Sijoita öljyyn

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Päivitetty: 5 Lokakuu 2023

Öljy on tärkeä energianlähde ja avaintekijä lukemattomissa valmistus- ja suunnitteluprosesseissa sekä se on yksi tärkeimmistä luonnonvaroistamme, joka tukee maailmantaloutta.

Fossiilisena polttoaineena öljystä on kuitenkin tullut yhä kiistanalaisempi aihe viime vuosina ja suuri osa kehittyneistä maista on sitoutunut saavuttamaan hiilidioksidipäästöttömyyden vuoteen 2050 mennessä.

Tästä huolimatta erilaiset öljy-yhtiöt muodostavat edelleen huomattavan osan maailman osakemarkkinaindekseistä.

Tässä artikkelissa käsittelemme öljyteollisuuteen sijoittamisen eduista ja haitoista. Kerromme myös miksi öljyyn kannattaa sijoittaa sekä missä ja miten sijoituksen voi tehdä.

eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Miksi sijoittaa öljyyn?

Öljy (tunnetaan myös nimellä raakaöljy) on paksua, musta tahmeaa fossiilista polttoainetta, joka uutetaan maanalaisesta öljykaivosta.

Koska öljy on yksi maailmantalouden tärkeimmistä hyödykkeistä, se on myös erittäin tuottoisa sijoitus.

Tässä on esiteltynä joitain asioita, jotka tekevät öljystä hyvän sijoituskohteen:

Inflaatiosuojaus: Öljy on erinomainen inflaatiosuojaus, koska raakaöljyn hinta nousee inflaation mukana. Itse asiassa nouseva öljyn hinta on merkittävä tekijä maailmanlaajuisesti nousevassa inflaatiossa.

Tämä johtuu siitä, että muuttuva öljyn hinta vaikuttaa kaikkeen kaasun hinnasta öljytuotteiden ja kulutustavaroiden hintoihin. Joten vaikka inflaatio söisi korkotulosi, öljysijoitus voi suojata salkkuasi.

Salkun hajauttaminen: Et halua sijoitussalkkusi olevan riippuvainen vain yhdestä sijoitustyypistä. Jos sijoitat vain osakkeisiin ja osakemarkkinat romahtavat, tarvitset varasuunnitelman. Öljy toimii hyvänä salkun hajauttajana – jos jokin sijoituksistasi menettää arvoa, öljy voi silti tarjota positiivista tuottoa.

Passiivinen tulon lähde: Sijoititpa sitten raakaöljyfutuureihin, öljyosakkeisiin, energiaosakkeisiin, sijoitusrahastoihin tai ETF:iin, ansaitset tuloja, jotka takaavat vakaan kassavirran. Joten kun olet sijoittanut öljyrahastoon, voit rentoutua, kun sijoituksesi lisää korkotulojasi.

Näin voit sijoittaa öljyyn helposti

Öljyyn sijoittaminen sisältää vain 5 helppoa vaihetta, jotka näet seuraavaksi:

 • Ennen sijoituksen tekemistä valitse sopiva kaupankäyntialusta. Me suosittelemme käyttämään eToroa, jonka kaupankäyntikulut ovat alhaisimmasta päästä.
 • Luo tili ja rekisteröidy.
 • Talleta rahaa tilillesi haluamallasi talletustavalla. Talletukseen käytettäviä maksuvaihtoehtoja on useita.
 • Etsi kaupankäyntialustalta haluamasi öljyn sijoitustuote. Eli haluatko sijoittaa etf, rahasto, suoraan vai jollain toisella tavalla. Tämän jälkeen tee osto.
 • Omistuksessasi on nyt öljyä ja kun öljyn hinta muuttuu markkinoilla, sinä hyödyt.

Miten sijoittaa öljyyn?

On olemassa useita tapoja sijoittaa öljyyn, ja useimmat eivät sisällä fyysisen öljyn omistamista itse. Voit sijoittaa öljyyn liittyviin osakkeisiin, öljyrahastoihin ja öljyfutuureihin. Öljysijoitusten ostamiseksi tai myymiseksi sinulla on oltava välitystili. Muutamista öljyn sijoitustavoista kerroimmekin jo hieman tämä artikkelin alkupäässä.

Seuraa tämän osion loppupäästä löytyviä tilin luomisohjeita, jotta pääset aloittamaan kaupankäynnin öljyllä.

