Kemira Osakkeet (KEMIRA) 2023

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Päivitetty: 23 Tammikuu 2023

Kemira tunnetaan maailman johtavana kestäviä kemikaaliratkaisuja runsaasti vettä käyttäville teollisuudenaloille valmistavana yhtiönä. Yhtiön kilpailuetuihin kuuluu asiakkaiden prosessi- ja resurssitehokkuus sekä laadukkaisiin parhaiten tukeviin tuotteisiin ja asiantuntemukseen. Liiketoiminta on keskittynyt massa- ja paperi-, öljy- ja kaasuteollisuuteen sekä veden käsittelyyn. Kemiran liikevaihto oli vuonna 2020 noin 2,4 miljardia euroa ja henkilön lukumäärä oli noin 5000. Kemiran osakkeet on myös listattu Nasdaq Helsinki Oy:ssä.

Vuonna 2021 Kemira oli Suomen paras yhtiö ja paras sijoittajasuhdejohtaja. Yhtiön osinkopolitiikka on myös houkutteleva, kilpailukykyinen ja ajanmyötä kasvava. Pääsääntöisesti Kemiraa on pidetty vakaana osingonmaksajana.

Kemiran osakkeisiin on myös mahdollista sijoittaa digitaalisten välityspalkkiovapaiden sijoitusalustojen avulla. Netistä löytyvien alustojen sijaan voit myös käydä osakekauppaa perinteisten pankkien kautta, mutta usein niillä on suuremmat välityspalkkiokustannukset. Kun taas vastaavasti netissä toimivien sijoitusalustojen kautta voit käydä osakekauppaa välityspalkkiovapaasti. Näin voit käyttää välityskustannuksissa säästämäsi rahasumman suoraan osakkeiden ostamiseen.

Ennen Kemira osakkeiden ostamista, valitse itsellesi kaupankäyntialusta, joka tarjoaa kaikki tarvittavat ominaisuudet. Suosittelemme osakekaupankäyntiä varten kansainvälisestikin tunnettua sijoitusalusta eToroa. Kyseinen sijoitusalusta ei peri ylimääräisiä välityskuluja osakkeiden ostamisesta ja niiden säilyttäminen on maksutonta. Useimmat muut netissä toimivat alustat voivat periä suurempia välityspalkkioita jokaisesta ostamastasi osakkeesta.

Seuraavassa osiossa kerromme, tarjoaako eToro Kemiran osakkeita ja miten saat ne osaksi sijoitussalkkuasi. Lopussa tarkastelemme Kemiran osinkopolitiikkaa ja avaamme hieman yhtiön historiaa.

eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Osta Kemira osake

Edellisessä osiossa kerroimmekin jo, että osakesijoittamisen voi toteuttaa joko omassa pankissa tai virtuaalisen sijoitusalustan avulla. Sijoitusalustaa valitessasi suosittelemme kiinnittämään huomion sijoitusalustan kustannuksiin. Suositeltavaa on valita sellainen alusta, jossa et joudu maksamaan ylimääräisiä korkeita kustannuksia, vaan voit käydä osakekauppaa välityspalkkiovapaasti.

Tämän oppaan alussa suosittelimmekin jo sijoituksien käyttämiseen verkossa toimivaa sijoitusalusta eToroa. Sivusto tarjoaa käyttäjilleen välityspalkkiovapaan kaupankäynnin lisäksi laajan valikoiman useita sijoitustuotteita. Pääset myös osaksi sijoittajayhteisöön, jossa muut sijoittajat antavat omia näkemyksiä ja sijoitusvinkkejä.

Tässä vaiheessa joudumme valitettavasti ilmoittamaan, että eToro ei ole ainakaan vielä listannut valikoimaansa Kemira osaketta. Tästä huolimatta suosittelemme rekisteröitymään eToroon ja ottamaan yhteyttä asiakaspalveluun tiedustellaksesi Kemira osakkeen listaamisen mahdollisuutta.

Jos haluat aloittaa osakkeiden ostamisen mahdollisimman nopeasti etkä jaksa odottaa Kemiran mahdollista listautumista, voit tutustua eToron tarjoamiin muihin osakevaihtoehtoihin. Seuraavaksi annamme muutaman potentiaalisen osakevaihtoehdon, joita voit ostaa sivuston kautta.

