SSAB Osakkeet (SSABBH) 2023

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Päivitetty: 23 Tammikuu 2023

SSAB on ruotsalainen teollisuuskonserni, joka tunnetaan Pohjoismaiden suurimpana raakateräksen tuottajana. SSAB toimii maailmanlaajuisesti jopa 45 eri maassa.

Tämän ruotsalaisen suurteollisuuskonsernin osakkeita on myös mahdollista ostaa netistä löytyvien sijoitusalustojen kautta. Nykypäivänä osakesijoittaminen on yksi suosituimmista sijoitustavoista varsinkin vasta alkaneiden sijoittajien keskuudessa.

Osakesijoittamista voi harjoittaa niin perinteisten pankkien, että digitaalisten sijoitusalustojen avulla. Paneudumme seuraavissa osioissa tarkemmin näihin kahteen sijoitustapaan. Tätä kirjoitusta kannattaa hyödyntää oppaan tavoin, ja ohjeita seurattuasi saat SSAB osakkeet sijoitussalkkuusi nopeasti.

Tässä oppaassa käsitellään mistä  ja miten kannattaa ostaa SSAB osakkeet, osinkopolitiikkaa ja yrityksen historiaa. 

Ennen SSAB osakkeiden ostamista valitse välityspalkkiovapaa kaupankäyntialusta

Ennen kuin saat SSAB osakkeita salkkuusi, sinun tulee valita välityspalkkiovapaa kaupankäyntialusta, jossa sijoituksien tekeminen on turvallista ja helppoa. Kaikki digitaaliset sijoitusalustat huomioiden me suosittelemme käyttämään osakkeiden ostamiseen eToroa. eToro tarjoaa mahdollisuuden käydä kauppaa välityspalkkiovapaasti, ja sen lisäksi pääset käsiksi sijoittajayhteisöön, joka tarjoaa loistavia sijoitusvinkkejä niin alansa ammattilaisilta kuin vasta alkaneilta sijoittajilta.

Esimerkiksi useammissa muissa sijoitusalustoissa voidaan periä jopa kymmeniä euroja per osake. Mutta eTorossa voit käyttää tämän säästämäsi välityskulun suoraan osakkeiden ostamiseen.

Löydät SSAB osakkeen myös eToron palvelusta, mutta valitettavasti se on ainoastaan saatavilla CFD-sopimuksella eli käytännössä sen ostaminen sisältää kuluja. eToro kuuluu kuitenkin niihin harvoihin palveluihin, jotka tarjoavat kaupankäyntiä CFD-sopimuksilla edullisesti. Näiden sopimuksien kulut ovat noin. 0,09 %. Vaikka et pystykään ostamaan SSAB osakkeita eToron kautta välityspalkkiovapaasti, saat ne kuitenkin paljon edullisemmin mitä muiden alustojen kautta.

Seuraavaksi kerromme, miten saat luotua nopeasti käyttäjätilin eToron palveluun.

eToro tilin luominen tapahtuu seuraavanlaisesti:

 • Mene sivustolle etoro.com/fi
 • Klikkaa sieltä löytyvästä ”Liity heti” -painikkeesta
 • Täytä lomakkeessa pyydetyt kohdat tai käytä rekisteröitymiseen Facebook tai Gmail tiliäsi
 • Viimeiseksi hyväksy eToron käyttöehdot, tietosuojakäytäntö ja evästekäytäntö

Kun olet rekisteröitynyt palveluun, muistathan vahvistaa eToro-tilisi, jotta palvelu pystyy tarjoamaan turvallisen ja luotettavan tavan käydä kauppaa. Tarvitset tilin vahvistamiseen todistusta henkilöllisyydestäsi esimerkiksi kuvan ajokortistasi tai passistasi. Tämän lisäksi sinun tulee todistaa asuinpaikkasi esimerkiksi lähettämällä kuva viimeisimmästä sähkölaskustasi, jossa tulee ilmi nimesi ja asuinpaikkasi tiedot. Laskut eivät saa olla yli puoli vuotta vanhoja.

Sinun ei itse tarvitse huolehtia vahvistamisesta, sillä eToro tarkistaa lähettämäsi dokumentit ja kuittaa sähköpostilla, kun kaikki dokumentit on tarkistettu ja käyttäjätilisi on vahvistettu. Ennen kuin pääset ostamaan SSAB osakkeita, tulee sinun tallettaa rahaa eToro tilillesi. Seuraavassa osiossa kerromme tarkemmin, miten se onnistuu.

eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Rahan tallettaminen eToro tilille

eToro tilin luomisen jälkeen siirry tallettamaan haluamasi rahasumma, jolla haluat ostaa SSAB:n osakkeita. eToro tarjoaa minimitalletussumman, joka on tällä hetkellä vain 50 euroa. Joten voit päästä pienemmälläkin alkupääomalla kiinni suuriin tuottoihin. Voit käyttää rahan tallettamiseen tunnetuimpia luottokortteja, PayPalia tai tilisiirtoa.

