Valoe Osakkeet (VALOE) 2023

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Päivitetty: 23 Tammikuu 2023

Valoe Oyj on suomalainen teknologiayritys, joka aikaisemmin tunnettiin nimellä Cencorp Oyj. Yhtiöllä on yli 4000 menestyksellistä automaatiojärjestelmätoimitusta elektroniikka-, auto- ja lääketeollisuudelle ympäri maailman sekä satojen miljoonien joustavien antennivirtapiirien valmistaminen matkapuhelimiin kertoo heidän osaamisestaan.

Vuodesta 1999 saakka Valoen osakkeet on noteerattu NASDAQ OMX Helsinki pörssissä. Valoen osakkeita on myös mahdollista ostaa ja yhtiöllä on yksi osakesarja, joka osakkeet tuottavat yhtäläiset oikeudet yhtiössä.

Osakesijoittamisen voi aloittaa kuka tahansa, pienen pääoman omaava sijoittamisesta kiinnostunut henkilö. Kuitenkin osakesijoittamisen alkuvaiheessa voi olla järkevämpää ostaa tunnettujen suomalaisten yhtiöiden osakkeita. Tässä tapauksessa Valoe on kohtalaisen varteen otettava osakevaihtoehto, joka soveltuu myös aloitteleville sijoittajille.

Tämä opas käsittelee tarkemmin Valoen taustatietoja sekä mahdollisuuksia ostaa yhtiön osakkeita. Lopussa avaamme hieman Valoen historiaa ja kerromme myös hiukan eToron sijoitusalustasta.

eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Osta Valoe osake

Osakesijoittamisen voi toteuttaa joko perinteisen pankin tarjoamien palveluiden avulla tai netistä löytyvien digitaalisten alustojen kautta. Oikeaa sijoitusalustaa valitessa, kannattaa ottaa huomioon, että perinteiset pankit veloittavat suurempia välityspalkkioita. Tämän takia on suotavaa valita sen sijaan sellainen alusta, jossa et maksa korkeita palkkioita, vaan voit tehdä sijoituksia välityspalkkiovapaasti.

Kaikki sijoitusalustat huomioon ottaessamme ja tarkastellessamme niiden sisältämiä ominaisuuksia sekä kustannuksia. Voimme nostaa kaikkien joukosta digitaalisen sijoitusalusta eToron, joka tarjoaa asiakkailleen välityspalkkiovapaan kaupankäynti mahdollisuuden sekä laajan valikoiman monenlaisia sijoitustuotteita.

Tässä kohtaa joudumme valitettavasti toteamaan, ettei eToro ole ainakaan vielä listannut valikoimaansa Valoen osaketta. Siitä huolimatta suosittelemme rekisteröitymään eToron palveluun ja tiedustella Valoen mahdollisesta listaamisesta.

Jos et jaksa odottaa Valoe osakkeen listautumsita, voit sillä aikaa tutustua muihin vastaaviin osakevaihtoehtoihin. Seuraavassa osiossa annamme muutamia potentiaalisia osakevaihtoehtoja Valoen sijaan.

Potentiaaliset osakevaihtoehdot Valoen osakkeelle

Päädyitkö etsimään eToron sivustolta Valoen osaketta todetaksesi, ettei sitä ole siellä? Älä vielä turhaudu ja lopeta osakesijoittamisen aloittamista, vaan tutustu listaamiimme hyviin osakevaihtoehtoihin. Kaikkien näiden yrityksien osakkeet löydät eToron sijoitusalustalta.

