Mikä on kryptovaluutta? Aloittelijan opas sijoittamiseen

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Päivitetty: 18 Tammikuu 2023

Kryptovaluutat (cryptocurrency), eli tuttavallisemmin kryptot ovat digitaalista valuuttaa, joka on tarkoitettu muiden valuuttojen tavoin alunperin vaihdon välineeksi. Nämä valuutat käyttävät kryptografiaa, eli salausta- tai turvallisuutta lisäävää tekniikkaa, joka mahdollistaa turvallisen maksuyhteyden ja samalla uusien kryptovaluuttojen luomisen.

Usein tiettyä kryptovaluuttaa on saatavilla vain rajoitettu määrä tietokannassa. Esimerkiksi Bitcoinia on mahdollista luoda vain 21 miljoonaa kappaletta, jonka jälkeen valuuttaa ei voi enää saada louhimalla. Asiantuntijat ovatkin spekuloineet tämän rajan lähestyvän, joka puolestaan nostaa Bitcoinin hintaa.

Osta kryptovaluuttaa näillä ohjeilla

Jos olet aloittelija kryptovaluuttojen maailmassa, voi aluksi tuntua haastavalta ymmärtää miten kryptovaluutat toimivat ja ylipäänsä, mistä niitä voi ostaa. Onneksi nykyään kryptovaluuttojen ostaminen on yhtä helppoa, kuin tavallinen sijoittaminen pörssissä. Voit aloittaa kryptovaluuttoihin sijoittamisen helposti näiden neljän eri vaiheen avulla.

Vaihe 1. Valitse sopiva kryptovaluutta pörssi

Pystyäksesi ostamaan kryptovaluuttaa sinun on ensin valittava kaupankäyntialusta, joka tarjoaa mahdollisuuden sijoittaa kryptovaluuttoihin. Näiden välillä on merkittäviä eroja, sekä käytettävyydessä, että hinnastossa.

Mikä on kryptovaluutta pörssi?

Kryptovaluutta pörssi tai kaupankäyntialusta on palvelu, joka yhdistää sijoittajan virtuaalivaluuttojen pörssiin, jossa voi ostaa eri kryptovaluuttoja. Usein näissä tavallisissa pörsseissä on melko alhaiset kaupankäyntikulut, mutta itse kaupan tekeminen on haastavaa.

Aloittelijoiden kannattaa valita sellainen kaupankäyntialusta, joka ei edellytä ylimääräistä tietoteknistä osaamista tai syvällisempää ymmärrystä kryptovaluutoista tai niihin sijoittamisesta.

Me suosittelemme käyttämään suosittua kryptovaluuttojen ostamiseen, sillä sijoitusten tekeminen on nopeaa, edullista ja helppoa. Nimittäin sinulla ei tarvitse olla erillistä kryptovaluuttalompakkoa, johon kolikot pitäisi säilöä kuten esimerkiksi Coinbasella tai Binancella.

Kannattaa siis ihan ensimmäisenä tutustua kaupankäyntialustaan jo etukäteen, jotta tiedät, miten se toimii. Jos et jaksa nähdä vaivaa ja haluat tehdä sijoitukset mahdollisimman vaivattomasti, kannattaa ehdottomasti tutustua valikoimaamme.

Jos päätät käyttää perinteistä Bitcoin pörssiä, joudut usein ensin vaihtamaan käyttämäsi FIAT valuutan toiseen kryptovaluuttaan, jonka yhteydessä peritään palkkio. Vasta tämän jälkeen pystyt ostamaan haluamaasi kryptovaluuttaa tällä toisella kryptovaluutalla. Näin on esimerkiksi Binancella.

Mikä on kryptovaluutta välittäjä?

Kryptovaluutta välittäjät tekevät virtuaalivaluuttojen ostamisesta huomattavasti helpompaa. Näiden kautta kryptovaluuttoihin sijoittaminen on yhtä helppoa, kuin osakkeisiin.

Moni pörssi toimii sekä välittäjänä, että hyvänä kryptovaluutta pörssinä aloitteleville kryptosijoittajille.

