Metso Outotec Osakkeeet (MOCORP) 2023

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Päivitetty: 23 Tammikuu 2023

Metso Outotec Oyj on suomalainen pörssiyhtiö, jonka tarina sai alkunsa 2020 Outotecin ja Metson kaivosliiketoiminnan Mineralsin yhdistyminen. Metso Outotec tunnetaan nykyään kestävän kehityksen edistävien teknologioiden sekä kokonaisvaltaisten ratkaisujen ja palvelujen edelläkävijä kiviainesten käsittelyssä, mineraalien jalostuksessa ja metallinjalostuksessa kaikkialla maailmassa.

Metso Outotec yrityksenä on myös hyvä sijoituskohde ja se tuottaa merkittävää arvoa kaikille sidosryhmilleen tuomalla monipuolisia strategisia, kaupallisia, toiminnallisia ja taloudellisia hyötyjä. Metso Outotecin osakkeita on mahdollista ostaa netistä löytyvien sijoitusalustojen avulla. Osakesijoittaminen on loistava ja fiksu vaihtoehto perinteiselle säästämiselle sekä parhaimmillaan voit tuplata sijoittamasi rahat.

Metso Outotecin osakkeiden ostaminen on yksinkertainen ja helppo prosessi. Osakesijoittamisen voi aloittaa muutamalla eri tavalla, joko oman pankin kautta tai digitaalisten sijoitusalustojen avulla. Valitessasi oikeaa sijoituspaikkaa, kannattaa muistaa ottaa huomioon se, että perinteisien pankkien kautta joudut maksamaan välityspalkkioita jopa kymmenen euroa per osake, kun taas digitaaliset alustat tarjoat välityspalkkiovapaan osakkeiden ostamisen. Kuluissa säästetyn summan voit käyttää suoraan osakkeisiin.

Otimme huomioon kaikki netistä löytyvät virtuaaliset sijoitusalustat löytääksemme parhaan sekä edullisimman vaihtoehdon. Esimerkiksi digitaalinen sijoitusalusta eToro tarjoaa asiakkailleen välityspalkkiovapaan osakesijoittamisen, ja samalla pääset myös mukaan sijoittajayhteisöön sekä saat käyttöösi sijoitustyökalut.

eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

eToro on luotettava ja välityspalkkiovapaa sijoitusalusta

Osakesijoittaminen on nykypäivänä turvallinen ja helppo tapa sijoittaa haluamiinsa yhtiöihin. Yhä useampi niin vasta aloittanut sekä kokeneempikin sijoittaja valitsee osakesijoittamisen. Metso Outotec osakkeiden ostaminen on tehty helpoksi eToron tarjoaman sijoitusalustan avulla. eToro on kansainvälisesti tunnettu sijoitusalusta, joka on perustettu vuonna 2007. Nykypäivänä se lukeutuu markkinoiden suurimpiin kaupankäyntialustoihin. eTorosta löydät osakkeiden lisäksi laajan valikoiman kryptovaluuttoja, hyödykkeitä, ETF:iä ja paljon muuta.

eToron palvelusta pystyt ostamaan Metso Outotecin osakkeita helposti ja välityspalkkiovapaasti. Laajan valikoiman ja välityspalkkiovapaan kaupankäynnin lisäksi eTorossa on useita maksuvälinevaihtoehtoja.

Kaupankäyntialusta on myös mobiilioptimoitu, joten sijoituksien tekeminen ja niiden seuraaminen on mahdollista missä tahansa. Sivuston saa myös halutessaan täysin suomenkieliseksi, jotta kaikkien sijoitustermien ymmärtäminen olisi helpompaa.

eToro tilin luominen ja rahan tallettaminen

Saat Metso Outotec osakkeet sijoitussalkkuusi käyttäjätilin luomisen jälkeen. Siirry tilin luomiseen eToron sivustolta löytyvästä ”Rekisteröidy” kohdasta. Eteesi avautuu lomake, johon sinun tulee täyttää kaikki vaaditut kohdat huolellisesti omilla tiedoillasi. Tilin luomisprosessia voit nopeuttaa käyttämällä rekisteröitymiseen Gmail tai Facebook tiliä. eToron rekisteröitymisen jälkeen jokaisen asiakkaan henkilöllisyys todennetaan, jotta palvelu pystyy takamaan turvallisen kaupankäynnin.