Näiden seuraavien osakkeiden ostaminen on helppoa ja välityspalkkiovapaata eToron tarjoaman sivuston avulla. Alapuolelta löydät potentiaaliset osakevaihtoehdot Valoelle:

  • Metso Outotec (MOCORP) – Suomalainen pörssiyhtiö, joka nykypäivänä tunnetaan kestävän kehityksen edistävien teknologioiden sekä kokonaisvaltaisten ratkaisujen ja palveluiden edelläkävijänä.
  • Apple (AAPL) – Yhtiö on moderni teknologiakehityksen suunnannäyttäjä, jolla on pitkä historia. Se on yhdysvaltalainen suuryritys, joka suunnittelee, kehittää ja myy kulutuselektroniikkaa, ohjelmistoja ja tietokoneita.
  • Tesla (TSLA) – Tesla tunnetaan nykyään brändinä, joka on kasvanut yhdeksi vaikutusvaltaisimmaksi teknologiayrityksesi maailmalla. Sähköautojen lisäksi se valmistaa myös energian tuotantoon liittyviä ratkaisuja uusiutuvista energianlähteistä. 

Osakkeiden ostaminen vaatii luotettavan ja välityspalkkiovapaan kaupankäyntialustan

Jos päädyit Valoe osakkeen sijaan ostamaan jonkun näistä edellä mainittujen yhtiöiden osakkeista, vaatii se välittäjän. Yksinkertaisin ja paras vaihtoehto on valita jokin digitaalinen sijoitusalusta. Aikaisemmissa osioissa mainitsimmekin jo, että me suosittelemme käyttämään siihen eToroa. 

eToro lukeutuu netin suosituimpiin sijoitusalustoihin ja se tunnetaan myös kansainvälisesti. Kyseisen alustan avulla voit tehdä sijoituksia välityspalkkiovapaasti. Monet muut vastaavat alustat voivat periä jokaisesta osakkeen ostamisesta jopa kymmeniä euroja. eToron avulla voit käyttää välityskuluissa säästämäsi summan suoraan osakkeiden ostamiseen. Et myöskään maksa mitään osakkeiden säilyttämisestä.

eToro ohjeet käyttäjätilin luomiseen ja varojen tallettamiseen

Aloittaaksesi kaupankäynnin eTorossa, tulee sinun luoda palveluun käyttäjätili. Siirry käyttäjätilin luomiseen eToron sivustolta löytyvästä ”Liity heti” kohdasta, jonka jälkeen saat eteesi lomakkeen. Täytä kaikki lomakkeessa pyydetyt kohdat huolellisesti omilla tiedoillasi. Nopeuttaaksesi tilinluomisprosessia, voit rekisteröityä palveluun myös Gmail tai Facebook tililläsi.

Tilin rekisteröitymisen jälkeen sinun tulee vahvistaa käyttäjätilisi, jotta eToro pystyy tarjoamaan turvallisen tavan käydä kauppaa. Tilin todentamiseen tarvitset kopion virallisesta valtion myöntämästä henkilötodistuksesta, todiste osoitteestasi esimerkiksi sähkölaskun muodossa sekä puhelinnumerosi. Sinun ei tarvitse huolehtia dokumenttien käsittelemisestä, sillä eToro hoitaa sen puolestasi ja saat sähköpostin, kun tarkistus on tehty ja tilisi on vahvistettu.

Näiden vaiheiden jälkeen voit tallettaa tilillesi haluamasi kauppasumman. Tätä vaihetta ei kannata skipata, sillä sitä edellytetään ennen osakkeiden ostamista. Jos et halua heti ostaa osakkeita oikealla rahalla, voit myös koittaa eToron demokäyttäjää, jonka avulla pystyt tekemään ostoja leikkirahalla.

Kokeilemisen jälkeen, siirry varojen tallettamiseen sivustolta löytyvästä ”Talleta varoja” -painikkeesta. Täytä lomakkeeseen rahasumma, jolla haluat käydä kauppaa sekä siirtoon käytettävä maksuväline. eToro tarjoaa asiakkailleen 50 euron minimitalletuksen ja siirrot voi suorittaa PayPalilla, luottokortilla tai tilisiirtona. Kun olet täyttänyt ja lähettänyt lomakkeen eteenpäin, rahat siirtyvät automaattisesti eToro-tilillesi. Nyt voit siirtyä ostamaan haluamasi yhtiön osakkeita.

