Apple Osakkeet (AAPL) 2023

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Päivitetty: 23 Tammikuu 2023

Apple on yksi maailman suurimmista yrityksistä, jonka arvo mitataan miljardeissa dollareissa. Sen suuruuden ja tunnettuuden vuoksi ei ole ihmekään, miksi monet sijoittajat haluavat ostaa Applen osakkeita. Jos haluat saada käsiisi Applen osakkeita, on sinun ensin löydettävä kaupankäyntialusta, josta niitä voi ostaa.

Tässä oppaassa, kerromme sinulle, miten voit ostaa Applen osakkeita. Sen lisäksi perehdymme myös hieman Applen historiaan, tulevaisuudennäkymiin ja tutkimme hieman kursseja. Eli toisin sanoen selitämme sinulle kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää ennen Appleen sijoittamista.

Käymme läpi neljä vaihetta, joita sijoitus Appleen sisältää.

Vaihe 1. Valitse sopiva kaupankäyntialusta, joka tarjoaa Applen osakkeita

Suomessa toimii useita etävälittäjiä ja pankkeja, joiden avulla pystyt hankkimaan itsellesi Applen osaketta.

Kerromme sinulle, miten voit ostaa niitä 0 euron välityspalkkioilla.

Nimittäin eToro on tunnettu kaupankäyntialusta, jossa voit seurata huippusijoittajia ja tehdä samat kaupat perässä, jotka he tekevät. Talletuksen tekemiseen voit käyttää tilisiirtoa, pankkikorttia, Paypalia tai melkein mitä tahansa maksutapaa.

Jokaisen eTorolle tehtävän talletuksen on oltava minimissään noin 50 euroa. Se muutetaan vielä Yhdysvaltain dollareiksi automaattisesti, jonka yhteydessä peritään 0,5 prosentin vaihtopalkkio. Valuutan vaihtamisen ansiosta pystyt myös sijoittamaan muihin maailman pörsseihin, joita eToro tarjoaa yli 17.

Mitä tulee turvallisuuteen, eToro on yksi EU-alueen valvotuimmista välittäjistä, sillä sen toimintaa valvovat niin ASIC, FSCS ja CySEC. Näiden valvonta tarkoittaa muun muassa sitä, että mikäli palvelun toiminta loppuu, sijoittajien pääomat on turvattu aina 100 000 euroon asti. Lisäksi jos tykkäät tehdä taustatyötä ja sijoituksen mobiililaitteella, tarjoaa eToro yhden parhaista sijoitussovelluksista.

Hyvät puolet:

 • Voit ostaa suoraan osakkeita tai johdannaisia (CFD)
 • Sosiaalinen kaupankäyntialusta, jossa voit seurata ammattisijoittajia
 • Hyväksyy useita maksutapoja
 • Voit ostaa osakkeita ilman kaupankäyntikuluja tai palkkioita
 • Käyttäjäystävällinen ja turvallinen
 • Hyvä applikaatio ja tuki myös mobiilisovelluksille

Huonot puolet:

 • Ammattisijoittajat saattavat haluta enemmän vipua kauppoihinsa.
eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Vaihe 2. Analysoi ja tee taustatutkimusta Applen osakkeista

Sijoitukset sokkona ovat yhtä tyhjän kanssa. Jokaisen sijoituksen yhteydessä sijoittajan kannattaa tehdä perinpohjainen analyysi Applen osakkeen tilanteesta. Näin varmistat vahvan ja syvän ymmärryksen siitä, mihin Applen osakkeen nykyinen hinta perustuu ja mikä on sen tuottopotentiaali. Sijoittajien on hyvä punnita sijoituksen suuruutta ja siitä koituvia riskejä mahdolliseen tuottoon, jossa on otettu huomioon vuosittainen osinko ja kurssikehitys.

Jotta osaisit itse toimia mahdollisimman tehokkaasti tutkimusta tehdessä, annamme sinulle joitakin näkökulmia, joihin voit nojautua.

Applen osakkeiden kurssihistoria

Apple on modernin teknologiakehityksen suunnannäyttäjä, mutta alku oli varsin kankea. Yritys perustettiin jo vuonna 1980, jolloin se haki listautumista pörssiin tuolloisella 22 dollarin osakekohtaisella hinnalla. Tällä hetkellä nuo samat osakkeet olisivat noin 400 dollaria, jos vuosien aikana tapahtuvia osake splittejä ei otettaisi huomioon.

Huomion arvoinen asia on myös se, että Applen osakkeet eivät koskaan ole olleet korkeammalla, kuin nyt artikkelia kirjoittaessa.

Palataksemme osakkeiden splittaukseen, Applen osake on jaettu neljä kertaa sen jälkeen, kun se listautui pörssiin vuonna 1980. Ymmärtääksemme Applen osakkeiden todellinen kehitys meidän on takaisinmallinnettava nämä tapahtuneet splitit.

