Nokia Osakkeet (NOKIA) 2023

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Päivitetty: 23 Tammikuu 2023

Nokia tunnetaan maailmanlaajuisesti toimivana tietoliikennealan yhtiönä, joka oli vuonna 2017 liikevaihdoltaan mitattuna Suomen suurin yritys. Nokian osake on ollut vuodesta 1915 lähtien listattuna Helsingin pörssiin sekä New Yorkissa vuodesta 1994. Aikaisemmin oli mahdollista käydä kauppaa Nokian osakkeella myös Tukholman, Frankfurtin ja Lontoon pörsseissä. Nykyään tämä ei ole enää mahdollista, sillä kaupankäynti päättyi Tukholman pörssissä vuonna 2007 ja Frankfurtissa vuonna 2012.

Nokia on ollut Helsingin pörssissä useita vuosia vaihdetuin osake ja sen markkina-arvo oli vuonna 2000 jopa 223 miljardia euroa. Samana vuonna Nokia oli BusinessWeekin ja Morgan Stanleyn listauksessa pörssiarvoltaan jopa maailman yhdeksänneksi arvokkain listattu yhtiö.

Vuonna 2021 Nokia yllätti analyytikot ja yhtiön osake nousi Helsingin pörssissä 14 prosentin nousuun. Nokian liikevoitto nousi 551 miljoonaan euroon aikaisemmasta 116 miljoonasta eurosta. Liikevoitto ponnahti 76 miljoonaan euron tappiosta jopa 431 miljoonaa euroa voitolle.

Osakesijoittamisen kiinnostus on noussut viimeisten vuosien aikana, sillä se on parempi ja kannattavampi vaihtoehto kuin säästötili. Tallettamasi rahat makaavat säästötilillä toimettomana, kun taas osakesijoittamisella pystyt tekemään sijoituksillasi mahdollisesti tuottoa.

Jos haluat aloittaa sijoittamisen varmalla tekniikalla, on hyvä vaihtoehto sijoittaa suurempien yhtiöiden osakkeisiin. Näin pääset alkuun ja samalla opit sijoittamisen perusteet, jonka jälkeen voit halutessasi ottaa suurempia sijoitusriskejä. Esimerkiksi Nokian osakkeet on hyvä vaihtoehto aloittaa sijoittaminen.

Tämä opas käsittelee tarkemmin, miten voit ostaa Nokian osakkeita ja syvennymme tarkemmin Nokian historiaan. 

eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Vaihe 1. Valitse kaupankäyntialusta, jonka kautta voit ostaa Nokian osakkeita

Suomen markkinoilla on olemassa muutamia alustoja, joiden kautta voit ostaa Nokian osakkeita. Listaamamme palvelu on sellainen, jossa et joudu maksamaan kalliita välityspalkkioita.

Kun aloitat sijoittamaan Nokian osakkeisiin, muista valita itsellesi sopiva kauppapaikka, josta löydät kattavan tietopaketin. Halutessasi voit sijoittaa oman pankkisi kautta, mutta usein ne perivät sijoituksista palvelumaksujen sekä verojen lisäksi välityspalkkioita. Internetin ihmeellinen maailma on täynnä erilaisia kauppapaikkoja, joiden avulla vältyt maksamasta ylimääräisiä kuluja. Tämän lisäksi saat paljon oheistietoa esimerkiksi sijoittajayhteisöstä, josta voit löytää tueksi sijoitusvinkkejä ja tietoja Nokian osakkeista.

Netin avulla sijoittamisesta on tehty entistä helpompaa ja sujuvampaa, joten suosittelemme harkitsemaan sitä pankin sijaan.

Kokemuksiemme perusteella netin paras kaupankäyntisivusto on ehdottomasti eToro. Se tarjoaa mahdollisuuden niin osake- että kryptosijoittamiseen. EToron kautta pystyt ostamaan yksinkertaisesti ja edullisesti Nokian osakkeita. Sivustolta löydät useita maksuvaihtoehtoja tilisiirrosta PayPaliin.

Sijoittaminen eToron kautta on turvallista ja kaikki henkilötietojen luovuttaminen sekä rahansiirrot tapahtuvat suojatussa SSL-salatussa yhteydessä. Helpon ja turvallisen sijoittamisen lisäksi eToro tarjoaa mahdollisuuden päästä sijoittajayhteisöön, jonka kautta saat hyviä sijoitusvinkkejä.

EToron sivusto on tehty helpoksi ja siellä navigoiminen on yksinkertaista. Tarvittaessa pystyt vaihtamaan sen suomenkieliseksi. Sijoittamisen aloittaminen ei siis ainakaan voi tyssätä siihen, ettet ymmärtäisi sen saloja kielimuurin takia.

Etorolle tehtävien talletuksien minimisumma on 50 euroa ja koska se muutetaan Yhdysvaltain dollareiksi niin siitä peritään 0,50 prosentin vaihtopalkkio. Palvelun kautta pystyt sijoittamaan kansainvälisesti muihin maailman pörsseihin, joita on eToron palvelussa jo yli 17.

