvat hyödykkeisiin, kuten hopeaan suojautuakseen inflaatiota vastaan.
 • Haluat lisätä hyödykkeitä salkkuusi: Hopea voi olla osa salkkusi hyödykkeiden allokaatiota, mikä auttaa hajauttamaan omistustasi ja alentamaan riskiäsi.

Vaikka hopean lisääminen salkkuun voi olla hyödyllinen strategia edistyneemmille sijoittajille, aloittelijoille voi olla parempi vaihtoehtoa rakentaa monipuolinen salkku, joka koostuu parhaista sijoituksista.

Usein kysytyt kysymykset hopeaan sijoittamisesta

Pidetäänkö hopeaa hyvänä pitkän aikavälin sijoituskohteena?

Hopeaa voidaan pitää hyvänä pitkän aikavälin sijoituskohteena. Se kuitenkin riippuu hyvin pitkälti sijoittajan omista sijoitustarpeistaan. Hopea on historiallisesti osoittautunut luotettavaksi vaihtoehdoksi sijoittajille, jotka etsivät turvasatamaa. Yhtenä hopean tärkeimpänä etuna pidetään sitä, että sillä on taipumus säilyttää arvonsa hyvin taloudellisen epävarmuuden aikoina.

Onko hopea parempi sijoitus kuin kulta?

Hopeaan perustuvien järjestelmien lukumäärän vuoksi hopean hinta ja sen arvo jatkaa nousuaan. Joten jos mietit, nouseeko hopean arvo, vastaus on kyllä. Ei kuitenkaan ole todennäköistä, että hopeasta tulisi lähitulevaisuudessa kultaa arvokkaampi.

Yhteenveto

Hopeaan sijoittaminen ei sovellu kaikille, ja jotkut sijoittajat keskittyvät mieluummin kassavirtaaviin yrityksiin kuin itse metalliin. Yrityssijoittajilla on useita tapoja voittaa, ja siksi supersijoittajat kuten Warren Buffet pitävät yrityksiä parempana vaihtoehtona kuin hyödykkeitä.

Osakkeiden ja ETF-rahastojen omistaminen on helpompaa ja halvempaa kuin fyysinen hopea, vaikka ne ovatkin nestemäisempiä kuin fyysinen hopea.

eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees
Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen on suomalainen sijoittaja ja journalisti, joka on tehnyt sijoituksia pörssiin jo vuosikymmenen, portfolioon on kertynyt myös kryptovaluuttoja. Hän on myös erikoistunut sisällöntuotantoon ja journalismiin kirjoittaen usean eri toimialan arvostettuihin verkkosivustoihin. Hänen intohimonsa on auttaa muita ihmisiä kiinnostumaan sijoittamisesta tarjoamalle heille mahdollisimman paljon informaatiota aiheeseen liittyen.