Tokmanni Osakkeet (TOKMAN) 2023

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Päivitetty: 23 Tammikuu 2023

Tokmanni Group Oy on yksi tunnetuimmista suomalaisista kauppaketjuista, joka oli vuonna 2019 liikevaihdoltaan mitattuna Suomen suurin halpakauppaketju.Tokmanni lukeutuu ainoaksi Suomen valtakunnalliseksi halpaketjuksi ja sillä oli vuoden 2019 lopulla lähes 200 myymälää ympäri maata. 

Tokmanni on hyvä sijoituskohde ja viimeisten uutisten perusteella sen osake näyttää halvalta, mutta voiko se tulevaisuudessa nousta liian korkeaksi?Tässä sivustolla paneudumme tarkemmin Tokmannin osakkeeseen, sen historiaan ja siihen mistä voit ostaa Tokmanni osaketta.

Tokmanni osakkeen ostaminen

Osakkeiden ostaminen on noussut viimeisten vuosien aikana trendiksi ja yhä useampi haluaa sijoittaa tienaamiaan rahojaan isompien tuottojen toivossa. Perinteiset pankit tarjoavat myös mahdollisuutta sijoittaa tai tallettaa rahojaan säästötilille, se ei välttämättä ole järkevää sillä pankkien säästötilit tarjoavat nollakorkoa. Paljon fiksumpaa on harkita laittavansa rahat pörssiosakkeisiin, jotka voivat mahdollistaa suuremmat tuotot.

Nykypäivänä osakkeiden ostamisesta on tehty helppoa ja yksinkertaista. Sijoitukset kannattaa hajauttaa ja sijoitussalkkuun kannattaa haalia erilaisia osakkeita. Ennen sijoittamista, kannattaa valita oikea kaupankäyntialusta. Kaikki eivät välttämättä tutustu sen enempään eri kaupankäyntialustoihin vaan kääntyvät suoraan oman pankin puoleen. Tämä ei ole järkevää, sillä perinteisten pankkien välityskulut osakkeissa ovat suhteellisen korkeat. Näin ollen tienaamasi tuotot voivat käytännössä mennä välityskulujen maksamiseen.

Tästä syystä on järkevämpää käyttää kaupankäyntialustoja, jotka tarjoavat osakkeiden ostamisen 0 % välityskuluilla. Jos haluat saada välityskuluttoman alustan niin kannattaa valita eToro. Vaikka etoro ei tällä hetkellä tarjoakaan mahdollisuutta ostaa Tokmanni osaketta, kannattaa sijoitusalustaan tutustua. eToro tarjoaa suuren valikoiman muita vastaavia sijoituskohteita, joita kannattaa harkita Tokmannin sijaan.

Etoro tarjoaa myös muita samankaltaisia osakkeita ilman välityspalkkiota

Valitettavasti eToro ei ainakaan tällä hetkellä tarjoa Tokmannin osaketta, joten sen ostaminen kannattaa unohtaa toistaiseksi. Halusimme tarjota sinulle hyviä samankaltaisia osakevaihtoehtoja, joita voit ostaa kätevästi eToron sijoitusalustalta. Voit siis muuttaa suunnitelmasi hetkellisesti ja tutustua näihin seuraaviin loistokkaisiin vaihtoehtoihin.

 • Amazon (AMZN) – Amazon on amerikkalainen verkkokauppa, joka tunnetaan globaalisti suuryrityksenä.
 • Fortum (FORTUM) – Fortum Oyj on suomalainen energiakonserni, joka on Euroopan kolmanneksi suurin hiilidioksidipäästöttömän sähkön tuottaja.
 • Kone (KNEBV) – Kone Oyj tunnetaan suomalaisena hissejä ja liukuportaita sekä ovia valmistavana yrityksenä. Vuonna 2017 se oli liikevaihdoltaan mitattuna Suomen kuudenneksi suurin yritys.
eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Tokmanni historia

Tokmanni on kasvattanut asemaansa ja nykyään se tunnetaan Suomen suurimpana halpakauppaketjuna. Kyseinen konserni löytyy lähes jokaiselta paikkakunnalta. Suomalaiset ovat tykänneet aina ostaa halvoilla hinnoilla varustettuja tuotteita. Tokmanni ei ole kuitenkaan aina ollut samassa asemassa.