Loistavat osakevaihtoehdot Kemiran osakkeelle

Tätä kohtaa lukiessasi olet luultavasti päätynyt etsimään eToron palvelusta Kemiran osaketta todetaksesi, ettei sitä valikoimasta vielä löydy. Turhautumisen ja osakesijoittamisen lopettamisen sijaan suosittelemme tutustumaan seuraavaksi listaamiimme loistaviin osakevaihtoehtoihin. Listaamamme yhtiöiden osakkeita voit ostaa eToron palvelusta.

Seuraavien yhtiöiden osakkeiden ostaminen onnistuu helposti ja välityspalkkiovapaasti eToron tarjoaman sivuston avulla. Alapuolelta näet potentiaaliset osakevaihtoehdot Kemiralle:

 • Fortum (FORTUM) – Tunnettu suomalainen energiakonserni, joka on edelleenkin suosittu sijoituskohde. Se valittiin vuonna 2019 Suomen 17. suurimmaksi yritykseksi 5,4 miljardin euron liikevaihdolla.
 • SSAB (SSABBH) – Yhtiö tunnetaan ruotsalaisena teollisuuskonsernina, joka on yksi Pohjoismaiden suurin raakateräksen tuottaja.
 • Metso Outotec (MOCORP) – Suomalainen pörssiyhtiö, joka tunnetaan nykyään kestävän kehityksen edistävien teknologioiden sekä kokonaisvaltaisten ratkaisujen ja palveluiden edelläkävijänä kiviainesten käsittelyssä, mineraalien jalostuksessa ja metallinjalostuksessa kaikkialla maailmassa.

Osakkeiden ostamiseen kannattaa valita välityspalkkiovapaa ja luotettava kaupankäyntialusta

Jos jokin edellä mainitsemistamme osakevaihtoehdoista herätti kiinnostuksesi ja haluat ostaa kyseisen yhtiön osakkeita, tarvitset siihen välittäjän. Helpoin ja luotettavin vaihtoehto on valita digitaalinen sijoitusalusta. Aikaisemmissa osioissa suosittelimmekin jo käyttämään osakkeiden ostamiseen eToron sijoitusalustaa.

eToro tunnetaan verkon suosituimpana sijoitusalustana ja se tunnetaan myös kansainvälisellä tasolla. Alustan avulla voit tehdä sijoituksia välityspalkkiovapaasti, kun taas monet muut alustat voivat periä jokaisen osakkeen ostamisesta ylimääräisen palkkion.

eToro tilin luominen ja varojen tallettaminen

eToro kaupankäynnin aloittaminen vaatii palveluun rekisteröitymisen. Aloita rekisteröityminen siirtymällä eToron sivustolle ja klikkaa sieltä löytyvästä ”Liity heti” -painikkeesta. Eteesi avautuu rekisteröitymislomake, johon sinun tulee täyttää kaikki vaaditut kohdat huolellisesti omilla tiedoillasi. Jos haluat nopeuttaa rekisteröitymisprosessia, voit käyttää rekisteröitymiseen Gmail tai Facebook tiliäsi.

Rekisteröitymisen jälkeen eToron palvelu vaatii käyttäjätilin todentamista, jotta he pystyvät tarjoamaan turvallisen kaupankäynnin. Tilin todentamista varten tarvitset kopion virallisesta valtion myöntämästä henkilötodistuksesta, todisteen osoitteestasi esimerkiksi sähkölaskun muodossa sekä puhelinnumerosi. Näiden todentamista vaativien dokumenttien jälkeen eToro tarkistaa ne puolestasi ja ilmoittaa sinulle sähköpostilla, kun tarkistus on suoritettu sekä tilisi on vahvistettu.

Rekisteröitymisen jälkeen voit siirtyä varojen tallettamiseen. Tämä vaihe on tärkeä, sillä sitä edellytetään osakkeiden ostamisessa. Voit myös ennen varojen tallettamista kokeilla eToron demokäyttäjää, jolla voit tehdä sijoituksia leikkirahalla ja samalla tutustua palvelun ominaisuuksiin.

Kun olet tutustunut eToron palveluun demokäyttäjän avulla, siirry tallettamaan tilillesi rahaa osakekauppaa varten sivustolta löytyvästä ”Talleta varoja” kohdasta. Täytä eteesi avautuvaan lomakkeeseen kauppasumma, jolla haluat ostaa kyseisen yhtiön osakkeita ja siirtoon käytettävä maksuväline. eTorossa on tällä hetkellä 50 euron minimitalletus ja siirrot voi suorittaa PayPalilla, luottokortilla tai tilisiirtona. Lomakkeen täyttämisen ja lähettämisen jälkeen rahat siirtyvät automaattisesti eToro-tilillesi. Nyt olet valmis ostamaan haluamasi yhtiön osakkeita.