EToro plussat

  • Tarjolla useita maksutapoja
  • Mahdollisuus sijoittaa mobiilisovelluksella
  • Sijoittamisen tukena yhteisö, jossa saat vinkkejä ammattisijoittajilta
  • Sivustolla on helppo navigointi
  • Mobiiliystävällinen ja helppokäyttöinen
  • Alhaiset kustannukset
  • Mahdollisuus ostaa suoraan osakkeita tai johdannaisia
  • Mahdollisuus kopioida ammattisijoittajien kauppoja

EToro miinukset

  • Englanninkielinen asiakaspalvelu

Vaihe 2. Luo käyttäjätili ja talleta rahaa

Ennen kuin saat käsiisi Nokian osakkeita, siirry luomaan eToro palvelun kautta itsellesi käyttäjätili. Luo tili painamalla sivustolta kohdasta ”Liity heti” ja täytä lomakkeessa pyydetyt tiedot.

Tilin luomisen jälkeen, siirry tallettamaan tilillesi haluamasi summa rahaa. Rahantalletus tulee tehdä ennen Nokian osakkeiden ostamista. Tällä hetkellä eToron minimitalletussumma on vain 50 euroa ja voit tehdä rahansiirron PayPalilla, tilisiirrolla tai luottokortilla.

Kun olet luonut käyttäjätilin ja tallettanut rahaa sinne, olet valmis ostamaan Nokian osakkeita. Seuraavissa osioissa tutustumme hieman Nokian historiaan ja tulevaisuudennäkymiin.

Nokia osakkeiden ostaminen

Olet pääsyt nyt siihen vaiheeseen, että voit siirtyä ostamaan Nokian osakkeita. Tässä osiossa käymme läpi, miten ostoprosessi tapahtuu.

Kirjaudu luomallasi käyttäjätunnuksella eToron palveluun ja kirjoita hakukenttään Nokia osake, jolloin saat auki sijoitussivuston. Tähän sivustoon on kerätty kaikki hyödylliset uutiset osakkeista ja kyseisestä yhtiöstä, erilaiset tilastot sekä saat mahdollisuuden osallistua keskusteluun sijoittajayhteisössä.

Siirry kaupankäyntiin Nokian osakesivustolta kohdasta ”Avaa kauppa”. Kirjaa lomakkeeseen summa, jonka haluat sijoittaa. Jos kaupankäynti tapahtuu markkinoiden kiinnioloaikana, napissa lukee Aseta järjestys, jolloin eToro hoitaa ostamisen markkinoiden auetessa.

Kannattaako Nokian osaketta ostaa?

Nokian voittokulku nähtiin Suomessa 90-luvun lopulla, jolloin se tunnettiin hienoista ja sen ajan moderneista puhelimista. Nykyään yhtiötä ei pidetä enää menestystarinana eikä välttämättä kaikki osaa yhdistää sitä siihen.

Nykypäivänä Nokian osakkeen hinta on houkutteleva ja sen uskotaan tulevaisuudessa nousevan. Hinnannousu taas laittaa sijoittajat mahdollisesti kiinnostumaan Nokian osakkeista. Koronapandemia ei paljoa kurittanut teknologiayrityksiä.

Kuitenkin Pandemian iskiessä Eurooppaan Nokia koki kovan kurssiputoamisen. Tämän ison kuopan jälkeen se on onnistunut pikkuhiljaa palautumaan ja useimmat analyytikot uskovat sen nousevan entuudestaan.

Nokia osake hyödyt: 

  • Nokian osakkeiden hinnoittelun ollessa alhainen, voi sijoittajille herätä kiinnostus osakkeiden ostoon
  • Nokian arvioidaan lähtevän taas kasvuun maailmantilanteen rauhoituttua

Nokia osake haitat:

  • Jotkut epäilijät ovat kritisoineet Nokian antamia epärealistisia lupauksia, mikä on voinut vaikuttaa yrityksen osakekurssien laskuun
  • Yrityksen tulevaisuuden näkymät ovat epäselvät, joka on saanut monet analyytikot epäilemään

Nokian osakkeen historia

Entinen matkapuhelinvalmistaja Nokia tunnetaan suuresta menesty tarinastaan, jolla se tuli suomalaisen tietoisuuteen. Nokia toimi kylmän sodan aikana tupla-agenttina Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välillä. Sen tehtävänä oli olla puolueeton tiedon viejä molemmille osapuolille.

Nokia perustettiin Tampereella vuonna 1865. Alun perin se toimi sellutehtaana ja vuonna 1902 se laajensi toimintansa sähkötuotantoon. Nokian aloittaessa yhteistyön kumitehtaan kanssa, toiminta siirtyi Nokian kaupunkiin. Tähän vuoden aikaan Nokiasta tuli tärkeä yritys Suomessa, sillä toisen maailma sodan sytyttyä se alkoi valmistamaan sotilaskäyttöön tarkoitettuja hengityssuojaimia.

Tämä ei kuitenkaan ollut Nokian ainoa rooli maanpuolustuksessa, sillä vuonna 1970 puolustustarvikkeiden lisäksi se siirtyi verkko- ja radioteollisuuteen.

