Osta Ethereum 2023 - Aloittelijan käsikirja

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Päivitetty: 18 Tammikuu 2023

Ennen kun voit ostaa Ethereumia, sinun on löydettävä paras välittäjä tai pörssi, jossa voit käydä kauppaa kryptovaluutoilla. Voit vertaille eri välittäjiä ja pörssejä sekä niiden kustannuksia ja ominaisuuksia alapuolella.

Tässä oppaassa kerromme sinulle, miten ostaa Ethereum kryptovaluuttaa. Tämän lisäksi tutustumme Ethereumiin hieman pintaa syvemmälle, nimittäin katsomme mitä sen historia pitää sisällään ja miltä Etheruemin tulevaisuus näyttää.

Aloitetaan katsomalla selkeä osto-opas, jonka avulla kuka tahansa voi ostaa Ethereumia minuuteissa.

Osta Ethereum kryptovaluuttaa – 4 vaihetta

Tiedämme, että monet lukijat haluavat tehdä sijoituksensa heti, eikä heillä ole aikaa lukea koko artikkelia. Siksi tässä osiossa on tiivistetty opas Ethereumin ostamiseen.

 1. Avaa käyttäjätili kaupankäyntialustalle – Sijoitustili on käytössä nopeasti, kun valitset palvelun.
 2. Vahvista tili – Lataa kuva henkilöllisyystodistuksesta, kuten passi tai ajokortti.
 3. Talleta rahaa – Talleta sijoitustilille rahaa valitsemallasi vaihtoehdolla. Tilisiirrossa kestää keskimäärin 2 – 4 vuorokautta, joten jos haluat tehdä sijoituksen heti suosittelemme käyttämään muita maksutapoja.
 4. Osta Ethereum – Osta Ethereumia ilman palkkioita

Kuten huomaat yläpuolelta, Ethereumin ostaminen ei ole vain turvallista ja helppoa. Se vie vain minuutteja eikä kaupankäynnistä peritä palkkioita.

Ethereumiin voi sijoittaa monella eri tavalla

Ethereumin ostaminen suoraan kryptovaluuttana tai CFD-tuotteena on vain yksi tapa. Näiden lisäksi välittäjät, kuten tarjoavat mahdollisuuden sijoittaa Ethereumia hyödyntäviin yrityksiin, ETF-rahastoihin ja muihin kryptovaluutoista johdettuihin sijoitustuotteisiin.

Voit myös ostaa niin sanottuja bundleja, jotka pitävät sisällään kaikkia tunnetuimpia kryptovaluuttoja kuten Bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin ja liuta muita.

Mikä on Ethereum?

Ethereum, Ether (ETH) on maailman toiseksi suurin kryptovaluutta markkina-arvoltaan heti Bitcoinin jälkeen. Nämä molemmat kryptovaluutat ovat koko aiheen suunnannäyttäjiä ja usein, kun puhutaankin virtuaalivaluutoista, nämä kaksi nimeä nousevat ylitse muiden.

Ethereum on Bitcoinin tavoin hajautettu valuutta, joka hyödyntää lohkoketjuteknologiaa. Näin ollen valtiot, pankit tai muut vastaavat tahot eivät pysty vaikuttamaan valuutan arvoon.

Nämä kaksi valuuttaa edustavat lohkoketjuteknologian huippuja, joka tarkoittaa, että transaktiot ovat nopeita, turvallisia ja läpinäkyviä.

Kuitenkin Ethereum on paljon enemmän kuin pelkkä maksuväline tai kryptovaluutta. Nimittäin Ethereum teknologiaa voi hyödyntää monella eri tavalla.

Nimittäin Ethereum tarjoaa ”smart contract” -teknologiaa, joka yksinkertaisesti tarkoittaa sopimusta, missä ei edellytetä osapuolien tuntevan tai luottavan toisiinsa. Kerromme tästä myöhemmin lisää.

Monet Ethereumiin sijoittavat henkilöt eivät välttämättä tutustu etukäteen Ethereumin taustoihin, jonka takia suurin osa sijoituksista on vain spekulatiivisia ja halutaan sijoittaa koska muutkin sijoittavat.

Todellisuudessa Ethereumilla on valtavasti potentiaalia tulevaisuudessa. Teknologian kannalta ehkä jopa enemmän, kuin perinteisellä Bitcoinilla.

Miksi sijoittaa Ethereumiin?

Monesti kryptovaluuttoihin sijoittaminen on haastavaa, etenkin tänä päivänä, kun vaihtoehtoja on tuhansia.

Ethereum kuitenkin poikkeaa valtavirran valuutoista merkittävästi. Listaamme tähän syitä miksi Ethereumiin kannattaa sijoittaa:

Arvo nousee raketin lailla: vielä reilu viisi vuotta sitten olisi saanut ostettua Ethereumia vain muutamalla dollarilla, tänä päivänä sen hinta on useammassa tuhannessa dollarissa. Olisit jo pienellä sijoituksella tehnyt uskomattoman suuren omaisuuden, jos olisit tehnyt sijoituksen alussa.

