Bitcoin Kurssi 2023 [Reaaliaikainen, Live]

Mikael Aho

Mikael Aho

Päivitetty: 18 Tammikuu 2023

Bitcoin kurssi nyt

60257 €
Muutos (24h): -0.36 %

Tällä hetkellä Bitcoinin hintaan vaikuttavat

Bitcoin kurssin kehitys - graafi

Bitcoin on maailman ensimmäinen kryptovaluutta ja alansa pioneeri, joka näyttää kuinka arvokkaaksi virtuaalivaluutta voi nousta. Viimeisten vuosien aikana on nähty uskomattomia kurssinousuja, jossa miljonäärejä on syntynyt vain yhden päivän aikana.

Mutta koska Bitcoin on niin volatiili, mikä saa ihmiset sijoittamaan suuria määriä? Tässä artikkelissa tutustumme Bitcoinin arvon muodostukseen ja etenkin siihen, mikä tekee Bitcoinista hyvän sijoituksen.

Mitkä tekijät vaikuttavat Bitcoinin arvoon?

Arvoa määriteltäessä on hyvä muistaa, että Bitcoin ei ole varsinainen valuutta, eikä siihen päde tavalliset muita sijoitustuotteita koskevat lainvoimaisuudet. Bitcoinin kurssi ei käyttäydy lainkaan, kuten osakkeissa, eikä sillä ole varsinaista tuotto arvoa, joka nostaisi kurssia.

Mistä sitten on kyse?

Bitcoinin kurssi / hinta määräytyy lähes yksinomaan kysynnän ja tarjonnan perusteella, jonka takia voimme loputtomasti spekuloida niitä epäsuoria tekijöitä, jotka vaikuttavat valuutan hintaan.

Tarkastellaan ensimmäisenä kaikkein olennaisinta ilmiötä:

Bitcoineja ei ole loputtomasti

Bitcoinien määrä maailmassa on rajallinen. Kun Satoshi Nakamoto loi Bitcoinin, hän asetti sen maksimaaliseksi määräksi noin 21 miljoonaa kappaletta. Mitä suurempi osa Bitcoinista alkaa olla louhitta, sitä vähemmän sitä on tarjoilla.

Näin ollen kysynnän ja tarjonnan lain mukaan Bitcoinien hinta nousee, kun niiden saatavuus vähenee.

Joidenkin arvioiden mukaan Bitcoineista alkaa olla jo yli 80 prosenttia louhittu, joten niitä on saatavilla enää vain 20 prosenttia koko maailmassa.

Bitcoin on ensimmäinen kryptovaluutta

Bitcoin on ja tulee aina olemaan ensimmäinen luotu kryptovaluutta. Tästä syystä kaikki muut kryptovaluutat ja lohkoketjuteknologiat ovat vain jäljennöksiä alkuperäisestä.

Arvoon ja arvostukseen vaikuttaa myös se, että kaikkein eniten mediassa esillä olevista kryptovaluutoista on juuri Bitcoin. Lisäksi se on otettu käyttöön monissa maissa maksutapana, etenkin verkko-ostoksissa.

Bitcoinin käytettävyys

Vaikka lohkoketjuteknologia Bitcoinin takana ei ole yhtä monipuolinen, kuin uudemmissa kryptovaluutoissa. On silti Bitcoinilla erinomainen käytettävyys varsinaisena vaihdon välineenä, johon se oli alun perin tarkoitettukin.

Uusimpana uutisena El Salvador oli ensimmäinen valtio, joka valtion tasolla hyväksyi Bitcoinit viralliseksi valuutaksi.

Näitä suoria ja epäsuoria tekijöitä, jotka vaikuttavat Bitcoinin arvoon voisi luetella loputtomasti. Nämä edellä mainitut tekijät ovat kuitenkin kaikkein tyypillisimpiä Bitcoinin kohdalla kysyntään ja tarjontaan liittyviä elementtejä.

Bitcoin puolitetaan – louhiminen hidastuu

Bitcoinit puolitetaan joka neljäs vuosi, joka tarkoittaa, että markkinoille tulee useampia Bitcoineja kerralla. Mutta kuten osakkeidenkin kohdalla, myös Bitcoinien kohdalla arvo puolittuu.

