Orion Osakkeet 2023

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Päivitetty: 23 Tammikuu 2023

Orion tunnetaan suomalaisena lääkeyhtiönä, jonka toiminta on kasvanut maailmanlaajuiseksi. Orionin tehtävänä on kehittää, valmistaa ja markkinoida ihmis- ja eläinlääkkeitä sekä myös lääkkeiden vaikuttavia aineita. Orionin asiakaspiiriin kuuluu pääasiassa sairaanhoidon ja terveydenhuollon palveluntuottajat ja ammattilaiset. Asiakkaisiin lukeutuu mm. erikois- ja yleislääkärit, eläinlääkärit, apteekit, sairaalat, terveyskeskukset, lääkäriasemat ja laboratoriot.

Orionilla on sekä A- että B-osake, jotka ovat listattuna Nasdaq Helsingissä. Orionin osakkeisiin voi siis sijoittaa ja se tunnetaankin hyvänä sekä varmana sijoituskohteena. Osakkeiden ostaminen on yksinkertainen prosessi, kunhan muistaa valita luotettavan ja helppokäyttöisen kaupankäyntialustan. Suosittelemme pankin tarjoamien sijoituspalveluiden sijaan keskittymään netissä toimiviin alustoihin, jotka tarjoavat palkkiovapaan sijoittamisen lisäksi paljon muita hintaan kuuluvia lisäpalveluita. Usein pankkien sijoituspalveluiden tarjontaan ei kuulu lisäpalveluita ja jos kuuluu, niin tyypillisesti niistä veloitetaan lisämaksu.

Saadaksesi nopeasti omaan sijoitussalkkuusi Orionin osakkeita, olemme kehittäneet tämän osto-oppaan, jotta osakkeiden ostaminen olisi nopeampaa.

Ennen Orion osakkeiden ostamista, valitse itsellesi palkkiovapaa ja turvallinen kaupankäyntialusta

Osakesijoittaminen on jo pidemmän aikaan lukeutunut yhdeksi suosituimmaksi sijoitustavaksi. Useimmat sijoittajat haluavat saada kasvatettua säästöjään ja päästä käsiksi suurempiin tuottoihin. Ennen Orion osakkeen ostamista, valitse itsellesi sopiva ja helppokäyttöinen sijoitusalusta, joka tarjoaa riittävästi informaatiota ja muita lisäpalveluita. Kuten jo aikaisemmin mainitsimme, että perinteisten pankkien tarjoamien sijoituspalveluiden käyttäminen ei välttämättä ole edullisin ja järkevin vaihtoehto. Perinteisten pankkien kautta et voi käydä osakekauppaa välityspalkkiovapaasti, vaan usein joudut maksamaan jokaisesta ostetusta osakkeesta oman palkkion.

Perinteisten pankkien sijaan suosittelemme harkitsemaan sijoitusalusta eToron käyttöä. Palvelu on ollut sijoitusmarkkinoilla jo pidemmän aikaa ja se tarjoaa välityspalkkiovapaan kaupankäynnin turvallisen alustan kautta. eToro tunnetaan kansainvälisellä tasolla ja se lukeutuu suurimpiin kaupankäyntialustoihin. Osakekaupan lisäksi löydät eTorosta myös kryptovaluuttoja, ETF:iä, hyödykkeitä ja paljon muuta. Kattavan tarjonnan lisäksi et maksa ylimääräisistä kaupankäyntikuluista sekä pääset osaksi sijoittajayhteisöä.

Sijoittajayhteisöstä voit saada hyviä sijoitusvinkkejä, joita voit halutessasi hyödyntää omissa ostoissasi. Laajan valikoiman ja sijoittajayhteisön lisäksi eToro tarjoaa monipuolisen tarjonnan erilaisia maksuvaihtoehtoja.

Sijoituksien tekeminen eTorossa on turvallista, sillä sivusto käyttää SSL-salausta, joten voit luotettavasti tehdä sivustolla rahansiirtoja. Sivuston saa halutessaan täysin suomenkieliseksi, joka takaa sen, ettei osakkeiden ostaminen tyssää kielimuuriin.