Kirjaudu sisään eToro tilillesi ja klikkaa sivustolta löytyvästä ”Talleta varoja” -painikkeesta. Eteesi avautuu lomake, johon täytät kauppasumman ja maksuvälineen. Lähetä lomake eteenpäin ja rahat siirtyvät automaattisesti eToro tilillesi. Nyt voit aloittaa SSAB osakkeiden ostamisen.

SSAB osakkeiden ostaminen eTorosta

Käyttäjätilin luomisen ja varojen tallettamisen jälkeen olet valmis ostamaan SSAB osakkeita. Kirjoita eToron sivustolta löytyvään hakukenttään haluamasi osake eli tässä tapauksessa SSAB. Tämän jälkeen eteesi avautuu sijoitussivusto, josta näet SSAB reaaliaikaisen hinnan ja kurssin, ajankohtaiset uutiset sekä pääset mukaan sijoittajayhteisöön.

Siirry SSAB osakkeiden ostamiseen eToron sivustolta kohdasta ”Käy kauppaa”. Eteesi avautuu lomake, johon sinun tulee täyttää rahasumma, jolla haluat ostaa kyseistä osaketta. Siirry eteenpäin kohdasta ”Avaa kauppa”. Jos markkinat ovat ostohetkellä suljettu, napissa lukee tämän sijaan ”Aseta järjestys”. Tämä ei kuitenkaan millään tavalla muuta kaupankäynnin etenemistä, vaan eToro ostaa automaattisesti sinun puolestasi SSAB osaketta, kun kaupankäynti on taas auki.

SSAB osinko – maksaako ruotsalainen teollisuuskonserni riittävästi osinkoa?

SSAB tunnetaan hyvänä sijoituskohteena ja sen taseen sekä tuloksen tiedetään olevan hyvässä kunnossa. Suomen valtio teki oman peliliikkeen ja siirsi omat SSAB-omistuksensa valtion sijoitusyhtiö Solidiumista valtioneuvoston kanslian alaisuuteen. Tämä viitanneen siihen, että se pyrki pitkäaikaiseen strategiseen sijoitukseen.

Sijoittajan näkökulmasta katsottuna SSAB:ssä on tällä hetkellä myönteinen liiketaloudellinen kehitys, se jää nähtäväksi kauanko se tulee jatkumaan. SSAB:n osinkopolitiikkana on jakaa 30–50 prosenttia tuloksesta.

Seuraavaksi näet SSAB:n osinkohistorian vuodesta 2015 lähtien:

 • 2015: –
 • 2016: –
 • 2017: –
 • 2018: 0,10 €
 • 2019: 0,14 €
 • 2020: –
 • 2021: –

SSAB historia

SSAB tunnetaan ruotsalaisena suurena teollisuuskonsernina ja se työllistää kansainvälisesti jopa yli 14500 työntekijää yli 50 eri valtiossa. Miten tämänkaltainen suuri konserni on voinut päästä näin suureen asemaan? Oman sijoituskohteen historia ja tähtihetkien tunteminen on mielestämme hyvinkin tärkeää ja se voi osiltaan vaikuttaa myös tulevaisuuteen. Otimme tähän historiapläjäykseen mukaan SSAB:n tärkeimmät käännekohdat ja tähtihetket.

SSAB:n historia juontaa vuoteen 1878, jolloin Dormavets Jernverk aloitti toimintansa. Vuonna 1899 yhtiö aloitti valmistamaan teräsnauhaa ja vuonna 1913 se valmisti kahdeksasosan Ruotsin harkkoraudasta. Ensimmäinen tehdas rakennettiin 1914–1919 vuosien aikana.

SSAB Svensk Stål AB sai alkunsa vuonna 1978, tuolloin terästeollisuus vaati uudistamista, kun tuotantovälineet olivat vanhanaikaisia, markkinoilla ylitarjontaa, Euroopassa elettiin öljykriisin jälkeisiä vaikeita vuosia sekä kilpailu uusista edullisten kustannustentuotantomaista kasvoi. Tuolloin yrityksen pääomistaja oli Ruotsin valtio.

Yhtiö meni pörssiin vuonna 1988 ja vuonna 2007 SSAB osti kanadalaisen IPSCO-teräsvalmistajan. Vuosi 2010 oli uudistuksen aikaa, kun yritysrakenne uusittiin ja se jaettiin kolmeen maantieteelliseen liiketoiminta-alueeseen, jotka olivat: EMEA, Amerikat ja APAC.

