Sijoita kupariin

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Päivitetty: 11 Lokakuu 2023

Sijoittajat voivat sijoittaa kupariin joko suoraan tai välillisesti. Näissä kahdessa ensisijaisessa menetelmässä on useita tapoja sijoittaa tähän metalliin, mukaan lukien fyysinen kupari, futuurit, osakkeet, ETF-rahastot ja sijoitusrahastot.

Tässä oppaassa käymme tarkasti läpi, miten voit sijoittaa kupariin, onko se hyvä sijoituskohde, minkälaisia hyötyjä ja haittoja se sisältää sekä mitkä asiat vaikuttavat sen hintaan.

eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Kupari ja kupariin sijoittaminen lyhyesti

Kupari on pehmeä, punertavan kultainen metalli, jota käytetään valuuttaan ja lisäksi sitä voidaan käyttää putkistoon, sähköjohtoihin, auton jäähdyttimiin, ilmastointilaitteisiin ja kodin lämmitysjärjestelmiin. Nämä ominaisuudet tekevät kuparista monipuolisen hyödykkeen ja rahoitusominaisuuden, jota voidaan käyttää sijoituksena.

Kupariin voi sijoittaa suorasti tai epäsuorasti ja ne voidaan tehdä kuparitankojen, kuparikolikoiden, futuurien, sijoitusrahastojen, osakkeiden, pörssinoteerattujen rahastojen (ETF) tai hyväksyttävien osakkeiden kautta.

Tämän seurauksena kuparista on tullut suosittu sijoitusvaihtoehto niille, jotka haluavat monipuolistaa salkkuaan.

Miten sijoittaa kupariin?

Kupari on erittäin kysytty metalli, jolla on laaja valikoima teollisia sovelluksia, mikä tekee siitä houkuttelevan sijoitusmahdollisuuden.

Tässä joitain suosituimpia sijoitusvaihtoehtoja:

  1. Kuparifutuurit: Yksi tapa sijoittaa kupariin on futuurisopimukset, jotka sisältävät kuparin ostamisen ja myynnin tietyllä hinnalla ja päivämäärällä tulevaisuudessa. Tämä menetelmä voi olla riskialtista, koska se sisältää spekulaatiota ja vaatii huomattavan määrän tietoa markkinoista.
  2. Kupari ETF: Toinen vaihtoehto on sijoittaa kuparipörssissä noteerattuihin rahastoihin (ETF). Kuparin ETF:t tarjoavat altistumisen kuparin hintoihin ilman tarvetta ostaa ja varastoida fyysistä kuparia. Tämä menetelmä voi mahdollistaa sijoitussalkkusi joustavuuden ja hajauttamisen.
  3. Kuparikaivososakkeet: Kuparikaivososakkeisiin sijoittaminen voi olla toinen tapa altistua kuparin hinnalle. Kaivososakkeisiin liittyy kuitenkin luontaisia riskejä, kuten geopoliittinen epävakaus, raaka-aineiden hintojen vaihtelut ja operatiiviset riskit.
  4. Fyysinen kupari: Fyysiseen kupariin sijoittaminen on vähemmän yleinen tapa, mutta se on vaihtoehto niille, jotka haluavat aineellisen hyödykkeen. Tämä menetelmä vaatii tietoa kuparin varastoinnista, kuljetuksesta ja vakuuttamisesta.

Mitkä ovat kuparin sijoittamisen riskit?

Kaikkiin sijoituksiin liittyy aina omanlaiset riskit, näin myös kupariin sijoittamiseen liittyy riskejä.

Tässä lueteltuna tärkeimmät riskit, jotka kannattaa pitää mielessä:

Hyödykkeiden hintariski

Kuparin hinta on epävakaa, ja siihen voivat vaikuttaa monet tekijät, kuten maailmanlaajuinen tarjonta ja kysyntä, geopoliittiset tapahtumat ja taloudelliset olosuhteet.

Tämän seurauksena kupariin sijoittaminen voi olla riskialtista ja voi johtaa merkittäviin tappioihin.

Kaivostoiminnan riskit

Investointi kuparikaivososakkeisiin voi olla erityisen riskialtista, sillä kaivosyhtiöt kohtaavat erilaisia toiminnallisia riskejä, kuten ympäristömääräyksiä, onnettomuuksia ja geopoliittista epävakautta.

Geopoliittinen riski

Kuparin tuotanto on usein keskittynyt muutamaan maahan, ja muutokset hallituksen politiikoissa, määräyksissä tai poliittinen epävakaus voivat vaikuttaa merkittävästi kuparin tarjontaan ja kysyntään.

Ympäristöriski

Kuparin louhinnalla voi olla merkittäviä ympäristöriskejä, kuten vesien saastuminen ja metsien häviäminen.

