Coca-Cola Osakkeet (KO) 2023

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Päivitetty: 23 Tammikuu 2023

Melkein jokainen suomalainen tietää suositun Coca-Cola virvoitusjuomamerkin. Virvoitusjuoma voi olla useiden kuluttajien kestosuosikki, mutta tiesitkö että Coca-Colaan on myös mahdollista sijoittaa? Coca Cola kehitettiin vuonna 1886 Atlantassa, joten sen juuret johtavat hyvin kauas. Virvoitusjuoman takana on The Coca Cola Company.

Coca Cola Company on perustettu vuonna 1892 Atlantassa. Vaikka yhtiö lukeutuu yhdeksi parhaimmaksi osingonmaksajaksi, herättää sen tulevaisuus paljon polemiikkia.

Coca Cola on siis yksi suurin osinkokuningas ja se onkin kasvattanut osinkoaan vuosittain jopa 25 vuotta putkeen. Monet sijoittajat pitävät Coca Colan osinkoa houkuttelevana, vaikka aina ei ole järkevää tehdä sijoituspäätöksiä pelkän osingon pohjalta.

Coca Cola maksaa osinkoa kolmen kuukauden välein eli neljännesvuosittain. Tämä osingon maksamis- periaate on paljon yleisempää yhdysvaltalaisissa osakkeissa, sillä suurin osa suomalaisista yhtiöistä maksaa osinkoa kerran vuodessa tyypillisesti keväällä. Jokainen analyytikko on antanut omanlaisensa tulkinnan siitä, miten kannattavaa on ostaa Coca Colan osakkeita. Eniten epäilyksiä herättää miten kyseinen yhtiö aikoo suoriutua tulevaisuudessa osinkojen nostamisesta.

Kuitenkin kurssikehitys on ollut sijoittajien keskuudessa positiivista, vaikka viime vuodet ovatkin olleet haastavampia. Viimeisten vuosituhansien aikana Coca Cola on pitänyt asemaansa suosittuna osakkeena, joka pystyi tuottamaan indeksin yli. Koronapandemia oli kova kolaus Coca Colan kurssille ja se tippui radikaalisti alaspäin. Kurssien tippuminen koski lähes melkein kaikki muitakin osakkeita. Kuitenkin Coca Cola pystyi kipuamaan notkahduksesta takaisin ylöspäin. Coca Cola lukeutuu välttämättömiin elintarvikkeisiin, siitä huolimatta se elintarvike ja sitä ostetaan.

Yksi tunnetuimmista Coca Colan kannattajista ja omistajista on ollut Warren Buffet. Hän on ilmaissut selkeästi, ettei kannata liikaa nojata yhteen tunnettuun ja suureen brändiin.

Coca Colan ja monien muiden osakkeiden ostaminen onnistuu tunnetun ja turvallisen kaupankäyntialustan eToron avulla. eToro tarjoaa laajan valikoiman monenlaisia osakkeita: kryptovaluuttoja, indeksejä, ETF:iä ja hyödykkeitä. Seuraavassa osiossa käymme tarkemmin läpi, miten voit luoda tilin eTorolle ja ostaa Coca Colan osakkeita.

eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Osta Coca-Cola osake

Tärkein asia ennen osakkeiden ostamista on löytää itselleen oikea kaupankäyntialusta. Monet aloittelevat sijoittajat voivat pitää tätä turhana ja tyytyä tekemään sijoituksia oman pankin kautta. Tämä vaihtoehto ei kuitenkaan ole aina järkevää, sillä usein pankkien osakkeiden välityskulut ovat suhteellisen korkeita. 

On paljon kannattavampaa käyttää Coca-Cola osakkeiden ostamiseen alhaisilla välityskuluilla toimivaa kaupankäyntialustaa. Hyvänä esimerkkinä voidaan pitää eToroa, joka tarjoaa osakkeiden ostamista alhaisin välityskuluin.

Oikean kaupankäyntialustan valitseminen

Ennen kuin voit aloittaa Coca-Cola osakkeiden ostamisen tulee sinun valita kaupankäyntialusta. Yksinkertaisin ja suosituin vaihtoehto on netissä toimivat sijoitusalustat, joista löytyy kattava tarjonta myös sijoitusneuvoja.