Vuonna 2012 SSAB liikevaihto kipusi noin 4,5 miljardiin euroon, Rautaruukin liikevaihdon ollessa 2m8 miljardia euroa. SSAB:llä vuosittainen teräksen tuotantokapasiteetti oli noin kuusi miljoonaa tonnia, kaksi kertaa enemmän mitä Rautaruukilla. Molempien yrityksien tuotanto oli samankaltainen eli teräksen peruslaatujen sekä erikoslujien teräksien esimerkiksi kaivosteollisuuden tai kuljetusten tarpeisiin. Erityisesti Pohjois-Euroopassa nämä yritykset kilpailivat kovasti keskenään.

Eurooppalainen terästeollisuus mukaan lukien SSAB on ollut kovissa vaikeuksissa taloudellisen tilanteen heikentymisen vuoksi ja kysynnän laskun takia. Vuosina 2011–2013 yhtiön pörssiarvo oli noin puolittunut ja 2013 tammi-syyskuussa SSAB teki noin 96 miljoonan euron liiketappion.

SSAB:n loppuhistoria kiteytettynä:

 • 2011 kuumanauhavalssaamon uusi jäähdytysalue asennettiin sekä otettiin käyttöön
 • 2012 karkaisulinja 6 otettiin käyttöön Alabaman Mobilessa. Samana vuonna Domex-tuotemerkki täytti 50 vuotta sekä ensimmäiset Hardox 400- ja 450-nauhat valmistettiin Borlängessä
 • Vuonna 2014 SSAB teki yritysoston ja se osti Rautaruukki Oyj:n. Samana vuonna Hardox-tuotemerkki täytti 40 vuotta
 • Vuonna 2015 SSAB lanseeraa uuden lujien rakenneterästen tuotebrändin – Strenx
 • 2016 SSAB, LKAB ja Vattenfall yhdistivät voimansa HYBRIT-hankkeessa, jonka tavoitteena oli luoda maailman ensimmäinen fossiilivapaa teräksenvalmistustekniikka
 • 2020 HYBRIT-hankkeen fossiilivapaan rautasienen tuotannon pilottilaitos aloitti toimintansa Ruotsin Luulajassa yhteishankkeena LKAB:n ja Vattenfallin kanssa

Kannattaako SSAB osakkeiden ostaminen?

SSAB on yllättävän hyvin elpynyt koronapandemian tuomista seuraamuksista ja sen kurssi on pysynyt myös harvinaisen tasaisena. Nopeaa elpymistä edesauttoi se, kun SSAB ilmoitti tuotantomenetelmien uudistamisen aloittamisesta sekä kun globaali teräksen hinta on noussut. Nämä seikat ovat vauhdittaneet teollisuuden nopeaa palautumista.

SSAB on myös ilmoittanut strategisista tavoitteista vuodelle 2022, jota käymme seuraavaksi läpi. Yhtiö on ilmoittanut SSAB Special Steels -divisioonan tavoitteista kasvattaa erikoisterästen toimitukset 1,6 miljoonaan tonniin. SSAB Europen tavoitteena on lisäksi vahvistaa jo olemassa olevaa markkinajohtajuutta Pohjoismaisilla markkinoilla ja pitää 40–45 % markkinaosuus.

SSAB on myös laatinut strategisen tiekartan tavoitteena olla maailman ensimmäinen fossiilivapaan teräksen tuottaja ja samalla tarjota asiakkaille fossiilivapaita teräksiä vuonna 2026. Tämän lisäksi SSAB:llä on myös tavoitteena olla täysin fossiilivapaa vuoteen 2045 mennessä.

Näitä suuria investointeja yhtiö tulee vielä maksamaan pitkään. Näiden asioiden lisäksi kyseisellä alalla on nykyään vahva globaali kilpailu, jossa varsinkin matalien tuotantokustannuksien maat kykenevät nostamaan tuotteidensa laatua, joten ne luovat suuret riskit vakiintuneille toimijoille.

 SSAB osakkeen hyödyt:

Teräksen hinta on nousussa varsinkin Euroopassa, mutta yhtiön vahvat investoinnit nähdään positiivisena. SSAB:llä on myös suuret kansainväliset markkina-alueet. Se pyrkii jatkuvasti toimillaan kohti Fossiilivapaata tuotantoa.

 SSAB osakkeen haitat:

Hyvistä ja vahvoista investoinneista huolimatta yhtiön varat voivat kärsiä nyt ja tulevaisuudessa suurista investoinneista päästöjen vähentämiseksi. Huonona puolena on myös kyseisen alan vahva globaali kilpailu.

eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees
Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen on suomalainen sijoittaja ja journalisti, joka on tehnyt sijoituksia pörssiin jo vuosikymmenen, portfolioon on kertynyt myös kryptovaluuttoja. Hän on myös erikoistunut sisällöntuotantoon ja journalismiin kirjoittaen usean eri toimialan arvostettuihin verkkosivustoihin. Hänen intohimonsa on auttaa muita ihmisiä kiinnostumaan sijoittamisesta tarjoamalle heille mahdollisimman paljon informaatiota aiheeseen liittyen.