Seuraavassa osiossa käymme tarkemmin läpi, miten voit luoda käyttäjätilin eTorolle, tallettaa rahaa ja päästä ostamaan Orionin osakkeita.

eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Ohjeet eToro käyttäjätilin luomiseen ja rahan tallettamiseen

Nyt olet päässyt siihen vaiheeseen, että olet löytänyt itsellesi oikean kaupankäyntialustan, joten jäljellä on enää tilin luominen, rahan tallettaminen ja osakkeiden ostaminen. Siirry eToron käyttäjätilin luomiseen sivustolta löytyvästä ”Rekisteröidy” kohdasta. Ikkunaasi avautuu lomake, täytä jokainen kohta huolellisesti omilla henkilötiedoillasi. Jos haluat nopeuttaa rekisteröitymisprosessia, voit tilin luomisen sijaan käyttää siihen Gmail- tai Facebook tiliäsi. eToro vaatii jokaiselta uudelta käyttäjältä henkilöllisyyden varmentamista, jonka avulla taataan turvallinen kaupankäynti.

Rekisteröitymisen jälkeen voit siirtyä rahan tallettamiseen. Tämä vaihe prosessista on tärkeä, jotta pääset ostamaan Orionin osakkeita. eToron minimitalletussumma on tällä hetkellä 50 euroa ja talletukseen voit käyttää PayPalia, luottokorttia tai tilisiirtoa.

Siirry tallettamaan rahaa eToro-tilillesi sivustolta kohdasta ”Talleta varoja”. Eteesi avautuu lyhyehkö lomake, johon täytät rahan siirtoon käytettävän maksuvälineen sekä haluamasi rahasumman, jolla haluat ostaa osakkeita. Lopuksi paina ”Lähetä”, jonka jälkeen rahat siirtyvät automaattisesti eToro-tilillesi. Seuraavaksi kerromme vaihe vaiheelta, miten saat ostettua sijoitussalkkuusi Orionin osakkeita.

Orion osakkeiden ostaminen

Tilin luomisen ja rahan tallettamisen jälkeen kirjaudu eToro-tilillesi. Siirry osakkeiden ostamiseen kirjaamalla eToron sivustolta löytyvään hakukenttään Orion. Eteesi avautuu kyseisen osakkeen sijoitussivusto, josta pääset näkemään yhtiön uutiset, kurssit ja sijoittajayhteisön.

Aloita kaupankäynti klikkaamalla kohtaa ”Käy kauppaa”, sinut ohjataan kaupankäyntilomakkeen täyttämiseen. Kirjaa lomakkeeseen summa, jolla haluat ostaa Orionin osaketta ja klikkaa ”Avaa kauppa”- painiketta. Jos markkinat ovat ostohetkellä sulkeutuneet painikkeessa lukee ”Aseta järjestys”. Kauppa toteutuu seuraavana päivänä markkinoiden aukioloaikojen puitteissa.

Miten Orionin A- ja B-osakkeet eroavat toisistaan?

Orionilla oli 10.12.2021 yhteensä 141 134 278 osaketta, joista A-osakkeita oli 34 813 206 kappaletta ja B-osakkeita 106 321 072 kappaletta. Molemmat Orionin A- ja B-osakkeet noteerataan Nasdaq Helsingissä suurten yhtiöiden ryhmässä, terveydenhuollon toimialaluokassa. A- ja B-osakkeet antavat osakkeenomistajille samat oikeudet yhtiön omaisuuteen ja osingonjakoon.

Jokainen A-osake oikeuttaa äänestämään yhtiökokouksessa 20 äänellä ja jokainen B-osake 1 äänellä. Yhtiökokouksessa osakkeenomistaja ei saa äänestää suuremmalla äänimäärällä kuin mitä 1/20 yhtiökokouksessa edustettujen eri osakelajeihin kuuluvien osakkeiden yhteenlaskettu äänimäärä on.

Orionilla itsellään ja Orionin Eläkesäätiöllä ei ole äänioikeutta Orion Oyj:n yhtiökokouksessa.

Orion osinko – maksaako jättimäinen lääkekehittäjä ja -valmistaja riittävästi osinkoa?

Koronakriisistä huolimatta Orion on kyennyt nopeasti kasvattamaan kysyntäänsä ja jo ennen kriisiä yhtiö on ollut vakaalla pohjalla. Vaikka osakekurssi ja osingon kasvu on ollut melko hidasta, kasvua on kuitenkin ollut jatkuvasti.

