Elisa Osakkeet (ELISA) 2023

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Päivitetty: 23 Tammikuu 2023

Elisa Oyj tunnetaan suomalaisena tietoliikenne-, ICT ja online-palveluyrityksenä, jonka pääasiallinen toiminta tapahtuu Suomessa ja Virossa. Elisa on yksi johtavimmista mobiiliverkko-operaattoreista ja kiinteän verkon operaattori Suomessa ja markkinakakkonen Virossa. Elisa tarjoaa myös digitaalisia palveluita kansainvälisille markkinoille.

Elisa on myös tunnettu hyvänä ja tuottavana sijoituskohteena. Se on julkisesti noteerattu Nasdaq Helsinki Suuret Yhtiöt-listalla, 178 000 osakkeenomistajalla. Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2020 1,89 miljardia euroa. Elisan liikevaihdosta noin 85 prosenttia tulee telekommunikaatiopalveluista kuluttajille ja yrityksille.

Osakesijoittamisesta puhuttaessa voidaan päätyä keskustelemaan parhaimmista osakesijoitusvaihtoehdoista. Parhaimpien osakkeiden joukkoon mahtuu myös puhelinoperaattorit kuten esimerkiksi tässä tapauksessa Elisa.

Tässä kirjoituksessa käsittelemme tarkemmin Elisan osaketta, siihen sijoittamista ja kyseisen yhtiön historiaa. Lopuksi käymme läpi Elisan tulevaisuuden näkymiä ja kerromme kannattaako sen osakkeisiin sijoittaa.

Tätä kirjoitusta kannattaa hyödyntää oppaan tavoin, sillä kerromme vaihe vaiheelta osakkeiden ostamisesta, ja siitä miten löydät palkkiovapaan kaupankäyntialustan.

Ennen osakkeiden ostamista, valitset palkkiovapaa kaupankäyntialusta

Netissä sijoittaminen tarjoaa turvallisen ja helpon tavan käydä kauppaa reaaliaikaisesti ilman ylimääräisiä kustannuksia. Elisa osakkeita on mahdollista ostaa usealla eri tavalla, suosituimmat tavat ovat perinteisten pankkien tarjoamat sijoituspalvelut tai netistä löytyvät palkkiovapaat kaupankäyntialustat. Näissä kahdessa tavassa kannattaa huomioida se, että pankkien kulut ovat huomattavasti korkeammat mitä digitaalisissa sijoitusalustoissa.

Perinteisten pankkien sijaan me suosittelemme käyttämään eToron tarjoamaa palkkiovapaata sijoitusalustaa. Tämä kyseinen sijoitusalustan avulla pääset osakesijoituksien lisäksi käsiksi sijoittajayhteisöön, joka tarjoaa kattavasti erilaisia sijoitusneuvoja. eToro on luotettava ja tunnettu sijoitusalusta, jossa on laaja valikoima monenlaisia sijoituskohteita. Valikoimasta löydät osakkeiden lisäksi kryptovaluuttoja, ETF:iä, hyödykkeitä ja paljon muuta.

Sivuston käyttäminen on turvallista ja se on suojattu SSL-salauksella, joten voit huolettomasti tehdä sen kautta rahansiirtoja. Palvelussa on myös useita maksuvaihtoehtoja PayPalista tilisiirtoon. Ennen Elisan osakkeen ostamista sinun tulee luoda käyttäjätili eToron palveluun.

Pääset luomaan eTorolle tilin alapuolelta löytyvien ohjeiden avulla:

 • Siirry eToron sivustolle luomaan käyttäjätili muutamissa minuuteissa
 • Klikkaa sivustolta löytyvästä ”Liity heti”-painikkeesta
 • Täytä lyhyt lomake tai rekisteröidy palveluun Facebook tai Gmail tilisi avulla
 • Hyväksy eToro käyttöehdot, tietosuojakäytäntö ja evästekäytäntö

Rekisteröitymisen jälleen muista vahvistaa eToro-tilisi, jotta palvelu pystyy tarjoamaan turvallisen ja luotettavan kaupankäynnin. Tilin vahvistaminen vaatii todistetta henkilöllisyydestäsi esimerkiksi kuvan ajokortistasi tai passistasi. Tämän lisäksi sinulla tulee olla todistus asuinpakastasi. Sen pystyt kätevästi todistamaan esimerkiksi lähettämällä kuvan viimeisimmästä sähkölaskustasi, jossa näkyy selvästi nimesi ja asuinpaikkasi yhteystiedot. Nämä dokumentit eivät saa olla yli puoli vuotta vanhoja.

eToro tarkistaa automaattisesti lähettämäsi dokumentit ja ilmoittaa sinulle sähköpostilla, kun kaikki dokumentit on tarkistettu sekä käyttäjätilisi on vahvistettu. Ennen kuin saat Elisan osakkeita sijoitussalkkuusi, tulee sinun tallettaa haluamasi rahasumma eToro tilille.

eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

eToro rahan tallettaminen

Nyt kun olet saanut luotua tilin eTorolle, tulee sinun tallettaa sinne haluamasi rahasumma, jolla haluat käydä kauppaa. Tällä hetkellä eTorossa on 50 euron minimitalletus ja voit tehdä talletuksen luottokortilla, PayPalilla tai tilisiirtona.

