Tulikivi Osakkeet (TULAV) 2023

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Päivitetty: 23 Tammikuu 2023

Tulikivi Oyj on suomalainen pörssiyhtiö, joka on yhtiön omien tietojen mukaan maailman suurin vuolukivien jalostaja ja varaavien tulisijojen valmistaja. Yhtiön toimialoihin kuuluu vuolukivivaltausten ja -kaivospiirien hankkiminen ja hallinta, vuolukivien ja muiden kaivannaisten ja niistä saatavien tuotteiden suunnittelu sekä niiden rakennusaineiden ja -tarvikkeiden, erityistesti luonnonkivisten rakennusmateriaalien valmistut, asennus, myynti ja markkinointi Suomessa ja ulkomailla sekä rakennustehtävien suorittaminen. Näiden lisäksi Tulikivi voi harjoittaa lämmitystä ja energiantuotantoa palvelevaa toimintaa sekä muuta alaan kuuluvaa liiketoimintaa. Yhtiö voi myös toimintaansa varten omistaa ja hallita kiinteistöjä, osuuksia ja osakkeita.

Yhtiön osakkeisiin on myös mahdollista sijoittaa perinteisen pankin tai digitaalisen sijoitusalustan avulla. Pankkien sijoituspalveluiden hinnoittelu on usein korkeampi ja ne eivät välttämättä tarjoa ylimääräisiä ominaisuuksia tai laajaa valikoimaa erilaisia sijoituskohteita. Tässä oppaassa kerromme tarkemmin Tulikivi historiasta, ja siitä miten voit ostaa sen osakkeita. Esimerkiksi voimme suositella digitaalista sijoitusalusta eToroa, jonka tarjontaan kuuluu osakkeet, ETF:ät, kryptovaluutat ja paljon muuta.

eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Osta Tulikivi osake

Oppaan alussa jo suosittelimmekin sijoituksien tekemiseen netissä toimivaa eToroa. Osakekaupan aloittaminen vaatii välittäjän. Välittäjä kannattaa valita alhaisten kaupankäyntikulujen ja laajan valikoiman mukaan. eToro tarjoaa laajan valikoiman lisäksi mahdollisuuden päästä osaksi sijoittajayhteisöä, josta voi poimia hyviä sijoitusvinkkejä omaan osakekauppaan.

Valitettavasti eToro ei ole ainakaan vielä listannut osakevalikoimaansa Tulikivi osaketta. Siitä huolimatta suosittelemme rekisteröitymään palveluun ja tiedustelemaan Tulikivi osakkeen mahdollista listaamista. Odotellessasi kyseisen osakkeen listautumista, voit tutustua palvelun tarjoamiin muihin osakevaihtoehtoihin.

Vastaavat osakevaihtoehdot eTorosta

eToro tarjoaa sijoittajille mahdollisuuden ostaa tiettyjä osakkeita välityspalkkiovapaasti. Valikoimasta löydät laajan tarjonnan niin suomalaisia kuin ulkomaisia osakkeita. eToron valikoimasta löydät myös johdannaistuotteita, joita on mahdollista ostaa hinnanerosopimuksilla. Vaikka et löytänytkään eTorosta Tulikivi osaketta, voit sen sijaan tutustua seuraavaksi listaamiimme osakevaihtoehtoihin.

Alapuolelta löydät potentiaaliset vaihtoehdot Tulikivi osakkeelle, joita voit ostaa eToron sijoitusalustan kautta:

 • Kone (KNEBV) – Tunnetaan suomalaisena hissejä ja liukuportaita sekä ovia valmistavana yrityksenä. Liiketoimintaan kuuluu valmistaa hissejä, liukuportaita ja -ovia sekä tarjota muita palveluita niiden kunnossapitoon ja nykyaikaistamiseen.
 • Kesko (KESKOB) – Suomalainen kaupan alan palvelu- ja pörssiyhtiö. Yrityksen toimialoihin kuuluu päivittäistavarakaupat, rakentaminen ja talotekniikka sekä autokauppa.
 • UPM (UPM) – Suomalainen metsäteollisuusyhtiö, joka oli vuonna 2017 liikevaihdoltaan mitattuna Suomen viidenneksi suurin yritys.
 • Fortum (FORTUM) – Yhtiö on suomalainen energiakonserni, jonka suosio sijoituskohteena pohjautuu siihen, että se on Euroopan kolmanneksi suurin hiilidioksidipäästöttömän sähkön tuottaja.

