Finnair Osakkeet (FIA1S) 2023

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Päivitetty: 23 Tammikuu 2023

Finnairin osakkeen omistaminen on suomalaisuuteen sijoittamista, nimittäin Finnair on tunnettu suomalainen brändi maailmalla, jolla on pitkä historia. Maailmassa on satoja suuria lentoyhtiöitä, mutta Finnair kuuluu näistä kaikkein turvallisimpien joukkoon.

Monet aloittelevat sijoittajat usein tekevätkin ensimmäisiä sijoituksia tunnettuihin suomalaisiin suuryrityksiin, mutta eivät tiedä, että kaupankäyntikuluissa eli osakkeen ostamisessa ja myymisessä voi säästää merkittävästi.

Kun kaupankäyntialusta valitaan oikein, voi jo ensimmäinen vuosi sijoittajana olla erittäin tuottoisa.

Tällä sivulla kerromme sinulle, miten voit ostaa Finnair (FIA1S) osaketta edullisilla kuluilla. Samalla perehdytämme sinut yrityksen historiaan ja pohdimme hieman yrityksen tulevaisuuden näkymiä sijoittajien näkökulmasta.

eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Vaihe 1. Valitse sopiva kaupankäyntialusta, joka tarjoaa Finnairin osakkeita

Sijoittajan ensimmäinen tärkeä tehtävä on löytää sellainen kaupankäyntialusta, joka on helppokäyttöinen ja edullinen. Suomalaiset sijoittavat voivat tehdä sijoituksia sadoilla erilaisilla kaupankäyntialustoilla tai pankkien avulla, jonka takia sopivan alustan löytäminen voi olla työlästä.

Me esittelemme erilaisia kaupankäyntialustoja siten, että näet jo etukäteen ennen palveluun rekisteröitymistä, miten kaupankäynti alustalla toimii, mitä ominaisuuksia on saatavilla ja mitä kaupankäynti yleisesti maksaa.

Finnairin osaketta on mahdollista ostaa eToro -kaupankäyntialustan kautta alhaisilla palkkioilla. Tilin luominen alustalle onnistuu nopeasti ja mutkattomasti.

eToron kaupankäyntialustalla kaikki amerikkalaiset osakkeet on mahdollista ostaa sijoitussalkkuunsa 0 euron korvausta vastaan, toisin sanoen eToro ei peri palkkioita kaikista osakekaupoista.

Ennen, kun teet ensimmäisen sijoituksen Finnairiin on hyvä tutustua hieman yrityksen taustoihin.

Vaihe 2. Analysoi ja tutustu Finnairin osakkeisiin

Finnair on yksi suomen tunnetuimmista ja tunnistetuimmista brändeistä, josta suurimman osuuden omistaa Suomen valtio yli 55 prosentin osakeosuudellaan. Finnair on siis suomen suurin lentoyhtiö, joka hallitsee suomessa kaikkea aina kotimaan lennoista ulkomaan lentoihin asti.

Yritys kuuluu Oneworld lentoallianssiin ja sen pääkonttori sijaitsee Helsingissä, Vantaalla.

Finnairin toiminta alkoi vuonna 1923, konsuli Bruno Lucanderin toimesta, joka aikaisemmin oli johtanut Aeronaut-lentoyhtiötä Suomessa. Liiketoiminta aloitettiin nimellä Aero Oy, kun Lucander teki lentokoneiden toimittamisesta ja teknisestä tuesta sopimuksen Flugzerugwerke AG:n kanssa, joka sai kaupan yhteydessä 50 prosentin osuuden Aero Oy yhtiöstä.

Uuden lentoyhtiön menestystä vauhditti tuohon maailman aikaan käyty maailmansota, jolloin Suomen ilmavoimat otti talvisodan aikana käyttöönsä puolet yrityksen laivastosta. Sodan päätyttyä Suomen valtio kiinnostui yrityksen toiminnasta, kun he huomasivat miten paljon hyötyä siitä, on valtion näkökulmasta.