Kirjauduttuasi eToro tilille, klikkaa sivustolta kohtaa ”Talleta varoja”, jonka jälkeen eteesi avautuu lomake, johon kirjaat haluamasi kauppasumman ja maksuvälineen. Lähetä lomake eteenpäin ja rahat siirtyvät automaattisesti eToro tilillesi. Nyt voit siirtyä ostamaan Elisa osaketta.

Osta Elisa osake eTorosta

Käyttäjätilin ja rahojen tallettamisen jälkeen olet valmis ostamaan Elisan osakkeita. Kirjaa eToron hakukenttään Elisa, jonka jälkeen eteesi avautuu kyseisen yhtiön sijoitussivusto. Näet tältä sivulta Elisan osakkeen reaaliaikaisen hinnan, ajankohtaiset uutiset ja artikkelit sekä muiden sijoittajien keskustelut.

Siirry ostamaan Elisan osaketta sivustolta löytyvästä kohdasta ”Käy kauppaa”. Täytä eteesi avautuvaan lomakkeeseen sijoittamasi summa ja siirry eteenpäin painamalla ”Avaa kauppa”. Jos markkinat on ostohetkellä suljettu, napissa lukee ” Aseta järjestys”. Tämä ei kuitenkaan vaikeuta kaupankäyntiä, vaan eToro ostaa sinun puolestasi Elisan osaketta, kun kaupankäynti on taas auki.

Elisa osinko – maksaako johtava mobiiliverkko-operaattori riittävästi osinkoa?

Elisan voitonjako on 80–100 prosenttia edellisen tilikauden voitosta. Tämän lisäksi osakkeenomistajilla on mahdollisuus voida jakaa lisävoitonjakoa. Elisaa on pidetty pääsääntöisesti hyvänä ja tasaisena osingonmaksajana sekä sen suosio näkyy vahvasti myös sijoittajissa. Elisan suuriin omistajiin lukeutuu kansalliset instituutiot, Ilmarinen ja Helsingin kaupunginvaltuusto.

Elisa on hyvä sekä erinomainen sijoitus niin lyhyellä että pitkällä aikavälillä, sillä sen osakkeet tarjoavat potentiaalista kurssinnousua. Samalla se tarjoaa myös tasaista osinkoa pääomalle.

Seuraavaksi näet Elisa osinkohistorian vuodesta 2014 lähtien:

 • 2014: 1,32 €
 • 2015: 1,40 €
 • 2016: 1,50 €
 • 2017: 1,65 €
 • 2018: 1,75 €
 • 2019: 1,75 €
 • 2020: 1,95 €

Teleoperaattori Elisa on koronakriisistä huolimatta voittajaosake

Teleoperaattori Elisan sanotaan olevan ns. immuuni koronapandemialle, kuitenkin osakkeen vakaudelle on hintansa. Koronakriisin tuhovoiman tiedetään olevan laaja Helsingin pörssiä kohtaan. Sillä koronan seurauksena useat Helsingin pörssin yhtiöt ovat romahtaneen suurilla lukemilla. Vain muutamat osakkeet ovat selviytyneet tästä kriisistä ja säilyttäneet asemansa. Esimerkiksi Elisa lukeutuu näihin selviytyjiin ja se on yltänyt positiiviseen kurssikehitykseen.

Yhtiön on jopa sanottu hyötyvän koronakriisistä, kun asiakkaat viettävät enemmän aikaa kotona ja käyttävät netin tarjoamia viihdepalveluita aiempaa enemmän. Koronaviruksen leviämisen myötä suuri osa suomalaisista on siirtynyt työskentelemään tai opiskelemaan kotoa käsin. Tästä syystä Elisan verkossa siirretyn datan kokonaismäärä on kasvanut jopa kymmeniä prosentteja ja sen uskotaan kasvavan jatkossakin.

Elisan tarjoaman verkon lisäksi sillä on myös elokuvien vuokraamiseen tarkoitetut Elisa Viihde ja Elisa Viihde vuokraamo.

