Fortum Osakkeet (FORTUM) 2023

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Päivitetty: 23 Tammikuu 2023

Fortum Oyj on suomalainen energiakonserni, joka on perustettu vuonna 1998 yhdistämällä Imatran Voima Oy ja Neste Oy. Fortum on edelleen suosittu sijoituskohde ja se valittiinkin vuonna 2019 Suomen 17. suurimmaksi yritykseksi 5,4 miljardin euron liikevaihdolla. Fortumin suosio sijoituskohteena kumpuaa myös siitä, että se on Euroopan kolmanneksi suurin hiilidioksiidipäästöttömän sähkön tuottaja.

Tässä artikkelissa käsittelemme Fortumia sijoituskohteena, sen historiaa ja tulevaisuutta sekä kaupankäyntialustaa, jonka kautta voit ostaa Fortumin osakkeita.

eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Fortum osakkeen ostaminen

 Useimmat sijoittamisen aloittavat haluavat valita turvallisen ja suuremman kotimaisen yhtiön kuten Fortum. Fortumin ja monien muiden osakkeiden ostamisesta on tehty yksinkertaista luotettavien kaupankäyntialustoiden avulla. Ennen osakkeen ostamista valitse itsellesi oikea ja turvallinen kauppapaikka. Voit myös halutessasi tehdä sijoituksia oman kotipaikkakuntasi pankin kautta, yleensä se sisältää korkeammat kaupankäyntikulut.

Sen sijaan me suosittelemme käyttämään eToroa, jonka kautta voit käydä kauppaa 0 % komissiolla.

Nopeimmin pääset ostamaan Fortumin osaketta avaamalla tilin eTorolle, jonka kautta saat itse suunnitella sijoitusstrategiasi. Pääset mukaan sijoittajayhteisöön ja pääset reaaliajassa seuraamaan muiden sijoituksia. Seuraavaksi käymme vaihe vaiheelta läpin, miten luot ja vahvistat tilisi eTorolle.

Vaihe 1. Luo tili eTorolle ja vahvista se

Luodaksesi tilin eTorolle helpoimmalla tavalla, seuraa näitä ohjeita ja pääset ostamaan sekä myymään Fortumin osakkeita.

 • Siirry etoro.com/fi sivustolle ja klikkaa kohtaa ”Liity nyt”
 • Eteesi avautuu rekisteröintilomake, jonka täyttäminen vie vain muutaman minuutin. Halutessasi voit käyttää rekisteröitymiseen myös Facebook tai Gmail tiliä.
 • Ennen lomakkeen lähettämistä hyväksy käyttöehdot, tietosuojakäytännön ja evästekäytännön.

Vaihe 2. Vahvista käyttäjätilisi

Kaikki palvelut, jossa on rahaliikennettä ja jotka kuuluvat rahavalvonnan alaisuuteen vaativat käyttäjiltään käyttäjätilin todentamista. Tilin vahvistaminen onnistuu seuraavanlaisesti:

 • Rekisteröintilomakkeen jälkeen vahvista käyttäjätilisi
 • Tilin vahvistaminen on helppoa. Lähetät kuvan henkilöllisyystodistuksestasi esimerkiksi ajokortista tai passista. Henkilöllisyyden lisäksi todenna asuinpaikkasi lähettämällä kopio esimerkiksi viimeisimmästä sähkölaskustasi, jossa tulee ilmi asuinpaikkasi sekä yhteystietosi. Lasku ei saa olla yli 6 kk vanha.

Dokumenttien lähettämisen jälkeen eToro ilmoittaa sinulle sähköpostilla, kun ne on tarkistettu ja käyttäjätilisi todennettu.

Fortum osinko – Maksaako ilmastoystävällinen sähköyhtiö hyvää osinkoa?

Fortum on jo useamman vuoden lukeutunut Suomen parhaimpiin osingonmaksajiin. Pandemia ei juurikaan vaikuttanut Fortumin toimintaan vaan päinvastoin se oli vuonna 2021 liikevaihdollaan Suomen suurin yhtiö. Suomalaisuus ja liikevaihdon kasvattaminen houkutteli lisää sijoittajia mukaan.

Jos haluat harjoittaa osinkosijoittamista, suosittelemme hajauttamaan sijoitusportfolion eri toimialoittain, jotta maailmanlaajuiset kriisit eivät tuhoa koko sijoitussalkkuasi. Fortum on erinomainen sijoituskohde, joka kannattaa ottaa osaksi sijoitusportfoliota.