Kemira osinko – maksaako Suomen parhaimmaksi yhtiöksi tituleerattu riittävästi osinkoa?

Kemiran osinkopolitiikan mukaisesti tavoitteena on pyrkiä jakamaan kilpailukykyistä ja ajan myötä kasvavaa osinkoa. Kemiraa on pidetty potentiaalisena sijoituskohteena, sillä on painopiste kannattavassa, kestävän kehityksen kasvussa. Yhtiön tavoitteena on olla johtava kestävien kemiallisten ratkaisujen toimittaja vesi-intensiivisille teollisuudenaloille.

Sijoittajien ja analyytikoiden mielestä Kemiraa voidaan edelleen pitää hyvänä sijoituskohteena, sen jatkuvan kehityksen ja ajan myötä kasvavan osingon takia. Näet alapuolelta Kemiran osinkohistorian vuodesta 2015 lähtien:

Kemira osinkohistoria:

 • 2015: 0,53 €
 • 2016: 0,53 €
 • 2017: 0,53 €
 • 2018: 0,53 €
 • 2019: 0,53 €
 • 2020: 0,56 €
 • 2021: 0,58 €

Kemira historia

Kemiran historia juontaa vuoteen 1920, jolloin sen päätehtävänä oli tuottaa lannoitteita suomalaisille maanviljelijöille. Samana vuotena valtioneuvosto perusti komitean, jonka tehtävänä oli käynnistää valtion omistamat rikkihappo- ja superfosfaattitehtaat sekä huolehtia niiden toiminnasta. Yhtiön toimitusjohtajaksi valittiin Felix Hedman.

Vuoden 1922 keväällä perustettiin Lappeenrantaan rikkihappotehdas ja Kotkan A -superfosfaattitehdas. Tästä katsottiin alkaneen kotimainen lannoitetuotanto. 1925 tapahtui ensimmäinen tuotannon laajennus, kun hallitus hyväksyi lakiehdotuksen, jolla rikkihapon ja superfosfaatin tuotantoa laajennettiin vuoden 1925 loppupuolella. Laajennukset valmistuivat vuoden 1927 loppuun mennessä.

1933 yrityksestä tuli osakeyhtiö ja se laajensi toimintaansa voimakkaasti kemian eri aloille yritysostojen ja fuusioiden kautta. Yhtiön nimi muutettiin vuonna 1961 Rikkihappo Oy:ksi. Kemiran kansainvälistyminen lannoiteliiketoiminnalla alkoi 1960-luvun lopulla lannoiteviennillä.

1971 yhtiö sulautettiin Oulussa typpiteollisuutta vuodesta 1952 harjoittaneeseen Typpi Oy:hyn, samaisessa yhteydessä yhtiön nimeksi muutettiin Kemira Oy. Tämän nimiehdotuksen taustalla oli Toivo Lapinliemu ja hän selitti nimen tulevan sanoista kemia, mineraalit ja ravinteet.

Globaali lannoiteliiketoiminta alkoi 1980-luvulla, kun Kemira päätti ostaa lannoitetehtaita Isosta-Britanniasta, Alankomaista, Belgiasta, Ranskasta ja Tanskasta. Viennin lisäännyttyä myyntikonttoreita perustettiin myös ulkomaille.

2000–2009

Silloisen toimitusjohtajan Tauno Pihlavan kaudella Kemira päätti luopua suuresta osasta titaanioksidiliiketoiminnastaan ja sen sijaan he alkoivat ostaa vesi- ja paperikemiaan liittyvää liiketoimintaa. Vuonna 2002 Kemiran omistajat aktivoituvat ja he asettivat tavoitteekseen, että Kemirasta tulee tietyillä toimialoilla maailman johtava yritys.

Kun taas vuosina 2004–2007 silloisen toimitusjohtaja Lasse Kurkilahden kaudella yhtiö teki 30 yrityskauppaa ja se myös ydinliiketoimintaansa kuulumattomia osia, kuten esimerkiksi kiinteistöt, joissa pääkonttori tai Oulun tutkimuskeskus toimii. Kemira osti mm. paperi- ja sellukemiaan liittyvää liiketoimintaa. Vuonna 2004 lannoitetuotanto Kemira Agro Oy eriytettiin omaksi yrityksekseen, Kemira GrowHowks ja Siilinjärven kiilletehdas myytiin Ruotsiin.

