Parhaat osakevälittäjät suomalaisille sijoittajille 2023

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Päivitetty: 18 Tammikuu 2023

Sopivan osakevälittäjän löytyminen on tärkeää. Monet sijoittajat jättävät kokonaan osakesijoituksensa pois, koska eivät tiedä mitä kaupankäyntialustaa kannattaa käyttää. Sopivan alustan valitsemisessa kannattaa pohtia hieman omaa strategiaansa sijoittajana, oletko aktiivinen kaupankävijä, mitä osakkeita haluat ostaa ja kuinka paljon pääomaa olet aikeissa sijoittaa.

Tämä artikkelin tarkoituksena on pureutua pintaa syvemmälle eri osakevälittäjien toimintaan, hinnastoihin ja esimerkiksi jäsenalennuksiin, joita esimerkiksi osakesäästäjien keskusliittoon kuuluvat voivat saada.

Mikä on osakevälittäjä?

Osakevälittäjällä tai meklarilla tarkoitetaan sitä henkilöä tai instituutio, joka toimii pörssin ja sijoittajan välillä. Sijoittajan tehtävä on siis asettaa toimeksiannot, jotka osakevälittäjä toteuttaa.

Välityspalveluita sijoituksille tarjoavat perinteiset pankit ja yksityiset välittäjät. Ero näiden kahden välillä on usein hinnoissa tai käytettävyydessä. Lisäksi esimerkiksi pankkien asiakkaiden on helpompi tutustua pankkien omiin ja turvalliseksi koettuihin palveluihin, kuin lähteä kokeilemaan uusia kaupankäyntialustoja.

Me haluamme hieman avata näkökulmia sijoittamiseen myös ulkomaalaisten kaupankäyntialustojen avulla. Monet suomalaiset valitsevat yhä mieluummin kalliimman alustan, koska eivät koe kaikkia ulkomailta peräisin olevia alustoja luotettavina.

Suomessa toimivien välittäjien lista on suuri, jonka takia sijoittajilla saattaa olla valinnan vaikeuksia. Kolme mielestämme hyvää ja suosittua osakevälittäjää suomessa ovat:

eToro – sopiva kaupankäyntialusta aloittelijoille ja kokeneille sijoittajille. Palkkiot erittäin alhaiset monien sijoitustuotteiden kohdalla, useat osakkeet jopa komissio vapaita.

Nordnet – hyvin perinteikäs sijoitusalusta, jonka lähes kaikki suomalaiset tuntevat jo nimeltä, kiitos lukuisien ohjelmien, podcastien ja blogien. Tarjoaa helpon pääsyn pörssiin käyttäjäystävällisellä ohjelmistollaan.

Nämä edellä mainitut palvelut ovat hyviä vaihtoehtoisia sijoitusalustoja perinteisiin ja korkeasti hinnoiteltuihin osakevälittäjiin, joista keromme myöhemmin hieman lisää.

Parhaat osakevälittäjät 2023

Me suosittelemme edellä mainittuja palveluita kaikille niille, jotka etsivät vielä sopivaa osakevälittäjää. Mikäli haluat pysyä perinteisissä välittäjissä, kannattaa kysyä omalta pankilta, minkälaisia palveluita he ovat valmiita sinulle tarjoamaan.

Osakevälittäjistä kalleimpia ovat pankin omat palvelut. Esimerkiksi OP välityspalkkiot ja kaupankäyntikulut ovat olleet 0,05 – 0,17 % luokkaa kotimaisissa osakkeissa ja ulkomaisissa osakkeissa vielä enemmän. Vastaavasti eToro tarjoaa ulkomaisia osakkeita jopa kokonaan ilman välityspalkkioita.

Suomessa koko viime vuosikymmenen suosituin osakevälittäjä kotimaisissa osakkeissa oli ylivoimaisesti Nordnet ja ulkomaisissa eToro.

Parhaat osakevälittäjät

Palvelun toiminta Suomessa kasvoi hyvin nopeaa tahtia ja nyt se onkin jo saavuttanut lähes vakiintuneen aseman suomalaisten sijoittajien keskuudessa. Jos Nordnet on mielestäsi nähty ja haluat lisää jännitystä sijoittamiseen, kokeile esimerkiksi eToroa.