Mikäli päätät valita jonkin vähemmän tunnetun välittäjän, kannattaa olla varovainen, sillä etenkin kryptovaluuttojen maailmassa huijareita on liikkeellä tavallista enemmän. Tästä syystä suosittelemme käyttämään vain sellaisia palveluita, jotka ovat tunnistettavia, luotettavia ja turvallisia.

Sivustollamme esiintyvät välittäjät ovat taustatarkistettuja ja toimiviksi testattuja palveluita, joista voit lukea kattavan asiantuntijan julkaiseman artikkelin sivuillamme.

Vaihe 2. Luo ja vahvista käyttäjätili

Nyt, kun olet päättänyt sopivan välittäjän tai kryptovaluutta pörssin, olet valmis siirtymään seuraavaan vaiheeseen.

Tässä vaiheessa sinun on luotava käyttäjätili ja vahvistettava tilisi. Tilin vahvistaminen on edellytys rahoitusjärjestelmien käyttämiselle EU-alueella.

Tilin vahvistamiseen riittää palvelusta riippuen kuvallinen henkilöllisyystodistus ja joissakin tapauksissa kuva laskusta, joka on toimitettu ilmoittamaasi osoitteeseen.

Vaikka pystyisit tallettamaan rahaa kaupankäyntialustoille, et pysty asettamaan osto- tai myyntitoimeksiantoja, mikäli et ole vahvistanut tiliäsi ensin. Suosittelemme siis vahvistamaan tilin jo ennen rahatalletuksen tekemistä.

Vaihe 3. Talleta rahaa, jonka aiot sijoittaa

Et voi ostaa kryptovaluuttoja ilman, että sijoitat rahaa. Sinun on siis ensin tehtävä talletus kaupankäyntialustalle, johon loit tilin. Suurin osa esittelemistämme alustoista, tarjoaa kattavan valikoima maksutapoja, joista voit valita mieleisimmän.

Jos haluat tehdä sijoituksen heti, etkä huomenna kannattaa valita maksutavaksi esimerkiksi Skrill tai Paypal. Jos valitset tilisiirron, saatat joutua odottamaan rahojen siirtymistä vielä seuraavanakin päivänä.

Huomioi, että jotkin vähemmän tunnetut kryptovaluutta pörssit ovat kalliita käyttää, mikäli valitset maksutavaksi luottokortin. Luottokorttia emme suosittele käyttämään maksutapana kryptovaluuttoja ostaessa, vaikka esittelemmekin vain luotettavia kaupankäyntialustoja.

Halutessasi kuitenkin, voit maksaa myös luottokortilla. Tarkista kaupankäyntialustalla luottokorttimaksuihin liitetty hinnasto, sillä kulut ovat yleensä kaikkia muita maksutapoja merkittävästi korkeampia.

Vaihe 4. Osta kryptovaluuttaa

Tässä vaiheessa olet valmis tekemään ensimmäisen sijoituksesi, käyttäjätilisi on luotu ja vahvistettu sekä olet tehnyt jo ensimmäisen talletuksen sijoitustilillesi. Sinulla on todennäköisesti mielessäsi yksi kysymys – mitä kryptovaluuttaa kannattaa ostaa?

Kryptovaluuttoja on satoja, joista tunnetuimpia ovat Bitcoin ja Ethereum. Saatavilla on kuitenkin myös niin sanottuja ”alt-coineja”, jotka pohjautuvat näihin tunnetuimpiin valuuttoihin.

Alt-coinien arvo saattaa vaihdella laidasta laitaan jopa saman päivän aikana useaan kertaan, joten ehdotamme, ettet aloita sijoittamista niillä.

Etsiessäsi sopivaa kryptovaluuttaa kannattaa käyttää kaupankäyntialustan tarjoamia työkaluja löytääksesi ne tai vaihtoehtoisesti voit etsiä uusia ideoita katsomalla kurssien kehittymistä ja kurssihistoriaa.

Aloittelijoille suosittelemme aloittamaan sijoittamisen tunnetuimmista ja hieman vakaammista kryptovaluutoista, joita ovat muun muassa:

  1. Bitcoin (BTC)
  2. Ethereum (ETH)
  3. Tether (USDT)
  4. Binance Coin (BNB)
  5. Cardano (ADA)
  6. Dogecoin (DOGE)
  7. Ripple (XRP)
  8. USD Coin (USDC)
  9. Polkadot (DOT)
  10. Uniswap (UNI)

Numerojärjestys perustuu valuutan markkina-arvoon.

