Citycon Osakkeet (CTY1S) 2023

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Päivitetty: 23 Tammikuu 2023

Citycon Oyj on suomalainen kiinteistösijoitusyhtiö ja johtava monikäyttöisten kaupunkikeskustenomistaja, kehittäjä ja hallinnoija. Sen tavoitteena on lisätä asuin- ja toimitilojen osuutta keskuksissa täydentämisrakennuksen kautta. Yhtiö on sitoutunut kestävään kiinteistönhoitoon ja se omistaa 36 keskusta ja yhden muun liikekiinteistön. Cityconin omistamista keskuksista 10 sijaitsee Suomessa ja Virossa, 18 Norjassa, 8 Ruotsissa ja Tanskassa.

Yhtiön osake on myös listattu Nasdaq Helsinkiin vuodesta 1988 lähtien. Sillä on yksi osakesarja ja jokainen osake oikeuttaa yhteen ääneen yhtiökokouksessa sekä samansuuruiseen osinkoon. Yhtiön osakkeisiin on myös mahdollista sijoittaa joko perinteisten pankkien kautta tai netissä toimivien sijoitusalustojen avulla. Jos valitset sijoitustavaksi perinteisen pankin, niin tyypillisesti ne veloittavat suurempia välityskuluja. Kun taas digitaalisten sijoitusalustojen kautta voit ostaa useimpien yhtiöiden osakkeita täysin ilman välityspalkkiota.

Ennen Citycon osakkeen ostamista, valitse itsellesi kaupankäyntialusta, joka tarjoaa riittävästi haluamasi ominaisuuksia sekä laajan valikoiman erilaisia sijoitustuotteita. Käyttäjien kokemuksien perusteella voimme suositella digitaalista ja kansainvälistä sijoitusalusta eToroa. Kyseinen sijoitusalusta tarjoaa laajan valikoiman sijoituskohteita ja suurimman osan osakevaihtoehdoista välityspalkkiovapaasti. Sen lisäksi osakkeiden säilyttäminen palvelussa on maksutonta.

Tässä oppaassa käsittelemme tarkemmin Citycon taustatietoja, historiaa ja osakkeiden ostamista.

eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Osta Citycon osake

Käsittelimmekin jo oppaan alkuosiossa kahta eri sijoitustapaa, jotka olivat perinteinen pankki tai verkossa toimivat sijoitusalustat. Etsiessäsi itsellesi oikeaa sijoitustapaa, kiinnitä huomiosi alustan kustannuksiin ja välityspalkkioihin. On suositeltavaa valita sellainen alusta, joka tarjoaa mahdollisuuden välityspalkkiovapaaseen kaupankäyntiin.

Suosittelimme käyttämään osakesijoittamiseen digitaalista eToroa edullisten kustannuksien ja laajan valikoiman takia. eTorossa pääset myös mukaan sijoittajayhteisöön, joka tarjoaa muiden sijoittajien näkemyksiä ja vinkkejä, joita voi halutessaan käyttää apuna omissa sijoituksissa.

Valitettavasti tässä kohtaa joudumme kuitenkin toteamaan, että eToro ei ole ainakaan vielä lisännyt valikoimaansa Citycon osaketta. Vaikka et nyt saanutkaan sijoitussalkkuusi haluamasi yhtiön osaketta, suosittelemme kuitenkin rekisteröitymään eToron palveluun ja tarkastelemaan muita vastaavia osakevaihtoehtoja. Seuraan osioon listasimme muutaman potentiaalisen sijoituskohteen, joiden ostaminen on vaivatonta ja turvallista eToron alustan avulla.

Muut vastaavat osakevaihtoehdot Cityconille

Vaikka et tällä kertaa onnistunutkaan saamaan Citycon osaketta osaksesi sijoitussalkkuasi, voit sen sijaan tutustua seuraaviin listaamiimme potentiaalisiin osakevaihtoehtoihin. Kaikki listatut osakkeet löydät eToron palvelusta.