Nokia aloitti matkapuhelinliiketoiminnan vuonna 1981 jolloin Nokian omistama matkapuhelinyritys Mobira toi markkinoille ensimmäisen matkapuhelinpalvelun, jonka avulla mahdollistettiin kansainväliset verkkovierailut.

Vuonna 1982 lanseerattiin Nokian ensimmäinen matkapuhelin Mobira Senator, joka oli autopuhelin. Vuonna 1992 Jorma Ollilasta tuli Nokian toimitusjohtaja ja hän muutti Nokian televiestintäyritykseksi ja jätti muun muassa kumin ja sähkön sivuun. Uuden toimitusjohtajan astuttua virkaansa alkoi Nokian voitokkaat vuodet. Ollila osasi keskittää yhtiön toiminnan oikeaan alaan, jonka seurauksena yhtiön negatiivinen liikevoitto nousi ensin vuonna 1995 miljardiin dollariin ja neljä vuotta myöhemmin jopa 4 miljardiin dollariin.

Motorola tunnettiin Nokian isoimpana kilpailijana matkapuhelinmarkkinoilla, kuitenkin vuonna 1998 tämä kääntyi päälaelleen ja Nokia ohitti sen matkapuhelinten myynnissä. Nokian strategiana oli tarjota puhelimia nuorille käyttäjille, joten puhelimien kuoria pystyi vaihtamaan haluamansa mukaiseksi.

Vuosi 2000 oli mullistavaa aikaa ja matkapuhelimet kehittyivät huimalla tavalla, sillä silloin markkinoille lanseerattiin kamerapuhelimia. Vuonna 2003 Nokian lanseeraama 3600/3650 oli maailman ensimmäinen myyntiin tullut kamerapuhelin Pohjois-Amerikassa.

Vuosi 2010 oli turmiollinen Nokialle. He halusivat kansainvälistää yrityksen hankkimalla sille ulkomaalaisen toimitusjohtajan. He saivat yhtiön johtoon Microsoftin Stephen Elopin. Tämän seurauksena Nokian puhelimien käyttöjärjestelmä vaihtui Androidista Windowsiin. Vuonna 2011 markkinoille lanseerattiin ensimmäinen Windows puhelin, joka oli Nokia Lumia 800. Jo tässä kohtaa Nokian myynti oli pahasti hiipunut. 2012 Nokian osake tipahti 2 dollariin per osake, jonka jälkeen koko matkapuhelinliiketoiminta myytiin Microsoftille.

Nokia osinko – Maksaako Nokia pitkästä aikaa osinkoa?

Viimeisimmät Nokian osinkomaksut tapahtuivat vuonna 2019 vuoden 2018 tuloksesta. Nokia maksoi neljännesvuosittain 0,05 euron osakohtaista osinkoa vuoden ensimmäiseltä ja toiselta neljännekseltä.

Analyytikot ovat arvioineet, että Nokian edellytykset maksaa osinkoa ovat nousseet positiivisen kassavirran ansiosta. Vuonna 2021 Nokian varsinaisessa yhtiökokouksessa päätettiin, ettei tilikaudelta 2020 makseta ollenkaan osinkoa.

Nokia osinkohistoria

  • 2016 : 0,1600 €
  • 2017 : 0,1700 €
  • 2018 : 0,1900 €
  • 2019 : 0,1000 €
  • 2020 : 0,0000 €
  • 2021: 0,0000 €

Miltä Nokian tulevaisuus näyttää?

Vuonna 2020 Nokian toimitusjohtajana aloittanut Lundmark sanoo, että liiketoiminta voisi kasvaa vieläkin enemmän, ellei markkinoilla olisi pulaa puolijohdekomponenteista. Lundmarkin aloittaessa Nokialla, käynnisti hän siellä isot muutokset, esimerkiksi toimintatapa on nykyään yksinkertainen, liiketoimintaryhmien määrä alennettiin neljään ja suurin osa investoinneista on kohdistettu 5g matkapuhelintekniikan tuotekehitykseen.

Kuitenkin useimmat alananalyytikot ja sijoittajat ovat epäilleet sekä arvostelleet Nokiaa sen antamasta epäselvästä tulevaisuudenkuvasta. Kaikki ovat pimennossa sen asian suhteen, että miten Nokia aikoo porskuttaa eteenpäin ja nostaa tulostaan koronapandemian väistyttyä. Tämän lisäksi kaikki eivät usko Nokian johtoportaan sanomisia aikaisempien katteettomien lupauksien myötä.

Vieläkään ei osata sanoa miltä Nokian tulevaisuus näyttää ja mitä uudistuksia se meinaa koronapandemian jälkeen toteuttaa.

eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees
Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen on suomalainen sijoittaja ja journalisti, joka on tehnyt sijoituksia pörssiin jo vuosikymmenen, portfolioon on kertynyt myös kryptovaluuttoja. Hän on myös erikoistunut sisällöntuotantoon ja journalismiin kirjoittaen usean eri toimialan arvostettuihin verkkosivustoihin. Hänen intohimonsa on auttaa muita ihmisiä kiinnostumaan sijoittamisesta tarjoamalle heille mahdollisimman paljon informaatiota aiheeseen liittyen.