Luo eToro-tili ja talleta osakkeiden ostamiseen käytettävä rahasumma

Kun haluat siirtyä ostamaan jonkun äskettäin mainitsemistamme osakevaihtoehdoista, tulee sinun rekisteröityä eToro palveluun. Siirry rekisteröitymiseen eToron sivustolta löytyvästä ”Liity heti” kohdasta. Täytä kaikki vaaditut kohdat rekisteröitymislomakkeeseen omilla tiedoillasi. Halutessasi voit myös rekisteröityä palveluun Gmail tai Facebook tilisi avulla.

Rekisteröitymisen jälkeen tili tulee todentaa, jotta eToro pystyy tarjoamaan turvallisen tavan käydä kauppaa. Vahvistamiseen tarvitaan kopio valtion myöntämästä henkilötodistuksesta ja tämän lisäksi osoite tulee todistaa esimerkiksi lähettämällä kopio sähkölaskusta, jossa on selkeästi näkyvillä osoitetiedot. Dokumenttien keräämisen ja lähettämisen jälkeen eToro tarkistaa ne asiakkaan puolesta ja ilmoittaa sähköpostilla, kun tili on vahvistettu.

Rekisteröitymisen jälkeen asiakkaan tulee siirtyä tallettamaan eToro-tilille rahaa osakekauppaa varten. Ennen varojen tallettamista asiakas voi myös kokeilla palvelun käytettävyyttä eToron tarjoaman demokäyttäjän avulla. Demokäyttäjän avulla pystytään tutustumaan palvelun ominaisuuksiin ja käymään kauppaa leikkirahalla.

Kun eToron ominaisuuksiin ja käytettävyyteen on tutustuttu demokäyttäjän avulla, voidaan siirtyä tallettamaan oikeaa rahaa. Siirry rahantalletukseen sivustolta löytyvästä ”Talleta varoja” kohdasta ja täytä kauppalomakkeeseen sijoituksiin käytettävä rahasumma ja maksuväline. Rahansiirrot voi suorittaa turvallisesti PayPalilla, luottokortilla tai tilisiirtona. eToro tarjoaa asiakkaille 50 euron minimitalletuksen. Kun lomake on lähetetty eteenpäin, rahat siirtyvät automaattisesti eToro-tilille.

Tulikivi historia

Tulikivi yhtiön historia juontaa vuodelle 1893, jolloin perustettiin Finska Täljstens AB-yhtiö (Suomen vuolukivi Oy). Yhtiön perustajina toimivat geologi Benjamin Frosterus, tiilitehtailija Paul Chmelevsky, ylijohtaja Axel Tigerstedt, arkkitehti Hugo Lindberg, yli-insinööri Knut Selin, insinööri Axel von Knorring, yli-insinööri Theodor Tallqvist, pankinjohtaja Leon von Pfaler ja kreivi Carl Mannerheim. Seuraavien vuosikymmenten aikana jugendtyyli käytti suuren määrän vuolukiviä. Vientitoiminta kuitenkin lopetettiin vuonna 1917 Venäjän vallankumoukseen. Toisen maailmansodan jälkeen puulämmitteisten hellojen ja uunien suosio laski ja samalla vuolukivien kaivostoiminta tyrehtyi.

Omistusten vaihdoksesta seurasi uusi toimintavaihe. Reijo Vauhkonen osti Suomen Vuolukivi Oy:n vuonna 1979 ja yhtiön nimeksi tuli seuraavana vuonna Tulikivi Oy sekä vuolukivien tuotanto aloitettiin uudelleen. Yritys listautui Helsingin pörssin OTC-listalle vuonna 1988. Talouden vahvistettua yritys perusti vientimalliston. Yhtiö nousi pörssin päälistalle vuonna 1994 ja sai ISO 9001 -laatusertifikaatin tuotantoprosesseilleen. Sen toiminta laajennettiin tytäryrityksien ja yrityskauppojen ansiosta. Tulikivi Oy avasi yhteistyökumppaniensa kanssa kivialan osaamiskeskittymän Suomen Kivikeskuksen Juuassa vuonna 2003. Uusi vuolukiviesiintymä löytyi Juuasta.

Yhtiö perusti Venäjälle oman myyntitytäryhtiön vuonna 2005 ja vuonna 2006 se osti Kermansavi Oy:n sekä otti Juuan uuden tuotantolaitoksen käyttöön. 2007–2009 Tulikivi kehitti tulisijojaan puhtaammin palaviksi ja vähemmän pienhiukkasia tuottaviksi. Tämän lisäksi tulisijojen ympäristövaikutuksia kehitettiin myös hiilijalanjäljen laskemiselle. Yhtiö luopui rakennuskivien tuottamisesta vuonna 2001 ja viisi vuotta aiemmin hankitun Kermansaven mukana seuranneesta käyttöastioiden valmistuksesta.

