Parhaat Sijoitusrahastot 2023

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Päivitetty: 18 Tammikuu 2023

Oletko kiinnostunut sijoittamisesta, mutta sinulla ei ole aikaa tai ymmärrystä siitä, miten osto- ja myyntitoimeksiantoja asetetaan – kannattaa harkita sijoitusrahastoja.

Sijoittaessasi haluamaasi rahastoon saat itse päättää mitä kohteita ostetaan ja myydään, se tarkoittaa, että voit ilman aktiivista kaupankäyntiä tai kurssien seurantaa ansaita passiivista tuloa. Sijoitusrahastoja on monenlaisia (ETF, indeksirahastot, eläkerahastot tai eritysrahastot), joista jokaisella on uniikkeja ominaisuuksia.

Tässä oppaassa kerromme sinulle mitkä ovat parhaat sijoitusrahastot suomalaisille vuonna 2023. Käymme läpi erityyppisiä sijoitusrahastoja ja näytämme sinulle, miten pystyt sijoittamaan rahastoihin suoraan kotisohvalta.

Sijoitusrahastot ovat suomalaisten kestosuosikkeja perinteisen osakesäästämisen rinnalla.

TOP-5 parasta sijoitusrahastoa

Alapuolella on helppolukuinen katsaus parhaista sijoitusrahastoista, jotka ovat tuottaneet eniten viimeisen vuoden aikana. Tässä katsauksessa on sekä tavallisia rahastoja, että pörssinoteerattuja ETF-rahastoja.

Käymme vielä jokaisen esittelemistämme rahastoista tarkemmin läpi, löydät lisätietoa alempaa.

  1. XACT OBX Bull – Sijoita nyt
  2. Wisdom Tree Battery Solutions UCITS ETF USD – Sijoita nyt
  3. Invesco Elwood Global Blockchain UCITS ETF – Sijoita nyt
  4. Ålandsbanken Pohjoismaiset Pienyhtiöt B – Sijoita nyt
  5. Ålandsbanken Nordiska Småbolag S – Sijoita nyt

Kaikki edellä mainituista rahastoista ovat korkean riskin rahastoja, mutta ovat tuottaneet omistajilleen yli 75 prosenttia voittoa viimeisen vuoden aikana.

Yleisesti paras sijoitusrahasto

Suomalaisille sijoittajille on tarjoilla tuhansittain erilaisia rahastoja, joihin voi sijoittaa. Se mahdollistaa, jokaiselle sopivan sijoituskohteen löytymisen, mutta se voi samalla tehdä valinnasta myös erittäin haastavaa.

Jos et ole varma mihin rahastoon haluaisit sijoittaa, kannattaa vilkaista Wisdom Tree Battery solutions ETF-rahastoa, vuonna 2020 perustettu rahasto on jo toistamiseen listan kärjessä.

Wisdom Tree Battery Solutions

Tämä rahasto painottuu pitkälti teollisuuteen ja palveluihin sekä raaka-aineisiin. Vastaavasti teknologia kohteiden osuus tässä rahastossa on vain noin 10 prosentin luokkaa.

Eniten tuottanut sijoitusrahasto

Myös rahastosijoittajien joukossa en riskinottajia, jotka haluavat pyrkiä mahdollisimman korkeisiin tuottoihin. Yleensä sijoittamisessa tuotto ja riski kulkevat käsi kädessä. Sama ilmiö näkyy myös eniten tuottaneessa rahastossa, jonka riskimittariksi on ilmoitettu maksimit.

XACT OBX BULL

Tämä rahasto oli myös viimevuonna tuottoisimpien ETF-rahastojen kärjessä. Tämäkään vuosi ei ole poikkeus. Omistajilleen kyseinen rahasto tuotti voittoa peräti yli 110 prosenttia.

Paras eläkerahasto

Suomessa eläkesäästämiseen kannattaa herätä jo nuorempana, mutta viimeistään 50 ikävuoden paikkeilla, kun eläköityminen alkaa näyttää jo todennäköiseltä.

Suomalaiset voivat sijoittaa valtion ylläpitämään VER-eläkerahastoon, jonka viiden viimeisen vuoden tuotto on ollut keskimäärin 7 prosentin luokkaa.

Paras eläkerahasto saattaa kuitenkin löytyä ulkomaalaisista ETF-rahastoista, joiden tuotto päihittää lähes passiiviset rahastot mennen tullen. Nimittäin koko listamme top-5, ovat tuottaneet yli 75 prosenttia viimeisen vuoden aikana, joka on yli 10 kertaa tavallista eläkerahastoa suurempi.