Yhdeksi suosituimmaksi alustaksi on listattu eToro, jonka kautta voit ostaa osakkeita täysin ilman välityskuluja. Useimmat muut alustat voivat periä kymmenien eurojen välityspalkkioita jokaisesta ostetusta osakkeesta. eTorossa voit kätevästi käyttää välityskustannuksissa säästetyn summan suoraan osakkeiden ostamiseen. eToro tarjoaa myös ilmaisen osakkeiden säilytyksen.

Käyttäjätilin luominen ja rahan tallettaminen eTorolle

Voit aloittaa kaupan käymisen osakkeilla eTorossa luomalla ilmaisen käyttäjätunnuksen. Siirry eToron sivustolle ja klikkaa kohtaa ”Liity heti”. Alkuun sinun tulee luoda haluamasi käyttäjätunnus, kirjata sähköpostisi ja asettaa salasana. Muista hyväksyä eToron käyttäjäehdot, tietosuoja- ja evästekäytäntö. Siirry eteenpäin ”Luo tili” painikkeesta. Vaihtoehtoisesti voit myös rekisteröityä palveluun Facebook tai Gmail tilisi avulla.

Tämän jälkeen sinun tulee todentaa tilisi, jotta voit aloittaa osakkeiden ostamisen. Tilin todentamista on pakollista, sillä säädösvaatimukset edellyttävät sitä. Tämän ansiosta eToron alusta pysyy turvallisena ja vältytään sopimattomilta toimilta.

Tilin todentamiseen tarvitset henkilöllisyystodistuksen, jossa pitää näkyä nimesi, syntymäaikasi, selkeä valokuva, myöntämis- ja umpeutumispäivä. Jos haluat varmistua, että prosessi etenee nopeasti, on suositeltavaa käyttää henkilöllisyyden todentamiseen passia, jonka eToro tiimi käsittelee nopeiten. Halutessasi voit myös käyttää mitä tahansa muuta valtion myöntämää henkilöllisyystodistusta kuten esimerkiksi ajokorttia. Kuva tulee olla otettu molemmilta puolilta, jos takapuolellakin on asianmukaisia tietoja.

Henkilöllisyyden todentamisen lisäksi sinun tulee lähettää todiste osoitteestasi, josta tulee ilmi nimesi, osoitteesi ja julkaisupäivä. Dokumentti ei saa olla yli 3 kuukautta vanha. Dokumentissa pitää olla myös selkeästi julkaisijan nimi sekä logo. Osoitteen todistamiseen käy esimerkiksi pankkitiliote, luottokorttilasku, sähkö-, vesi- tai kaasulasku, kunnallisverolasku, verokirje tai -lasku, viranomaisen myöntämä talonvuokrauksen virallinen sopimus, kirje kunnallishallitukselta, puhelinlasku tai internet-yhteyden lasku.

Tarkistusprosessi voi kokonaisuudessaan viedä muutaman päivän ja saat ilmoituksen, kun tilisi on tarkistettu. Voit myös seurata tarkistuksen tilaa eToro-alustalla. Kaikilla tarkistetuilla tileillä on käyttäjätunnuksen vieressä vihreä tarkistusmerkki.

Tarkistuksen jälkeen saat käyttöoikeuden eToron alustalle ja nyt voit siirtyä tallettamaan rahaa käyttäjätilillesi. Vaihtoehtoisesti voit myös kokeilla eToron tarjoamaa demokäyttäjää ja ostaa osakkeita leikkirahalla.

Rahantalletus tapahtuu eToron sivustolta löytyvästä ”Talleta varoja” kohdasta. Tallettamisen jälkeen voit siirtyä ostamaan haluamasi osaketta, tässä tapauksessa Coca-Colan osakkeita. Jos haluat välttyä ylimääräisten valuutanvaihto kulujen maksamiselta, suosittelemme tallettamaan rahaa Yhdysvaltain dollareina. Rahaa voi tallettaa maksukortilla, tilisiirrolla tai PayPalilla. Kun olet saanut suoritettua varojen tallettamis- prosessin, siirry ostamaan Coca-Colan osakkeita.

Ensimmäisen Coca-Cola osakkeen ostaminen eTorosta

Nyt olet päässyt siihen pisteeseen, että voit aloittaa ostamaan Coca-Colan osakkeita. Kirjaa eToron sivustolta löytyvään hakukenttään Coca-Cola, josta sinulle avautuu sivusto missä on lisää tietoja yhtiöstä, sen kurssista ja muiden siihen sijoittaneiden mielipiteitä. Kaupankäyminen aloitetaan ”Käy kauppaa” – painikkeesta.