Tämä voi johtaa kaivosyhtiöiden sääntelyriskeihin ja mainevaurioihin.

Kupariin sijoittamisen plussat ja miinukset

Kupariin sijoittamisen plussat:

Useita tapoja sijoittaa: Kupari on usein vaihdettu hyödyke, ja sijoittajilla on useita vaihtoehtoja, mukaan lukien fyysinen kupari, kuparikaivososakkeet, ETF:t ja useita hyödykerahastoja. Näin voit saada suoran tai epäsuoran altistumisen metallille.

Suoja inflaatiota vastaan: Koska kupari on laajalti käytetty teollisuusmetalli, sen lisääntynyt kysyntä talouden kasvun aikana tekee kuparisijoituksista mahdollisen suojan inflaatiota tai muita laajoja taloudellisia tekijöitä vastaan.

Kupariin sijoittamisen miinukset:

Taloudellinen herkkyys: Teollisuusmetallina kuparin kysyntä voi laskea merkittävästi taloudellisen heikkouden aikoina.

Rajoitettu altistuminen: Sijoitusrahastoihin tai ETF:ihin sijoittaminen voi tarjota vain rajoitetun altistuksen kuparille laajemmassa muiden omistusosuuksien salkussa. Jotkut ETF:t voivat sisältää myös johdannaisia ja olla velkavaikutteisia.

Varastointi ja muut kulut: Fyysisen metallin ostaminen voi aiheuttaa muita kustannuksia.

Markkinariski: Samalla tavalla kuin muissakin hyödykkeissä, niin myös kuparissa sen hinta voi vaihdella voimakkaasti lyhyellä aikavälillä. Kaupankäynti kuparifutuurisopimuksilla voi johtaa tappioihin, jotka ovat suurempia kuin sijoitukseen laitettu summa.

Onko kupari hyvä sijoitus?

Jos harkitse kupariin sijoittamista, saatat miettiä, onko se hyvä sijoituskohde.

Se voi olla hyvä sijoituskohde, mutta on erittäin tärkeää tehdä laaja tutkimus ja harkita riskejä ennen siihen sijoittamista.

Kupari on välttämätön metalli, jota käytetään monilla teollisuudenaloilla rakentamisesta elektroniikkaan.

Näin ollen kuparin kysynnän odotetaan jatkuvan korkeana pitkällä aikavälillä. Investointi kupariin voi olla tapa altistua tälle kasvavalle kysynnälle.

Kuparin hinta voi olla epävakaa, ja siihen vaikuttavat monet tekijät, kuten maailmanlaajuinen tarjonta ja kysyntä, poliittinen epävakaus ja talouskasvu.

On erittäin tärkeää ottaa nämä tekijät huomioon ja sijoittaa hyvin hajautettuun salkkuun, joka sisältää erilaisia omaisuuseriä.

Lisäksi kupariin sijoittaminen suoraan futuurien tai fyysisen kuparin kautta voi olla kallista ja monimutkaista.

Kuparikaivosyrityksiin tai kuparin ETF:ihin sijoittaminen voi olla helpoin tapa päästä kuparimarkkinoille. Seuraavassa kappaleessa käymme tarkemmin läpi, miten voit sijoittaa kupariin ja missä se on mahdollista.

Näin voit sijoittaa kupariin eTorolla

Jos tarkoituksenasi on sijoittaa kupariin ja etsit sopivaa kaupankäyntialustaa, niin siinä tapauksessa kannattaa kääntyä eToron puoleen. Se on monipuolinen alusta, jonka kautta tilinluomisprosessi vie vain muutaman minuutin. Kaupankäyntialustan kustannukset ovat markkinoiden halvimmasta päästä ja sijoituksien tekeminen on hyvin yksinkertaista.

Kupariin sijoittaminen tapahtuu näin:

  • Valitse itsellesi parhaiten soveltuva kaupankäyntialusta, joka on tässä tapauksessa eToro.
  • Siirry tilinluomisprosessiin.
  • Talleta tilille sijoituksiin käyttämäsi summa.
  • Valitse sijoitettava kohde, joka on tässä kohtaa kupari.
  • Viimeistele ostosi valitsemalla hinta sekä määrä.

Tässä näet vielä tarkemmat ohjeet kuparin ostamiseen eTorolla:

Vaihe 1. Avaa käyttäjätili eTorolle

Jotta voit sijoittaa kupariin eTorolla, sinun on luotava ensin käyttäjätili. Syötä tarvittavat tiedot ja tee talletus. Huomioi, että jos ensimmäinen talletus on suurempi, kuin noin 2000 euroa, joudut vahvistamaan henkilöllisyytesi ennen kuin pääset ostamaan kuparia.