Vuoteen 2005 mennessä Kemira oli onnistunut nostamaan liikevaihtonsa noin 2 miljardiin euroon. Keväällä yhtiö teki yrityskaupat ja osti Finnish Chemicalsin tehtaat ja joulukuussa se osti Lanxessin paperikemikaalitehtaat, joka teki Kemirasta maailman suurimman paperikemikaalien tuottajan. Tämän lisäksi Kemira oli markkinajohtaja myös sellukemikaaleissa.

2007 Kemira ei ollut enää valtion omistama yhtiö, sillä valtio siirsi alle kolmasosan sen osakkeista kotimaisille sijoittajille. Tämä pienensi valtion omistusosuuden 48,6 prosentista 16,5 prosenttiin. Oras Investista tuli Kemiran suurin omistaja.

2008 Kemira päätti julkaista uuden strategian, jonka tarkoituksena oli siirtää painopiste hydrokemiaan ja vesi-intensiivisiin aloihin, kuten sellu- ja paperiteollisuuteen, öljy ja kaivosteollisuuteen sekä kuntien ja teollisuuden vesien käsittelyyn.

2010–2020

Vuonna 2010 Kemira halusi panostaa laajemmin hydrokemiaan. Keskittyminen strategian mukaisesti veteen liittyvään liiketoimintaan johti siihen, että yhtiö myi koko Kokkolan rikkihappotehtaan Boliden Kokkola Oy:lle ja vuonna 2013 muurahaishappoliiketoiminnan Tamincolle.

Kemira julkaisi jätevesien käsittelyyn ja teollisuudelle tarkoitettuja polymeereja valmistavan italialaisen 2F Chimican oston vuonna 2013. Tämän kyseisen kaupan myötä yhtiö vahvisti asemaansa yhtenä maailman johtavimmista polymeerien valmistajista. Myös seuraavana vuonna Kemira vahvisti asemaansa entisestään pakkauskartonkialalla sekä Aasian markkinoilla ostamalla paperiliiketoiminnan AkzoNobelin.

Vuonna 2014 yhtiön uutena toimitusjohtajana aloitti Jari Rosendal. Yhtiö avasi uuden tehtaan Kiinan Nanjingissa laajentaakseen jalansijaa kasvavalla APAC-alueella. Kemira osoitti sitoutumistaan sellu- ja paperiteollisuutta kohtaan ostamalla BASF AKD:n emulsioliiketoiminnan sekä laajentamalla tuotantoaan Telêmaco Borbassaan Brasiliaan.

Vuona 2015 Kemira jatkoi panostustaan sellu- ja paperiteollisuuteen laajentamalla toimintaansa Italian San Giorgiossa. Yhtiöllä oli tavoitteena EMEA-alueen pehmopaperimarkkinat. Saman vuonna saatiin päätökseen AkzoNobelin paperikemikaaliliiketoiminnan osto. Seuraavana vuonna Brasilian tehtaissa aloitettiin natriumkloraatin tuotanto. Vuonna 2017 saatiin onnistuneesti käynnistettyä Joutsenon natriumkloraattitehtaan laajennus.

Kemiran loppuhistoria kiteytettynä:

 • 2018: Uuden liima-aineiden tuotantolinjan avaaminen Kiinan Nanjingiin
 • 2019: Merkittävän kapasiteettilisäyksen vedenkäsittelyssä käytettävien rautasulfaattikemikaalien julkistaminen tuotantolinjalla Goolessa Britanniassa
 • 2020: Haastavien ilmastotavoitteiden julkistaminen, jotta Kemira saavuttaisi hiilineutraalitavoitteet vuoteen 2045 mennessä. Kemira juhli 100-vuotispäiväänsä lahjoittamalla 100 000 euroa Maailman terveysjärjestön keräykseen. Tällä lahjoituksella tuettiin suojavarusteiden hankintaa koronapandemian etulinjassa toimiville terveydenhuollon henkilöstölle.
eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees
Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen on suomalainen sijoittaja ja journalisti, joka on tehnyt sijoituksia pörssiin jo vuosikymmenen, portfolioon on kertynyt myös kryptovaluuttoja. Hän on myös erikoistunut sisällöntuotantoon ja journalismiin kirjoittaen usean eri toimialan arvostettuihin verkkosivustoihin. Hänen intohimonsa on auttaa muita ihmisiä kiinnostumaan sijoittamisesta tarjoamalle heille mahdollisimman paljon informaatiota aiheeseen liittyen.