Tämän jälkeen eteesi avautuu ikkuna, joka näyttää reaaliaikaisen kurssin ja josta voit valita haluamasi ostoerän suuruuden. Samaiselta sivulta pystyt myös asettamaan stop-loss tappion pysäytyksen ja voitonkotiutus rajat sekä pystyt myös halutessasi asettamaan velkavivun sijoituksellesi. Samasta ikkunasta voit myös valita haluatko ostaa perinteiseen tapaan osakkeen omaan salkkuun tai olettaessasi arvon nousun laskevan voit myös myydä osakkeen lyhyeksi. Kun olet asettanut haluamasi parametrit oikein, klikkaa kohtaa ”Avaa kauppa”. Jos käyt kauppaa pörssin ollessa kiinni, kauppa toteutuu seuraavana päivänä pörssin aukioloaikana.

Coca-Cola historia

Coca-Cola on tänä päivänä yksi maailman tunnetuimmista brändeistä ja se on saatavilla jopa yli 200 maassa. Coca-Cola on lähes 130 vuotta vanha yritys, joten voi olla vaikeaa miettiä aikaa, jolloin sitä ei ollut kaupoissa saatavilla. Jokaiseen sijoituskohteeseen kannattaa tutustua tarkasti etenkin siihen, miten se on saanut alkunsa. Vaikka tuntisit yhtiön nykyiset talousluvut ja historian, pystyt samalla oppimaan yhtiön arvoja sekä mitkä seikat on johtaneet yrityksen nykyiseen asemaan. Tämä osio käsittelee Coca-Colan historian tärkeimpiin tapahtumiin sekä käännekohtiin.

Coca-Cola sai alkunsa atlantalaisen farmaseutin John Pembertonin toimesta vuonna 1886. Alkujaan hän oli kehittänyt ranskalaisen viinikoka -nimisen juoman, joka sisälsi viiniä, eteläamerikkalaisesta kokapensaasta saatua kokauutetta sekä kolakasvin pähkinöistä saatua uutetta. Vuonna 1886 alkoholin kieltämisen takia Pemberton korvasi juomassa viinin sokerilla sekä soodavedellä. Samaan aikaan Pembertonin liikekumppani keksi juoman nimeltä Coca-Cola sen pääainesosien mukaan ja loi sille omaperäisen logon vuonna 1887.

Juomaa markkinoitiin virkistävänä, joka auttoi monenlaisiin hermovaivoihin kuten esimerkiksi päänsärkyyn, hermosärkyyn, hysteriaan ja melankoliaan. Coca-Colasta tuli nopealla aikataululla suosittu juoma Atlantassa.

Vuonna 1889 amerikkalainen liikemies Asa Griggs Candler päätti ostaa Coca-Colan reseptin sekä kyseisen brändin Pembertonin perillisiltä, hänen kuoltuansa vuotta aiemmin. Vuonna 1892 Coca-Cola Company sai alkunsa Candlerin toimesta Atlantassa. Jo vuonna 1895 Coca-Colaa myytiin lähes jokaisessa Yhdysvaltain osavaltiossa.

1900-luvun alkuaikoina Coca-Cola nosti suosiotaan entisestään tehokkaiden mainoskampanjoiden avulla. Vuoteen 1948 mennessä Coca-Cola oli saavuttanut jo noin 60 % markkinaosuuden kaikista virvoitusjuomista. Vuonna 1984 Coca-Colan markkinaosuus oli tippunut 21,8 % uusien kilpailijoiden myötä.

Suurimpana osana Coca-Colan historiaan lukeutuu sen lukuista investoinnit sekä yritysostot. Ensimmäinen Coca-Colan yritysosto tapahtui vuonna 1960 kun yritys osti Mitue Maid-mehubrändin. Seuraavia suuria yritysostoja olivat elokuvayhtiön Columbia Picturesin osto vuonna 1982 jopa 692 miljoonalla dollarilla. Mutta vuonna 1989 Coca-Cola päätyi myymään kyseisen elokuvayhtiön Sonyalle 3 miljardilla dollarilla.

