Disney Osakkeet (DIS) 2023

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Päivitetty: 23 Tammikuu 2023

The Walt Disney Company, joka tunnetaan paremmin nimellä Disney, lukeutuu maailman suurimpiin media- ja viihdeteollisuusyhtiöihin. Sen perustajina toimivat vuonna 1923 veljekset Walt ja Roy O. Disney sekä Ubl Iwerks. Nykyään se kuuluu Hollywoodin suurimpiin elokuvayhtiöihin.

Disney osakkeita on myös mahdollista ostaa ja useampia sijoittajia se kiinnostaa yhä enemmän sen kasvun takia. Tässä oppaassa kerromme tarkemmin, miten voit sijoittaa Disneyhyn ja miten yhtiö on saanut alkunsa.

Miten voin ostaa Disney osakkeen?

Olet luultavasti eksynyt tähän oppaaseen, koska haluat ostaa osakkeita. Osakkeiden ostaminen on viimeisten vuosien aikana yleistynyt myös palkansaajien sekä tavallisten ihmisten keskuudessa. Perinteiset pankit tarjoavat säästötilejään nollakorolla, joten järkevämpi vaihtoehto on laittaa varat kasvamaan pörssiosakkeisiin. Osakkeiden ostamisesta on tehty helppoa ja nopeaa, kunhan muistat seurata tässä sivustolla annettuja ohjeita.

Ennen sijoituksien tekemistä, on tärkeää muistaa valita itselleen oikea kaupankäyntialusta. Tämä seikka voi tuntua monen mielestä turhalta ja he voivat kuvitella, että pankkien sijoituspalvelut ovat yksinkertaisempia. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa, sillä usein perinteisten pankkien tarjoamien osakkeiden välityskulut ovat suhteellisen korkeat. Loppupeleissä tämä valinta voi johtaa siihen, että päädyt käyttämään arvokkaat tuottosi välityskulujen maksamiseen.

Tästä syystä on järkevää käyttää Disney osake ostoon sellaista kaupankäyntialustaa, joka tarjoaa 0 % välityspalkkion. Useimmat sijoittajat käyttävät tunnettua eToron alustaa, joka on kokeilemisen arvoinen.

eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Ennen Disney osakkeiden ostamista, valitse hyvä kaupankäyntialusta

 Kun haluat ostaa osakkeita, tässä tapauksessa Disney osakkeen tulee sinun valita siihen soveltuva kaupankäyntialusta. Helpoin tapa on verrata netissä toimivia alustoja ja valita niistä sellainen, joka tarjoaa sinulle riittävästi erilaisia toimintoja sekä vinkkejä. Kaikki alustat huomioiden suosittelemme käyttämään eToroa, joka tarjoaa osakkeiden ostamisen ilman ylimääräisiä välityskuluja.

Useimmat muut vastaavat alustat voivat periä osakkeiden ostamisesta jopa muutamien kymmenien eurojen välityskulut per osake. eTorossa voit taas käyttää säästämäsi välityskulut osakkeiden ostamiseen ja palvelu ei veloita mitään osakkeiden säilyttämisestä.

eToro – Käyttäjätilin luominen ja rahan tallettaminen

Voit aloittaa kaupankäynnin eTorossa, kunhan luot ensin palveluun käyttäjätilin. Siirry eToron sivustolle, paina ”Liity heti”- painiketta ja tämän jälkeen täytä nopea rekisteröitymislomake. Voit myös rekisteröityä palveluun Gmail- tai Facebook tilin avulla.

Rekisteröitymisen jälkeen sinulla on täydet käyttöoikeudet eToron kaupankäyntialustaan. Kun haluat aloittaa osakkeiden ostamisen, siirry tallettamaan rahaa tilillesi. Jos et halua alkuun tehdä sijoituksia oikealla rahalla, voit koittaa palvelun käyttämistä demotilin avulla sekä tehdä sijoituksia leikkirahalla.

Kun olet valmis ostamaan osakkeita oikealla rahalla, siirry tallettamaan rahaa kohdasta ”Talleta varoja”. Kannattaa tallettaa rahat Yhdysvaltain dollareina, jotta et joudu maksamaan valuutanvaihtokuluja. Rahojen tallettaminen onnistuu maksukortilla, PayPalilla tai tilisiirtona. Kun olet tallettanut käyttäjätilillesi haluamasi summan rahaa, voit siirtyä osakkeiden ostamiseen.