Vaihe 2. Talleta rahaa tilillesi

Pienin talletus, jolla kuparia voi ostaa on tällä hetkellä 50 euroa. Rahojen tallettamiseen voi käyttää mitä tahansa alapuolella olevista maksutavoista:

  • Pankkikortti
  • Luottokortti
  • Tilisiirto
  • Neteller
  • skrill
  • Paypal

Jos haluat tehdä sijoituksen heti, älä käytä tilisiirtoa. Kokemustemme mukaan tilisiirron näkymisessä eToron tilillä voi kestää useampi päivä.

Mitkä asiat vaikuttavat kuparin hintaan?

Kuparin hintaan vaikuttaa useat eri tekijät, kuten:

Tarjonta ja kysyntä 

Kuparin hintaan vaikuttaa ensisijaisesti kysynnän ja tarjonnan dynamiikka. Kun kuparin kysyntä on korkea ja tarjonta rajallista, hinnat yleensä nousevat ja päinvastoin.

Taloudelliset olosuhteet 

Maailmantalouden olosuhteet voivat vaikuttaa kuparin hintaan.

Esimerkiksi kun maailmantalous kasvaa, kuparin kysyntä tyypillisesti kasvaa, mikä voi nostaa hintoja.

Toisaalta talouden taantuman aikana kuparin kysyntä voi laskea, mikä johtaa hintojen laskuun.

Geopoliittiset tapahtumat 

Poliittinen epävakaus tai muutokset hallituksen politiikassa voivat vaikuttaa kuparin kysyntään ja tarjontaan.

Esimerkiksi muutokset kauppapolitiikassa tai sanktioissa voivat häiritä maailmanlaajuisia toimitusketjuja tai johtaa hintavaihteluihin.

Luonnonkatastrofit 

Luonnonkatastrofit, kuten maanjäristykset ja hurrikaanit, voivat häiritä kuparin tuotantoa ja kuljetuksia, mikä johtaa tarjontapulaan ja hintojen nousuun.

Parhaat kupariosakkeet sijoittamiseen

Sijoittajat voivat päästä kuparimarkkinoille sijoittamalla kuparikaivosyrityksiin.

Tässä näet joitain parhaimpia kupariosakkeita, joita voi olla kannattavaa hankkia:

  1. Freeport-McMoRan Inc: Kyseessä on yksi maailman suurimmista kuparikaivosyhtiöistä. Tällä yhtiöllä on toimintaa Pohjois- ja Etelä-Amerikassa sekä Indonesiassa. Mahdollisuus ostaa eToron kautta.
  2. BHB Group Ltd: Tämä on monikansallinen kaivosyhtiö ja sillä on monipuolinen omaisuussalkku, mukaan lukien kuparikaivostoimintaa Chilessä, Perussa ja Yhdysvalloissa.
  3. Rio Tinto Group: Maailmanlaajuinen kaivosyhtiö, jolla on kuparikaivostoimintaa Yhdysvalloissa. Mongoliassa ja Chilessä. Myös tämän yhtiön osakkeita on mahdollista ostaa eToron kaupankäyntialustan kautta.
  4. Anglo American plc: Myös tämä on monikansallinen kaivosyhtiö, jolla on kuparikaivostoimintaa Chilessä, Perussa ja Brasiliassa.
  5. Southern Copper Corporation: Kyseessä on yritys, joka keskittyy louhimaan kuparia Perussa, Meksikossa ja Chilessä. Tämän yhtiön osakkeita on mahdollista ostaa myös eToron kaupankäyntialustan avulla.

Jokaisen sijoittajan tulee tehdä laaja tutkimus ennen kuin he päättävät sijoittaa osakkeisiin.

On erityisen tärkeää analysoida tarkasti yrityksen taloudellista suorituskykyä, johtoryhmää ja toimialan trendejä ennen sijoituspäätösten tekemistä.

Yhteenveto

Sijoittajilla, jotka haluavat lisätä kuparia portfolioonsa, on laaja valikoima sijoitusvaihtoehtoja, mukaan lukien fyysisen kuparin hankkiminen, kuparikaivososakkeet, kupari ETF:t ja tietyt hyödykepohjaiset sijoitusrahastot.

Sijoittajien tulee arvioida huolellisesti erilaisten kuparisijoitusten hyödyt ja riskit ennen sijoituksien tekemistä.

eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees
Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen on suomalainen sijoittaja ja journalisti, joka on tehnyt sijoituksia pörssiin jo vuosikymmenen, portfolioon on kertynyt myös kryptovaluuttoja. Hän on myös erikoistunut sisällöntuotantoon ja journalismiin kirjoittaen usean eri toimialan arvostettuihin verkkosivustoihin. Hänen intohimonsa on auttaa muita ihmisiä kiinnostumaan sijoittamisesta tarjoamalle heille mahdollisimman paljon informaatiota aiheeseen liittyen.