Seuraava teksti käsittelee Fortumin osinkohistoriaa ja sitä mistä kaikki sai alkunsa.

Fortum osinkohistoria:

 • 2016: 1,10 €
 • 2017: 1,10 €
 • 2018: 1,10 €
 • 2019: 1,10 €
 • 2020: 1,10 €
 • 2021: 1,12 €

Fortum osake historia – mistä kaikki alkoi

Fortum Oyj on liikevaihdoltaan Suomen suurin yritys, jonka omistaa valtio. Sen toimialana on energia ja yhtiö omistaakin useita voimalaitoksia ympäri maailmaan, jossa tapahtuu sähkön ja lämmön tuotto sekä myynti. Fortumin liiketoimintaa on myös Pohjoismaiden ulkopuolella esimerkiksi Venäjällä, Baltiassa ja Intiassa.

Fortumin toiminta sai alkunsa vesivoimalaitoksesta nimeltään Imatran Voima, joka myöhemmin vuonna 1998 yhdistyi Neste Oy:n kanssa. Fortum listautui Helsingin NASDAQ- pörssiin vuonna 1998.

Yritys tunnetaan ekologisten ratkaisujen järjestämisen suunnannäyttäjänä, joten yhtiö haluaa laittaa resurssinsa uusiutuviin energianlähteisiin. Jo Fortumin alkuperäinen toimintamalli panosti uusiutuvaan energiaan.

Tämän lisäksi Fortum on halunnut kasvattaa liiketoimintaansa myös muihin osa-alueisiin kuten esimerkiksi jätteiden uusiokäyttöön, muita ympäristöön liittyviä palveluita, loppusijoitusratkaisuja ja ympäristörakennuspalveluita.

Fortum on alusta alkaen halunnut noudattaa omaa strategiaansa, joka pitää sisällään kansainvälisen laajentumisen. Yhtiö aloitti laajentamisen vuonna 2003 jolloin se osti osan norjalaisesta Fredrikstad Energi ja Fredrikstad Energi Nett:sta. Kuitenkin vuonna 2014 Fortum myi kyseiset osuutensa sekä omistuksena NOK:ille eli Norjan sähkönjakeluverkostolle 130 miljoonalla eurolla.

Vuonna 2007 Fortum osti sekä yksityisti venäläisen maakaasun, sähkön ja lämmöntuottoyrityksen nimeltään TKG-10:N, josta tuli kaupan yhteydessä OAO Fortum.

Alusta alkaen Fortumilla on ollut selkeä visio keskittyä laajasti energiantuotantoon uusiutuvista energianlähteistä (aurinkovoima ja ydinvoima). Vuonna 2012 yhtiö saikin ykkössijan pohjoismaisessa ilmastoindeksissä Garbon Disclosure projektissa erikoistumisella uusiutuviin energianlähteisiin.  

Vuonna 2017 Fortum osti saksalaisesta energiayhtiöstä Uniperista 47 prosentin osuuden ja samalla se antoi tarjouksen myös lopusta 53 prosentista. Kaupat eivät toteutuneet heti, sillä Uniperi oli eri mieltä. Vuonna 2020 Fortum sai 73 prosentin osuuden yrityksestä. Kauppa kuitenkin kolhi Fortumin mainetta, sillä yhtiö käytti sähkön toimittamiseen öljyä, hiiltä ja maakaasua.

Monet suuremmat suomalaiset yritykset haluavat vahvasti tuoda ilmi arvoissaan vastuullisuutta. Esimerkiksi Intiassa vuonna 2014 Fortum varusti kolme Bhilwaran koulua aurinkoenergialla auttaakseen tehostamaan koulujen energiansaantia kestävällä ratkaisulla. Tällainen vastuullinen toiminta ja ratkaisu on tarpeen Intiassa, jossa lämpötila voi kohota jopa 45 celsiusasteeseen.

Fortum on halunnut varmistaa, että näissä kolmessa intialaisessa koulussa voi opiskella kovista helteistä huolimatta. Yhtiö onnistui toiminnallaan lisäämään oppilaiden läsnäoloa, joka oli tämän jälkeen 95 prosenttia.

Fortumin ja Uniperin yhteistyö mahdollistaa entistä laajemman tarjonnan voimalaitospalveluita

Fortum ja Uniperin tiivis yhteistyö tarjoaa asiakkaille aikaisempaa laajemmat palvelut ja parantaa monipuolisesti teknistä asiantuntemusta.