Osta Disney osake

Disney osakkeiden ostaminen aloitetaan eToron sivustolta löytyvästä hakukentästä. johon sinun tulee kirjata haluamasi osakkeen nimi eli tässä tapauksessa Disney. Haun jälkeen sinut ohjataan sijoitussivustolle, jossa pääset tutustumaan yritykseen, seuraamaan kurssin liikkeitä ja lukemaan muiden sijoittajien mielipiteitä sekä vinkkejä. Siirry kaupankäyntiin painamalla ”Käy kauppaa” -painiketta.

Tämän jälkeen sinulle avautuu kaupankäynti-ikkuna, josta pääset näkemään osakkeiden reaaliaikaisen kurssin, päättämään miten paljon haluat ostaa kyseistä osaketta, asettamaan stop-loss tappionpysäytyksen sekä päättämään haluatko käyttää sijoituksissasi velkavipua.

Samaisesta sivusta pääset myös valitsemaan, haluatko ostaa osakkeen perinteisellä tavalla, eli jos odotat sen nostavan arvoaan vai oletatko sen laskevan arvoaan ja haluat myydä osakkeen lyhyeksi. Kun olet saanut asetettu kaupallesi haluamasi parametrit, klikkaa kohtaa ”käy kauppaa” ja kauppa toteutuu pörssin aukioloaikoina.

Disney historia

Disney kuuluu maailman suurimpiin viihde- ja mediateollisuusyhtiöihin, jonka elokuvia varmasti jokainen on joskus elämänsä aikana katsonut. Miten kyseinen yritys on saanut kasvatettua asemansa näin suureksi? Ennen kuin yhtiöihin kannattaa sijoittaa, olisi hyvä myös tutustua sen historiaan ja siihen, miten se on päässyt nykyiseen asemaan. Tähän osioon toimme kaikki Disney historian tärkeimmät käännekohdat ja seikat, jotka ovat johtaneet sen nykyiseen suureen asemaan.

The Walt Disney Company, tunnetummin Disneyn perustajina toimi veljekset Walt ja Roy O. Disney sekä animaattori Ub Iwerks vuonna 1923. Yhtiö omistaa tämän lisäksi myös yksitoista teemapuistoa ja moni televisioverkkoja, muun muassa American Broadcasting Companyn (ABC) ja kanavat Disney Channel, Disney XD ja Disney Junior. Yhtiön pääelokuvastudiona toimii Walt Disney Pictures. Yhtiön päämaja sijaitsee Kalifornian Burbankissa ihan Hollywoodin tuntumassa.

1966 yhtiö koki surun, kun uutisoitiin, että Walt Disney on kuollut. Tämän seurauksena hänen veljensä Roy O. Disney otti paikan yhtiön johtajana.

1990-luku oli yhtiölle kasvun vuosi, kun elokuvatuotanto kasvoi kovaa vauhtia ja Disneyn toiminta laajentui myös elokuvatuotannon ulkopuolelle. Yhtiö kasvatti toimintaansa myös kirjajulkaisijana sekä levy-yhtiönä.

Vuonna 2006 Disney osti Pixarin ja Disneyn sekä Pixarin yhteistyö alkoi sopimuksesta täyspitkien animaatioelokuvien tuottamisesta. Tämän jälkeen Disney osti kokonaan pois Pixarin 7,4 miljardilla dollarilla. Tästä kahden vuoden kuluttua Disney osti toisen yhtiön Marvelin, joka tunnetaan parhaiten supersankarisarjakuvista ja – elokuvista. Vuonna 2012 Disney päätti ostaa 4,1 miljardilla dollarilla Lucasfilmin ja samalla se ilmoitti alkavansa tuottaa uusia Tähtien sota -elokuvia.

200-luvun taantuma johti Disneyn irtisanomaan tuhansia työntekijöitä sekä karsimaan operaatioitaan WTF-iskujen seurauksena. Disneyn kasvu on jatkunut vuosien ajan vahvasti, varsinkin kun se on laajentanut toimintaansa kaikilla osa-alueilla. Suuret yrityshankinnat sekä onnistuneet investoinnit ovat ajaneet yhtiön kansainväliseksi suuryhtiöksi.