Pitkän aikavälin kasvu ja kannattavuuden paraneminen perustuu mobiilidatamarkkinoiden kasvuun sekä uusiin digitaalisiin ratakisuihin. Tämä kyseinen kurssinousu kuitenkin vaikuttaa Elisan osakkeen hinnoitteluun, joka on suhteellisen korkea. Yhtiöön sijoittaneiden on siis varauduttava maksamaan sen vakaudesta.

Elisa historia

Elisan juuret johtavat kauas jopa 140 vuoden taakse vuoteen 1882 jolloin se tunnettiin Helsingin puhelin Oyj:nä. Elisan tarina sai alkunsa, kun lennätinmekaanikko Daniel Johannes Wadén sai luvan perustaa puhelinlaitoksen Helsinkiin. Wadén tunnettiin Suomen riistanhoidon, metsästyksen ja kenneltoiminnan uranuurtajana. Häntä jopa pidettiin maan puhelintoiminnan isähahmona. Hän oli myös monipuolinen organisaattori, liikemies ja suurlahjoittaja.

Elisan historia sisältää pitkän ja tasaisen kehitysvaiheen, joka johti 1960-kuvulla kiihtyvämpään kehitykseen. Yhtiö on kaikissa vaiheissa pitänyt paikkansa kehityksen edelläkävijänä monella eri tavalla. Esimerkiksi sen avulla saatiin koko Helsingin alueen keskukset automatisoiduksi vuonna 1929 ensimmäisenä kaupunkina koko maailmassa. Elisaan sulautunut radiolinja mursi posti- ja telelaitoksen matkapuhelinmonopolin. Sen lisäksi Elisa on ollut tiiviisti mukana tunnetuissa suomalaisissa tähtihetkissä, kun esimerkiksi se on osaltaan varmistanut mm. Helsingin olympialaisten, SALT-neuvottelujen ja ETYkin onnistumisen.

Suomessa ja maailmalla Elisa on ollut edelläkävijä digitaalisten matkaviestinnän alueella. Elisaan kuulunut Radiolinja kytki maailman ensimmäisen GSM-puhelun sekä avasi ensimmäisen kaupallisen GSM-palvelun vuonna 1991. Tämän lisäksi maailman ensimmäinen GSM-datapuhelu tehtiin vuonna 1993 radiolinjan verkkoa käyttäen. Elisan yksi tähtihetkistä oli vuonna 2007 kun se teki jälleen tietoliikenne historiaa avaamalla ensimmäisenä maailmassa kaupalliseen käyttöön 3G UMTS900-verkon.

Yhtiö pyrki jatkuvasti tuomaan uusia palveluita markkinoille kuten esimerkiksi vuonna 2009 tuli Elisa Viihde ja vuonna 2010 Elisa avasi ensimmäisen 4G-verkon kaupalliseen käyttöön. Vuonna 2016 4G-verkon käyttäjiä Suomessa oli jo yli 98 prosenttia. Vuoden 2019 alussa Elisa avasi 5G-verkon maailmassa ensimmäisten joukossa.

Elisaa on pidetty jatkuvasti kasvavana yhtiönä ja se on koko historiansa aikana pyrkinyt laajentamaan tasaisesti. Yhtiön toimesta laajentumisia on myös tapahtunut uusia yrityksiä perustamalla. Vuonna 1997 Helsingin Puhelin Oyj listautui Helsingin Arvopaperipörssiin. Samalla vuonna 1998 Oy Radiolinja Ab:stä ja FinnetComista tuli Helsingin Puhelin Oyj:n tytäryhtiöitä. Samaisina vuosina Helsingin Puhelin Oyj:n osakkuusyhtiöksi hankittiin Tampereen Puhelin Oyj ja Keski-Suomen Puhelin Oy. Vuosituhannen vaihteessa myös Joensuun Puhelin Oy:stä tuli Elisan osakkuusyhtiö.

Vuosi 2000 oli myös muutoksen aikaa, kun Helsingin Puhelin Oyj muutti nimekseen Elisa Communications Oy. Vuonna 2003 tämä nimi muutettiin Elisa Oyj:ksi ja samalla hallitus allekirjoitti sulautumissuunnitelmat, jonka mukaan kaikki Elisa Oyj:n kokonaan omistamat tytäryhtiöt sulautuvat Elisa Oyj:hin.