Tilin luomisen jälleen kirjaudu käyttäjätilillesi ja siirry tallettamaan haluamasi rahasuma eToro-tilillesi. Siirry varojen tallettamiseen eToron sivustolta löytyvästä ”Talleta varoja” -painikkeesta. Täytä lomakkeeseen varojen tallettamiseen käytettävä maksuväline ja haluamasi rahasumma, jolla ostat Metso Outotecin osakkeita. Lopuksi lähetä lomake eteenpäin ja rahat siirretään automaattisesti eToro-tilillesi. Seuraavassa osiossa kerromme, miten saat Metso Outotecin osakkeen osaksi sijoitussalkkuasi.

Osta Metso Outotec osake

Ostaaksesi Metso Outotecin osakkeita kirjaudu asettamillasi tunnuksilla eToro-tilillesi ja kirjaa sivuston ylälaidasta löytyvään hakukenttään Metso Outotec. Eteesi avautuu Metso Outotec sijoitussivusto, josta löydät kyseisen yhtiön uusimmat uutiset, tilastot, kurssit ja pääset osaksi sijoittajayhteisöä.

Siirry ostamaan Metso Outotecin osakkeita painamalla sijoitussivustolta löytyvästä ”Käy kauppa” kohdasta ja täytä eteesi avautuvaan lomakkeeseen kauppasumma. Tämän jälkeen paina kohdasta ”Avaa kauppa”. Jos ostohetkellä markkinat ovat jo sulkeutuneet, niin painikkeessa lukee, aseta järjestys. Tämä seikka ei muuta kaupankäyntiprosessia, vaan eToro ostaa kyseisen yhtiön osakkeita asettamillasi ehdoilla markkinoiden aukioloaikojen puitteissa.

Metso Outotec osinko – maksaako kestävän kehityksen edelläkävijä riittävästi osinkoa?

Metso Outotec on tasainen osingonmaksaja, sillä vuoden 2020 aikana fuusioituneet yritykset tunnetaan pääsääntöisesti hyvänä osingonmaksajana. Fuusioitumisesta huolimatta Metso Outotec jatkaa samalla linjalla. Organisaatiolla on vahva pääomarakenne sekä vakaa luottoluokitus. Seuraavaksi näet Metso Outotecin osinkohistorian ja tulevat osinkotuotot.

Metso Outotec osinkohistoria:

  • 2020: 0,10 €
  • 2021: 0,20 €
  • 2022: ei vielä tiedossa

Jokaisella Metso Outotec osakkeella on yksi äänioikeus yhtiökokouksessa. Kokonaiskuvaa tarkastellessa yhtiötä voi pitää hyvänä osingonmaksajana 2,2 % osakekohtaisella osinkotuotolla.

Metso Outotec historia

Tässä osiossa käymme tarkemmin läpi sitä, miten Metso Outotec sai alkunsa kahden tunnetun yhtiön fuusioitumisesta. Tutustumme siis tarkemmin Outotecin ja Metson kaivosliiketoiminnan Mineralsin historiaan.

Outotecin tarina alkoi 1940-luvulla valtion kupariyhtiö Outokummusta, jonka ideana oli valmistaa kuparia ilman ulkopuolista energiaa. Liekkisulatusmenetelmä oli menetys ja sen seurauksena perustettiin teknologiayksikkö, joka nimettiin sittemmin Outokumpu Technology.