Vuonna 2019 Orion lukeutui suomalaisten eniten omistamien yhtiöiden osinkoihin, ja kokonaiskuvaa tarkastellessa se on ollut vakaa sekä kohtalaisen hyvä osingonmaksaja. Seuraavaksi näet Orionin a ja b osakkeiden osinkohistorian 11 vuoden ajalta.

Osinkohistoria:

A-osake

 • 2010: 1,00 €
 • 2011: 1,20 €
 • 2012: 1,30 €
 • 2013: 1,30 €
 • 2014: 1,25 €
 • 2015: 1,30 €
 • 2016: 1,30 €
 • 2017: 1,35 €
 • 2018: 1,45 €
 • 2019: 1,50 €
 • 2020: 1,50 €
 • 2021: 1,50 €

B-osake

 • 2010: 1,00 €
 • 2011: 1,20 €
 • 2012: 1,30 €
 • 2013: 1,30 €
 • 2014: 1,25 €
 • 2015: 1,30 €
 • 2016: 1,30 €
 • 2017: 1,35 €
 • 2018: 1,45 €
 • 2019: 1,50 €
 • 2020: 1,50 €
 • 2021: 1,50 €

Orion historia

Lääkekehittäjä ja -valmistaja Orion on perustettu vuonna 1917. Sen pääkonttori sijaitsee Espoossa ja tuotevalikoimaan lukeutuu lääkkeet, lääkeaineet ja diagnostiset testit, jotka kulkeutuvat myös ulkomaille. Orionin suurin tuotekehitysyksikkö on Turussa.

Orion perustettiin vuonna 1917 apteekkarien Onni Turpeinen, Eemil Tuurala ja Wikki Valkaman toimesta. Ennen Orionin perustamista he työskentelivät Medica-nimisessä farmaseuttikemiallisessa tehtaassa. Uuden yhtiön ensimmäiset toimitilat sijaitsivat Helsingin Kruunuhaassa piharakennuksessa. Lääkepajan ensimmäisten tuotteiden joukossa olivat Bellistol-aseöljy ja dulsiini.

Vuonna 2006 Orion jakautui kahdeksi erilliseksi pörssiyhtiöksi, uudeksi Orion Oyj:ksi ja Oriola-KD Oyj:ksi. Uuteen Orion Oyj:hin siirtyivät Orion Pharma ja Orion Diagnostica. Kun taas Oriola-KD-yhtiöön siirtyi lääkkeiden tukkukauppa ja terveydenhoitotuotteiden markkinointi. Kaupankäynti uusilla Orion Oyj:n ja Oriola-KD:n osakkeilla alkoi Helsingin pörssissä vuonna 2006.

Vuonna 2012 Orion päätti erota Lääketeollisuus ry:stä ja tätä jäsenyydestä luopumista yritys perusteli kustannussäästöillä.

2000-luvulla Orion laajensi toimintansa lääkevalmisteista myös kauneustuotteisiin ja vuonna 2017 yhtiö allekirjoitti sopimuksen Keskon kanssa yhteisyrityksen perustamisesta. Yhteisyritys perusti koko Suomen kattavan terveys-, kauneus- ja hyvinvointimyymälöiden ketjun, jonka nimeksi muodostui Hehku. Hehku on keskittynyt kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja ensimmäinen verkkokauppa sekä 18 ensimmäistä kivijalkamyymälää avattiin vuonna 2018.

Vuonna 2017 Orionin osuus koko Suomen lääkemarkkinoista oli 12 prosenttia ja samoihin aikoihin Orion oli Suomen kolmanneksi arvostetuin lääkebrändi. Orionin diagnostiikkaliiketoiminta oli aiemmin keskitetty pelkästään Orion Diagnostica -tulosyksikköön, joka kuitenkin myytiin vuonna 2018 pääomasijoittajille. Diagnostiikkaliiketoimintaan lukeutui diagnostisten testien ja hygieniatestien kehitys, valmistus ja markkinointi. Orion Diagnostica vaihtoi nimensä vuonna 2019 ja se on nyt Avidian.

Orion pitää edelleen paikansa Suomen yhtenä lääketeollisuuden markkinajohtajana. Suomen lisäksi yhtiön tuotteita markkinoidaan myös sadassa muussakin maassa, Euroopan lisäksi muutamassa Kaakkois-Aasian tärkeimmässä markkina-alueessa. Laajentumisesta huolimatta Orionin tuotantolaitokset ja osa tuotekehitystyöstä tehdään edelleen Suomessa.