Tämä idea perustuu itse aiheutettuun tai toisin sanoen keinotekoiseen niukkuuteen, jolla pyritään hidastamaan Bitcoinien louhimista ja samalla saadaan nostettua valuutan arvoa.

Louhimisvauhti ei vaikuttanut puolittamiseen, sillä Bitcoinin keksijä kirjoitti koodin jo ennen kuin tiesi Bitcoinista tulevan niin suositun. Tämä puolittamisen takia on arvioitu, että vaikka Bitcoineista on suurin osa louhittu, kestää viimeistenkin Bitcoinien louhiminen vielä jopa vuosisadan.

Varovainen arvio Bitcoinien loppumisesta ajoittuu vuoteen 2140.

Bitcoinin kurssi verrattuna tavalliseen valuuttaan

Bitcoinin kurssi käyttäytyy täysin omalla tavallaan eikä sitä voida verrata tavalliseen valuuttaan. 

Tämä johtuu siitä, että Bitcoineja ei voi luoda lisää. Siinä missä tavallisilla valuutoilla on mahdollista vaikuttaa koko talouden tasolla luomalla lisää rahaa, Bitcoineilla tämä ei onnistu.

Vaikka muuten molempien kursseissa pätee sama kysynnän ja tarjonnan laki, termi niukkuus on osuva kuvaamaan Bitcoinin kurssikäyttäytymistä. Kursseihin vaikuttavat vahvasti myös julkisuuden henkilöt ja sosiaalinen media, josta jatkamme seuraavassa osiossa.

Bitcoinin ostaminen kannattaa tehdä siis hyvissä ajoin, ennen kuin niukkuus nostattaa kurssi ennennäkemättömän korkeaksi.

Media vauhdittaa Bitcoinin kurssien nousua

Kryptovaluuttojen kohdalla etenkin sosiaalinen media on osoittautunut tehokkaaksi keinoksi manipuloida kryptovaluuttojen kursseja. Jo yksittäinen viraaliksi mennyt meemi tai twiitti voi nostattaa joidenkin valuuttojen arvoa jopa tuhansia prosentteja vain yhdessä päivässä.

Sama nähtiin, kun Elon Musk twiittasi Teslan ottaneen käyttöön Bitcoinit osana maksutapojansa. Tämä nostatti välittömästi Bitcoinin hurjaan nousuun.

Ehkä tästä voidaan päätellä, että monet Bitcoineihin sijoittaneet saattavat olla juuri sen ikäisiä, että he seuraavat sosiaalista mediaa ja tietävät meemeistä.

Myös kaikki muut positiiviset tai negatiiviset uutiset heijastuvat heti Bitcoinien kurssiin. Jos olet aikeissa sijoittaa Bitcoineihin, kannattaa seurata etenkin kryptovaluuttoihin liittyviä uutisia tarkasti.

Bitcoin kurssi historia

Bitcoiniin sijoittavien henkilöiden on hyvä tietää, miten Bitcoinin kurssi on käyttäytynyt historiassa. Tässä katsauksessa poimimmekin ne oleelliset pääkohdat, jotka ovat vaikuttaneet Bitcoinin kurssiin ja tuonut sen tähän pisteeseen.

  • Ensimmäinen merkittävä tapahtuma oli Bitcoinin kurssin rikkoessa 1000 dollarin rajan, vuonna 2013.
  • Vuonna 2017 Bitcoin rikkoo 1000 dollarin rajapyykin uudestaan, pienen hiljaisen vaiheen jälkeen.
  • Vuonna 2017 Bitcoin on jo noin 20 000 dollarin arvossa.
  • Vuonna 2020 Bitcoin rikkoo kaikki aikaisemmat ennätyksensä ja kapuaa lähelle 30 000 dollaria, jonka se onnistuu rikkomaan vuonna 2021 nousten kaikkien aikojen korkeimpaan 63 500 dollariin per Bitcoin.

Reaaliaikaisen Bitcoin kurssin näet sivun yläosasta. Hintatiedot haetaan automaattisesti sivun latauksen yhteydessä suoraan pörssistä.

