7 Hyvää Tapaa Oppia Treidaamaan 2023

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Päivitetty: 23 Tammikuu 2023

Aloittelevien sijoittajien ja päiväkauppaa harjoittelevien henkilöiden on tärkeä saada heti käsiinsä laadukasta, faktoihin perustuvaa oppimismateriaalia. Kuten missä tahansa, myös treidaamisessa hyväksi voi tulla vain kokeilemalla ja oppimalla epäonnistumisista. Periksiantamattomuus on koko ammatin perusta.

Treidaamisen oppimisessa on hyvä peilata historiaa vaikkei se olekaan todistus tulevasta. Nimittäin monet strategiat, joita käytettiin vuosikymmeniä sitten toimivat yhä.

Tähän oppaaseen olemme koonneet 7 parasta vinkkiä, joiden avulla treidaamisen harjoittelemisessa pääsee alkuun.

Mitä on treidaaminen?

Aivan ensimmäiseksi on hyvä ymmärtää mitä treidaaminen käytännössä tarkoittaa. Treidaamisella tarkoitetaan päiväkauppaa, jossa osakkeita tai johdannaisia myydään lyhyellä aikavälillä. Tavoitteena on pystyä hyödyntämään pienimmätkin liikkeet pörssissä.

Treidaamisessa on hyvä muistaa myös ideologia koko kaupankäynnin takana. Aina kun myyt 100 osaketta, jonkun on ostettava ne 100 osaketta. Toisin sanoen jokaisessa kaupassa on voittaja ja häviäjä, etenkin kun on kyse päiväkaupasta.

Harjoittelun lisäksi olemme kirjoittaneet kokonaisvaltaisen oppaan päiväkaupasta, jonka pääset lukemaan tästä.

eToro logo
Arvio
5/5
Avaa ilmainen demotili 100,000 dollarin saldolla
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

7 hyvää tapaa oppia treidaamaan

Aloitteleville sijoittajille, jotka haluavat oppia päiväkaupan salat: tässä on kymmenen parasta vinkkiä, joiden avulla pääset alkuun.

Vinkki 1. Avaa sijoitustili valitsemallesi kaupankäyntialustalle

Pystyäksesi käymään kauppaa pörssiin listatuilla tuotteilla sinulla on oltava kaupankäyntitili. Jokainen kaupankäyntialusta eroaa hieman toisistaan ja niiden välillä voi kuluissa olla merkittäviä eroja.

Me suosittelemme aloittelevan treidaajan luomaan tilin eToron kaupankäyntialustalle, jossa voi sijoittaa osakkeisiin 0 % palkkioilla. Jos haluat löytää parhaat osakevälittäjät, voit katsoa sivuiltamme listauksen, joissa esittelemme ominaisuuksien perusteella välittäjien parhaimmistoa.

Aloita treidaaminen luomalla tili eToro -kaupankäyntialustalle – luo tili tästä.

Vinkki 2. Lue kirjallisuutta

Sijoittamiseen liittyviä ja etenkin treidaamiseen liittyviä teoksia löytyy verkosta ilmaiseksi. Kirjojen lisäksi voit myös katsoa oppaita ja tutoriaaleja, joiden avulla voit seurata ammattisijoittajia työssään.

Vinkki 3. Lue uutisia ja artikkeleita

Artikkelit ovat yksi parhaimmista lähteistä mitä oppimismateriaaleihin tulee. Toisinaan parhaimmat julkaisut ovat ei-tunnettujen treidaajien kirjoittamia, sillä monet heistä ovat tavallisia ihmisiä, jotka ovat löytäneet itselleen uuden ammatin.

Artikkeleiden etsimiseen voit käyttää apunasi hakukoneita.

Vinkki 4. Etsi mentori tai kaveri, jonka kanssa opiskelet

Kaveri tai mentori on psykologisesti yksi parhaimmista tavoista oppia asioita. Mentori voi olla kuka tahansa, kaverisi, työkaveri, sukulainen tai joku muu, joka ymmärtää sijoittamisesta sinua enemmän.

Hyvä mentori vastaa kysymyksiin ja auttaa sinua vastaan tulevissa ongelmissa parhaasi mukaan. Kaksi aivoa on aina paremmat kuin yhdet, jonka ansiosta mentorin avulla voi päästä nopeasti alkuun.

Mentorina voi toimia myös jokin yhteisö. Sijoittamiseen liittyviä yhteisöjä löytyy myös Suomesta, mutta etenkin päiväkaupassa, parhaimmat yhteisöt ovat englanninkielisiä.

Vinkki 5. Tutki ja opiskele menestyneitä sijoittajia

Yksi parhaimmista tavoista oppia tai ymmärtää sijoittamisesta on yrittää päästä ammattisijoittajien pään sisälle – pyrkiä ajattelemaan kuten he. Hyviä tunnettuja sijoittajia, joita voit seurata ovat Warren Buffet, Jesse Livermore, George Soros ja Benjamin Graham.

Vinkki 6. Seuraa pörssikursseja

Pörssikurssien seuraaminen joko suoraan tai välillisesti uutissivustojen kautta on aloittelijoille hyvä tapa tutustua sijoittamisen maailmaan. Silmäilemällä pääuutisia ja kursseja, saat nopeasti selkeän kuvan siitä, missä markkinoilla mennään ja pystyt havaitsemaan suurempia trendejä.

Myös televisiosta voi seurata uutiskanavia, sillä usein tavallisten uutisten joukossa tulee myös talouteen liittyviä vinkkejä tai esimerkiksi yritysostoja.