Nuoremmille ja  esimerkiksi valuutoista kiinnostuneille sijoittajille, helpoin tapa päästä mukaan on tehdä sijoitukset eToron kaupankäyntialustalla.

eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Vaikka emme olekaan sijoitusneuvontaa tarjoava instituutio, voimme omien kokemustemme pohjalta sanoa, että osakevälittäjien valinta voi mennä esimerkiksi seuraavanlaisesti:

  • Aloittelijalle, joka haluaa päästä heti käsiksi monipuolisiin sijoitustuotteisiin tai kokeilla paperi treidaamista demo-tilillä: eToro, 
  • Sijoittajille, jotka etsivät luotettavaa ja turvallista pohjoismaista kaupankäyntialustaa: Nordnet
  • Henkilölle, joka ei osaa valita sopivaa kaupankäyntialustaa, mutta haluaa sijoittaa heti osakkeisiin tai rahastoihin: eToro

Osakevälittäjät Suomessa + lyhenteet

Suomessa toimii useita osakevälittäjiä, jotka listaamme lyhenteen kanssa alapuolella olevaan taulukkoon. Kun vertailet sopivaa välittäjää, ota huomioon se, minkälaista käyttöliittymää he tarjoavat ja minkälaisilla palkkiomalleille kauppaa voi kyseisessä palvelussa tehdä.

OsakevälittäjäLyhenne
Erik Penser BankaktiebolagEPB
Evli Bank PlcEVL
FIM Bank LtdFIM
Flow Traders B.V.FLW
GETCO Europe LimitedGEL
Goldman Sachs InternationalGSI
Hardcastle Trading AgHCT
HSBC Bank plcHBC
IAT International Algorithmic Trading GMbHIAT
IMC Trading B.VIMC, IMA
Instinet Europe LimitedINT
Jefferies International LimitedJEF
Joh. Berenberg, Gossler & Co. KGBBB
J.P. Morgan Securities plcJPM
Jyske Bank A/SJYB, SPLO
KCG Europe LimitedKEM
Kepler Capital MarketsKCB
LocalTapiola Bank ltdTAP
Merrill Lynch InternationalMLI
MMX Trading B.VMMX
Morgan Stanley Europe SEMSE
Morgan Stanley Co.International LimitedMSI
NeoNet Securities ABNEO
Nomura International plcNIP
Nordea Bank Finland plcNRD
Nordnet Bank ABNON
Nyenburgh Holding B.VNYE
Optiver V.O.FOPV
Pareto securities ASPAS
Pohjola Pankki OyjPOH
RBC Europe LimitedRBCE
Remium Nordic ABREM
Saxo privatbank A/SDIF
Skandinaviska Enskilda Banken ABENS, SEB, SEC
Spire Europe LimitedSRE, SREA, SREB
Swedbank ABSWB, SWN
Svenska Handelsbanken ABSHB, SHD, SVB
Sydbank A/SSYD
The Royal Bank of Scotland plcRBN
Timber Hill Europe AGTMB
UBS LimitedUBS
UB Securities LimitedUB
Valo Research and Training ltdLAV
Virtu Financial IrelandVFI
WEBB Traders B.VWEB
Ålandsbanken AbpAAL, ABS
Winterflood Securities LimitedWSL

Huomioi, että osa näistä osakevälittäjistä on niin sanottuja etävälittäjiä, eli heillä ei ole kiinteää toimipistettä, jossa meklaukset tehdään. Etävälittäminen on yleistynyt ilmiö, joka on positiivisesti lisännyt myös kilpailua erilaisten verkossa toimivien kaupankäyntialustojen keskuudessa.

Miten valita paras (halvin) osakevälittäjä?

Etsitkö parasta osakevälittäjää? Mielestämme ei ole olemassa yhtä parasta osakevälittäjää, vaan jokaiselle sijoittajalle on olemassa oma räätälöity ratkaisunsa. Paras osakevälittäjä on sellainen, joka täyttää sinun palvelulle asettamat kriteerit ja toimii juuri odottamallasi tavalla.