On hyvä muistaa, että myös muiden kryptovaluuttojen arvon nousu vaikuttaa Bitcoinin arvoon. Se tarkoittaa, että kryptomarkkinoille on tullut uusia sijoittajia, jotka uskovat sen menestymiseen.

Bitcoinin kurssi 2010 oli jotakin ennennäkemätöntä

Vuosi 2010 on jäänyt merkittävänä hetkenä etenkin Bitcoinin, mutta myös kaikkien kryptovaluuttojen yhteiseen historiaan. Nimittän tuona kyseisenä vuonna Bitcoin koki ensimmäisen suuren ja nopean arvonnousun, kun sen hinta nousi satakertaisesti 0,0008 dollarista 0,08 dollariin.

Jo tuohon aikaan ne ketkä olivat sijoittaneet Bitcoiniin tai louhineet sitä ensimmäisten joukossa olivat ansainneet omaisuuden. Tuohon aikaan ei vielä osattu odottaa, että kyseinen valuutta tulisi nousemaan jopa kymmeniin tuhansiin dollareihin tulevien vuosien aikana.

Jos sinä tai minä olisimme sijoittaneet Bitcoiniin vuonna 2010 ja myyneet sen huippuhetkillä yli 60 000 dollarin arvossa. Olisimme tienanneet yhdellä eurolla 75 miljoonaa euroa. Kuulostaa hullulta, mutta jotkut tekivät näin. Jopa Suomessa on useita yksityishenkilöitä, jotka ovat ansainneet miljoonia euroja myymällä kauan sitten ostamiaan Bitcoineja.

Bitcoin ennusteet 2022, 2023 - 2025, 2030:

Olemme tehneet syväluotaavaa tutkimusta ja etsineet eri analyytikkojen ja kryptoeksperttien antamia arvioita Bitcoinin kurssikehityksestä ja tulevaisuuden ennusteista. Tässä on yhteenveto niistä:

  • 2022: 10.000 – 28.000 dollaria
  • 2023: 75.300 – 86.600 dollaria
  • 2024: 71.000 – 98.000 dollaria
  • 2025: 85.6 – 102.000 dollaria
  • 2030: 570.000 – 630.000 dollaria

Muista, että nämä ovat vain arvioita joita eri asiantuntijat ovat antaneet. Olemme etsineet tietoa useista lähteistä, verkkojulkaisuista ja haastatteluista joiden ala- ja yläarvot olemme koonneet ja laatineet suuntaa-antavan keskiarvon. 

Analyysit ovat vain päätöksenteon tueksi, mutta niiden pohjalta ei kannata tehdä sijoituspäätöksiä, koska historia ei koskaan sijoittamisessa ole tae tulevasta.

Onko Bitcoin hyvä sijoitus talouskriisin aikana?

Toisin kuin osakkeisiin, rahastoihin ja indekseihin, Bitcoineihin ei vaikuta muiden markkinoiden tapahtumat suoraan. Yleensä historiallisesti katsoen Bitcoinin arvo on noussut, joka kerta kun talous on näyttänyt epävakaalta.

Bitcoineista onkin tullut melkein kultaan rinnastettava omaisuuden turvasatama, johon ihmiset siirtävät rahansa, kun usko perinteiseen pankkijärjestelmään horjuu.

Itse asiassa Bitcoin alun perinkin luotiin vuoden 2009 finanssikriisin yhteydessä, kun ihmiset epäuskoisina ihmettelivät miten isot pankit voivat kaatua tuosta vaan. Joidenkin asiantuntijoiden mielestä Bitcoin on siis vakaampi valuutta ja sijoituskohde, kuin mikä tahansa muu.

Mikael Aho

Mikael Aho

Mikael Aho on pitkänlinjan ohjelmistokehittäjä, jonka pääosaamistaan ovat sijoitustoimintaan liittyvät ohjelmistot. Hän on koodannut itselleen useita erilaisia AI-algoritmeja, joiden avulla hän on käynyt kauppaa kryptovaluutoilla. Hän toivoo, että tulevaisuudessa yhä useammat ihmiset uskaltaisivat rohkeasti kokeilla sijoittamista tavallisen työn ohella, aivan kuten hänkin.