Näiden yhtiöiden osakkeita voit ostaa vaivattomasti ja mahdollisesti myös välityspalkkiovapaasti eToron tarjoaman sijoitusalustan avulla:

 • Fortum (FORTUM) – Fortum pyrkii edistämään muutosta kohti puhtaampaa maailmaa. Yhtiö tarjoaa asiakkaille ja yhteiskunnalle puhdasta energiaa ja kestäviä ratkaisuja. Näillä toiminnoilla Fortum varmistaa nopean ja luotettavan siirtymän hiilineutraaliin talouteen.
 • Kone (KNEBV) – Yhtiön missiona on tehdä kaupungeista parempia paikkoja elää. Kone ymmärtää miten rakennuksissa ja niiden välissä liikutaan sekä he tekevät liikkumisesta turvallista, mukavaa ja sujuvaa. Yhtiö tunnetaan suomalaisena hissejä ja liukuportaita sekä ovia valmistavana yrityksenä.
 • Valmet (VALMT) – Valmet tunnetaan maailman johtavana teknologian, automaation ja palveluiden toimittajana ja kehittäjän sellu-, paperi- ja energiateollisuudelle. Yhtiön visiona on tulla maailman parhaaksi asiakkaiden palvelussa.

Valitse osakekauppaan turvallinen ja välityspalkkiovapaa kaupankäyntialusta

Jos haluat ostaa Citycon osakkeen sijaan jonkin äskettäin mainitsemamme yhtiön osakkeen, tarvitset siihen välittäjän. Turvallinen ja luotettava vaihtoehto on valita sijoituksiin erikoistunut alusta eToro. Sivusto tunnetaan kansainvälisesti ja nykyään se lukeutuu verkon suosituimpien alustojen joukkoon.

eTorossa voit mahdollisuuksien mukaan myös ostaa tiettyjen yhtiöiden osakkeita täysin ilman välityspalkkiota. Kun taas jotkut vastaavanlaiset palvelut voivat veloittaa jokaisesta ostetusta osakkeesta erillisen palkkion.  

eToro-tilin luominen ja varojen tallettaminen

Ennen kuin pääset ostamaan haluamasi yhtiön osakkeita, tulee sinun luoda käyttäjätili eToron palveluun. Siirry rekisteröitymiseen sivustolta löytyvästä ”Liity heti” -painikkeesta ja täytä eteesi avautuvaan lomakkeeseen kaikki vaaditut tiedot. Käyttäjätilin luomisen sijaan voit myös rekisteröityä palveluun Gmail tai Facebook tilin avulla.

Rekisteröitymisen jälkeen siirry vahvistamaan käyttäjätilisi, jonka avulla eToro varmistaa turvallisen ja luotettavan kaupankäynnin. Vahvistamiseen tarvitaan kopio valtion myöntämästä virallisesta henkilötodistuksesta sekä todiste osoitteesta esimerkiksi sähkölaskun muodossa. Laskussa tulee näkyä selkeästi osoitetiedot eikä se saa olla yli puoli vuotta vanha. Dokumenttien lähettämisen jälkeen eToro ilmoittaa sähköpostilla, kun tarkistus on tehty ja tili on todennettu.

Rekisteröitymisen jälkeen, siirry tallettamaan eToro-tilillesi kaupankäyntiin käytettävä rahasumma. Tämä vaihe on pakollinen, sillä ennen rahojen tallettamista et voi ostaa osakkeita. Jos olet epävarma siitä, että tarjoaako alusta riittävästi ominaisuuksia tai onko se helppokäyttöinen, voit testata sivustoa eToron tarjoaman demokäyttäjän avulla. Demokäyttäjän avulla pääset tutustumaan eToron tarjoamiin ominaisuuksiin ja tekemään sijoituksia leikkirahalla.

Kokeilemisen ja tutustumisen jälkeen siirry tallettamaan eToro-tilillesi oikeaa rahaa kohdasta ”Talleta varoja”. Täytä eteesi avautuvaan lomakkeeseen haluamasi kauppasumma, jolla ostat kyseisen yhtiön osakkeita ja siirtoon käytettävä maksuväline.  Palvelun kautta voit suorittaa varojen tallettamisen turvallisesti PayPalilla, luottokortilla tai tilisiirtona. eToro on asettanut minimitalletussummaksi 50 euroa. Kun lomake on täytettyä ja lähetetty eteenpäin, rahat siirtyvät automaattisesti eToro-tilillesi.