Tokmannin juuret juontavat paikallisten kauppaperheiden halpakaupan ketjuista. Vanhin tunnettu Tokmannin omistukseen siirtymistä halpakauppaketjuista on Juha ja Paula Mannisen vuonna 1974 Pirkkalassa perustettu Vapaa Valinta. Tokmannin on siis yhdistänyt entisiä pienkauppiaita sekä halpakauppaketjuja yhdeksi suuremmaksi kokonaisuudeksi.

Nykyinen Tokmanni brändi pohjautuu siis useampiin 1970–1990 luvun perustetuista halpakaupoista ja ketjuista. Tokmanni halusi yhdistää kaikki halpakauppaketjut yhdeksi ja pyrkiä tarjoamaan sama sekä edullisen valikoima ympäri Suomen.

1980-luvulla perustettiin kovalla tahdilla halpakauppoja ympäri Suomen. Vuonna 1980 Hyvinkäällä Kari Hautanen ja hänen vaimonsa Arja Hautanen perustivat Tarjoustalon, Vuonna 1985 Karjaalla Timo ja Tapio Halme avasivat Säästöpörssin ja vuonna 1988 Seppo ja Jukka Saastamoinen perustivat Robinhoodin Kouvolaan. Ensimmäinen Tokmanni perustettiin Itä-Suomen alueelle vuonna 1989 Kyösti ja Kari kakkosen toimesta, joka tunnettiin aluksi nimellä Okman Oy.

Vuonna 1995 Tokmannista ilmestyi lehtijuttu, jonka jälleen Stockmann otti kirjeitse yhteyttä yhtiöön ja pyysi heitä luopumaan nimestä. Samaiseen asiaan palattiin vuonna 1997, kun Stockmannin edustanut asianajotoimisto otti perustajiin yhteyttä kirjeitse. Kirjeessä sanottiin, että yhtiötä syytetään Stockmannin toiminimen loukkauksesta ja yhtiötä pyydettiin poistamaan Kauppahuone -aputoiminimi kaupparekisteristä. Samaisessa kirjeessä pyydettiin myös lopettamaan Tokmanni-toiminimen käyttö. Stockmann oli huomannut, että Tokmanni oli käyttänyt mainonnassaan otsikkoa $tokmanni.

Tokmanni vastasi kirjeeseen ja lupasi lopettaa $tokmannin käyttämisen mainonnassaan, mutta ei suostunut luopumaan Tokmanni-nimestä. Kakkonen sanoi, että Tokmanni erottuu selkeästi Stockmannista sen ruotsinkielisessä merkityksessään. Loppupeleissä sekä käräjä- että hovioikeus vaati $tokmanni -tunnuksesta luopumista, mutta muilta osin kaikki Stockmannin vaatimukset hylättiin.

1990-luvun alussa Suomea riepotteli lama, joka koski suuresti myös kaupanalaa, samalla ajaen monet tunnetut suomalaiset kauppaketjut konkurssiin. Laman aikaan yhä useammat suomalaiset arvostivat edullisia hintoja. Samaan aikaan kysyntä kasvoi valtakunnallisiin halpakauppaketjuihin, jonka tarkoitus olisi tarjota entistä edullisimpia hintoja ja laajan valikoiman kaikille saataville Suomessa.

Valtakunnallisten halpakauppaketjujen kysynnän kasvaessa, Suomessa oli selvää, että Tokmanni tulee laajentumaan sellaiseksi viimeistään 200-luvun alussa. Samaan aikaan Tokmannin omistusrakenne muuttui ja pääomasijoituskonserni CapMan tuli Tokmannin enemmistöosakkaaksi 60,6 % osuudella. Kyösti ja Kari Kakkosen Joensuussa oleva kauppa ja Kone OY omistivat siitä 39,4 %.

Omistajuusjärjestelyt mahdollistivat Tokmannille suuren kasvun ja laajentumisen. Vuonna 2004 peräti 35 Vapaa Valintaa liitettiin Tokmanniin. Tästä eteenpäin seuraavina vuosina Tokmanni teki merkittävän yritysoston hankkiessaan 33 tarjoustalo-, Maxi Kodintukku ja Maxi-Makasiini-halpakauppojen myymälää sekä 12 Robinhood-ketjun myymälää. Samaan aikaan Tokmannin omistajiin liittyi Saastamoisen perhe 24 % osuudella. Kakkosen Veljesten osuus laski 24 % ja CapManin 51 %. Loput 2 % omistuksesta olivat toimivalla johdolla.