Tämä johtikin siihen, että vuonna 1946 Suomen valtio osti suurimman osuuden yrityksen liiketoiminnasta ja muutti nimensä Finnairiksi. Samalla alettiin lentämään pidempiä reittejä ulkomaille.

80-luku ja keihäsmatka buumi nostatti lentoliikenteen ja etenkin Finnairin liiketoiminnan aivan uudelle tasolle. 1981 Finnair avasi ensimmäiset lentoreitit Helsingistä Seattleen ja Los Angelesiin ja myöhemmin suoran lennon Länsi-Euroopasta Japaniin.

Suora lento Aasain maihin oli siinä mielessä erikoinen, että haluttiin välttää välilasku Moskovaan, tuolloiseen Neuvostoliittoon siellä vallinneiden ilmatilarajoitusten vuoksi.

Finnairia pidetään maailman ensimmäisenä Länsi-Eurooppalaisena lentoyhtiönä, joka aloitti lennot suoraan Euroopasta Kiinaan.

Yrityksellä on alusta asti ollut selvä strategia laajentaa liiketoimintaa, jota toden teolla alettiin noudattamaan 2000-luvun alussa, kun se osti Skandinaavialaisen halpalentoyhtiö FlyNordicin. Myöhemmin Finnair myi yrityksen norjalaiselle Norwegian lentoyhtiölle ja osti 5 prosenttia Norwegianin osakkeita, joka teki siitä kolmanneksi suurimman osakkeen omistajan.

Ennen koronapandemiaa Finnair nautti merkittävää suosiota maailman lentomarkkinoilla, sillä se kuljetti lähes 12 miljoonaa matkustajaa yli sataan kohteeseen.

On hyvä muistaa, että edelleen Finnairin liiketoiminta on vakaalla pohjalla ja sitä tukee Suomen valtio.

Vain yksi onnettomuus mahtuu Finnairin historiaan ja se tapahtui 1963. Tuolloin 22 matkustajaa menetti henkensä. Menneisyydessä tapahtuneesta onnettomuudesta huolimatta Hampurin lentoturvallisuusvirasto JACDEC ja ilmailulehti Aero International nimesivät Finnairin maailman turvallisimmaksi lentoyhtiöksi vuonna 2018.

Finnair osakkeiden kurssihistoria

Finnairin osakkeet ovat sijoittajan näkökulmasta pystyneet säilyttämään arvonsa melko tehokkaasti. Viimeisen 20 vuoden ajalle mahtuu myös korkeita kurssinnousuja ja muutamia laskuja, mutta keskimäärin osake on pystynyt säilyttämään arvonsa hyvin ja sen markkina-arvo on lähes miljardi euroa.

Viimeisin vastoinkäyminen tapahtui matkustajaliikenteen lakattua lähes kokonaan, kun pandemia iski. Siitä huolimatta osakekurssi on nyt toipumassa, eikä koskaan notkahtanut merkittävän alas.

Itse asiassa monet fiksut sijoittajat ostivat lisää Finnairin osakkeita, kun ne olivat alennusmyynnissä koronan aikana.

Sijoittajat tiedostavat, että yrityksen suurin omistaja on Suomen valtio, joka pystyy kyllä näennäisesti elvyttämään yrityksen liiketoimintaa aina tarvittaessa.

Finnair osinko – maksaako lentoyhtiöt hyvin osinkoja?

Yritys on maksanut vuoden 2015 jälkeen sijoittajilleen muhkeita osinkoja osakkeen arvoon nähden, jos pandemia vuosia ei oteta huomioon. Jaettava osinko on ollut parhaimmillaan yli 25 prosenttia yrityksen tekemästä tuloksesta, jolloin osakekohtainen efektiivinen osinkotuotto on ollut noin 2,5 – 4 prosentin luokkaa.

Finnair on ollut hyvä sijoitus osinkotuottoa jahtaaville sijoittajille.

Osinkohistoria:

  • 2015: 0
  • 2016: 0,1 €
  • 2017: 0,3 €
  • 2018: 0,274 €
  • 2019: 0
  • 2020: –
  • 2021: –

Kannattaako Finnairin osakkeita ostaa?