Nimittäin vain 1000 euron sijoitus Ethereumiin vuonna 2015 olisi tehnyt voittoa jopa miljoona euroa.

Tämän artikkelin kirjoittamishetkellä Ethereumin hinta on noussut 360 dollarista parhaimmillaan yli 4000 dollariin. Korostan, vain vuoden aikana.

Sopiva hinta: tällä hetkellä Ethereumin hinta on vielä maltillinen, mutta nyt liikutaan jo niissä vesissä, joista Bitcoin pomppasi kymmeniin tuhansiin. Sijoittajat voivat siis päästä mukana vielä maltillisella panoksella ja saada silti merkittävän osuuden Ethereumia.

Smart contractit (älysopimukset): yksi kaikkein vaikutusvaltaisimmista asioista Ethereumin arvonmuodostuksen takana. Älysopimukset ovat koodia, joka mahdollistaa kahden tai useamman osapuolen välisen sopimuksen, jonka allekirjoittamisen jälkeen ehtoja on mahdotonta muuttaa, manipuloida tai huijata.

Tämä mahdollistaa tehokkaiden ja merkittävien sopimusten tekemisen ilman, että sopimuskumppaniin tarvitsee 100 prosenttisesti luottaa.

Esimerkki älysopimuksesta

 • Ostat viikon hotelliyöpymiset 500 eurolla älysopimuksen kautta.
 • Yöpymiset maksavat kokonaisuudessaan 500 euroa.
 • Maksat sopimuspalkkion Ethereumeissa, noin 50 euroa.
 • Sopimuksen mukaan peruuntumisesta saat 150 euroa korvauksen, jos majoitus perutaan alle 24 tuntia yöpymisen alkamisesta.
 • Majoitus peruutetaan ja saat älysopimuksen mukaisen korvauksen automaattisesti. Tilillesi maksetaan 650 euroa kokonaisuudessaan automaattisesti.

Edellä mainittu oli vain hyvin karkea esimerkki siitä, mitä älysopimuksilla voi tehdä. Älysopimukset automatisoivat prosesseja, joten näitä nähdään varmasti vielä lähitulevaisuudessa esimerkiksi ainakin vakuutus- ja rahoitus toimialoilla.

Ethereumin teknologia on monipuolisempi kuin Bitcoinilla

Bitcoin on usein ensimmäinen maksutapavaihtoehto mitä kryptovaluuttoihin tulee, kun tehdään ostoksia verkkokaupoissa. Maksut ovat nopeita ja edullisia, mutta Ethereum pistää paremmaksi.

Nimittäin…

 • Ethereumin transaktioissa kestää vain 15 sekuntia, kun taas Bitcoineilla se kestää 10 minuuttia.
 • Ethereum pystyy käsittelemään 16 transaktioita sekunnissa, kun taas Bitcoin vain 7.
 • Ethereum transaktiot ovat myös huomattavasti edullisempia kuin Bitcoineilla je ne ovat helpommin skaalattavissa.

Kuten aikaisemmin mainitsimme: näiden ominaisuuksien perusteella monet rahoituslaitokset ovat kiinnostuneet Ethereumin tuomista mahdollisuuksista, joka voi ylittää jopa perinteisten maksuvälittäjien kuten Visa, Mastercard tai Paypal kapasiteetin.

Tunnistettu ja aktiivinen kehittäjä

Toisin kuin Bitcoinin kehittäjä, Ethereumin kehittäjä Vitalik Buterin on aktiivisesti mediassa ja informoi Ethereum projektien etenemisestä. Tämä houkuttelee etenkin sijoittajia, sillä he saavat mahdollisuuden kuulla etukäteen tulevista muutoksista ja mahdollisuuksista.

Sen sijaan kilpakumppani Bitcoin on hieman vähemmän läpinäkyvä, nimittäin sen kehittäjän Satoshi Nakamoton uskotaan hävinneen tai hänestä ei ole enää kuulunut mitään. Eikä myöskään Bitcoinin parissa työskennellä yhtä aktiivisesti, koska sen edustama lohkoketjuteknologia on Ethereum fanaatikkojen mielestä vanhanaikaista.

Monet kryptovaluutat on rakennettu Ethereumin päälle

Suurin osa sijoittajista ei tiedä sitä, että monet uudet kryptovaluutat rakennetaan Ethereumin päälle. Toisin sanoen, nämä uudet valuutat hyödyntävät Ethereumin tarjoamaa teknologiaa, joka tarkoittaa, että niillä ei ole omaa teknologiaa käytössään.

Itse asiassa kuka tahansa, jolla on riittävästi tieto taitoa, pystyy luomaan oman kryptovaluutan, joka perustuu ERC-20 konseptiin.

