Päiväkauppa – Ainoa opas, jonka tarvitset 2023

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Päivitetty: 23 Tammikuu 2023

Kiitos uusien sijoitusalustojen, nykyään elannon tienaaminen päiväkaupalla on helpompaa kuin koskaan aikaisemmin. Päiväkauppa eli ”day trading”, on sijoitusmuoto, jossa ostetaan ja myydään osakkeita, johdannaisia, rahastoja, raaka-aineita tai muita sijoitustuotteita siten, että positiot pyritään sulkemaan aina päivän päätteeksi.

Päiväkauppa voi tapahtua myös vain sekuntien aikana tai 15 minuutin positioilla. Kuten muissakin sijoitusmuodoissa, myös päiväkaupassa on useita erilaisia strategioita, joista kerromme lisää myöhemmin.

Aloitteleville sijoittajille päiväkauppa saattaa kuitenkin aluksi tuntua vieraalta, jonka takia me haluamme neuvoa alkuun pääsemisessä. Listaamme myös kolme parasta kaupankäyntialustaa onnistuneeseen treidaamiseen.

eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Mitä päiväkauppa on?

Päiväkauppa tai treidaaminen on sijoitusmuoto, jossa pyritään tekemään osto- ja myyntitoimeksiannot jo saman päivän aikana. Voit ostaa, vaikka osaketta aamulla ja myydä sen muutaman tunnin kuluttua, mikäli kurssi on liikkunut toivottuun suuntaan.

Yksi tärkeä nyrkkisääntö päiväkaupassa on juuri positioiden sulkeminen eli sijoituksista luopuminen ennen kuin kaupankäynti pörssissä päättyy. Koska aikaa varsinaiselle kaupankäynnille jää hyvin vähän, monet treidarit päättävätkin käydä useamman kaupan saman päivän aikana.

Voit esimerkiksi käydä viisi kauppaa päivän aikana, joista 3 tuottavat noin 2 prosentin voiton pääomalle. Päädyt silti voitolle, mikäli kaksi kauppa, jotka hävisit, veivät vain prosentin murto-osia. Kehittyessäsi paremmaksi treidaajaksi yksittäisten kaupankäyntien voitot kasvavat ja tappioiden määrä vähenee, jonka takia parhaimmat päiväkauppiaat voivat tienata merkittäviä summia.

Yleensä päiväkauppaa harjoittelevilta tai aloittelevilta sijoittajilta pääsee unohtumaan, että päiväkauppa on numeroiden peli. Jossakin kohtaa häviät varmasti osan kaupoista, jolloin voitot määräytyvät sen mukaan, kuinka nopeasti otat tappiot (kannattaa käyttää stop loss -toimintoa). Päiväkaupassa korostuvat kylmät hermot, määrätietoisuus ja riskienhallintakyky.

Päiväkaupasta jännittävän tekevät myös monipuoliset sijoitustuotteet, joita löytyy tuhansia. Sijoittajana voit siis valita parhaimmat instrumentit tuhansien erilaisten tuotteiden joukosta, mutta mitä päiväkauppiaat yleensä suosivat?

Päiväkauppaa osakkeilla

Osakkeet ovat tyypillisin päiväkauppiaiden sijoituskohde. Voit sijoittaa mihin tahansa osakkeisiin ympäri maailman tai kokeilla onneasi senttiosakkeiden suhteen, jotka tunnettaan kurssiheilahteluista. Juuri nämä kurssiheilahtelut eli volatiliteetti houkuttelevat päiväkauppiaita hakemaan nopeita voittoja pörssistä.

Kun valitse osaketta kannattaa katsoa uutisia tai lehdistötiedotteita ja koittaa poimia päivän parhaat vinkit. Kun tiedät mitkä osakkeet puhututtavat, laita ne seurantalistaan ja käy treidejä, mikäli sopiva tilanne löytyy.

Päiväkauppiaat eivät yritä hyötyä pitkäntähtäimen potentiaalista tai alihinnoitelluista osakkeista, vaan puhtaasti he pyrkivät hyödyntämään markkinoiden epätasapainoa ja näitä yksittäisiä kurssin liikahteluja.