Vinkki 7. Kokeile harjoitella oikealla rahalla tai demotilillä

Monet kaupankäyntialustat tarjoavat demotilin, jonka avulla treidaamisen harjoittelu on huomattavasti mielekkäämpää, kuin esimerkiksi paperilla.

Aikoinaan, kun demotilejä ei ollut saatavilla oli pakko kokeilla käydä kauppoja paperilla ja kynällä samalla, kun koitti seurata alati muuttuvia pörssikursseja.

eToro tarjoaa 100 000 dollaria aloituspääomaa demotilille, jonka avulla voit harjoitella päiväkauppaa ja siihen liittyviä strategioita ”leikkirahalla”.

Demotilien avulla kuka tahansa voi parantaa taktiikoita ja laatia uusia indikaattoreita, joiden avulla pyrkii löytämään itselle parhaiten sopivan strategian.

Paperi treidaus modernissa ympäristössä

Unohda edellä mainittu vanhanaikainen tapa harjoitella kaupankäyntiä. Monet esittelemistämme sijoitusalustoista tarjoaa kaikille asiakkaille käyttöönsä harjoitteluntilin, jossa kauppaa voi käydä reaaliajassa.

Treidaamalla harjoittelumielessä löytää itselleen parhaimman tavan onnistua kaupanteossa. Löydät oikean aikataulun, rytmin, strategian ja sopivat instrumentit.

Ei haittaa, vaikka onnistuisitkin ensin häviämään koko pääomasi. Kun saldosi ”demotilissä” tippuu nollaan, saat käyttöösi uuden saldon kokonaisena.

Tällä tavoin harjoittelemalla, et välttämättä joudu maksamaan treidaamisen harjoittelun yhteydessä puhuttua oppirahaa, joka useilla ammattilaisilla on ollut kymmeniä tuhansia euroja.

Mielestämme 3 parasta treidi vinkkiä

10 000 käytyjen kauppojen jälkeen, olemme koonneet listan asioista, jotka olisi ollut ensiarvoisen tärkeää tietää ennen aloittamista:

Riskienhallinta: riskienhallinta näyttelee merkittävintä roolia treidaamisessa. Sinun on tiedettävä, kuinka paljon yksittäisessä kaupassa on potentiaalia saada tuottoa ja kuinka paljon olet valmis häviämään. Lisäksi, kun oppii tulkitsemaan teknistä analyysiä riittävän hyvin, voi käydä vain sellaisia kauppoja, joiden todennäköisyys osua oikein on suuri.

Seuraa strategiaa: tätä ei voi koskaan korostaa liikaa. Alusta asti kannattaa pysyä omassa strategiassa eikä vaihtaa sitä jatkuvasti. Totta kai strategiaa voi aina parantaa, mutta sitä ei kannata vaihtaa.

Kylmähermoisuus ja psykologia: treidaaminen voi monelle olla tunteiden vuoristorataa, mutta oikeasti kauppoja kannattaa tarkastella vain loogisesta ja rationaalisesta näkökulmasta ja pyrkiä pitämään pää kylmänä. Kannattaa pyrkiä tekemään kaikkensa, jotta voi noudattaa perinteistä fundamentaalia ”anna voittojen rullata, mutta ota tappiot heti”.

Nyt kun tiedät miten treidaamista kannattaa harjoitella, olet valmis avaamaan ensimmäisen demotilisi. Rekisteröidy eToron palveluun ja vahvista tilisi, kun olet valmis käymään kauppaa oikealla rahalla. Jos noudatat näitä neuvoja pitkäjänteisesti ja periksiantamattomasti, sinulla on hyvä todennäköisyys menestyä päiväkauppiaana.

Ja mikä tärkeintä treidaamisen voi aloittaa jo pienillä summilla, jos päättää hyödyntää erilaisia johdannaissopimuksia, jotka löytyvät palvelusta. Näihin CFD-tuotteisiin kannattaa tutustua erikseen, sillä ne tuovat rajattomasti mahdollisuuksia sekä vastuuta.

Miten treidausta verotetaan?

Treidausta eli aktiivista treidaamista verotetaan aivan samalla tavalla kuin mitä tahansa muuta sijoitustoimintaa. Eli tekemistäsi voitoista peritään pääomatuloveroa 30 – 34% ja vastaavasti saat vähentää joitakin toiminnasta aiheutuneita tappioita verotuksessa.

Vähennysoikeuden suhteen kannattaa olla tarkkana, sillä jotkin sijoituskohteet eivät oikeuta vähennyksiin. Tällaisia sijoituskohteita voivat olla esimerkiksi valuuttaparien tai kryptovaluuttojen johdannaistuotteet.

Lisäksi toimeksiannot kannattaa aina dokumentoida, jos verottaja haluaa niitä erikseen tarkastella. Onneksi eToro automaattisesti pitää kirjaa kaikista käymistäsi kaupoista, jolloin sinulle riittää vain tositteen tulostaminen / tallentaminen palvelusta.

eToro logo
Arvio
5/5
Avaa ilmainen demotili 100,000 dollarin saldolla
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees
Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen on suomalainen sijoittaja ja journalisti, joka on tehnyt sijoituksia pörssiin jo vuosikymmenen, portfolioon on kertynyt myös kryptovaluuttoja. Hän on myös erikoistunut sisällöntuotantoon ja journalismiin kirjoittaen usean eri toimialan arvostettuihin verkkosivustoihin. Hänen intohimonsa on auttaa muita ihmisiä kiinnostumaan sijoittamisesta tarjoamalle heille mahdollisimman paljon informaatiota aiheeseen liittyen.