Stora Enso Osakkeet (STERV) 2023

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Päivitetty: 23 Tammikuu 2023

Stora Enso Oyj tunnetaan suomalais-ruotsalaisena metsäteollisuusyrityksenä, joka on saanut alkunsa ruotsalaisen Stora AB:n ja suomalaisen Enso Oyj:n yhdistymisestä vuonna 1998. Yritys oli vuonna 2015 maailman toiseksi suurin painopaperin valmistaja. Kun taas vuonna 2014 liikevaihdon perusteella mitattuna Stora Enso oli maailman suurimmista metsäteollisuusyrityksistä viides. Yhtiö on noteerattu Helsingin ja Tukholman pörsseissä. Vuonna 2019 yhtiö oli liikevaihdolla mitattuna Suomen 7. suurin yritys.

Yhtiö kehittää ja valmistaa puuhun ja biomassaan perustuvia ratkaisuja maailmanlaajuisella tasolla monien eri alojen toimijoille sekä moniin käyttökohteisiin. Stora Enson ratkaisuja on käytössä mm. rakennusalalla, vähittäiskaupassa, elintarvike- ja panimoteollisuudessa, tehdasteollisuudessa, kosmetiikkateollisuudessa, julkaisualalla, lääketeollisuudessa, makeisteollisuudessa, hygieniatuotteissa ja tekstiileissä.

Yhtiön osakkeisiin on myös mahdollista sijoittaa joko perinteisen pankin tai virtuaalisten alustojen avulla. Tyypillisesti netissä toimivat sijoitusalustat veloittavat alahaisempia kaupankäyntikuluja mitä perinteiset kivijalkapankit. Ne ovat myös panostaneet laajempaan osakevalikoimaan ja erilaisiin sijoitustuotteisiin. Stora Enson markkinatilanne on edelleen vahva ja tuloskasvun uskotaan jatkuvat räjähdysmäisesti myös vuoden 2022 ensimmäisen vuosipuoliskon läpi.

Ennen yhtiön osakkeiden ostamista, tulee valita itselleen sopiva kaupankäyntialusta, josta löytyy tarvittavat ominaisuudet sekä riittävä tarjonta. Arvostelujen ja käyttäjien kokemuksien perusteella voimme suositella osakkeiden ostamiseen kansainvälisesti tunnettua digitaalisessa verkossa toimivaa eToroa. Sijoitusalustalta löytyy laaja valikoima erilaisia sijoituskohteita ja suurimman osan niistä voi ostaa välityspalkkiovapaasti.

Tässä oppaassa käsittelemme tarkemmin Stora Enson historiaa, osinkopolitiikkaa ja käymme läpi myös eToron rekisteröitymisprosessin.

eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Osta Stora Enso osake

Sivuston ensimmäisessä osiossa suosittelimmekin jo osakkeiden ostamiseen digitaalista sijoitusalusta eToroa. Ennen osakkeiden ostamista tulee valita kaupankäyntialusta, joka tarjoaa mahdollisimman alhaiset kaupankäyntikulut. eToro tarjoaa laajan valikoiman lisäksi mahdollisuuden päästä sijoittajayhteisöön, jossa muut osakesijoittajat antavat omia vinkkejä ja kokemuksia.

Valitettavasti eToro ei ole ainakaan vielä listannut valikoimaansa Stora Enson osaketta, mutta siitä huolimatta palveluun kannattaa rekisteröityä ja tiedustella asiakaspalvelun kautta mahdollisuuksia kyseisen yhtiön osakkeen listaamiseen. Odotellessasi osakkeen mahdollista listautumista, voit käyttää sen ajan tutustuaksesi eToron tarjoamiin muihin osakevaihtoehtoihin.

eToron tarjoamat samantyyppiset osakevaihtoehdot

Vaikka et vielä saanutkaan Stora Enson osaketta sijoitussalkkuusi, voit tutustua tästä osiosta löytyviin potentiaalisiin muihin osakevaihtoehtoihin. eToron osakelistaus on niin laaja, että sieltä löytyy varmasti muita vastaavia metsäteollisuus yhtiöitä, joiden osakkeita voi parhaimmassa tapauksessa ostaa välityspalkkiovapaasti.

eToro tarjoaa suomalaisten osakkeiden lisäksi myös ulkomaisten yhtiöiden osakkeita. Valitettavasti kaikkien yhtiöiden osakkeita ei ole mahdollista ostaa ilman välityspalkkiota, mutta suurimmassa osassa voidaan niiltä välttyä. Seuraavaan listaukseen otimme mukaan muiden suosittujen yhtiöiden osakkeita, joita on mahdollista ostaa eToron sijoitusalustan kautta.