Citycon osake – maksaako suomalainen kiinteistösijoituksiin erikoistunut yritys riittävästi osinkoa?

Cityconin osingonjakopolitiikassa on tavoitteena säilyttää vahva ja kilpailukykyinen osingonmaksukyky. Sen nykyinen osinkopolitiikka on jakaa yli 50 prosenttia tilikauden voitosta kiinteistöjen käyvän arvon muutokset pois lukien. Vuoden 2021 varsinaisessa yhtiökokouksessa päätettiin, ettei osinkoa jaeta ja valtuutettiin päättämään harkintansa mukaan osingonjaosta ja varojen jakamisesta sijoitetun vapaan pääoman rahastosta. Kyseisen valtuutuksen perusteella jaettavan osingon määrä on yhteensä enintään 0,05 euroa osakkeelta ja osakkeenomistajille sijoitetun pääoman rahastosta jaettavan pääoman palautuksen määrä on yhteensä enintään 0,45 euroa osakkeelta.

Alapuolelta näet Citycon osinkohistorian vuodesta 2013 lähtien:

Citycon osinkohistoria:

 • 2013: 0,04 €
 • 2014: 0,03 €
 • 2015: 0,0 €
 • 2016: 0,01 €
 • 2017: 0,01 €
 • 2018: 0,01 €
 • 2019: 0,05 €
 • 2020: 0,05 €
 • 2021: 0,05 €

Citycon historia

Kiinteistösijoitus Oyj Citycon 1988–2001

Kiinteistösijoitus Oy Citycon on perustettu vuonna 1988 ja samana vuonna se listautui myös Helsingin pörssiin. Yhtiön tase oli vuoden 1988 alussa noin puoli miljardia markkaa ja loppuvuonna se oli jo 2,1 miljardia markkaa. Tällöin Citycon myi toimistokiinteistöjään. Vuoden 1999 kesäkuussa Citycon ilmoitti ostavansa enemmistön 11 kauppakeskuksesta eri puolilta maata sekä myös vähemmistöosuudet Tampereen Koskikeskuksesta ja Jyväskylän Jyväkeskuksesta. Keskuksien joukkoon lukeutuivat myös Myyrmanni, IsoKarhu, Isomyyri, Tikkuri, Lippulaiva ja Espoontori. Myyjinä toimivat Merita, Kesko, Sampo ja Pohjola, kauppahinta oli 1,9 miljardia markkaa.

Citycon lähes kaksinkertaisti kaupoissa kiinteistökantansa, ja samalla siitä tuli Suomen suurin pörssinoteerattu kauppakeskuksiin ja liikekiinteistöihin erikostunut kiinteistösijoitusyhtiö. Yhtiö halusi profiloitua kauppakeskusyhtiöksi, kun aiemmin se oli omistanut lähinnä marketteja ja pieniä ostoskeskuksia. Tämän kiinnostuksen syynä oli matalampi vajaakäyttöriski kuin muissa kiinteistösijoituksissa, pitkät vuokrasopimukset ja vakaa joukkovelkakirjaimen tuotto. Näiden kauppojen jälkeen Cityconin tase nousi 3,9 miljardiin markkaan ja sen suurimmat omistajat olivat Merita-ryhmä 42,5 prosentilla, Kesko-ryhmä 18,8 prosentilla ja Sampo-ryhmä noin 13,3 prosentilla.

Vuosi 2002–2010

Vuonna 2002 yhtiön nimi muutetiin lyhyempään muotoon ja siitä tuli Citycon Oyj. Vuoden 2003 syksyllä Cityconin suurimmat omistajat Henki-Sampo, Nordea ja Kesko myivät osake-enemmistön sijoittajaryhmälle, johon kuuluviat ulkomaiset omistajan kuten amerikkalainen pääomasijoittajajätti Fridelity ja Deutsche Bank. 2003 joulukuussa yhtiö osti loput Koskikeskuksen osakkeet Polarilta.