Halvin osakevälittäjä ei siis aina ole paras, vaikka se parantaakin sijoitusten tuottoa. Etenkin aloittelijoiden kohdalla osakevälittäjien hinnastoilla ei oikeastaan ole suurta merkitystä, hinnastojen erot korostuvat vasta, kun sijoitusten volyymit tai pääoma kasvavat.

Parhaan osakevälittäjän valitseminen

Sitä ennen huomattavasti tärkeämpää on löytää sellainen palvelu, joka täyttää kaupankäynnin odotukset. Palvelun pitää olla helppokäyttöinen ja kaupat pitää pystyä tekemään myös mobiililaitteilla, koska aina ei voi tietokoneen edessä istua.

Etenkin aloittelijoille suosittelisimme eToron ”copytrading” ominaisuutta, jossa voit seurata ammattisijoittajia heidän salkkujensa tuottojen perusteella ja käydä täsmälleen samat kaupat, kuin he käyvät.

Tämän takia mainitsimme alalle tulleen positiivista kilpailua. Palvelut kehittävät toimintaansa mahdollisimman tehokkaaksi, siten, että asiakkaat oikeasti pystyvät tienaamaan rahaa osakesijoituksillaan, sen sijaan, että välittäjä vetäisi kaiken välistä.

Osakevälittäjän vertailussa kannattaa hinnan lisäksi kiinnittää huomio myös muutamiin muihin asioihin. Listasimme tähän tärkeimpiä varteen otettavia asioita kaupankäyntialustaa valitessasi.

  • Käytettävyys – Aloitteleva ja kokeneempikin sijoittaja hyötyy helppokäyttöisestä ja yksinkertaisesta kaupankäyntialustasta. Hyvä kaupankäynti alusta on sellainen, joka toimii sekä tietokoneella että mobiililaitteella. Lisäksi olisi hyvä, että alustan kielen saisi valittua omalle äidinkielelle.
  • Sijoituskohteiden määrä – Ennen sijoittamisen aloittamista tulisi valita itselleen oikea sijoituskohde. Suosittelemme tarkistamaan, että omasta kaupankäyntialustasta löytyy riittävä ja monipuolinen tarjonta haluamia sijoituskohteita.
  • Alustan minimitalletussumma – Suosittelemme tarkistamaan, että oma osakevälittäjäsi ei vaadi turhan suurta minimitalletusta, jotta budjettisi ei ylity.
  • Kaupankäyntialustan asiakaspalvelu – Ongelman ilmetessä olisi suotavaa, että saisit tavoitettua asiakaspalvelun nopealla aikataululla. Jotkut osakevälittäjät tarjoavat puhelinpalvelua ja toisilla yhteydenotto onnistuu pelkästään sähköisellä lomakkeella.
  • Riittävästi työkaluja ja ominaisuuksia – Parhaimmat osakevälittäjät tarjoavat sijoittajille käyttöön useita työkaluja, joiden avulla kaupankäynti on helpompaa. Omasta kapankäyntialustasta tulisi löytyä reaaliaikaiset pörssikurssit, uusimmat uutiset sekä mahdollisuus automatisoida erilaisia toimintoja.

Alapuolella palkkio vertailu niin sanottujen tunnetuimpien etävälittäjien kesken.

eToroNordnet
Suomalaiset osakkeet välityspalkkio0 €3 - 9 €
Ulkomaiset osakkeet välityspalkkio0 €7 - 15 €
Omistaako suoria osakkeita

Paras osakevälittäjä pitkäntähtäimen sijoittajalle (osta- ja pidä)

Paras osakevälittäjä pitkäjänteiselle sijoittajalle, joka ei tarvitse aktiivisen kaupankäynnin etuja on eToro.

eTorolla sijoitusten hallitseminen on helppoa ja uusien toimeksiantojen asettaminen onnistuu vaivattomasti. Lisäksi voit ostaa ja myydä ulkomaisia osakkeita ilman välityspalkkioita, jolloin maksimoit holdaamisesta saamasi tuotot.

Paras osakevälittäjä treidaajalle (päiväkauppa)

Treidaaja tarvitsee kaikkein alhaisimmat kaupankäyntikulut, jotka perustuvat kauppojen määrään.