  • Valmet (VALMT) – Valtion entinen asetehdas, joka tunnetaan nykyään maailman johtavana teknologian, automaation ja palveluiden toimittajana ja kehittäjänä sellu-, paperi- ja energiateollisuudelle.
  • UPM (UPM) – Suomalainen metsäteollisuusyhtiö, joka oli vuonna 2017 liikevaihdoltaan mitattuna Suomen viidenneksi suurin yritys.

eToro rekisteröityminen ja rahojen tallettaminen

Jos jokin edellä mainituista osakevaihtoehdoista herätti kiinnostuksen ja haluat ostaa yhtiön osakkeita, tulee sinun rekisteröityä eToron palveluun. Rekisteröitymisprosessi aloitetaan eToron sivustolta löytyvästä ”Liity heti” kohdasta. Täytä lomake tai rekisteröidy palveluun Facebook tai Gmail-tilin avulla.

Rekisteröitymisen jälleen tili tulee todentaa, jotta palvelu pystyy tarjoamaan turvallisen kaupankäynnin. Vahvistaminen vaatii valtion myöntämää virallista henkilötodistusta sekä todistetta osoitteesta esimerkiksi jonkun laskun muodossa. Vaadittujen asiakirjojen toimittamisen jälkeen eToro ilmoittaa asiakkaalle sähköpostilla, kun kaikki dokumentit on tarkistettu ja tili on todennettu.

Vahvistamisen jälkeen eToro-tilille tulee tallettaa tarvittava kauppasumma, jolla ostetaan kyseisen yhtiön osakkeita. Varojen tallettaminen on pakollinen prosessi ennen osakkeiden ostamista. Jos sivuston käyttäminen tai ominaisuudet mietityttävät, voi ennen oikean rahan tallettamista testata eToron tarjoamaa demotiliä, jonka avulla voi ostaa osakkeita leikkirahalla.

Sivuston ominaisuuksiin tutustumisen jälkeen siirry tallettamaan tilillesi oikeaa rahaa klikkaamalla kohtaa ”Talleta varoja”. Lomakkeeseen tulee täyttää osakkeiden ostamiseen käytettävä rahasumma ja maksuväline. eToro tarjoaa useita maksuvälineitä, joita ovat mm. PayPal, luottokortit tai tilisiirto. Palvelun minimitalletussumma on tällä hetkellä 50 euroa. Lomakkeen täyttämisen ja lähettämisen jälkeen rahat siirtyvät automaattisesti eToro-tilille.

Stora Enso historia

Stora Enso sai alkunsa vuonna 1998 suomalaisen Enso Oyj:n ja ruotsalaisen Stora Kopparbergs Bergslags Aktiebolag (STORA) fuusioitumisen myötä. Stora Enson juuret juontavat 1300-luvulle asti ja sillä on ollut useita muotoja ja toiminta-alueita, ulkomaisia laajennuksia, fuusioita ja yrityskauppoja sekä samalla yhtiön on pitänyt pystyä mukautumaan liiketoiminnan uusiin haasteisiin.

Stora Enson toiminnasta on ensimmäinen kirjallinen todiste vuodelta 1288 kuparikaivoksesta lähellä Falunia. Liiketoiminta laajeni vuonna 1862 Stora Kopparbergs Bergslagiksi sekä yrityksen toimialaa olivat kaivostoiminta, raudanjalostus ja puuliiketoiminta. Vaikka yhtiön sellun-, kartongin- ja paperituotanto käynnistettiin vasta vuosisatoja myöhemmin yhtiön toiminnan aloittamisen jälkeen, metsätalous on kuitenkin aina ollut keskeinen osa yhtiön toimintaa. Alkuun puuta käytettiin kuparimalmin lämmittämiseen, jotta metalli saatiin erotettua.

Stora myi kaivos- ja metallitoimintansa 1970-luvulla, jonka jälkeen se keskittyi metsätalouteen, selluun ja paperiin. Vuonna 1872 Enson toiminta käynnistyi norjalaisen Hans Gutzeitnin perustaessa Kotkaan W. Gutzeit & Co- nimisen sahan. Se oli yksi Suomen ensimmäisistä höyrysahoista. Yhtiön nimeksi tuli vuonna 1928 Enso-Gutzeit ja sen pääomistajana oli Suomen valtio, joka oli myös ostanut yhtiön enemmistön norjalaiselta Herman Heibersiltä. Enzo-Gutzeit Oy osti Varkauden metsäteollisuuden vuonna 1987 A. Ahlström osakeyhtiöltä.

Ensosta ja sen kilpailijasta UPM-kymmenestä tuli 1990-luvulla Euroopan suurimpia metsäyhtiöitä. Enso Oyj ja Stora Kopparbergs Bergslags Aktiebolag eli Stotra AB fuusioitiin vuonna 1998 ja sen seurauksena syntyi paperiteollisuusyhtiö Stora Enso Oyj.