2004 helmikuussa yhtiö osti 16. kauppakeskuksensa, Seinäjoen Torikeskuksen ja kauppahinnaksi tuli 7 miljoonaa euroa. Samaisen vuoden joulukuussa Citycon ja rakennusyhtiö Skanska ilmoittivat rakentavansa Tampereen Lahdesjärvelle 65 000 neliön suuruisen kauppakeskuksen. MAXX-ostospuisto ei ole yksi yhtenäinen kauppakeskus, vaan useasta suuresta rakennuksesta koostuva liikkeiden keskittymä. Rakennustyöt oli tarkoitus aloittaa 2006–2007 vuodenvaihteessa ja kyseinen ostospuisto oli tarkoitus avata vuonna 2007. Kyseisen keskuksen suunnittelua ja markkinointia varten Skanska ja Citycon perustivat yhteisen markkinointiyhtiön, joka toimi nimellä Retail Park Oyj. Israelilainen Gazit-yhtiö osti enemmistön Cityconista vuonna 2004.

2005 alkuvuonna Cityconin kiinteistöomistusten arvo oli yli 700 miljoonaa euroa. Saman vuoden toukokuussa yhtiö laajensi toimintaansa ulkomaille ostamalla 75 prosenttia Åkersbergan kauppakeskuksesta Tukholman koilispuolelta.  Kyseisen kaupan arvo oli runsaasti yli 5 miljoonaa euroa. Syyskuussa yhtiö osti kolme liikekeskusta suur- Tukholman alueelta. Kaupan arvo oli yli 27 miljoonaa euroa. Tähän mennessä Cityconilla oli 18 kauppakeskusta Suomessa ja yksi Virossa.

2006 tammikuussa ostot jatkuivat, kun yhtiö päätti ostaa Kouvolasta Kauppakeskus Valtarin sekä myös loput vantaalaisesta Kauppakeskus Myyrmannista. Kesäkuussa se osti kahvi- ja mausteyhtiö Pauligilta Helsingin Vuosaaresta kauppakeskus Columbuksen 80 miljoonalla eurolla.

2007 yhtiö osti toisen virolaisen kauppakeskuksen, Tallinnan Mustamäellä sijaitsevan kauppakeskus Magistralin. Kaupan arvo oli noin 16,5 miljoonaa euroa. Samaisen vuoden elokuussa se osti brittiyhtiö Doughty Hansonin hallinnoimilta rahastoilta yhden Suomen suurimmista kauppakeskuksista, Iso Omenan noin 329 miljoonalla eurolla.

Vuosi 2011–2019

Vuonna 2011 Cityconin toimitusjohtajaksi valittiin Marvel Kokkeel. Samana vuonna yhtiö otti hallintaansa Helsingin Kämp Gallerian, se on ensimmäinen Cityconin hallinnoima ulkopuolisen omistama kauppakeskus. Tämän kiinteistön omistaja oli Työeläkeyhtiö Ilmarinen. Cityconi vastasi kauppakeskuksen uudistushankkeen kaupallisen konseptin kehittämisestä sekä tilojen vuokraamisesta. Yhtiö jatkoi kyseisen kohteen hallinnointia vuoteen 2014 asti.

Vuonna 2012 Citycon ja kanasalainen eläkesijoittaja Canada Pension Plan Investmen Board ostivat yhden Tukholman suurimman kauppakeskuksen, Krista Gallerian. Kauppasumman arvioitiin olevan 526 miljoonaa euroa. Tähän mennessä Cityconin omistuksessa oli jo 38 kauppakeskusta ja 40 muuta kauppapaikkaa, Suomessa 22, Ruotsissa 10, Virossa 4 ja Tanskassa 1. Näiden lisäksi Citycon hoiti kahden kauppakeskuksen vuokraustoimintaa.

Citycon on jatkanut suurten hankintojen tekemistä ja vuonna 2015 se teki yhden suurimman kaupa, ostaessaan Norjan toiseksi suurimman kauppakeskusyhtiö Sektor Gruppenin 34 kauppakeskusta. Kaupan arvo oli huimat 1,5 miljardia euroa. Cityconin pitkäaikaisen investointitason luottoluokitus nostettiin vuonna 2016 luokkaan Baa1, aiemmasta Baa2 luokasta. Citycon myi kiinteistöjään vuonna 2017 yhteensä 325 miljoonalla eurolla sekä myöhemmin samana vuonna se teki sopimuksen Tukholman eteläpuolella sijaitsevan Globen Shopping kauppakeskuksen kehittämisestä.