Treidaaja pyrkii hyödyntämään pörssikurssien pieniä hinnanmuutoksia käyttämällä apunaan velkavipua tai johdannaistuotteita.

eToro tarjoaa erinomaiset puitteet myös pienemmän mittakaavan päiväkauppaan, ennen kuin siirrytään ammattimaiseen treidaamiseen, jossa tarvitaan jo suurempia velkavipuja ja viimeisen päälle olevia työkaluja.

Paras sijoitusalusta valuuttakauppaan

Valuuttakauppa muistuttaa hyvin läheisesti treidaamista, jossa toimeksiantoja asetetaan toinen toistensa jälkeen. eToro tarjoaa mahdollisuuden käydä kauppaa kaikilla maailman valuuttapareilla.

Näiden lisäksi eTorolta löytyy myös kattava valikoima erilaisia kryptovaluuttoja joihin voit sijoittaa tavallisten maiden välisten valuuttaparien ohella.

Paras osakevälittäjä eläkeläiselle

On hienoa nähdä miten monet eläkeläiset ovat kiinnostuneet paremmasta taloudenhallinnasta vaikka työvuodet ovat usein jo takana päin.

Itse asiassa tiedän henkilökohtaisesti muutamia eläkeläisiä, jotka käyvät aktiivisesti kauppaa pörssissä sijoittaen sekä suomalaisiin, että ulkomaalaisiin osakkeisiin.

Eläkeläiset jotka sijoittavat voidaan jakaa pääsääntöisesti kahteen kastiin. Passiivisiin ja aktiivisiin sijoittajiin. Molemmille suosittelisin myös eToroa, koska se on helppokäyttöinen alusta, jonka välityspalkkiot ovat alhaisia niin rahastoissa kuin osakkeissakin.

eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Pankit ovat edelleen suurimpia stock brokereita

Perinteisten pankkien vahvuus omaisuuksien haltijoina näkyy edelleen. Menitpä mihin tahansa pörssiin tai kävisit kauppaa millä tahansa alustalla, näet perinteiset pankkien tekevän kaikkein suurimmat ostot kaikkein aktiivisimmin.

Pankkien suosio osakevälittäjinä juontaa juurensa jo historiaa, kun saatavilla ei ollut muita työkaluja. Vasta, kun liiketoiminta kehittyi siten, että osakevälittäjät pystyvät toimimaan myös etänä, yleistyi myös niiden kaupankäyntialustojen käyttäminen.

Etävälittäjien etuina ovat yleensä nopeus ja tehokkuus. Ne pystyvät toimittamaan palvelun nopeammin kuin pankit ja samalla voit tallettaa tai nostaa rahaa reaaliajassa sitä mukaan, kun voittoa kertyy.

Verotuksen suhteen välittäjällä ei ole väliä

Osakevälittäjän valitseminen ei vaikuta maksamiisi veroihin, muuta kuin välillisesti palkkioiden perusteella. Suurimman osan palkkioista ja osaketappioista saat vähentää verotuksessa.

Joudut kuitenkin suomen pääomaverotulolain mukaan maksamaan pääomaveroa ansaitsemallesi pääomatulolle 30 – 34 prosenttia riippuen siitä, kuinka paljon sijoituksesi ovat tuottaneet. Vuodessa saa tienata 1000 euroa ilman, että tulo on verotettavaa.

ETF-rahastoihin voi sijoittaa siten, että verot maksetaan vasta sitten, kun rahasto myydään. Tämä tekee ETF-tuotteista verotuksellisesti hyvin kannattavia pitkäntähtäimen sijoituksia, kun tulot sijoitetaan rahastoon uudestaan, jolloin sen arvo kasvaa. Kun arvo on kasvanut mielestäsi tarpeeksi, voit myydä sen muille sijoittajille, jolloin vasta verotus astuu voimaan.

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen on suomalainen sijoittaja ja journalisti, joka on tehnyt sijoituksia pörssiin jo vuosikymmenen, portfolioon on kertynyt myös kryptovaluuttoja. Hän on myös erikoistunut sisällöntuotantoon ja journalismiin kirjoittaen usean eri toimialan arvostettuihin verkkosivustoihin. Hänen intohimonsa on auttaa muita ihmisiä kiinnostumaan sijoittamisesta tarjoamalle heille mahdollisimman paljon informaatiota aiheeseen liittyen.