Tulikivi loppuhistoria kiteytettynä:

 • 2009: Vaaralammen koelouhinnat tuottivat hyvälaatuista kiveä
 • 2010: Green tuotteet lanseerattiin, uusina design-tuotteina sisustustakat ja Tulikivi-konserni laajensi saunaliiketoimintaa.
 • 2012: Yhtiö lanseerasi uudet puukiukaat ja tytäryhtiö Kivia Oy sulautettiin tytäryhtiösulautumisella Tulikivi Oyj:n vuoden lopussa.
 • 2014: Uusi keraaminen mallisto lanseerattiin
 • 2015: Ilmalämmitystakat yhdessä Legalettin kanssa. Tuisku XL sähkökiuas
 • 2016: Markkinoille uudella vesityöstökoneella käsiteltyjä vuolukivipintoja. Saman vuonna myös lanseerattiin seinäkiukaat Routa ja Halla.
 • 2017: Markkinoille Karelia varaavien vuolukivitakkojen mallisto ja Pielinen varaavat kiertoilmatakat. Saman vuonna lanseerattiin Tulikivi Cooking -vuolukiviset ruoanlaittoastiat.
 • 2018: Lanseerattiin Senso älykäs takkaohjain ja Saramo markkinoiden leveimmällä luukulla varustettu varaava vuolukivitakka Karelia-mallistoon.
 • 2019: Juva, Lako, Kelo, hissi- ja kulmaluukkuiset varaavat vuolukivikiertoilmatakat Pielinen-mallistoon. Tähän vuoteen mennessä tytäryhtiö OOO Tulikivi on toiminut viisi vuotta Moskovassa.
 • 2020: Beneluxin markkina-alue yksinportaiseen jakeluun sekä Tulikivi perusti Nordic Talc Oy:n Suomussalmen kaivospiiriin kuuluvien talkkivarantojen teolliseen hyödyntämiseen.

Miltä Tulikivi tulevaisuus näyttää?

Tulikivi Oyj:n vuonna 2021 osavuosikatsauksessa on todettu, että liikevaihto on kasvanut, liiketulos on parantunut selvästi ja myös tilauskanta on vahvistunut. Samaisena vuonna yhtiön tilausvirta kasvoi 21 prosenttia kolmannella vuosineljänneksellä ja se oli 9,1 miljoonaa euroa. Kysyntä oli vahvaa erityisesti uusien Karelia- ja Pielinen -mallistoissa Keski-Euroopassa ja Suomessa. Myös Koronapandemian myötä muuttuneet etätyökäytännöt lisäsivät kuluttajien kiinnostusta remontointiin, loma-asuntoihin sekä pientaloasumiseen kotimaassa ja vientimaissa.

Myynnin kasvuun vaikutti myös onnistuminen digitaalisen myynnin kehittämisessä, uudistettu saneerauskonsepti, sekä jakelukanavien suoraviivaistaminen vientimarkkinoilla.

Kuitenkaan unohtamatta Tulikiven lähimenneisyyttä, joka ei välttämättä ole niin ruusuinen. Yhtiön tiedetään sinnitelleen rahoitushaasteiden parissa. Tulikiven isoimpina ongelmina on ollut velkaisuus ja näiden rahoitusongelmien vuoksi se teki vuoden 2019 lopussa velkojiensa kanssa rahoitussopimuksen, jonka mukaisesti korolliset velat erääntyvät 2021 loppuun mennessä.

Vuoden 2020 lopussa yhtiön nettovelkaantumisaste oli 175 prosenttia, kun vuotta aikaisemmin samainen luku oli 200 prosenttia. Vuoden 2020 lopussa omavaraisuusaste oli 24,6 prosenttia.

Yhtiö on vienyt läpi säästöohjelmaa ja vuonna 2020 se sai vertailukelpoisen liiketulokset plussalle tappiollisen vuoden jälkeen. Tulikivi kuitenkin kuuluu niihin yhtiöihin, jotka ovat osakseen hyötyneet koronapandemiasta ja heille etätyöskentelyn lisääntyminen on ollut positiivista.

eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees
Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen on suomalainen sijoittaja ja journalisti, joka on tehnyt sijoituksia pörssiin jo vuosikymmenen, portfolioon on kertynyt myös kryptovaluuttoja. Hän on myös erikoistunut sisällöntuotantoon ja journalismiin kirjoittaen usean eri toimialan arvostettuihin verkkosivustoihin. Hänen intohimonsa on auttaa muita ihmisiä kiinnostumaan sijoittamisesta tarjoamalle heille mahdollisimman paljon informaatiota aiheeseen liittyen.