Päiväkauppaa ETF-rahastoilla

Kyllä, myös rahastoilla voi käydä päiväkauppaa, mikäli ne ovat myytävissä pörssissä. ETF-rahastoja löytyy tuhansittain, joiden joukosta voi koittaa poimia parhaimmat. Rahastojen kohdalla kuitenkin volatiliteetti on huomattavasti alhaisempi, kuin yksittäisillä osakkeilla, jonka takia ne sopivat parhaiten swing-treidaukseen.

ETF-rahastojen kurssi reagoi yleensä voimakkaasti uutisiin, joiden instrumenteista rahastot on koottu. Erilaisia rahastoja voivat olla vaikka maakohtaiset, toimialakohtaiset tai indeksit.

Päiväkauppaa kryptovaluutoilla

Kuten aikaisemmin mainitsimme, päiväkauppiaat etsivät hyvin volatiilejä kursseja, joiden arvot voivat heitellä runsaasti jopa minuuttien sisään. Kryptovaluutat ovat yksi parhaista esimerkeistä, joissa päiväkauppiaan taitoja voi hyödyntää.

kryptovaluutat saattavat raketoida saman päivän aikana tai vastaavasti menettää arvonsa kokonaan, mikäli kyse on meemivaluutasta tai muusta arvottomasta ”alt-coinista”, joka on joutunut ”pump & dump” yrityksen kohteeksi.

Päiväkauppaa valuuttapareilla

Kaikkein perinteisin ja aikaisin muoto käydä päiväkauppaa liittyy virallisiin valuuttoihin. Nimittäin valuuttaparit olivat ja ovat yhä yksi suosituimmista treidaamisen kohteista, sillä niiden päivänsisäiset liikkeet ovat merkittäviä.

Toisin kuin muut markkinat, Forex eli valuuttamarkinnat ovat auki 24 tuntia vuorokaudessa, ympäri viikon, joka tarjoaa menestyville sijoittajille erinomaisen mahdollisuuden ansaita elantonsa. Lisäksi valuuttakauppaa varten löytyy erilaisia palveluita, kuten signaaleja, robotteja tai vinkkejä, jotka auttavat analysoimaan kurssin liikkeitä.

Valuuttakauppa harrasteleville sijoittajille on tarjoilla myös niin sanottua velkavipua, eli vipukerrointa, jonka avulla treidaaminen pienillä summilla voi olla uskomattoman kannattavaa.

Suomessa päiväkauppa ei ole kovin yleistä, mutta maailmalla parhaimpien treidaajien palkka mitataan miljoonissa.

Päiväkauppaa johdannaisilla

Johdannaiset ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, jotka hyödyntävät sisään rakennettua vipukerrointa. Erilaisia johdannaisia on runsaasti (warrantit, Turbot, Futuurit ja niin edelleen) ja ne toimivat kaikki hieman eri tavoin.

Yksinkertaisella esimerkillä johdannaiset toimivat siten, että esimerkiksi öljyn johdannainen liikkuu vaikka 80 kertaisesti verrattuna alkuperäiseen öljyyn raaka-aineena. Tämä tarkoittaa, että tienaat 80 kertaisesti tai menetät 80 kertaisesti rahaa, joskaan et koskaan enempää mitä olet sijoittanut.

Mitä hyötyä päiväkaupasta on?

Miksi käydä mieluummin päiväkauppaa, kun voi sijoittaa pitkäjänteisesti pitkällä tähtäimellä? No, vastaus on selvä. Päiväkaupassa haetaan pienempiä voittoja, mutta parhaimmillaan jopa useita saman päivän aikana.

Päiväkauppa vaatii aktiivisuutta ja sinun on istuttava normaali työaika tarkkaillen pörssikursseja, vastineeksi voit parhaimmillaan tienata useamman vuoden palkan jo ensimmäisenä päivänä.

Tutkitaan hieman tarkemmin päiväkaupan tarjoamia etuja verrattuna tavalliseen sijoittamiseen.

Pääoman tehokas hyödyntäminen

Päiväkaupassa sijoittaja saattaa käydä kauppaa koko pääomansa edestä useita kertoja saman päivän aikana, jolloin koko sijoitus on jatkuvasti hyötykäytössä. Tavallisessa sijoittamisessa sijoitat kerran ja annat sijoituksen olla omillaan parhaimmillaan jopa vuosia.