Kannattaa käyttää sellaista kaupankäyntialustaa, jossa pystyt hajauttamaan eläkesäästämisen tehokkaasti. Osa säästöistä voi olla perinteisissä osakkeissa, osa tavallisissa rahastoissa ja loput esimerkiksi ETF-rahastoissa.

Paras eläkerahasto aloitteleville sijoittajille tai säästäjille

Kaikki sijoitusrahastot sopivat aloittelijoille, sillä ne eivät vaadi työlästä taustatutkimusta tai runsasta osaamista tai sen syvällisempää ymmärrystä sijoittamisesta. Sen sijaan rahastojen kohdalla sijoituskohteiden ostaminen ja myyminen jätetään salkunhoitajalle.

Voidaan kuitenkin väittää, että toiset rahastot sopivat aloittelijoille paremmin kuin toiset. Kannattaakin aloittaa rahastosijoittaminen alhaisen riskitason rahastoista, joista voi ymmärryksen ja pääoman kasvaessa siirtyä kohti riskisimpiä (kovatuottoista) rahastoja.

Rahastoihin on myös helppo sijoittaa. Riittää, että avaat tilin eTorolle ja talletat sijoituspääomaa joko kerralla tai kuukausittain, jolla ostat valitsemiasi rahastoja.

Mutta ennen rahastosijoittamisen aloittamista on hyvä tutustua tarkemmin, mitä nämä sijoitusrahastot oikein ovat.

eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Mitä sijoitusrahastot ovat?

Sijoitusrahastot mahdollistavat sijoittamisen pörssiin mahdollisimman vähin panoksin ja mahdollistaen passiivisten tulojen kerryttämisen. Rahastoihin sijoittavalla henkilöllä ei tarvitse olla etukäteistietoa tai kokemusta siitä, miten sijoittaminen tai markkinat ylipäänsä toimivat.

Salkunhoitaja vastaa viimekädessä osto- ja myyntitoimeksiantojen asettamisesta, riippuen siitä minkälaisen rahaston valitsit.

Eli rahasto on ikään kuin sijoittajilta kerättyä rahaa, joita aktiivinen salkunhoitaja tai meklari käyttää hyödykseen käydäkseen kauppaa. Jos sijoitat tavallisiin rahastoihin esimerkiksi Nordnetin tai pankin kautta, sinulta saatetaan periä salkunhoitokuluja kuukausittain. Vastaavasti ETF-rahastoissa ei ole kuluja, jos teet sijoitukset eToron kautta.

Miten sijoitusrahastot toimivat?

Valitsitpa sitten pankin tarjoaman rahaton, ETF:än tai eläkerahaston – kaikki toimivat lähes samalla periaatteella. Otetaan esimerkki tilanteesta, jossa sijoitat rahastoon, niin ymmärrät paremmin.

  • Sijoitat 5000 euroa valitsemaasi rahastoon
  • Salkunhoitaja sijoittaa pääomaa energiateollisuuteen
  • Rahasto ostaa rahoillasi 30 eri yritystä energia toimialalta
  • Omistat nyt periaatteessa kolmeakymmentä eri osaketta

Jos teit sijoituksen ETF-rahastoon ja sijoitukset tekevät tuottoa, se lisätään automaattisesti sijoituksen arvoon, jota ei veroteta ennen kuin päätät myydä rahaston.

Jos sijoitit tavallisiin rahastoihin, saat yleensä vuosittain osinkoa, joka perustuu koko rahaston tekemään tuottoon. Suomessa rahastot ovat yleensä tuottaneet tasaisesti 2 – 8 prosenttia, riippuen sijoituksesta.

Sijoitusrahastot ovat siis helppo ja puoliksi passiivinen tapa saada oma pääoma tuottamaan, sen sijaan, että se makaisi tilillä toimettomana. Sijoituksen tuotosta vastaa aktiivinen salkunhoitaja, joka pyrkii kasvattamaan salkunarvoa mahdollisimman tehokkaasti.

Minkä tyyppisiä sijoitusrahastoja on olemassa ja miten ne eroavat toisistaan?

Artikkelin alussa jo mainitsimme, että sijoitusrahastoja on erityyppisiä. Tässä kappaleessa meidän on tarkoitus avata hieman tarkemmin, mitä mikäkin tyyppi tarkoittaa ja mitä eroja näiden välillä on.

ETF-rahastot: ETF:ät ovat niin sanottuja pörssinoteerattuja rahastoja, jotka ovat kaupan osakkeiden tavalla suoraan pörssissä. Näiden rahastojen etuna on verotus, sillä verotus on ajankohtaista vasta silloin, kun päätät myydä omistuksesi rahastosta. Yleensä ETF-rahastot eivät jaa sijoittajilleen osinkoa.