Tässä osiossa käymme tarkemmin läpi minkälaisia öljytuotteita voit ottaa osaksesi sijoitussalkkuasi.

Johdannaistuotteet eli CFD: Öljyyn on mahdollista sijoittaa johdannaistuotteiden avulla, joiden hinnan määrää futuurien arvo. CFD-tuotteissa on mahdollista spekuloida, kääntyykö öljyn hinta ylös vai alaspäin. Tyypillisesti CFD-tuotteille ominaista on myös vipukerroin, jonka avulla sijoitetulle pääomalle on mahdollista saada kerroin.

ETF-rahastot: Öljyyn on mahdollista sijoittaa myös rahastojen avulla. Käytännössä rahastot koostuvat useista eri osakkeista, futuureista, indekseistä tai mahdollisesti muista sijoituskohteista. Öljyrahastot, kuten pörssirahastot ja indeksirahastot voivat hajauttaa salkkuasi nopeasti ja helposti. Jos kuitenkin sijoitat vain tietyntyyppiseen rahastoon, kuten öljyrahastoon, et saa läheskään samaa hajautusta, kuin jos sijoittaisit laajaan indeksirahastoon, koska öljyrahasto sijoittaa vain öljyyn liittyviin osakkeisiin.

ETF-rahastoista saatu tulo verotetaan vasta kun päätät myydä rahaston.

Osakkeet: Öljyyn voi sijoittaa myös epäsuorasti sijoittamalla öljyalalla toimiviin yrityksiin. Tämä tapa ei kuitenkaan välttämättä ole se paras etenkään hajautuksen kannalta. Ainakin ennen ostotapahtuman tekemistä kannattaa tutustua huolellisesti kyseiseen yritykseen.

Sijoita öljyyn eTorolla

Vaihe 1. Avaa käyttäjätili eTorolle

Jotta voit sijoittaa öljyyn eTorolla, sinun on luotava ensin käyttäjätili. Syötä tarvittavat tiedot ja tee talletus. Huomioi, että jos ensimmäinen talletus on suurempi, kuin noin 2000 euroa, joudut vahvistamaan henkilöllisyytesi ennen kuin pääset ostamaan öljyä.

Vaihe 2. Talleta rahaa tilillesi

Pienin talletus, jolla öljyä voi ostaa on tällä hetkellä 50 euroa. Rahojen tallettamiseen voi käyttää mitä tahansa alapuolella olevista maksutavoista:

 • Pankkikortti
 • Luottokortti
 • Tilisiirto
 • Neteller
 • skrill
 • Paypal

Jos haluat tehdä sijoituksen heti, älä käytä tilisiirtoa. Kokemustemme mukaan tilisiirron näkymisessä eToron tilillä voi kestää useampi päivä.

Vaihe 3. Osta öljyä

Tässä kohtaa voit valita, millä tavalla haluat sijoittaa öljyyn. Haluatko sijoittaa johdannaistuotteisiin, ETF-rahastoihin vai öljyalalla toimivien yrityksien osakkeisiin.

Voit sijoittaa seuraaviin tuotteisiin:

 • Öljy ETF
 • Öljy osakkeet (öljyalalla toimivat yritykset)
 • Öljy CFD

Jotta voit viimeistellä sijoituksesi sinun tulee valita kuinka paljon öljyä haluat ostaa, tai vaihtoehtoisesti kuinka suurella pääomalla haluat ostaa. Kun päätös on tehty, paina osta.

Mitkä asiat vaikuttavat öljyn kysyntään ja tarjontaan?

Öljyn kysyntään ja tarjontaan vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa öljyn kulutus, öljyvarat, globaalit valuuttakurssit, ympäristötekijät, politiikka ja öljyspekulaatio rahoitusmarkkinoilla.

Öljyn tarve on myös yleensä pienempi taantuman aikana, kun kysyntä heikkenee. Maailmanlaajuinen siirtyminen puhtaaseen energiaan vähentää myös fossiilisten polttoaineiden kysyntää tulevaisuudessa.

 Muita öljyn saantiin liittyviä tekijöitä ovat esimerkiksi äärimmäiset sääolosuhteet. Esimerkiksi pakkanen lisää lämmityspolttoaineiden tarvetta.

Geopoliittiset tapahtumat vaikuttavat myös öljyn hintaan ja sen jakautumiseen toimitusverkostojen ympärille. Esimerkiksi alkuvuonna 2022 kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, niin öljyn hinta nousi jyrkästi, koska Venäjällä pelättiin toimitushäiriöitä. Ottaen huomioon Venäjälle asetetut sanktiot sekä venäjän kostotoimena öljynpidätys taloudellisena haittana pakotteita asettaville maille.