Vuonna 1987 ensimmäisessä splitissä osakkeet jaettiin kahtia, sama vuonna 2000 ja 2005, vuonna 2014 osakkeet jaettiin seitsemään osaan ja vielä myöhemmin vuonna 2020 neljään osaan. Tämä tarkoittaa, että sijoitus Appleen 80-luvulla olisi tuonut 22 dollarin sijoituksella noin 40 000 dollaria, eli lähes 2000 kertaistanut alkuperäisen sijoituksen.

Nyt, kun ymmärrämme paremmin osakkeen hintakehityksen, osaamme myös nähdä tilaisuudet lyhyen aikavälin sijoittamisessa. Aika ajoin taloudellisten tilanteiden muuttuessa, saattaa tulla hyviä tilaisuuksia ostaa osaketta ”alennettuun” hintaan, jolloin sen kurssi ei vastaa todellista markkina-arvoa.

Tällaisia tilaisuuksia tulee harvoin ja yleensä ne liittyvät johonkin suurempaan taloudelliseen ilmiöön, kuten esimerkiksi vuoden 2020 pandemiaan. Tuolloin osakekurssi tippui muutamassa kuukaudessa lähemmäs kolmasosan, mutta pian myöhemmin otti tuon laskeneen kolmekymmentäprosenttia takaisin ja nousi vielä uusiin lukemiin 5G uutisten myötä.

Apple osinko – maksaako teknologiajätti riittävästi osinkoja?

Verrattuna muihin teknologiajätteihin Apple maksaa osinkoa, toisin kuin esimerkiksi Amazon, Facebook tai Netflix. Tämä on sijoittajien näkökulmasta vahva vetovoimatekijä, kun halutaan sijoittaa sekä arvonnousuun ja samalla saada pääomalle tasaista tuottoa.

Osingonmaksusta huolimatta maksettava osinko on melko alhainen, vain noin 1 % luokkaa osakkeen arvosta. Yläpuolella esitelty arvonnousu potentiaali kuitenkin korvaa tämä heikon osingon, joka on tässä kohtaa pelkästään plussaa.

Apple maksaa osinkoja neljännesvuosittain, joka tarjoaa kivan mahdollisuuden ylimääräisiin tienisteihin.

Osinkohistoria:

 • 2017: 2,46 dollaria
 • 2018: 2,92 dollaria
 • 2019: 3,08 dollaria
 • 2020: 2,615 dollaria
 • 2021: 0,865 dollaria

Kannattaako Applen osakkeita ostaa?

Jos olet lukenut Applen taustatiedot tähän asti, tiedät, miten osakkeen kurssi on kehittynyt ja mitä kaikkea vuosien varrelle on mahtunut. Seuraavaksi meidän on pohdittava tulevaisuudennäkymiä, peilaten kaikkea aikaisempaa taustatietoa hyväksikäyttäen.

Mielestämme Apple teknologiajohtaja, jonka osakkeiden ostamista kannattaa oikeasti pohtia. Listaamme muutamia syitä sille, miksi Apple on edelleen vahva sijoitus.

Vakavaraisuus

Applen yhtiö on hyvin vakavarainen huolimatta siitä, että se investoi jatkuvasti tuotekehitykseen ja uusien palveluiden lanseeraamiseen. Jos verrataan Applen vapaata pääomaa esimerkiksi Amazonin tai Facebookiin on se jopa lähes nelinkertainen.

Vapaa pääoma antaa myös puskuria torjumaan globaaleja kriisejä, kuten esimerkiksi vuoden 2020 pandemia osoitti. Suuren ”ylimääräisen pääoman” myötä Apple pystyy myös laajentamaan palveluitaan ja tuotteitaan yhä tehokkaammin kasvattaen sen asemaa yhtenä teknologiateollisuuden markkinajohtajista.

Innovaatiot ja uudet palvelut

Apple osaa hyödyntää nykyistä markkina-asemaansa tehokkaasti ja tuntuu välttävän esimerkiksi Nokia vuosituhannen alussa tapahtuneet virheet aluevaltausten suhteen. Apple nimittäin kehittää jatkuvasti uusia tuotteita, alusta ja palveluita asiakkailleen, joihin kuuluvat muun muassa striimausalustat, pelialustat, luottokortit ja paljon muuta mitä emme ole vielä edes nähneet.

Kyky taistella kriisejä vastaan

Vaikka markkinatilanteet olisivat heikkoja, Apple on näyttänyt vuosi toisena jälkeen pystyvän nopeasti toipumaan kurssien heilahteluista. Apple on rikkomassa jo uusia ennätyksiä osakkeiden- ja markkina-arvon suhteen, kun monet muut yritykset ponnistelevat vielä 20 ja 50 prosentin välillä olevissa tappioissa.