12 marraskuuta 2019 Disney aloitti suoratoistopalvelun nimeltä Disney+, joka tunnetaan Netflixin pahimpana kilpailijana.

Kannattaako ostaa Disney osake?

Disneyn historia ja nykyhetki on tehnyt siitä suhteellisen varman sijoituskohteen. Kuitenkin viime vuonna yhtiö koki suuren kurssin tipahtamisen, joka on järkyttänyt monia siihen sijoittaneita. Disney joutui sulkemaan suurimman osan toiminnastaan ja se on keskittynyt panostamaan enemmän suoratoistopalvelun kehittämiseen. Tästä huolimatta yhtiö omaa edelleen vahvan talouspohjan ja se on onnistunut saamaan suoratoistopalvelulleen suuren maailmanlaajuisen kysynnän sekä suosion.

Poikkeustilanteista huolimatta Disney on onnistunut vahvalla hajauttamisella pitämään yhtiön vakaana. Disneyn tulevaisuuden menestykseen vaikuttaa pandemia ja se, miten nopeasti yhteiskunta normalisoituu.

Disney osakkeen hyödyt

 • Pandemiasta huolimatta Disney+ suoratoistopalvelu on noussut valtavaan suosioon
 • Selviytyäkseen pandemiasta yhtiö on onnistunut tehokkaasti vähentämään kuluja
 • Kysynnän nouseminen riippuu siitä, miten nopeasti Disney saa avattua teemapuistonsa

Disney osakkeen haitat

 • Osakkeen korkea hinta
 • Pandemia on aiheuttanut yhtiölle suuria tappioita, ja teemapuistojen sulkeutumisen takia se on joutunut irtisanomaan kymmeniä tuhansia työntekijöitä

Disney osinkohistoria

Disneyn nykyosinkoprosentti 1,5 % osinko on kasvanut yhtäjaksoisesti 8 vuotta ja 5-vuoden keskimääräinen osingonnostoprosentti on 21,1 5. Disney on maksanut vuodesta 2015 lähtien osinkoa 2 kertaa vuodessa. Pääsääntöisesti Disneytä on pidetty hyvänä osingomaksajana, vaikkakin osakkeen hintaa on moitittu liian korkeaksi. Tässä osiossa näet miten hyvä osingonmaksaja Disney on ollut vuosien aikana. 

 • 2015: 0,58 €
 • 2015: 0,63 €
 • 2016: 0,63 €
 • 2016: 0,69 €
 • 2017: 0,69 €
 • 2017: 0,74 €
 • 2018: 0,74 €
 • 2018: 0,78 €
 • 2019: 0,78 €
 • 2019: 0,78 €

Miltä Disneyn tulevaisuus näyttää?

Disneyn tulevaisuuden näkymät riippuvat pitkälti tästä vallitsevasta pandemiasta, sillä elokuvatuotanto on pandemian takia hyvin rajoitettua. Tällä hetkellä Disneyn toiminta ja tulot nojaavat pitkälti Disney+ suoratoistopalveluun, joka on tuonut sille tarvitsemansa kassavirran. Pandemian tuomat vuodet ovat näyttäneet yhtiölle sen miten tärkeää on panostaa myös verkossa toimiviin suoratoistopalveluihin.

suoratoistopalvelun lisäksi Disneyn tulevaisuus voi näyttää lupaavalta, jos sen omistamat teemapuistot saadaan mahdollisimman nopeasti auki. Varsinkin lomasesonkina teemapuistot mahdollistavat yhtiölle suuren virran tuloja. Näihin asioihin vaikuttaa suuresti se, miten nopeasti rajoitukset saadaan purettua ja elpyminen aloitettua.

eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees
Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen on suomalainen sijoittaja ja journalisti, joka on tehnyt sijoituksia pörssiin jo vuosikymmenen, portfolioon on kertynyt myös kryptovaluuttoja. Hän on myös erikoistunut sisällöntuotantoon ja journalismiin kirjoittaen usean eri toimialan arvostettuihin verkkosivustoihin. Hänen intohimonsa on auttaa muita ihmisiä kiinnostumaan sijoittamisesta tarjoamalle heille mahdollisimman paljon informaatiota aiheeseen liittyen.