Vaikka tekisit voittoa vain 1 prosentin päivässä, se tuo 30 prosentin tuoton pääomalle kuukauden aikana. Sitä mukaan, kun teet voittoa ja kasvatat sijoituspääomaasi, tuotot kasvavat.

Jos verrataan tavallisesti sijoituksista saatavaan 8 prosentin vuosituottoon päiväkaupan tuomaa 30 prosentin kuukausittaista tuottoa, tekisit 10 000 euron sijoituksella voittoa perinteisellä sijoittamisella vain 800 euroa, kun taas päiväkaupalla tekisit noin 240 000 euroa, ottaen huomioon, että voitot sijoitetaan takaisin pääomaan.

Muista kuitenkin, että tämä on vain teoriaa ja vain ammattilaiset pystyvät pääsemään tasaiseen tuottoon kuukausittain.

Et menetä rahaa öisin

Päiväkaupassa et koskaan voi menettää sijoittamaasi pääomaa yön aikana, toisin kuin perinteisessä sijoittamisessa, jossa sijoitus jätetään ”olemaan”. Päiväkauppiaat luopuvat aina omistuksistaan jokaisen kaupankäyntipäivän päätteeksi.

Päiväkauppa on jännittävää ja mielenkiintoista

Kuvittele, jos sinulla olisi harrastus, joka voisi muuttua erittäin tuottoisaksi ammatiksi. Päiväkauppa tarjoaa jatkuvaa jännitystä ja adrenaliinia elämään, jolloin voit oikeasti kokea eläväsi. Kuitenkin treidaamisessa menestyminen edellyttää varsin kylmiä hermoja ja vahvan kyvyn sietää tappioita.

Treidaus kassa kannattaa pitää aluksi minimaalisena ja harjoitella esimerkiksi viputuotteiden kanssa ja siirtyä vasta sitten korkeampiin panoksiin.

Harjoittele ja kehity

Voit itse määrittää omat tavoitteesi päiväkaupan suhteen. Alalle pääsy on helppoa ja vaivatonta, mutta siinä menestyminen vaatii määrätietoisuutta ja harjoittelua sekä fyysisellä, että psyykkisellä tasolla.

Päiväkaupan voi aloittaa tavallisen työn ohella, sillä se ei vie kuin muutaman minuutin päivästäsi. Aluksi ei kuitenkaan kannata luopua työpaikastaan, vaan ensin on harjoiteltava.

Päiväkauppa strategioita on useita

Jokaisen aloittelevan sijoittajan, joka haluaa siirtyä treidaamisen pariin on ymmärrettävä päiväkauppaan liittyvät ”fundamentaaliset” periaatteet, strategiat ja tekniikat, joita ammattilaisetkin hyödyntävät. Netistä löytyy runsaasti erilaisia opetusvideoita ja materiaaleja ammattilaisten toimesta, joista kannattaa oma strategia koostaa.

Autamme alkuun oikean strategian valitsemisessa, mutta muista, että jokaisen sijoittajan kannattaa kehittää oma variaationsa näiden pohjimmaisten ideoiden perusteella.

Momentum treidaus

Momentum menetelmässä pyritään hyödyntämään sijoituskohteen trendiä. Käytännössä se tarkoittaa, sitä että treidaat aina trendin suuntaisesti. Laskutrendissä myyt lyhyeksi ja vastaavasti nousutrendissä ostat long-positiota. Tässä menetelmässä toimiviksi todettuja teknisiä analyysejä ovat MACD ja RSI -indikaattorit.

Yliostettu ja ylimyyty

Tässä menetelmässä on kaikkein lyhyt aikaisin positio, jossa tuotot ovat pieniä, mutta tällaisia treidejä voi käydä saman päivän aikana useita. Tätä menetelmää mukaillen pyrit ostamaan, kun osake on ylimyyty ja myymään, kun osake on yliostettu. Eli tavallaan pyritään korjaamaan kurssin tasapainoa.

Skalppaus

Skalppaamisessa pyritään ostamaan kurssia, kun se on aikaisemman huipun korkeimmalla tasolla ja vastaavasti myymään hetken kuluttua toistaen samaa useita kertoja jokaisen uuden korkean ja alhaisimman graafin välillä.