Kryptovaluuttojen historia ja syntyminen

Aloittelijan näkökulmasta kryptovaluutat saattavat aluksi tuntua heprealta, mutta luettuasi tämän ymmärrät paremmin mistä koko digitaalisessa valuutassa on kyse.

Internetin kehittymisen myötä datan siirtäminen paikasta toiseen on nopeutunut ja nopeutuu yhä tulevaisuudessa. Samalla tavoin kuten perinteinen postien tai tietojen siirtyminen on tehty täysin digitaaliseksi, kryptovaluutat tarjoavat saman ilmiön, mutta valuutoille.

Oletko huomannut pankkitoiminnan kehittyvän harppauksellisesti? Koko paradigma tuntuu aina muuttuvan kerralla. Vuoden 2008 taloudellisen kriisin myötä idea kryptovaluutoista sai tuulta alleen, jolloin Bitcoinin kehittäjä Satoshi Nakamoto laati dokumentit uudenlaisesta konseptista, joka korjaisi kaikki nykyiseen pankkijärjestelmään liittyvät ongelmat.

Teknologiaa kryptovaluuttojen takana kutsutaan lohkoketjuteknologiaksi, jossa miljoonat koneet ympäri maailmaa keräävät ja vahvistavat toimeksiantoja ja maksuja, jotka tehdään käyttämällä kryptovaluuttoja.

Koska kaikki data ei ole samalla palvelimella vaan koostuu miljoonista eri lähteistä, sitä on lähes mahdotonta hakkeroida.

Varsinainen kryptovaluuttojen läpimurto alkoi vuonna 2009, kun Bitcoin lohkoketjuverkko luotiin. Tämän jälkeen tuhannet henkilöt ja yritykset ovat luoneet omia kryptovaluuttojen käyttämään teknologiaan perustuvia konsepteja.

Ja ei. Lohkoketjuteknologia ei lopu pelkästään kryptovaluuttoihin, vaan sitä hyödynnetään jo nyt esimerkiksi digipankkien toimesta tai jopa peliteknologiassa, kuten esimerkiksi Ethereumin alustaa.

Merkittäviä tapahtumia kryptovaluuttojen historiassa

2009 – Bitcoin luodaan

2011 – Satoshi Nakamoto katoaa

2014 – MT. Gox suljetaan

2015 – Ethereum luodaan

2017 – ICO (listausantiin) liittyvä buumi siivittää Bitcoinin arvon 20 000 dollariin

2020 – Bitcoin arvo räjähtää nousuun

2021 – Tesla ostaa Bitcoineja ja hyväksyy ne maksutavasi

Miten kryptovaluutat toimivat?

Suurin osa kryptovaluutoista toimii lohkoketjuteknologian pohjalta, jossa miljoonat koneet ympäri maailman yhdistävät voimansa kasvattaakseen laskentatehoa ja vahvistaakseen verkossa tapahtuvia transaktioita.

Louhimisesta palkitaan, sillä ensimmäinen, joka onnistuu ratkaisemaan seuraavan matemaattisen yhtälön, ansaitsee palan valuuttaa. Mitä kauemmin valuuttaa on louhittu, sitä vaikeammaksi nämä yhtälöt muuttuvat ja sitä enemmän laskentatehoa ne vaativat koneelta.

Louhiminen on ainoa tapa luoda uutta valuuttaa, mutta tunnetuimien valuuttojen kohdalla se on jo kannattamatonta, ellei saatavilla ole ilmaista sähköä tai ylivoimaista laskentatehoa.

Lohkoketjuteknologia toimii yksinkertaisuudessaan siten, että järjestelmässä on ketju, johon on kiinnittynyt lohkoja. Nämä lohkot ovat tietoja edellä mainituista transaktioiden vahvistamista, jotka vahvistavat ketjua ja varmistavat sen paikkansa pitävyyden.

Mitä kryptovaluutoilla voi tehdä?