Miten öljyn hinta päätetään?

Öljymarkkinoita hallitsee kaksi vertailuindikaattoria: Pohjanmereltä peräisin oleva Brent-raakaöljy ja Yhdysvalloissa tuotettu West Texas Intermediate.

Sähköisen kaupankäyntialustan ICE:n mukaan Brent-vertailuindeksiä käytetään hinnoittelemaan kolme neljäsosaa maailmanlaajuisesti vaihdetusta raakaöljystä.

Öljysijoittamiseen liittyvät edut ja riskit

Kuten kaikkiin sijoitustyyppeihin niin myös öljyn hintaan sijoittamiseen liittyy etuja ja riskejä.

Edut

Jos aloitamme tarkastelemalla öljyyn sijoittamisen etuja. voimme nähdä, että:

 • Sitä pidetään laajalti houkuttelevana sektorina päiväkauppiaille sekä pitkäaikaisille sijoittajille.
 • Tällä sektorilla on erittäin likvidit markkinat, ja sitä voidaan pitää vankkana tapana hajauttaa salkkuasi. Tämä voi tarjota lisäsuojan inflaatiota ja yleisen talouden laskusuhdannetta vastaan.
 • Osakesijoituksissa öljy-yhtiöt maksavat usein säännöllisiä osinkoja osakkeenomistajilleen.
 • Öljysijoitukset tarjoavat usein korkean kannattavuuden ja vaikuttavan sijoitetun pääoman tuoton (ROI).
 • Joissakin maissa öljyteollisuuden sijoittajat saavat myös joitain veroetuja.

Kaikki nämä edut muodostavat sijoituksen, joka on erittäin haluttu.

Haitat

Tarkastelemme nyt seuraavaksi haittoja, joita saatat kohdata investoidessasi raakaöljyyn:

 • Hintojen epävakaus voi olla huolestuttavaa. Osakkeiden hinnat tällä sektorilla ovat yleensä vaihtelevampia kuin yleisillä markkinoilla.
 • Tämä johtuu siitä, että ne ovat erittäin herkkiä kaikille muutoksille, jotka vaikuttavat hyödykkeen tarjontaan ja kysyntään.
 • Öljy-yhtiöt voivat myös olla alttiimpia oikeudellisille ja sääntelyllisille riskitekijöille.
 • On asioita, jotka vaikuttavat niiden vakauteen, kuten olemassa oleva poliittinen riski.
 • Suuren vaarantilanteen, kuten öljyvuodon riski on otettava huomioon. Tällaisella onnettomuudella voi olla tuhoisa vaikutus yhtiön osakkeen hintaan

Usein kysytyt kysymykset öljysijoittamisesta

Onko öljyyn sijoittaminen turvallista?

Kaikkiin sijoituksiin liittyy tietty riski, mutta jotkut sijoitukset ovat turvallisempia kuin toiset. Öljyrahastoon sijoittamista pidetään yleensä turvallisempana kuin yksittäiseen öljyosakkeeseen sijoittamista, koska rahasto tarjoaa hajautuksen. Öljyfutuuriin sijoittamista pidetään usein riskialttiimpana.

Miksi raakaöljyn hinta vaihtelee?

Raakaöljyn hinta perustuu suurelta osin kysynnän ja tarjonnan tasoihin ympäri maailmaa, joihin vaikuttavat geopoliittiset tekijät.

Miten voin sijoittaa öljyyn?

Voit sijoittaa öljyyn joko suoraan tai epäsuorasti. Vaihtoehtoja on monia, kuten öljyosakkeiden ostaminen, johdannaismarkkinoiden käyttäminen tai energia-alan ETF:iin sijoittaminen.

eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees
Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen on suomalainen sijoittaja ja journalisti, joka on tehnyt sijoituksia pörssiin jo vuosikymmenen, portfolioon on kertynyt myös kryptovaluuttoja. Hän on myös erikoistunut sisällöntuotantoon ja journalismiin kirjoittaen usean eri toimialan arvostettuihin verkkosivustoihin. Hänen intohimonsa on auttaa muita ihmisiä kiinnostumaan sijoittamisesta tarjoamalle heille mahdollisimman paljon informaatiota aiheeseen liittyen.