Teknologiayritys Valoen yhteistyö eurooppalaisen autovalmistajan kanssa

Kotimaisena pörssiyhtiönä tunnettu Valoe ja portugalilainen Simoldes Plásticos ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen. Sopimus pitää sisällään merkittävälle eurooppalaiselle autovalmistajalle toimitettavan aurinkosähköistetyn autonkaton suunnittelun ja kehittämisen prototyypistä tuotantoon asti.

Näiden yhtiöiden yhteisen hankkeen tarkoituksena on toteuttaa tiettyyn automalliin suunniteltu aurinkosähkökatto prototyypistä massatuotantoon. Tämä edellyttää sitä, että ensimmäinen vaihe saadaan onnistuneella tavalla päätökseen, jonka jälkeen osapuolet jatkavat ajoneuvoihin integroitujen aurinkosähkömoduulien valmistamista ja toimittamista sekä niihin liittyviä teknologiasiirtoja.

Valoe on myös ennustanut, että vuoden 2021 liikevaihto kasvaa selkeästi edelliseen vuoteen verrattuna. Myös tilikauden tuloksen pitäisi parantua, vaikka käyttökate on vuositasolla negatiivinen. Yhtiöllä on kuitenkin edessään vielä epävarmoja vuosia koronapandemian takia.

Valoe historia

Valoen juuret juontavat kauas vuoteen 1948, jolloin perustettiin elektroniikan komponentteja ja niiden valmistustekniikkaa kehittävä Evox Oy. Cencorp Inc. taas puolestaan perustettiin vuonna 1978 Yhdysvalloissa. Vuonna 1986 Evox valmisti ensimmäiset odd-form- komponenttien ladontasolut.

Vuonna 1989 Markku Jokela osti Evoxin autoliiketoiminnan ja tämän seurauksena uusi yhtiö sai nimekseen PMJ Automec. Vuoteen 1994 mennessä yhtiö julkaisi ensimmäisen modulaarisen tuotantoautomaatiosolun ja jo seuraavan vuonna paremman version siitä. Vuonna 1998 PMJ Automec listautui Helsingin pörssiin ja samana vuotena se esitteli kolmannen sukupolven HiSAC-tuotteestaan. Seuraavana vuonna yhtiö päätti hankkia yhdysvaltalaisen Cencorp Inc -yhtiön sekä Salo Hannu Seppälä Oy:n, jonka tiedettiin erikoistuneet testausjärjestelmiin.

Vuonna 2005 PMJ Automec vaihtoi nimekseen Cencorp Oyj. Tuolloin yhtiö teki 35,3 miljoonan euron liikevaihdolla 0,8 miljoonan liiketuloksen. Seuraavana vuonna edeltävä toimitusjohtaja Petri Väinölä vaihdettiin Jouni Suutariseen. Vaihdoksen myötä yhtiö teki 20 miljoonan liikevaihdolla 3,3 miljoonan euron tappion. Vuonna 2007 liikevaihto pysyi ennallaan, mutta liiketulos parani 1,1 miljoonaan euroon.

Vuoden 2008 syksyllä mikkeliläisenä monialayhtiönä tunnettu Savcor Group Oy teki ostotarjouksen kaikista yhtiön osakkeista ja saman vuonna uudeksi toimitusjohtajaksi nimettiin Hannu Timmerbackan. Tämän myötä liikevaihto supistui 15,6 miljoonaan ja liiketulos vuodelta 2008 laski 2,2 miljoonaa euroa tappiolle. Vuonna 2009 yrityskaupat Savcor Oy:n kanssa toteutui ja siitä tuli yhtiön enemmistöomistaja noin 70 prosentin osuudella. Yhtiön liikevaihto laski 6,1 miljoonaan ja tappiota tehtiin 4,8 miljoonaa.