Kryptovaluutoilla voi tehdä tänä päivänä melkein mitä vaan, riippuen siitä mitä niistä käytät. Esimerkiksi Bitcoinilla ja Ethereumilla voi maksaa jo melkein missä tahansa palvelussa, joka toimii verkossa.

Jokaisella virtuaalivaluutalla on omat ominaisuutensa, esimerkiksi niin sanotut ”stablecoini” ovat sidottu johonkin FIAT valuuttaan, kuten esimerkiksi Yhdysvaltain dollariin. Näin niiden arvo pyritään sitomaan todellisuuteen.

Olet myös varmasti kuullut teorian siitä, että uusia kryptovaluuttoja saatetaan kehitellä valtiotasolla, jolloin jokaisella maalla olisi oma kryptovaluuttansa. Nähtäväksi jää, mikä on ensimmäinen suomalainen kryptovaluutta. Todennäköisesti se tekisi verottajan työstä erittäin helppoa.

Voit myös itse kokeilla kryptovaluuttojen louhimista harrastuksena, mutta kannattaa varoa koneen osien liiallista kuormittamista ja varmistaa, että jäähdytys on kunnossa. Varmista myös, että sähkön kulutus pysyy kohtuullisissa lukemissa.

Kryptovaluuttoja on myös mahdollista muuttaa tavalliseksi FIAT valuutaksi tai lainata eteenpäin, jolloin kryptovaluutan omistajana ansaitset korvauksen rahojen lainaamisesta.

Olemme kuitenkin vieläkin melko alkutaipaleella, vaikka keskustelu kryptovaluutoista kasvaa ja näkyy jopa tavallisissa medioissa. Ja mitä kryptovaluuttojen käyttökohteisiin tulee, El Salvador oli jo ensimmäinen maa, joka hyväksyi Bitcoinin viralliseksi valuutaksi vuonna 2021.

Kryptovaluutta sijoittaminen pähkinän kuoressa

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen voi olla uskomattoman kannattavaa. Suomessakin on monta miljonääriä, jotka rikastuivat aikanaan ostamalla puoliksi vitsillä Bitcoineja. Itse asiassa, jos olisit itse ostanut Bitcoineja vielä vuosia sitten, olisit itsekin miljonääri.

Uusia kryptovaluuttoja syntyy jatkuvasti, monet niistä kuitenkin ovat lopulta arvottomia. Sopivaa sijoituskohdetta voi koittaa etsiä myös kryptovaluuttojen ICO:sta, joka on sama kuin osakkeiden IPO, sillä erotuksella, että voit sijoittaa jo heti näihin valuuttoihin.

Aikaisempaan verotus kysymykseen palataksemme.

Kryptovaluutta verotus on yksinkertaista

Pääsääntöisesti kryptovaluutat ovat kaupankäynnin kohteena vapaata riistaa, jota ei ole säännelty millään lailla. Sen sijaan näistä saatava tulo kuitenkin on veronalaista.

Joten, kun päätät myydä kryptovaluuttasi, muista ilmoittaa ne verotuksessa. Kryptovaluuttoja verotetaan tavallisen pääomaverotulon mukaisesti 30 prosentilla aina 50 000 euroon asti ja sen jälkeen 34 prosentilla.

Toivottavasti sait vastaukset kysymyksiisi tästä artikkelista. Nyt tiedät mitä kryptovaluutat ovat ja miten ne toimivat. Samalla kävimme läpi kryptovaluuttojen lyhyen, mutta merkittävän historian.

Jos haluat ostaa kryptovaluuttaa mahdollisimman helposti, suosittelemme luomaan tilin heti.

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen on suomalainen sijoittaja ja journalisti, joka on tehnyt sijoituksia pörssiin jo vuosikymmenen, portfolioon on kertynyt myös kryptovaluuttoja. Hän on myös erikoistunut sisällöntuotantoon ja journalismiin kirjoittaen usean eri toimialan arvostettuihin verkkosivustoihin. Hänen intohimonsa on auttaa muita ihmisiä kiinnostumaan sijoittamisesta tarjoamalle heille mahdollisimman paljon informaatiota aiheeseen liittyen.