Eläkerahastot: eläkerahastot ovat yleensä melko passiivisia myös salkunhoitajan toimesta ja niillä päästään keskimäärin noin 2 – 8 prosentin vuosituottoon. Monet pankit suosittelevat omia rahastojaan, joihin eläkesäästäjät voivat tallettaa rahaa.

Parempi vaihtoehto voi kuitenkin olla tehdä sijoitukset itse ja hajauttaa portfolio huolellisesti.

Indeksirahastot: indeksirahastot ovat rahastoja, joissa sijoitetaan erilaisiin indekseihin. Eli rahastojen arvon kehitys ja tuotto perustuvat suoraan ennalta määrättyyn indeksiin, kuten esimerkiksi Daxiin, tai Dow Jonesiin.

Indeksirahastoja pidetään tyypillisesti hyvin alhaisesti tuottavina, mutta varsin vakaina. Ne siis ylläpitävät pääomaa tehokkaasti ja parhaimmillaan päihittävät vuotuisen inflaation.

Miten valita paras sijoitusrahasto?

Sijoitusrahastoja on tuhansia, jonka takia monilla sijoittajilla saattaa olla vaikeuksia löytää sopivaa. Koska rahastoja on tarjoilla joka lähtöön, voit jopa itse ideoida omaa portfoliota. Haluatko sijoittaa eettisiin kohteisiin? Teknologiaan vai kenties lohkoketjuteknologiaan? Saat itse valita, minkälaiseen rahastoon haluat sijoittaa.

Monet sijoittajat kuitenkin etsivät hyvin tuottavia kohteita, sen sijaan, että painottaisivat vaikka ekologisia arvoja. Tällöin kannattaa suunnata katse kohti parhaiten tuottavimpia rahastoja.

Onneksi eToro auttaa ideoimaan sopivaa ETF-rahastoa tarjoamalla ideoita ja kertomalla rahastojen taustoista. Esimerkiksi etenkin teknologiaan sijoittavat rahastot ovat olleet hyvin suosittuja ja hyvin tuottavia viimeisten vuosien aikana.

Rahastoa valitessa kiinnitä ainakin näihin asioihin huomiota:

  • Rahaston tyyppi
  • Tavoite
  • Kustannukset
  • Pienin sijoitus
  • Riskitaso
  • Tuotto

Kuten varmasti huomaatkin, vaikka rahastoihin sijoittaminen on helppoa. On keskityttävä useaan eri ominaisuuteen ennen, kuin löytää kaikkein parhaimmat rahastot.

Sijoitusrahastojen verotus

Muista, että myös sijoitusrahastoista saatuja tuottoja verotetaan pääomatuloverolain mukaisesti. Eli maksat tuotoistasi veroa 30 – 34 prosenttia, riippuen siitä ylittääkö voittosi 50 000 euron saman vuoden aikana.

ETF-rahastoissa verotus laukeaa vasta, kun päätät myydä rahaston. Niin kauan, kuin rahasto on sinulla, kaikki siitä saatavat tuotot lisätään rahaston arvoon, joka tekee siitä verotuksellisesti erittäin hyvä tuotteen.

Miten sijoitan rahastoihin – Mikä on paras sijoitusrahasto välittäjä?

Vaikka rahastoihin sijoittaminen on helppoa, ei kannata ostaa rahastoja sieltä, mistä niitä ensimmäiseksi on saatavilla. Nimittäin pankkien tarjoamat rahastot ovat erittäin kalliita esimerkiksi etävälittäjien kuten eToro tarjoamiin rahastoihin.

Lisäksi perinteiset pankit eivät pysty tarjoamaan niin laajaa valikoimaa erilaisia rahastoja ja itse asiassa eivät taida ollenkaan pystyä tarjoamaan muun muassa ETF-rahastoja.

Me suosittelemme käyttämään eToro:n tuttua ja turvallista kaupankäyntialustaa sijoitusrahastojen hankkimiseen. Nimittäin voit valita tuhansien rahastojen joukosta mielenkiintoisimmat ja sijoittaa niihin ilman palkkioita.

eToro on ehdoton suosikkimme, mitä ETF-rahastoihin tulee. Tämä kaupankäyntialusta ei tosiaan peri lainkaan kustannuksia rahastosijoittamisesta eikä rahastojen omistamisessa ole muitakaan kuluja. Ainoa kulu, jonka joudut maksamaan sijoittaessasi eToron kautta on pieni 0,5% valuutanvaihto kulu, joka syntyy kun talletat rahaa sijoitustilillesi.