Lääkekehittämisen- ja valmistamisen lisäksi Orion tukee tutkimustyötä Suomessa. Tutkimussäätiö SR saa Orionilta sijoitustuottoa ja lahjoituksia, jotka jaetaan apurahoina nuorille tutkijoille, jotta nämä voivat jatkaa tutkimustyötään.

Kannattaako Orion osakkeiden ostaminen?

Orionilla on kaksi Helsingin pörssissä noteerattua osaketta, jotka ovat A- ja B-osake. Molemmilla osakkeiden omistajilla on samanlaiset oikeudet yhtiön varoihin ja osinkoihin. Ainoana erona osakkeiden välillä on äänioikeus, jota käsittelimmekin jo aikaisemmassa osiossa.

Koronapandemia loi Orionille tilaisuuden näyttää paikkansa. Yhtiö tuottaa hengityskonehoidossa olevien tarvittavat lääkkeet. Kysynnänkasvu näkyi loistavasti alkukesästä Orionin osakekurssin nousussa. Syksyllä osakekurssi koki pienen laskun, jonka jälkeen se on pysynyt vakaana.

Sijoittajien keskuudessa Orion nähdään edelleen vakaana ja kannattavana sijoituskohteena, jota pidetään luotettavana osingonmaksajan. Useimmat analyytikot ovat kuitenkin kritisoineet Orionin osakkeen kallista hintaa. Tässä muutamia Orion osakkeen hyötyjä ja haittoja, jotka kannattaa ottaa huomioon yhtiön osakkeita ostaessa.

Orion osakkeen hyödyt

 • Yhtiö on vakaa ja kannattava sijoituskohde
 • Suhdanne on pysynyt vakaava eikä se ole vuosien saatossa kokenut kovaa heilahtelua

Orion osakkeen haitat

 • Orionin osake on saanut kritisointia sen kalliista hinnasta

Miltä Orionin tulevaisuus näyttää?

Useimmat suuremmatkin yritykset kokivat kovan kolauksen koronapandemia tulon jälkeen. Vastaavasti taas Orion on päässyt loistamaan pandemiasta huolimatta. Orion tuottaa hengityskonehoidossa olevien lääkkeet ja niitä on myyty ympäri Eurooppaa ja Amerikkaa. Tilauskanta turvaa koronakriisin pitkittyessä Orionin liiketoimintaa.

Vuonna 2020 Orionin liikevaihto oli 1051 miljoonaa euroa ja liikevoitto 253 miljoonaa euroa.

Orionin strateginen kasvutavoite saavuttaa 1,5 miljardin liikevaihto vuoden 2025 loppuun mennessä on voimassa ja yhtiö pyrkii määrätietoisesti, tuot tavoitteen saavuttamisen eteen. Orion on mm. lisännyt resurssejaan liiketoiminnan kehittämiseen ja esimerkiksi vuonna 2020 solmineet muutaman merkittävän sisäänlisensiointisopimuksen Erityistuotteet-yksikössämme. Kyseiset sopimukset kertovat siitä, miten Orionilla on kyky hankkia uusia tuotteita markkinoilleen sekä siitä, miten yhtiö nähdään houkuttelevana kumppanina.

Näiden lisäksi yhtiö investoi suuresti Turun lääketehtaaseen perustamalla uuden syöpälääkkeiden pakkauslinjan sekä voidevalmisteiden osaston. Sen lisäksi Turun tehtaan yhteyteen rakennetaan puhdasvesijärjestelmä ja aluelämpökeskus.

Orion uskoo suureen kasvuun nyt ja tulevaisuudessa koronakriisistä huolimatta. Orionin osake nähdään siis potentiaalisena ja varmana sijoituskohteena.

eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees
Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen on suomalainen sijoittaja ja journalisti, joka on tehnyt sijoituksia pörssiin jo vuosikymmenen, portfolioon on kertynyt myös kryptovaluuttoja. Hän on myös erikoistunut sisällöntuotantoon ja journalismiin kirjoittaen usean eri toimialan arvostettuihin verkkosivustoihin. Hänen intohimonsa on auttaa muita ihmisiä kiinnostumaan sijoittamisesta tarjoamalle heille mahdollisimman paljon informaatiota aiheeseen liittyen.