Tämä ilmiö on saanut yhdessä NFT-ilmiön kanssa Ethereumin arvon nousemaan, nimittäin kaikki nämä Ethereumin lohkoketjua hyödyntävät sovellukset, ohjelmistot ja tuotteet vaativat ”bensaa” toimiakseen joka tässä tapauksessa on Ethereumin gas fee.

Eli koska Ethereumia on saatavilla vain rajallinen määrä, aivan kuten Bitcoiniakin. Kaikki nämä polttoainekulut vähentävät kierrossa olevan Ethereum kryptovaluutan määrää ja näin ollen vähentävät sen tarjontaa, joka kysynnän pysyessä ennallaan nostattaa sen hintaa.

Katsotaan seuraavaksi, mitä Ethereumin ostaminen tällä hetkellä maksaa ja mistä sitä kannattaa ostaa.

Mitä Ethereumin ostaminen maksaa?

Aivan kuten mitä tahansa valuuttaa myös kryptovaluuttoja voi ostaa vuorokauden jokaisena tuntina, nimittäin tämäkään pörssi ei nuku.

Kuten monet muut kryptovaluutat, hyödykkeet, indeksit ja raaka-aineet, myös Ethereum hinnoitellaan dollareissa. Tämä tarkoittaa, että jokaisen sijoittajan on muutettava euromääräinen talletuksensa dollareiksi, jonka yhteydessä peritään pieni valuutanvaihto palkkio.

Seuraa sivun yläosassa olevia ohjeita, jotta saat luotua itsellesi kaupankäyntitilin.

Tilin luomisen jälkeen talleta 50 euroa Skrillillä tai Paypallilla, mikäli haluat tehdä sijoituksen samantien. Valuutta vaihdetaan automaattisesti dollareihin, jonka yhteydessä sinulta peritään 0,5 % suuruinen palkkio, joka 50 euron talletuksella tekee 2,50 euroa.

Ostamisen jälkeen näet kryptovaluuttaomistuksesi suoraan profiilisi portfoliossa, jossa voit napauttaa sitä ja tehdä myyntitoimeksiannon, mikäli haluat kotiuttaa voitot heti.

Jos siirtäisit ne Ethereum-lompakkoon sen sijaan, joutuisit ensin säätämään kryptovaluuttojen siirtämisessä ja sinä aikana kurssi saattaisi olla jo tippunut.

Eli tiivistettynä: Ethereumin ostaminen tai siihen sijoittaminen maksaa vain valuutanvaihto palkkion 0,5 % eurosta dollareiksi, ei muita kuluja.

Emme voi liikaa korostaa, kuinka tärkeää etenkin kryptovaluuttoihin sijoitettaessa on turvallisen kaupankäyntialustan valitseminen.

Tuhannet ei valvotut välittäjät myyvät Ethereumia

Kryptovaluuttoihin sijoittaessa on aina oltava tarkkana. Nimittäin verkosta löytyy tuhansia välittäjiä, joita ei sääntele tai valvo mikään laillinen taho. Tämä tarkoittaa, että näiden palveluiden kautta sijoitetut rahat voi menettää jo heti kättelyssä.

On tärkeää muistaa, että EU-alueella kryptovaluutat eivät ole säänneltyjä, joten rikollisuuttakin esiintyy.

Me suosittelemme tekemään sijoituksia vain sellaisilla kaupankäyntialustoilla, joita valvovat useat eri juridiset tahot kuten FCA, ASIC tai CySEC. Tahot, joilla ei ole lainkaan lisenssejä voivat vain hävitä rahojen kanssa yhtä nopeasti kuin ilmestyivätkin.

Yhteenveto Ethereumin ostamisesta

Nyt kun tiedät mikä Ethereum on sekä miten ja missä siihen kannattaa sijoittaa, olet valmis ottamaan seuraavan askeleen eli siirtymään teoriasta suoraan tekoihin.

Mitä tulee säänneltyihin ja valvottuihin kaupankäyntisovelluksiin, on ehdotonta kärkipäätä sen helppokäyttöisyydellä ja alhaisilla palkkioilla sekä kattavalla valikoimalla.

Mainittakoon vielä muistutuksena, että kun käytät välittäjää Ethereumin ostamiseen, voit unohtaa ulkopuoliset ja monimutkaiset digitaaliset Ethereum-lompakot, nimittäin voit säilöä kaikki kryptovaluuttasi suoraan sijoitusalustalle.

Näin ne on helppo myydä tai vaihtaa toiseen kryptovaluuttaan, kun sellainen hetki tulee.

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen on suomalainen sijoittaja ja journalisti, joka on tehnyt sijoituksia pörssiin jo vuosikymmenen, portfolioon on kertynyt myös kryptovaluuttoja. Hän on myös erikoistunut sisällöntuotantoon ja journalismiin kirjoittaen usean eri toimialan arvostettuihin verkkosivustoihin. Hänen intohimonsa on auttaa muita ihmisiä kiinnostumaan sijoittamisesta tarjoamalle heille mahdollisimman paljon informaatiota aiheeseen liittyen.