Keväällä 2000 Stora Enso osti yhdysvaltalaisen Consolidated Papersin 4,9 miljardilla eurolla. Kyseisen kaupan tarkoitus oli olla vahva päänavaus Pohjois-Amerikan markkinoille, mutta pian kuitenkin selvisi markkinoiden ylikapasiteetti ja yhtiön maksama hinta osoittautuikin vahvasti ylimitoitetuksi. Lokakuussa 2007 Stora Enso ilmoitti sulkevansa Haminassa sijaitsevan Summan paperitehtaan sekä myös lopettavansa Kemijärvellä ja Ruotsissa selluntuotannon. Näiden lisäksi yhtiö ilmoitti pysäyttävänsä Anjalankoskella paperikoneen.

Neste Oil ja Stora Enso avasivat vuonna 2009 biopolttoaineiden koelaitoksen Varkauteen, jonka tarkoituksena oli kehittää liikenteen biopolttoaineiden tuotantoa hakkuulähteistä. Kyseistä laitosta hallinnoi NSE Biofuels, jonka omistaa puoliksi Stora Enso ja Neste. Vuonna 20014 ilmoitettiin, että Stora Enso muuttaa Varkaudessa sijaitsevan tehtaan lehtisellusta havuselluun.

Vuodesta 2010 Stora Enso on joutunut miettimään strategiansa uudelleen paperituotteiden kysynnän laskiessa maailmanlaajuisesi. Tässä tilanteessa yhtiö kuitenkin osasi valita oikeat peliliikkeet ja se panosti pakkaus- ja puutuotteisiin, joka näkyi liikevaihdon nousuna. Näiden lisäksi Stora Enso panosti tutkimukseen ja tiedon jakamiseen tekoälyn ja big datan kautta. Tätä varten se perusti 23: suomalaisen sekä ruotsalaisen yhtiön kanssa yhdessä Combinent-nimisen tutkimusyrityksen.

Vuonna 2019 Stora Enso perusti Box Inc -nimisen startup-yrityksen, jonka tarkoitus oli kehittää digitaalista yrityksille suunnattua markkinapaikkaa aaltopahvipakkauksille. Kyseinen Stora Enson omistama Box Inc-yritys toimi itsenäisenä yrityksenä.  

Jälleen vuonna 2020 yhtiö teki useita suuria strategisia muutoksia, jotka tulevat vaikuttamaan positiivisesti tulevaisuuteen. Samaisena vuonna Stora Enso perusti uuden Forest-divisioonan, johon kuuluivat yhtiön metsäomaisuus Ruotsissa, 41 prosentin osuus Tornatorista, jonka metsäomaisuus sijaitsee pääosin Suomessa sekä Suomessa, Ruotsissa, Venäjällä ja Baltian maissa puuhankintatoiminnot.

Kannattaako Stora Enso osakkeiden ostaminen?

Stora Enson sanotaan olevan uusiutuvien materiaalien yritys, joka lupaus maailmalle on, että mikä nykyään on valmistettu fossiilisista materiaaleista, voidaan valmistaa huomenna puusta. Yhtiö myös rakentaa erinomaista arvoa osakkeenomistajille nyt ja pitkällä aikavälillä. Stora Enson osinkopolitiikka on jakaa 50 % osakekohtaisesta tuloksesta (EPS) ilman käypää arvoa suhdannekierrolle. Vuonna 2021 osakekohtainen tulos ilman käypää arvoa oli 1,19 euroa.

Yhtiö on näyttänyt vuosien saatossa sen, että se pystyy mukautumaan strategisilla muutoksilla muuttuvassa maailmassa. Vaikka vuosien saatossa paperiteollisuuden kapasiteettia on laskettu jyrkästi alaspäin, siitä huolimatta Stora Enso on osannut kääntää tuotannon suunnan enemmän pakkausmateriaalien ja biomateriaalien suuntaan.

Stora Enso osake hyödyt:

  • Vuonna 2020 yhtiön osake on ollut nousussa
  • Tällaisina epävarmoina aikoina Stora Enson suuret metsäomistukset tasaavat sen tasearvoa
  • Stora Enso on näyttänyt vuosien saatossa, miten se pystyy mukautumaan muuttuvan maailmantilanteen mukana strategisten peliliikkeiden ansiosta

Stora Enso osake haitat:

  • Yhtiön kurssiin vaikuttaa suuresti maailmantilanteen epävarmuus
eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees
Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen on suomalainen sijoittaja ja journalisti, joka on tehnyt sijoituksia pörssiin jo vuosikymmenen, portfolioon on kertynyt myös kryptovaluuttoja. Hän on myös erikoistunut sisällöntuotantoon ja journalismiin kirjoittaen usean eri toimialan arvostettuihin verkkosivustoihin. Hänen intohimonsa on auttaa muita ihmisiä kiinnostumaan sijoittamisesta tarjoamalle heille mahdollisimman paljon informaatiota aiheeseen liittyen.