CFD-Kauppa – Aloittelijan Opas Ammattisijoittajan työkaluun

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Päivitetty: 18 Tammikuu 2023

CFD kaupankäynti tarkoittaa CFD tuotteiden ostamista ja myymistä. Sana CFD tulee englannin kielestä Contract for Difference eli hinnanerosopimus, joka on kahden osapuolen välinen, jossa ostaja maksaa myyjälle myymänsä sijoitustuotteen nykyisen arvon ja sen sopimusajankohdan välisen erotuksen.

CFD-tuotteet eroavat merkittävästi tavallisista sijoitustuotteista, sillä niiden kohdalla et osta suoraan omaisuuserää itsessään, vaan sijoitat spekulatiivisesti näkemykseen tuotteista.

Ei hätää, vaikka tämä saattaa kuulostaa monimutkaiselta. Annamme havainnollistavia esimerkkejä, joiden avulla ymmärrät varmasti, mitä CFD-oikeasti tarkoittaa.

Kerromme myös, miten sinä voit käydä kauppaa CFD-tuotteilla ja kokeilla tehdä päiväkaupasta ammatin tai parhaimmillaan ainakin tuottavan harrastuksen.

eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Mitä on CFD kauppa?

CFD-kauppa on siis spekulatiivista sijoittamista erilaisiin instrumentteihin, joissa pyritään ennustamaan tulevaisuuden suunta tietylle instrumentille.

Niitä käytetään esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

  • Short- ja long (positiokaupankäynti)
  • Vivutus
  • Marginaali
  • Hedgaus

Käydään seuraavaksi hieman tarkemmin läpi, mitä nämä tarkoittavat.

Short- ja long kaupankäynti

CFD kauppa mahdollistaa spekulatiivisen sijoittamisen hinnan suuntakehityksiin. Voit tehdä voittoa sekä nousu, että laskukauden markkinoilla. CFD-tuotteet seuraavat nimittäin siihen sidotun instrumentin liikettä ja nousevat tai laskevat arvoltaan sopimuksen mukaisesti määrätyllä kertoimella.

Lyhyesti siis short-positio tarkoittaa laskevaa markkinaa ja long-positio tarkoittaa nousevaa markkinaa.

Eli esimerkiksi jos uskot, että Netflixin osake tulee kasvamaan tulevaisuudessa, voit ostaa CFD-tuotteen, joka tuottaa sinulle moninkertaisesti enemmän verrattuna siihen, että sijoittaisin suoraan osakkeisiin. Tämä siis vain, jos spekuloimasi nousu skenaario tapahtuu.

Vastaavasti olisit voinut ostaa myös short-position CFD-tuotteen samasta kohteesta eli Netflix ja olisit menettänyt sijoituksesi arvoa, olettaen että hinta olisi noussut. Vastaavasti, jos se olisi laskenut olisi tehnyt voittoa.

Molemmissa kaupankäyntitapahtumissa voitot tai tappiot kirjautuvat tilillesi vasta, kun olet sulkenut positiosi, eli myynyt instrumentin.

CFD-tuotteiden vipukerroin selitettynä

Sijoittamisessa vipukertoimella tarkoitetaan velan ottamista kasvattaakseen potentiaalista voittoa. Velkavipu on siis hallittu riski, joka parantaa oikein tehtynä pääoman tuottoa.

Aikaisemmin sijoittajat saattoivat ottaa sijoituslainaa, joka ajoi vipukertoimen asemaa. Nykyään ei kuitenkaan tarvitse ottaa riskiä velaksi asti, sillä monissa CFD-tuotteissa on sisäänrakennettu vipukerroin, joka kasvattaa volatiliteettia, mutta ei aseta pääomaasi niin vaaraan, että voisit sijoittaa velaksi.

Marginaali

Vipukertoimella sijoittamista toisinaan kutsutaan marginaalitreidaukseksi, koska pääoma, jota tarvitaan, on vain murto-osa siitä, kuinka suuren position saat avattua.

CFD-kaupankäynnissä on kaksi marginaalia, toinen on pääomavaatimus, kun avaat position ja toinen on sen ylläpitämiseen. Jos jälkimmäinen näistä kuluu umpeen, saatat joutua lisäämään rahaa tilillesi tai positiosi saatetaan sulkea.

Hedgaus – vasta pelaaminen

CFD-tuotteiden avulla on myös mahdollista suojata nykyinen portfolio tehokkaasti markkinoilla tapahtuvia riskejä vastaan. Jos omistat runsaasti jotain osaketta, voit suojata sitä positiota vain murto-osalla siitä pääomasta ostamalla hinnanerosopimuksen laskevaan osakkeeseen.

Eli saat osan rahoista takaisin, jos kurssi lähteekin laskuun. Nimittäin siinä tapauksessa CFD-optiosi tuottaa voittoa, mutta vastaavasti positio, jota suojasit menettää arvoaan. Tämä johtaa lähelle plus miinus nolla tilannetta.

Miten CFD-tuotteet toimivat?

Nyt, kun tiedät mitä CFD-kauppa tarkoittaa ja mitä ylipäänsä hinnanerosopimuksen tarkoittavat on aika siirtyä tarkastelemaan konkreettisesti sitä, miten ne toimivat.

Tärkeimmät termit, jotka liittyvät CFD-kauppaan ovat spreadit, position koko, kesto ja tuotto tai tappio.

Spreadit

Spreadi tarkoittaa hintaan, jonka kaupankäyntialusta perii, kun avaat tai suljet position. Konkreettisesti alusta ei peri mitään, vaan se on jo automaattisesti huomioitu tuotteen osto- ja myyntihinnassa.