Apple osakkeen hyödyt

Yhtiöllä on vahva panostus erilaisiin ohjelmistoihin sekä pilvipalveluihin. Tämän lisäksi Apple on erittäin vakavarainen yhtiö, joka pyrkii jatkuvasti kehittämään teknologiaa. Se haluaa pystyä tuomaan uusiin iPhone- puhelimiin 5G-teknologian. 

Apple osakkeen haitat 

Applen tarjoamien puhelimien ja laitteiden tiedetään olevan laadukkaita, mutta samalla kohtalaisen hintavia, joten jatkossa yhtiö voi menettää markkinaosuuttaan halvemmille laitteille. Ainakin tällä hetkellä Apple osakkeet ovat aika hintavia, joka voi aiheuttaa mahdollista yliarvostusta. 

Vaihe 3. Avaa sijoitustili ja talleta rahaa

Tässä vaiheessa sinulla on jo vahva ymmärrys siitä, minkä takia sijoittajat ovat kiinnostuneet Applen osakkeista. Seuraavassa vaiheessa käymme läpi ne asiat, jotka on otettava huomioon, kun luot tilin kaupankäyntialustalle ja aloitat kaupankäynnin.

Huolimatta siitä, minkä kaupankäyntialustan valitset, prosessi on yleensä aina sama ja se alkaa tilin luomisella.

Haluamme pitää esimerkin yksinkertaisena ja näytämme sinulle, miten tilin luominen ja rahan tallettaminen suosittelemallemme alustalle eTorolle tapahtuu.

Aloita ensin vierailemalla eToron verkkosivuilla ja klikkaa rekisteröidy. Tämän jälkeen sinut ohjataan sivuille, jossa kysytään seuraavia tietoja:

 • Koko nimi
 • Kotiosoite
 • Syntymäaika
 • Henkilötunnus
 • Sähköposti
 • Puhelinnumero

Pystyt tallettamaan rahaa heti luomallesi tilille, mutta eToro vaatii henkilöllisyyden vahvistamisen ennen kuin voit ostaa tai myydä osakkeita, jonka takia suosittelemmekin vahvistamaan käyttäjän ennen talletuksen tekemistä.

Käyttäjätilin vahvistamista varten tarvitset kuvallisen henkilöllisyystodistuksen, jonkin näistä:

 • Ajokortti
 • Henkilökortti
 • Passi
 • Kuva laskusta tai tilisiirrosta, josta näkyy osoitteesi

Ladattuasi dokumentit palveluun, voit siirtyä tallettamaan rahaa sijoitustilillesi. Tällä hetkellä pienin talletus, jonka palveluun voi tehdä on noin 50 euroa, josta vähennetään 0,5%, kun valuutta muutetaan Yhdysvaltain dollareiksi.

Talletuksen maksutapoina voit käyttää seuraavia:

 • Pankkikortti
 • Tilisiirto (viive)
 • Luottokortti
 • Paypal
 • Neteller
 • Skrill

Jos haluat saada rahat heti käyttöösi, käytä jotakin muuta siirtotapaa kuin tilisiirtoa. Näin pystyt heti tekemään sijoituksia.

Vaihe 4. Osta Applen osaketta

Nyt olemme siinä kriittisessä vaiheessa, kun käyttäjätili on luoto ja rahat on talletettu tilille. Nyt voit siirtyä ostamaan Apple osaketta seuraavasti:

Voit hakea Applea suoraan palvelussa olevasta hakukentästä tai selata Yhdysvaltain pörssiä ja etsiä osakkeen sieltä.

Kun klikkaat Applen osaketta, eteesi aukeaa valikko, jossa voit asettaa toimeksiannon. Voit ostaa osaketta heti nykyisellä markkinahinnalla tai vaihtoehtoisesti asettaa mieleisesi hintatarjouksen, joka aktivoituu, mikäli hinta laskee riittävästi.

Voit valita ostohetkellä joko osakemääräisen sijoituksen tai syöttää tallettamasi pääoman kenttään, jonka määrää kuinka monta osaketta saat.

Jos haluat käydä kauppaa oikea-aikaisesti, sinun on tehtävä kaupat pörssin ollessa auki, muutoin osta painikkeen tilalla lukee aseta toimeksianto, joka aktivoituu vasta, kun pörssi on taas auki.

Jokaisen kaupan yhteydessä voit myös asettaa niin sanotun ”stop lossin”, jonka automattisesti luopuu ennalta määräämälläsi hinnalla osakkeista, mikäli hinta kääntyy ei toivottuun suuntaan.

eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees
Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen on suomalainen sijoittaja ja journalisti, joka on tehnyt sijoituksia pörssiin jo vuosikymmenen, portfolioon on kertynyt myös kryptovaluuttoja. Hän on myös erikoistunut sisällöntuotantoon ja journalismiin kirjoittaen usean eri toimialan arvostettuihin verkkosivustoihin. Hänen intohimonsa on auttaa muita ihmisiä kiinnostumaan sijoittamisesta tarjoamalle heille mahdollisimman paljon informaatiota aiheeseen liittyen.