Vuonna 2010 Cencorp otti omistukseensa Savcor Facen Kiinan Pekingissä sekä Guangzhoussa sijaitsevat tehtaat. 2010 yhtiön painopiste siirrettiin uusiutuvien energioiden markkinointiin. Vuonna 2012 Cencorpin tappiota tekevät tehdas Guangzhoussa suljettiin ja saman vuotena silloisen toimitusjohtaja Erikssonin irtisanoutuessa tilalle tuli Ilkka Savolainen. Samana vuotena Cencorp osti Sunweb Solarin aurinkosähköliiketoiminnan sekä teki myös aiesopimuksen virranjohdekomponenttien CBS toimittamisesta suurelle kiinalaiselle valmistajalle. Vuonna 2013 Cencorp ilmoitti avaavansa aurinkopaneeleja valmistavan tehtaan Mikkeliin. Tämän hankkeen sijoittamisessa olivat myös mukana Etera ja Ingman Finance 2,1 miljoonalla eurolla.

Vuoteen 2013 mahtui myös paljon muuta, sillä yhtiö ilmoitti karsivansa henkilöstöään automaatio- ja lasertoiminnan osalta. Yhtiön tavoitteena oli panostaa enemmän innovatiivisiin aurinkosähkö sovelluksiin. Vuonna 2014 yhtiö sopi automaatioliiketoiminnan myymisestä hongkongilaiselle FTTK Company Limitedille.

Yhtiö ei kuitenkaan löytänyt sopivaa ostajaa Pekingin tehtaalle ja sen seurauksen jouduttiin alas kirjaamaan sen arvo. Tätä tiedotetta seuraavana päivänä Helsingin pörssi asetti Cencorpin tarkkailulistalle. Maaliskuussa yhtiö ilmoitti automaatioliiketoimintakaupan lykkääntymisestä sekä tilintarkastelun tilinpäätöksen myöhästyvän. Yhtiölle annettiin Finanssivalvonnan toimesta lisäaikaa tilinpäätöksen julkaisemiseen. Toukokuussa yhtiö vaihtoi nimekseen Valoe ja samalla se ilmoitti laskevansa liikkeelle yhteensä 5 miljoonan euron vaihtovelkakirjalainan sekä aloittavansa osakeannin valmistelut.

Varsinkin viimeisten vuosien aikana Valoen liiketoiminta on ollut tappiollista näiden useiden epäonnistuneiden kauppojen myötä. Yhtiö on kuitenkin jatkuvasti yrittänyt kääntää liiketoimintaansa tuottoisaksi. Valoen omavaraisuusaste on myös laskenut heikolle tasolle sen ottaessa useita lainoja toiminnan jatkamista varten.

Kannattaako Valoe osakkeiden ostaminen?

 Valoen toiminta perustuu aurinkosähköteknologiaan ja kyseinen ala on viimeisten kuukausien aikana nostanut päätään globaalisti. Kyseiselle alalle voidaan edelleen luvata valoisaa tulevaisuutta aurinkovoimaloiden suosion kasvaessa ympäri maailmaa.

Vaikka aurinkosähköteknologian tulevaisuus näyttääkin valoisalta, ei kuitenkaan Valoen toiminnasta voida sanoa samaa. Yhtiö on viimeisten vuosikymmenien aikana ajautunut pahaan velkaantumiseen useiden epäonnistuneiden sopimusten seurauksena. Yhtiön osakkeiden ostaminen voi olla riskialtista, sen tuntemattomuuden ja heikon omavaraisuusasteen takia.

Valoe osake hyödyt:

  • Aurinkopaneelien kysynnän kasvaminen ja hintojen laskeminen
  • Ala on nostanut päätään globaalisti

Valoe osake haitat:

  • Yhtiön omavaraisuusaste on todella heikko
  • Velkaantunut yhtiö
  • Osakkeen riski on korkea
eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees
Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen on suomalainen sijoittaja ja journalisti, joka on tehnyt sijoituksia pörssiin jo vuosikymmenen, portfolioon on kertynyt myös kryptovaluuttoja. Hän on myös erikoistunut sisällöntuotantoon ja journalismiin kirjoittaen usean eri toimialan arvostettuihin verkkosivustoihin. Hänen intohimonsa on auttaa muita ihmisiä kiinnostumaan sijoittamisesta tarjoamalle heille mahdollisimman paljon informaatiota aiheeseen liittyen.