Uniperin Engineeringin operatiivinen johtaja kertoi, että heidän ja Fortumin palvelut ja osaaminen täydentävät toisiaan erinomaisella tavalla. Jatkoa ajatellen he voivat toimia markkinoilla yhdessä ja samalla tarjota asiakkailleen entistä laajemman sekä kattavamman valikoiman palveluita.

Fortum ja sen tytäryhtiö Uniperi sanoivat joulukuussa 2020 kartoittavansa yhteistyömahdollisuuksia ja niistä tulevia hyötyjä. Kyseisten hankkeiden uskotaan tuottavan konsernitasolla noin 100 miljoonan euron lisäarvon vuoteen 2025 mennessä.

Tällä hetkellä on käynnissä yhteistiimien suunnitteleminen vesivoiman, Pohjoismaisen sähkökaupan optimoinnin, tuuli- ja aurinkovoiman kehittämiseen sekä vetyliiketoiminnan kentillä. Yhteistyön tarkoituksena on luoda arvoa molemmille yhtiöille ja niiden osakkeenomistajille sekä ennen kaikkea molempien yrityksien asiakkaille.

Kannattaako Fortumin osaketta ostaa?

Vuosi 2020 oli kova kolaus maailmanlaajuisesti ja se vaikutti myös suuresti osakemarkkinoihin. Kriisistä huolimatta Fortumin osakkeiden suosio nousi suomalaisten keskuudessa ja olinkin alkuvuonna ostetuin osake. Suosioon vaikuttaa monet eri tekijät, mutta esimerkiksi koronakriisi on pakottanut ihmiset miettimään omia kulutustottumuksia, omia valintoja ja niiden vaikutuksia ympäristöön.

Fortum on yksi suurimmista omistajista ympäristömerkillä varustetuista sähköistä ja tämän lisäksi sen omistamassa kolmessa vesivoimalaitoksessa, seitsemässä biomassalaitoksessa ja neljässä tuulipuistossa on enemmän EKOenergy-sertifioituja voimaloita mitä millään muulla suomalaisella yhtiöllä. Suurista ympäristöteoista tunnettu Fortum on hyvä sijoituskohde ja seuraavaksi käymmekin läpi niitä asioita, joita kannattaa huomioida ennen sen osakkeiden ostamista:

 • Fortum on jo vuodesta 1998 toiminut osingonmaksajana
 • Yhtiö haluaa edelleen panostaa uusiutuvaan energiateknologiaan
 • Useimmat analyytikot ovat suositelleet Fortumiin sijoittamista koska yhtiö on vakaa ja se tunnetaan luotettavana osingonmaksajana
 • Myös tulevina vuosina sijoittajat ovat todenneet Fortumin olevan varma sijoituskohde

Miltä näyttää Fortumin tulevaisuus?

Kokonaiskuvaa tarkastellessa Fortumin tulevaisuus näyttää valoisalta ja lupaavalta. Koronakriisistä huolimatta Fortum on pitänyt paikkansa suomalaisten sijoittajien ykköskohteena.  Uniper kaupan myötä Fortum nousi Suomen suurimmaksi yhtiöksi.

Tulevaisuutta ajatellen yritys nähdään vakaana sijoituskohteena väliaikaisista kurssiheilahduksista huolimatta. Maailmanlaajuinen koronapandemia ei aiheuttanut Fortumin osakkeelle sen suurempaa kolhua. Fortumin tehtävä on edistää muutosta kohti puhtaampaa maailmaa tarjoamalla asiakkaille ja yhteiskunnille puhdasta energiaa sekä kestäviä ratkaisuja.

Tulevaisuus Fortumin osalta näyttää hyvältä, sillä sijoittamamarkkinoilla suurimpana trendinä on vastuullisuus ja ympäristöystävälliset arvot.

eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees
Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen on suomalainen sijoittaja ja journalisti, joka on tehnyt sijoituksia pörssiin jo vuosikymmenen, portfolioon on kertynyt myös kryptovaluuttoja. Hän on myös erikoistunut sisällöntuotantoon ja journalismiin kirjoittaen usean eri toimialan arvostettuihin verkkosivustoihin. Hänen intohimonsa on auttaa muita ihmisiä kiinnostumaan sijoittamisesta tarjoamalle heille mahdollisimman paljon informaatiota aiheeseen liittyen.