Vuonna 2006 Elisan integrointi jatkui, sillä Tikka Communications Oy ja Jyväsviestintä Oy sulautuivat Elisaan. Myös Saunalahdesta tuli täysin Elisan omistama tytäryhtiö. Seuraavana vuonna myös Lounet Oy, First Orange Contact Oy ja Elisa Ventures Oy sulautettiin Elisaan sekä Saunalahden henkilöstö siirtyi liikkeenluovutuksella Elisan palvelukseen. Vuonna 2008 Elisa päätti ostaa 51 prosenttia Kuntokompassi Oy:stä sekä Electur Oy:n. Näiden lisäksi Elisa osti contact center -palveluita tarjoavat Dialmedia Oy:n ja Doneto Oy:n, sekä 100 prosenttia Telenor Oy:stä Telenor Sverige Ab:lta.

Vuonna 2009 Elisasta tuli suomalaisten mobiililiittymien markkinajohtaja. Saman vuoden kesäkuussa Suomen valtio kertoi luovuttaneensa omistamansa 16 006 000 Elisa Oyj:n osaketta Solidiumille apporttina.

Vuonna 2010 Elisa osti videoneuvottelutoimijana tunnetun Videran ja IT-ulkoistuspalveluita tuottaneen Appelsiinin. Samana vuonna Elisa Kirja -äänikirjapalvelu avattiin.

Nämä onnistuneet yritysostot ja investoinnit antoivat Elisalle lisävauhtia kasvuun. Vuoteen 2021 asti se on jatkanut yritysostoksien tekemistä onnistuneesti.

Elisan loppuhistoria kiteytettynä:

 • Vuonna 2013 Elisa osti PPO Yhtiöt Oy:n, Kymen Puhelin Oy:n ja Telekarelia Oy:n
 • vuonna 2014 Elisa uudisti brändistrategiaansa liiketoiminnan ollessa aikaisempaa laajempi. Samalla uusittiin myös yritysilme ja markkinointiviestinnän tyyli. Saunalahden, Appelsiinin ja Videran logot hävisivät ja niistä tuli osa Elisa-Brändiä
 • Vuonna 2014 Elisa Viihteen ensimmäinen alkuperäissarja julkaistiin
 • Vuonna 2017 Elisa osti virolaisen ES Starmanin ja Santa Monica Networks Oy:n liiketoiminnan Suomessa ja Virossa.
 • Vuosina 2012–2017 Elisa teki yrityskauppoja noin 500 miljoonalla eurolla
 • Kesäkuussa 2019 Elisa ilmoitti ostavansa ruotsalaisen Polystar OSIX AB:n ja sen tytäryhtiöt
 • Tammikuussa 2021 Elisa osti saksalaisen Camlinen

Kannattaako Elisa osakkeen ostaminen?

Elisa tunnetaan niistä harvoista yrityksistä, joka hyötyi koronakriisin tulosta ihmisten jäädessä kotioloihin. Elisan tuottamia viihdepalveluita käytettiin ennätyksellisen paljon ja samalla Elisan tase pysyi vakaana sekä tulevaisuuden näkymät hyvänä. Vakaudelle on kuitenkin olemassa hintansa, sillä Elisan osaketta on pidetty suhteellisen kalliina. Vaikka osakkeen hinta on ollut ylhäällä, on yhtiö kuitenkin koronakriisin kaltaisissa ongelmissa turvallisempi sijoitus muihin aloihin verrattuna.

Koronakevään aikana Elisan osake kasvoi lähes kymmenen prosenttia samalla kun Helsingin pörssien suurimpien yhtiöiden laski yli 24 prosenttia. Keväinen kurssinousu toi valoisat näkymät sijoittajille, mutta samalla se muutti osinkotuoton ei toivotunlaiseksi.

Elisa osake hyödyt:

 • Elisan osake on pitänyt paikkansa piensijoittajien keskuudessa suosittuna sijoituskohteena
 • Elisa on niistä harvoista yrityksistä, jotka on hyötynyt ja selvinnyt koronakriisistä
 • Lokakuussa Elisan kurssi laski, joka toi osakkeen hintaa alaspäin
 • Elisan kaltainen vakavarainen yhtiö on turvallinen ja hyvä sijoituskohde

Elisa osake haitat:

 • Yhtiön osaketta on pidetty suhteellisen kalliina
 • Osakkeen hintaan verrattuna osingonmaksu on alhainen
eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees
Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen on suomalainen sijoittaja ja journalisti, joka on tehnyt sijoituksia pörssiin jo vuosikymmenen, portfolioon on kertynyt myös kryptovaluuttoja. Hän on myös erikoistunut sisällöntuotantoon ja journalismiin kirjoittaen usean eri toimialan arvostettuihin verkkosivustoihin. Hänen intohimonsa on auttaa muita ihmisiä kiinnostumaan sijoittamisesta tarjoamalle heille mahdollisimman paljon informaatiota aiheeseen liittyen.