Eli ostohinta on aina hieman kalliimpi kuin nykyinen markkinahinta ja vastaavasti myyntihinta on hieman alhaisempi kuin nykyinen markkinahinta. Yleensä spreadit ovat vain senttien murto-osia per instrumentti, mutta kun sijoitetaan aktiivisemmin saattaa spreadien kustannukset nousta merkittäviksi huomioitaviksi tekijöiksi.

Jos haluat käydä kauppaa mahdollisimman edullisesti ja alhaisilla palkkioilla, me suosittelemme käyttämään kansainvälistä eToro kaupankäyntialustaa.

Position koko

CFD-tuotteet ovat aina standardin kokoisia. Yksittäisen sopimuksen suuruus riippuu omaisuuserästä tai tuotteesta, jolla kauppaa käydään.

Tämä helpottaa CFD-kauppaa huomattavasti, sillä usein nämä hinnanerosopimukset seuraavat melko tarkasti omaisuuserän arvonmääritystä.

Kesto

Tyypillisesti CFD-tuotteet eivät vanhene, kuten perinteiset optiot. Sen sijaan CFD-kauppa suljetaan siten, että esimerkiksi jos ostat kultaan sidottua CFD-tuotetta, sinun tulee myydä vastaava määrä kultaan sidottua CFD:tä.

Yleensä näillä tuotteilla käydään kauppaa vain pörssinaukioloaikana ja monesti koko osto- ja myyntiprosessi tapahtuu saman päivän aikana. Tämä johtuu siitä, että kaupankäyntialustat perivät yleensä ylimääräisiä palkkioita yön yli säilyttämisestä.

Näitä CFD-tuotteita ei tule sekoittaa warranteihin tai muihin futuureihin, joissa yön yli säilyttämisestä ei peritä palkkioita, sillä ne saattavat jo sisältyä tuotteen hintaan.

Voitto ja tappio

Laskeaksesi sijoituksesta saatavan tuoton tai tappion, sijoittajan pitää kertoa ostettu CFD-tuote määrä ja kertoa se sen ostohinnalla ja laskea samalla tavalla myyntihinta. Näiden välinen erotus on saamasi tuotto tai tappio.

Esimerkki:

(1000 x CFD-kulta(ostohinta)) – (1000 x CFD-kulta(myyntihinta)) = tuotto tai tappio

Näiden lisäksi tuottolaskelmassa tulee huomioida myös muut sijoittamiseen liittyvät kustannukset, kuten säilytyspalkkiot ja spreadit.

Miten voin käydä CFD-kauppaa?

CFD-kaupankäynti on helppoa ja mielenkiintoista. Nämä tuotteet pitävät sisällään riskejä, mutta riskien myötä tulevat myös merkittävät tuotot, mikäli spekulaatio osuu oikein.

Me suosittelemme käymään kauppaa CFD-tuotteilla siihen tarkoitetuilla kaupankäyntialustoilla. Niitä löytyy maailmalta useita, mutta voimme suositella sinulle yhtä parhaimmista.

eToro on kansainvälinen kaupankäynti alusta, jossa on tuhansia sijoitustuotteita joihin kuka tahansa voi koska tahansa sijoittaa. Sijoittajat, jotka luovat tilin eTorolle pystyvät myös seuraamaan ammattilaisten tekemiä kauppoja reaaliajassa, jolloin he voivat kopioida itse nämä kaupat ja ansaita samat tuotot.

Mutta palataksemme CFD-tuotteisiin, eToro tarjoaa edullisen ja helppokäyttöisen kaupankäynti alustan, johon tilin luominen onnistuu muutamassa minuutissa.

Näin aloitat CFD-kaupankäynnin eTorolla

Aloita valitsemalla sopiva kaupankäyntialusta, jonka palkkiot ovat alhaiset ja käyttäminen helppoa. Me suosittelemme eToroa.

  1. Aloita luomalla tili eToron sijoitusalustalle, saat luotua tilin muutamassa minuutissa.
  2. Kun olet luonut tilin eTorolle, voit tehdä ensimmäisen talletuksesi. Minimitalletus eToron kaupankäyntialustalle on 50 euroa. Talletuksen voi tehdä useilla eri maksuvaihtoehdoilla aina tilisiirrosta, Skrilliin, Paypaliin ja kryptovaluuttaan.
  3. Luotuasi tilin voit aloittaa kaupankäynnin heti. Valitse mielenkiintoinen sijoitusinstrumentti sekä sijoitussumma ja aloita käymään kauppaa.

Muista, että CFD-tuotteet ovat spekulatiivisia instrumentteja. Niitä pidetään korkeanriskin sijoitustuotteina, joissa on suuri riski hävitä pääomaa. Sijoita siis vain sen verran, jonka olet valmis häviämään.

78% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerosopimuksissa tällä palveluntarjoajalla. Arvioi onko sinulla varaa menettää pääomaa.

eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees
Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen on suomalainen sijoittaja ja journalisti, joka on tehnyt sijoituksia pörssiin jo vuosikymmenen, portfolioon on kertynyt myös kryptovaluuttoja. Hän on myös erikoistunut sisällöntuotantoon ja journalismiin kirjoittaen usean eri toimialan arvostettuihin verkkosivustoihin. Hänen intohimonsa on auttaa muita ihmisiä kiinnostumaan sijoittamisesta tarjoamalle heille mahdollisimman paljon informaatiota aiheeseen liittyen.