Graafien ja indikaattoreiden käyttö on välttämätöntä

Päiväkauppiaan pitää tuntea erilaisten indikaattoreiden ja kynttilägraafien käyttö niin hyvin, että hän pystyy pohjauttamaan oman strategiansa toteuttamisen näiden avulla. Kynttilägraafit kertovat kurssin käyttäytymisestä osto- ja myyntitapahtumien perusteella, joiden avulla pyritään tulkitsemaan seuraavaa liikettä.

Parhaat kaupankäyntialustat päiväkauppaan 2022

Päiväkauppaa varten tarvitset helppokäyttöisen ja turvallisen kaupankäyntiohjelman, joka tarjoaa selkeän käyttöliittymän indikaattoreineen ja graafeineen.

Me suosittelemme käyttämään eToroa, se on monipuolinen ja tarjoaa kaikki työkalut, joita päiväkaupankäyntiin tarvitaan, lisäksi pystyt asettamaan erilaisia muistutuksia, hälytyksiä ja skannereita löytääksesi päivän volatiileimmat kohteet.

eTorolla pystyt myös seuraamaan ammattilaisten päiväkauppaa tekevien sijoittajien toimeksiantoja ja kopioimaan ne perässä täysin reaaliajassa.

Eli parhaat alustat päiväkaupankäyntiin ovat:

eToro – monipuolinen, helppokäyttöinen ja turvallinen alusta. Kattavat työkalut päiväkaupankäyntiin ja lisänä erinomainen ”copy trading” -ominaisuus. Plussana alhaiset palkkiot ja runsas valikoima sijoituskohteita.

Nordnet – suomalisten keskuudessa suosittu sijoitusalusta, mutta se ei tarjoa riittävästi dataa päiväkaupankäyntiin, ellet osta maksullista lisäosaa joka maksaa kuukausittain.

Päiväkauppa verotus

Suomessa kaikki sijoittamisesta saatavat tulot, mukaan lukien päiväkaupasta saatavat tulot ovat veronalaisia. Tämä tarkoittaa, että joudut maksamaan kaikesta voitosta 30 prosenttia veroa aina 50 000 euroon asti, jonka jälkeen vero nousee 34 prosenttiin.

Ensimmäiset 1000 euroa vuosittain saa tienata ilman verotusta ja verotuksessa saa vähentää kaupankäynnistä aiheutuneet kulut tai luovutustappiot.

Jos olet ammattimainen treidaaja, kannattaa harkita oman sijoitusyhtiön perustamista, joka tarjoaa lisäetua etenkin verotuksen näkökulmasta.

Näin aloitat päiväkaupan

Valitse sopiva kaupankäyntialusta, joka tarjoaa riittävästi tukea aktiiviseen kaupankäyntiin. Pidä silmällä myös palkkioita, jotka nousevat merkittävästi, kun tehdään useampia toimeksiantoja saman päivän aikana.

Siirry luomaan tili valitsemaasi palveluun ja vahvista henkilöllisyytesi. Henkilöllisyys pitää vahvistaa sijoituspalveluissa, koska kyse on rahoista.

Luotuasi tilin, voit kirjautua palveluun, tallettaa rahaa ja aloittaa aktiivisen kaupankäynnin. Jos valitsit eToron, suosittelemme katsomaan uutisia ja seuraamaan ammattilaisia. Ammattilaisilta kannattaa poimia vinkkejä kaupankäyntiin ja etenkin riskienhallintaan, jonka merkitys korostuu, kun pyritään hedge rahastojen tavoin absoluuttiseen tuottoon.

Onnea ja menestystä harjoitteluun. Tässä lajissa pitkäjänteisyys ja periksiantamattomuus palkitaan.

eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees
Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen on suomalainen sijoittaja ja journalisti, joka on tehnyt sijoituksia pörssiin jo vuosikymmenen, portfolioon on kertynyt myös kryptovaluuttoja. Hän on myös erikoistunut sisällöntuotantoon ja journalismiin kirjoittaen usean eri toimialan arvostettuihin verkkosivustoihin. Hänen intohimonsa on auttaa muita ihmisiä kiinnostumaan sijoittamisesta tarjoamalle heille mahdollisimman paljon informaatiota aiheeseen liittyen.