Rahastojen lisäksi voit sijoittaa yli 1700 osakkeeseen, joista yli puoleen täysin ilman välityspalkkioita. Kaikki talletukset eToron sijoitustilille tapahtuvat heti, kun käytät Skrilliä tai Netelleriä. Toisin sanoen, voit aloittaa rahastosijoittamisen nyt heti.

Näin pääset alkuun:

Vaihe 1. avaa sijoitustili

Siirry eToron verkkosivustolle, jotta voit aloittaa sijoittamisen. Ensimmäisenä sinun on luotava sijoitustili, joka pitää vahvistaa todentamalla henkilöllisyys kuvallisella henkilötodistuksella. Muista, että pääomasi on vaarassa.

Vaihe 2. talleta rahaa tilille

Voit tallettaa rahaa heti sijoitustilille jo ennen käyttäjätilin vahvistamista, mutta et voi käydä kauppaa ennen kuin vahvistus on tehty. Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa rahaa sijoitustilillesi haluamasi summan, minimissään kuitenkin 50 euroa.

Vaihe 3. valitse sijoitusrahasto

eToro tarjoaa toista sataa erilaista rahastoa, joihin voit sijoittaa heti. Pystyt ostamaan ja myymään rahastoja täysin samalla tavalla, kuin osakkeitakin eli valitsemalla määrän ja hinnan sekä painamalla osta.

Nyt kun olet sijoittanut rahastoon, riippuen sen tyypistä saat osinkoja vuosittain niin kauan kuin omistat sen. Kun päätät myydä rahastosi, saat rahaston hinnan takaisin plus mahdollisen arvonnousun.

Rahastosijoittaminen aloittelijalle

Rahastosijoittaminen on usein tilisäästämistä tuottavampi tapa kasvattaa kertyneille säästöille tuottoa. Rahastoihin sijoittaminen on osakesijoittamista yksinkertaisempaa, jonka vuoksi etenkin aloittavat sijoittajat päätyvät usein rahastosäästäjiksi tai -sijoittajiksi.

Rahaston tehtävänä on kerätä sijoittajien rahat yhteen ja sijoittaa ne markkinoille rahaston omaa strategiaansa noudattaen.

Rahastosäästäminen on helppo tapa hypätä sijoitusmarkkinoille mukaan. Lue tästä kappaleesta, mihin rahastomuotoihin aloittavan sijoittajan kannattaa tutustua:

Osakerahasto

Osakerahasto sijoittaa nimensä mukaisesti osakkeisiin. Osakesijoitukset voidaan jakaa rahaston sisällä esimerkiksi toimialoittain tai maantieteellisen jakauman mukaan. Tietty rahasto voi keskittyä esimerkiksi teknologia-osakkeisiin tai vaikkapa Aasian markkina-alueeseen.

Korkorahasto

Korkorahaston sijoituskohteet koostuvat arvopapereista, eli sijoituksista, joille maksetaan korko. Korkorahaston riski on maltillinen osakkeisiin sijoittavaan rahastoon verrattuna, mutta myös sen tuotot jäävät nousevassa markkinassa muita rahastoja pienemmiksi.

Yhdistelmärahasto

Yhdistelmärahasto on osake- ja korkosijoitusten yhdistelmä. Tämä rahastotyyppi pitää sisällään sekä osake-, että korkosijoituksia. Yhdistelmärahasto on osakerahastoa matalariskisempi, mutta hakee markkinoilta korkorahastoa aggressiivisemmin tuottoa.

Rahastojen rahasto

Rahastojen rahasto sijoittaa eri rahastoihin ja pitää sisällään tietyn valikoiman rahastosijoituksia. Rahastojen rahasto ei siis sijoita suoraan osakkeisiin tai arvopapereihin, vaan sen sijoitukset koostuvat valikoimasta erilaisia rahastoja.

Lue lisää rahastosijoittamisen aloittamisesta ja sopivan rahaston valitsemisesta tästä (siirryt toiseen palveluun).

eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees
Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen on suomalainen sijoittaja ja journalisti, joka on tehnyt sijoituksia pörssiin jo vuosikymmenen, portfolioon on kertynyt myös kryptovaluuttoja. Hän on myös erikoistunut sisällöntuotantoon ja journalismiin kirjoittaen usean eri toimialan arvostettuihin verkkosivustoihin. Hänen intohimonsa on auttaa muita ihmisiä kiinnostumaan sijoittamisesta tarjoamalle heille mahdollisimman paljon informaatiota aiheeseen liittyen.