Uudistuvien omistajuusjärjestelyiden jälkeen Tokmanni jatkoi kasvuaan ja se osti vuonna 2006 perheyhtiö Millerin Kylmäkoskelta ja vuotta myöhemmin se osti 10 Säästöpörssi-myymälää. Näiden yritysostojen jälkeen Tokmanni piti 10 vuoden tauon ja se keskittyi kehittämään konsernia muilla tavoin. Vuonna 2018 Tokmanni päätyi ostamaan Ale-Makasiini-halpakauppaketjun 9 myymälää ja vuonna 2019 se osti vielä Pohjois-Suomen Centtilän, Säästökuopan sekä 2 Tex-kauppaa.

Omistajuuksien muuttumisen yhteydessä yhtiössä tehtiin valtavia muutoksia, kun kaikki konsernin myymäläbrändit yhdistettiin yhteisen Tokmanni-brändin alle sekä samalla Tokmannin verkkokauppa lanseerattiin.

Tokmannin suurimpana valtauksena pidettiin sitä, kun se listautui Helsingin pörssiin vuonna 2016. Nykypäivänä Tokmanni on onnistunut laajentamaan toimintaansa ja sillä on jo melkein 200 myymälää ympäri Suomea. Myymälöiden lisäksi sillä on kasvava verkkokauppa, joka on nostanut sen tulosta suuresti. Tokmannilla on työntekijäitä jo yli 3700 kappaletta.

Kannattaako ostaa Tokmannin osaketta?

Tokmanni osakkeen hyödyt

 • Jatkuva ja tehokas kasvu nyt sekä tulevaisuudessa
 • Hyvä osingonmaksaja
 • Jatkuva kehittäminen eri osa-alueilla ja verkkokaupan investoinnit

Tokmanni osakkeen haitat

 • Yhtiö panostaa pelkästään edullisiin tuotteisiin, joka rajaa tietyiltä osin tuotto- sekä kasvunäkymät
 • Tokmanni on tuonut valikoimaansa myös luksusmerkkejä, joka on aiheuttanut suurta spekulointia
 • Pandemian tuoma pelko ja epävarmuus kaupanalan tulevaisuudesta

Tokmanni osinkohistoria

Tokmannia on pidetty hyvänä osingonmaksajana ja se on viimeisten viiden vuoden aikana onnistunut nostamaan sijoittajille maksamaa osinkoa. Tässä osiossa näet, miten paljon yhtiö on maksanut osinkoa vuodesta 2016 lähtien.

 • 2016: –
 • 2017: 0,41 €
 • 2018: 0,41 €
 • 2019: 0,50 €
 • 2020: 0,25 €
 • 2021: 0,85 €

Miltä Tokmannin tulevaisuus näyttää?

Tokmanni tekee jatkuvasti uusia investointeja etenkin verkkokauppatoimintaan, samalla kehittäen kansainvälisiä hankintakanavia ja kotimaan logistiikkaa. Nämä asiat povaavat yhtiölle jatkossakin kasvuntäyteisen tulevaisuuden. Jos kotimaan kasvanut työttömyystilanne jatkuu samalla lailla, voidaan halpakauppaketjujen kasvua pitää todennäköisenä.

Tokmanni on jo nyt Suomen suurin halpakauppaketju, jolla on yli 200 myymälää, on kasvunäkymät tällaisissa taloustilanteissa valoisat. Tokmanni on viimeisten vuosien aikana lisännyt edullisten tuotteiden lisäksi valikoimaansa useita luksusmerkkejä. Tämä radikaali muutos on saanut kyseenalaisen vastaanoton asiakkaiden sekä tukkurien toimesta. Vaikka tämä radikaali peliliike ei välttämättä ole saanut positiivista vastaanottoa, on se Tokmannilta kova veto, kun tuotevalikoimaa ei ole rajattu pelkästään halpistavaroihin.

Kokonaiskuvaa katsellessa voidaan siis todeta, että kyseisellä yhtiöllä on valoista tulevaisuuden näkymät ja se tulee olemaan halpakauppamarkkinoilla kova kilpailija. Tokmanni on siis varteenotettava vaihtoehto, joka kannattaa ottaa osaksi sijoitussalkkua.

eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees
Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen on suomalainen sijoittaja ja journalisti, joka on tehnyt sijoituksia pörssiin jo vuosikymmenen, portfolioon on kertynyt myös kryptovaluuttoja. Hän on myös erikoistunut sisällöntuotantoon ja journalismiin kirjoittaen usean eri toimialan arvostettuihin verkkosivustoihin. Hänen intohimonsa on auttaa muita ihmisiä kiinnostumaan sijoittamisesta tarjoamalle heille mahdollisimman paljon informaatiota aiheeseen liittyen.