Analyytikot ja me uskomme, että Finnair saa vielä uuden nosteen päälle, kun pandemia haihtumisen myötä saadaan lentoliikenne ja matkustajat uudestaan liikkeelle. Todennäköisesti, jos matkustamatta jättänyt liikenne aktivoituu, voidaan päästää lähelle ennätysmäisiä lukemia.

Totta kai aiheeseen liittyy myös lainsäädäntöä ja muuta juridiikkaa, joiden päättämisistä vastaa terveysviranomaiset.

Yhtiö itse uskoo, että vaikka lentomatkustamisen kysyntä nousisi nopeasti normaalille tasolle, joutuu yhtiö korjaamaan koronakriisin aiheuttamia jälkiä vielä vuosien ajan.

Tiivistettynä yrityksen tulevaisuus näyttää melko valoisalta, kun lento- ja matkustaja liikenne näyttäisi olevan taas toipumaan päin.

Vaihe 3. Avaa tili eTorolle ja talleta rahaa

Jotta osakkeisiin on mahdollista sijoittaa itse netin kautta, on avattava tili valitsemallesi kaupankäyntialustalle. Me suosittelemme, eToroa sen alhaisten palkkioiden, monipuolisuuden ja helppokäyttöisyyden takia.

Suoria osakesijoituksia on mahdollista tehdä myös suomalaisten suosimassa Nordnet palvelussa, mutta Nordnetin kaupankäyntipalkkiot syövät merkittävästi voittoja, etenkin jos et ole aktiivinen sijoittaja ja käy yli 50 kauppaa kuukaudessa.

Siksi käytämme myös eToroa esimerkissämme:

Siirry eToro.com/fi sivustolle ja paina luo tili tai rekisteröidy. Tilin luomisen yhteydessä sinun on annettavan nimi, sähköposti, puhelinnumero ja jos talletat ensimmäisellä kerralla enemmän, kuin 2000 euroa sinun on myös vahvistettava henkilöllisyytesi samalla.

Henkilöllisyyden vahvistaminen tapahtuu lataamalla kuva ajokortista tai passista palveluun. Tarkistaminen tehdään yleensä nopeasti, jopa saman päivän aikana.

Rahan tallettaminen onnistuu millä tahansa maksutavalla. Jos haluat tehdä sijoituksen heti, kannattaa valita jokin muu kuin tilisiirto maksutavaksi, nimittäin tilisiirrossa voi kestää 2 – 3 vuorokautta ennen kuin siirretyt rahat näkyvät sijoitustililläsi.

Vaihe 4. Osta Finnair osaketta

Osakkeen omistaminen kannattaa niin sijoitus, kuin säästömielessäkin. Osakkeet ovat tuottaneet sijoittajilleen vuodessa keskimäärin 4 – 8 prosenttia, kun taas tavallinen säästötili ei tuota yhtään mitään.

Nyt kun olet luonut tilin valitsemallesi kaupankäyntialustalle, voit tehdä sijoituksen ja ostaa Finnairin osaketta. Osakkeen ostaminen tapahtuu etsimällä Finnair tai (FIA1S) tuotevalikoimasta. Tämän jälkeen valitse osakkeiden lukumäärä ja paina osta.

Omistaessasi Finnairin osakkeita, saat vuosittain osinkoa. Osinkojen suuruus riippuu omistamastasi osakkeiden määrästä.

Nähtäväksi jää miten Finnairin osakekurssi tulee toipumaan, kun matkustaminen taas piristyy.

Vastaavasti kun haluat luopua osakkeistasi, voit myydä ne samalla tavalla.

eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees
Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen on suomalainen sijoittaja ja journalisti, joka on tehnyt sijoituksia pörssiin jo vuosikymmenen, portfolioon on kertynyt myös kryptovaluuttoja. Hän on myös erikoistunut sisällöntuotantoon ja journalismiin kirjoittaen usean eri toimialan arvostettuihin verkkosivustoihin. Hänen intohimonsa on auttaa muita ihmisiä kiinnostumaan sijoittamisesta tarjoamalle heille mahdollisimman paljon informaatiota aiheeseen liittyen.