Kannattaako Coca-Cola osakkeen ostaminen?

 Coca-Cola on vuodesta toiseen ollut varsin varmaa tuottoa tarjoavat osake, mutta nykypäivänä sen tilanne on heikentynyt. Heikentymiseen vaikuttaa sokeripitoisten juomien myyntilukujen lasku terveysbuumin myötä sekä koronapandemian tuomat omat ongelmat. Vaikka useat ihmiset edelleenkin tuttuun tapaan juovat virvokkeita, on Coca-Cola ehdottomasti saanut kovimmat myynnit lomakohteista sekä ravintoloista. Näidenkin myynti on heikentynyt, kun suurin osa maailmasta on ollut suljettuna pandemian myötä.

Coca-Colan osakkeen ostamisen hyötyihin lukeutuu ehdottomasti yhtiön vahva ja maailmanlaajuisesti tunnettu brändi. Näiden hyötyjen lisäksi yhtiön varallisuus on suuri.

Coca-Cola osakkeen hyödyt

 • Todella vahva ja tunnettu brändi ympäri maailmaa
 • Vakavarainen yhtiö
 • Osakkeen hinta on tällä hetkellä varsin edullinen
 • Yhtiö on investoinut muille kasvaville markkinoille

Coca-Cola osakkeen haitat

 • Sokerijuomien suosio ja myyntiluvut ovat olleet laskussa terveysbuumin myötä
 • Pandemian myötä useimmat ravintolat ja tapahtumat suljettiin, joka vaikutti Coca-Colan myyntilukuihin

Muita Coca-Colan tunnettuja tuotemerkkejä

Tunnetuimpia Coca-Cola Company brändeistä on Coca-Cola ja se muodostaa 5 % yhtiön myynneistä. Coca-Cola kuitenkin omistaa muitakin lukuisia brändejä, joista jokainen tuo vähintään jopa miljardin dollarin verran.

Muita Coca-Colan tuotemerkkejä ovat esimerkiksi seuraavat:

 • Sprite
 • Fanta
 • Minute Maid
 • Aquarius
 • Burn
 • Georgia Coffee
 • Bonaqua
 • Mer
 • Lilt
 • Dasani
 • Tab
 • Pibb Xtra
 • Surge 

Coca-Colan nettisivujen perusteella yhtiö omistaa jopa yli 200 brändiä 200 eri maassa.

Miltä Coca-Colan tulevaisuus näyttää?

Coca-Colan tulevaisuuden näkymät riippuvat pitkälti siitä, miten koronapandemia etenee ja miten nopeasti yhteiskunta avautuu takaisin normaaliin. Yhtiö palautuminen ennalleen riippuu pitkälti siitä, miten nopeasti kaikki tapahtumat ja muut jakelukanavat saadaan normalisoitua.

Yhteiskunnan avautuminen kasvattaa yhtiön myyntilukuja ja todennäköisesti ne tulevat palautumaan ennalleen, vaikka niissä tuskin tullaan näkemään enää voimakasta kasvua virvoitusjumien suosion laantuessa.

Coca-Colan tulevaisuus näyttää kuitenkin hyvältä, sillä se on jo muutamien vuosien ajan investoinut vahvasti varsinkin kahvi- ja energiajuomamarkkinoihin. Yhtiö huomasi, että sokeripitoisten juomien suosio hiipui ja samalla sen vaikuttavan negatiivisesti Coca-Colan alkuperäisiin myyntilukuihin.

Kasvaville uusille markkinoille investoiminen voi osoittautua Coca-Colalle tuottoisaksi. Coca-Cola on kuitenkin edelleen pitänyt asemaansa tunnettuna ja suosittuna brändinä joten sen ottaminen osaksi sijoitussalkkua voi olla järkevää.

eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees
Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen on suomalainen sijoittaja ja journalisti, joka on tehnyt sijoituksia pörssiin jo vuosikymmenen, portfolioon on kertynyt myös kryptovaluuttoja. Hän on myös erikoistunut sisällöntuotantoon ja journalismiin kirjoittaen usean eri toimialan arvostettuihin verkkosivustoihin. Hänen intohimonsa on auttaa muita ihmisiä kiinnostumaan sijoittamisesta tarjoamalle heille mahdollisimman paljon informaatiota aiheeseen liittyen.