Metso taas puolestaan sai alkunsa vuonna 1999, kun Valmet ja Rauma yhdistyivät. Vuonna 2013 Metso jakautui kahdeksi pörssiyritykseksi. Metson Massa, paperi ja voimatuotanto -liiketoiminnoista muodostui Valmet Oyj. Metso Oyj muodostui kaivos ja maarakennus sekä Automaatio -liiketoiminnoista.

Yritysten fuusioitumisen taustat

Vuoden 2019 heinäkuussa uutisoitiin, että Outotec yhdistyy Metso Mineralsin kanssa muodostaen uuden yrityksen Metso Outotecin. Tämän yhteydessä Metso jaettiin kahteen osaan, joista suurempi on Metso Minerals. Vanhaan Metsoon jätettiin venttiililiiketoiminta Metso Flow Control, joka sai uudeksi nimekseen Neles. Yhdistyksen tavoitteena oli luoda yhtiö, joka tarjoaa prosessiteknologiaa, laitteita ja palveluita mineraali- metalli- ja kivenmurskausteollisuuden aloille.

Outotecin hallituksen puheenjohtajan Matti Alahuhdan mielestä Metso Minerals ja Outotec täydensivät toisiaan, sillä niillä ei ollut ollenkaan päällekkäisiä toimintoja vaan ne olivat toimialan arvoketjussa peräkkäin. Myös molempien asiakkaat olivat eri puolilla maailmaa, kun Metso Minerals oli keskittynyt Pohjois- ja Etelä-Amerikkaan ja taas puolestaan Outotecin asiakkaat olivat Euroopassa, Lähi-idässä ja Afrikassa. Fuusion ansiosta arvioitiin saatavan säästöjä noin 10 miljoonaa euroa kustannussäästöinä ja liiketoimintojen synergiasta noin 150 miljoonaa euroa.

Fuusioitumisesta päätettiin virallisesti lokakuussa järjestettävissä ylimääräisissä yhtiökokouksissa. Tietojen mukaan suurimmat osakkeenomistajat tukivat tätä järjestelyä. Fuusioituminen tuli myös hyväksyttää kilpailuviranomaisilla.

Vuoden 2020 toukokuussa Euroopan komissio hyväksyi yhdistymisen ja Metson omistajat saivat uudesta yrityksestä 78 prosenttia. Yhdistymisen myötä Metson toimitusjohtajasta Pekka Vauramosta tuli yhtiön toimitusjohtaja ja puolestaan Outotecin toimitusjohtajasta Markku Teräsvasarasta tuli varatoimitusjohtaja.

Metso Outotec aloitti virallisen toimintansa 1 päivä heinäkuuta vuonna 2020. Yhtiön toimitusjohtajana aloitti Pekka Vauramo, joka aloitti strategiatyön. Yhteinen budjetti valmistuu loppuvuodelle. Yhtiön kertoi tiedotteessaan etsivänsä yli 300 eri toimenpiteelle synergiaetuja. Inderesin mukaan synergiaa syntyy mm. hallintojen yhdistämisestä, palvelutarjonnan synkronoinnista, toimipaikkaverkoston rationalisoinnista ja hankintatoimen säästöistä. Metso Outotec nosti tavoitteensa vuotuisesta kustannussynergiasta 120 miljoonaan euroon vuoden 2021 loppuun mennessä. Tämä samainen asetettu tavoite oli vuotta aiemmin sata miljoonaa euroa vuodessa kolmen vuoden aikana. Yhtiö tavoitteli vuositasolla 150 miljoonan euron edestä liikevaihtosynergioita. Yhtiöllä oli tällä hetkellä 190 toimipistettä, josta oli 40 tarkoitus sulkea.

Vuoden 2020 lokakuussa Metso Outotecin YT-neuvottelut loppuivat ja samalla yhtiö ilmoitti 254 työpaikan vähentämisestä, joista 87 oli vakinaisten työsuhteiden irtisanomisia.