Citycon osti rakennusyhtiö NCC:ltä vuonna 2018 sen omistaman puolikkaan göteborgilaisesta Mölndal Galleria -kauppakeskuksesta. Vuonna 2019 Cityconin toimitusjohtajan paikan otti F. Scott Ball. Samana vuonna toukokuussa Paulig Oy ja Citycon myivät kaksi määräalaa Vuosaaresta Skanska Talonrakennus Oy:lle ja Bonava Suomi Oy:lle. Kauppojen kokonaissumma oli yhteensä noin 9,4 miljoonaa euroa. Kyseinen kauppa tuki yhtiön strategiaa, jonka mukaan se pyrki keskittymään kaupunkimaisiin päivittäistavaravetoisiin ja hyvien joukkoliikenneyhteyksien varrella sijaitseviin kauppakeskuksiin Pohjoismaissa.

Vuosi 2020-

Citycon käynnisti useita kehityshankkeita vuonna 2020, esimerkiksi Liljeholmenissa. Samaisen vuoden huhtikuussa yhtiö kertoi vapauttavansa kauppakeskuksissaan toimivat ravintola-alan yritykset vuokranmaksusta toukokuun loppuun asti liittyen vaikeaan koronatilanteeseen. Vuoden 2020 lopussa yhtiön hallinnoiman kiinteistöomaisuuden käypä arvo oli noin 4,15 miljardia euroa ja nettovuokratuotto 205,4 miljoonaa euroa. Yhtiö selviytyi koronapandemiavuosista vähin vaurioin. Cityconin toimitusjohtaja selitti onnistumista toimialalla mm. välttämättömyyshyödykkeitä myyvien vuokralaisten suurella osuudella ja toimimista Pohjoismaissa, jotka selviytyivät sekä onnistuivat pandemian hallinnassa.

Vuoden 2021 helmikuussa yhtiö ilmoitti myyvänsä kolme Tukholman alueella sijaitsevaa kauppakeskusta Niamille. Kauppakeskuksien myynnistä yhtiö sai 147 miljoonaa euroa.

Kannattaako Cityconin osakkeita ostaa?

Cityconin sanotaan olevan houkutteleva sijoituskohde, varsinkin kiinteistösijoituksista kiinnostuneille. Yhtiöllä on vakaa osinkotuotto ja jatkuva kasvu kiinteistöjen muodossa. Yhtiö lukeutuu yhdeksi Suomen suurimmaksi toimijaksi, joka on luotettava. Vaikka Citycon selviytyi koronasta vähin vaurioin, niin se kuitenkin joutui kohtaaman suuria haasteita ihmisten jäädessä koteihin ja liikekiinteistöjen jäädessä tyhjiksi.

Tästä huolimatta yhtiötä povataan hyvänä sijoituskohteena varsinkin, jos omaan sijoitussalkkuunsa haluaa saada liikekiinteistöihin keskittyvän yhtiön, jolla on vakaa tuotto sekä arvonnousun. Vuosien aikana Cityconin tulo ja arvonnousu on olleet vakaita sekä yhtiö on ollut myös hyvä osingonmaksaja.

Citycon osake hyödyt:

 • Vakaa ja hyvä osingonmaksaja
 • Yhtiö pyrkii panostamaan erilaisin keinoin ilmastotekoihin
 • Kiinteistöala on vuosien ajan taannut vakaita tuottoja

Citycon osake haitat:

 • Pandemian myötä ihmiset ovat jääneet koteihinsa, jolloin liikekiinteistöjen kysyntä on ollut epävakaata
 • Kiinteistöhintojen syvä pudotus söisi mahdollisesti Cityconin varallisuuden
eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees
Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen on suomalainen sijoittaja ja journalisti, joka on tehnyt sijoituksia pörssiin jo vuosikymmenen, portfolioon on kertynyt myös kryptovaluuttoja. Hän on myös erikoistunut sisällöntuotantoon ja journalismiin kirjoittaen usean eri toimialan arvostettuihin verkkosivustoihin. Hänen intohimonsa on auttaa muita ihmisiä kiinnostumaan sijoittamisesta tarjoamalle heille mahdollisimman paljon informaatiota aiheeseen liittyen.