Vuonna 2021 Metso Outotec ilmoitti hyvittäneensä hiilidioksidipäästöjä lahjoittamalla 3700 euroa Ilmastokummit-yhdistykselle. Viestintäjohtajan mukaan nämä rahat oli tarkoitus käyttää 925 puun istuttamiseen joko Pieksämäelle tai Haapavedelle.

Metso Outoteciin kuuluu kuusi liiketoiminta-aluetta, jotka ovat kivenmurskaus, mineraalit, metallit, kierrätys, muut palvelut ja kulutusosat.

Kannattaako Metso Outotec osakkeiden ostaminen?

 Metso Outotecin fuusioitumisen taustalla tiedetään olevan kaksi tunnettua yhtiötä. Metso Outotecilla tiedetään olevan myös houkutteleva osinkopolitiikka, vahva pääomarakenne ja vakaa luottoluokitus.

Vallitsevasta maailmantilanteesta huolimatta Metso Outotec on elpymässä koronakuopasta. Myös Metso Outotecin osake on kivunnut nopeasti vuoden 2020 kevään koronapandemiasta huolimatta, jolloin osake kävi alle kolmessa eurossa. Myös Danske Bank on sanonut Metso Outotecin olevan ainakin vielä hyvä sijoituskohde, jolla voidaan hyödyntää koronaelpymisen mahdollisuudet.

Konepaja on myös muiden analyytikoiden suosiossa ja yhtiön uskotaan olevan valttikortti, jonka ansiosta se voi parantaa kannattavuuttaan lähivuosina. Vuoden 2021 kolmannella neljänneksellä Metso Outotecilla oli vahva markkina-aktiviteetti jopa kaikissa segmenteissä. Kaikki saadut tilaukset yli kaksinkertaistuivat ja ne pomppasivat ennätyksellisesti 1649 miljoonaan euroon, kun taas esimerkiksi vuotta aiemmin ne olivat 809 miljoonaa euroa.

Myös yhtiön liikevaihto kasvoi 7 %, jolloin se oli 1023 miljoonaa euroa kun vuotta aiemmin samainen luku oli 957 miljoonaa euroa. Samalla myös yhtiön kannattavuus parani. Metso Outotec pitää vastuullisuutta strategian tärkeänä elementtinä.

Ei ole olemassa yhtä ja oikeaa vastausta sille kannattaako Metso Outotec osakkeisiin sijoittaa, mutta ainakin tällä hetkellä sitä pidetään potentiaalisena sijoituskohteena. Pitkälti tähän vaikuttaa myös vallitseva koronatilanne ja se, miten nopeasti maailma normalisoituu.

Metso Outotec osakkeen hyödyt

  • Yhtiön osake on koronapandemiasta huolimatta kivunnut nopeasti takaisin
  • Yhtiö tarjoaa asiakkailleen kestävää arvoa ja he vaikuttavat merkittävällä tavalla ympäristöön ja ihmisiin kädenjälkensä kautta
  • Ympäristötehokkuudelle on alalla valtava kysyntä

Metso Outotec osakkeen haitat

  • Mahdollisissa uusissa tilauksissa yhtiön voi olla vaikeaa yltää nähtyä ylemmäs pandemian jatkuessa
  • Yhtiön tulos ja myynti jäi analyytikoiden ennusteita ja vertailukautta pienemmäksi
  • Koronaviruspandemia vaikutti yhtiön markkina-aktiviteettiin
eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees
Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen on suomalainen sijoittaja ja journalisti, joka on tehnyt sijoituksia pörssiin jo vuosikymmenen, portfolioon on kertynyt myös kryptovaluuttoja. Hän on myös erikoistunut sisällöntuotantoon ja journalismiin kirjoittaen usean eri toimialan arvostettuihin verkkosivustoihin. Hänen intohimonsa on auttaa muita ihmisiä kiinnostumaan sijoittamisesta tarjoamalle heille mahdollisimman paljon informaatiota aiheeseen liittyen.