TietoEVRY Osakkeet (TIETO) 2023
Julia Pitkänen
Päivitetty: 23 Tammikuu 2023
TietoEVRY on suomalainen ohjelmisto- ja palveluyhtiö, jonka asiakastoimialohin kuuluu autoteollisuus, energia, julkinen hallinto, logistiikka, media, metsäteollisuus, pankki ja vakuutus, sosiaali- ja terveydenhuolto, tietoliikenne, tukku- ja vähittäiskauppa sekä valmistava teollisuus. Tietoevryn osake on listattuna Helsingin, Tukholman ja Oslon pörssissä. Tietoevry tunnetaan johtavana teknologiayrityksenä, jolla on pitkä historia Pohjoismaissa sekä sillä on globaalit kyvykkyydet.
Tietoevry osakkeita on myös mahdollista ostaa ja yhtiön osakepääoma on 76 555 412 euroa ja osakkeiden lukumäärä on 118 425 771. Kaikki yhtiön osakkeet oikeuttavat samaan määrään ääniä ja osinkoja. Tietoevryn osinko on ollut usean vuoden ajan houkuttelevalla tasolla sekä myös tulevaisuudessa he pyrkivät säilyttämään osinkopolitiikan houkuttelevana.
Tässä oppaassa käsittelemme tarkemmin Tietoevryn taustatietoja, ja sitä miten voit ostaa yhtiön osakkeita. Avaamme myös tarkemmin Tietoevryn historiaa ja kerromme tarkemmin suosittelemastamme sijoitusalustasta.
Osta Tietoevry osake
Osakesijoittamisen voi aloittaa pienemmälläkin budjetilla ja siitä syystä kyseinen sijoitustapa soveltuu lähes jokaiselle sijoittamisesta kiinnostuneelle. Osakesijoittaminen kannattaakin aloittaa tutuilla ja turvallisilla suurempien suomalaisten yhtiöiden osakkeilla. Sijoittamisen aloittaminen on helppoa ja nopeaa. Sen voi aloittaa perinteisten pankkien avulla tai netistä löytyvien digitaalisten sijoitusalustojen kautta. Huomioithan kuitenkin, että perinteiset pankit veloittavat sijoituksien tekemisestä suurempia palkkioita, kun taas netissä toimivat sijoitusalustat tarjoavat mahdollisuuden käydä kauppaa välityspalkkiovapaasti.
Etsiessäsi oikeaa sijoitusalustaa, suosittelemme ensimmäisenä kiinnittämään huomion kaupankäyntialustojen kustannuksiin. Mitä vähemmän joudut pulittamaan ylimääräisistä kustannuksista, sitä enemmän hyödyt tekemistäsi sijoituksista. Seuraavassa osiossa kerromme enemmän yhdestä tunnetusta ja suositusta digitaalisesta sijoitusalustasta.
- Yli 1700+ osaketta joihin voit sijoittaa
- Osakkeiden välityspalkkiot 0 %
- CopyTrading - ominaisuus. Seuraa muita sijoittajia
- Yli 17 pörssiä joihin voit sijoittaa
Onko Tietoevry osakkeita mahdollista ostaa välityspalkkiovapaasti?
Tietoevry on johtava teknologiayritys, jolla on myös mahdollisuudet menestyä globaalilla tasolla. Tietoevry ei välttämättä kuulosta tutulta, sillä vuonna 2019 se koki nimiuudistuksen. Alkuperäisestä nimestä Tieto se muutettiin nykyiseen muotoon. Nimimuutoksen taustalla oli Tietoevryn yhdistyminen toisen suuren Pohjoismaisen IT-yrityksen kanssa. TietoEvryn tarjoamalla osakkeella on potentiaalia, sillä yhtiöllä on tulevaisuudessa suuria laajentumissuunnitelmia.
Jos tarkoituksenasi on sijoittaa Tietoevryyn, sitä ennen sinun tulee valita itsellesi kaupankäyntialusta. Kaupankäyntialustan valitsemisessa kriteereiksi kannattaa asettaa alhaiset kaupankäyntikulut. Digitaalisista sijoitusalustoista me suosittelemme eToroa, joka on yksi johtavimmista ja suosituimmista. Sivusto tunnetaan myös globaalilla tasolla ja sen kautta voit tehdä sijoituksia laajalla tarjonnalla osakkeisiin, ETF:iin ja monenlaisiin kryptovaluuttoihin.
Laajan valikoiman ja välityspalkkiovapaan kaupankäynnin lisäksi pääset etorossa käsiksi sijoittajayhteisöön, jossa muut sijoittajat jakavat omia vinkkejään. Sivuston kautta voit siis myydä ja säilyttää osakkeita ilman ylimääräisiä maksuja. Sivuston saa muutettua kokonaan suomenkieliseksi, jotta sijoitustermien ymmärtäminen olisi helpompaa. Se on myös täysin mobiilioptimoitu, joten voit tehdä sijoituksia missä tahansa.
Valitettavasti eToro ei ole ainakaan vielä listannut valikoimaansa Tietoevryn osakkeita, mutta suosittelemme kuitenkin rekisteröitymään palveluun ja kysyä Tietoevryn mahdollista listaamista valikoimaan. eToro pyrkii olemaan joustava sivusto ja usein he ovat listanneet joitain puuttuvia osakkeita valikoimaansa, jos niille on ollut riittävästi kysyntää. Palveluun rekisteröityminen on myös järkevää siitä syystä, että odotellessasi Tietoevryn listaamista voit tutustua muihin vastaaviin osakevaihtoehtoihin. Seuraavan osioon olemme keränneet muutaman varteenotettavan vaihtoehdon Tietoevryn osakkeelle, jota voit ostaa eToron palvelusta.
Varteenotettavat osakevaihtoehdot Tietoevrylle
Edellisessä osiossa joutusimmekin jo toteamaan, ettei Tietoevryn osakkeita ole ainakaan vielä mahdollista ostaa eToron palvelusta. Älä kuitenkaan vielä heitä hanskoja tiskiin ja lopeta osakesijoittamista, sillä eToron palvelussa on muita vastaavia osakkeita, joita ei kannata missata. eToron sijoitusalustan osakevalikoima on sen verran laaja, että löydät sieltä varmasti useita teknologia-alan nimiä, joihin voit sijoittaa jo tänään.
Alapuolelta näet antamamme osakevaihtoehdot, joita voit ostaa eToron palvelusta välityspalkkiovapaasti:
- Fortum (FORTUM) – Suomalainen energiakonserni, joka lukeutuu edelleen suosituimpiin sijoituskohteisiin. Se valittiin vuonna 2019 17. suurimmaksi yritykseksi 5,4 miljardin euron liikevaihdolla.
- Wärtsilä (WRT1V) – Suomalainen meri- ja energiateollisuuteen erikoistunut yritys, jolla on laaja valikoima alan tuotteita sekä palveluita. Wärtsilä tunnetaan myös tasaisena osingonmaksajana.
- SSAB (SSABBH) – Ruotsalainen teollisuuskonserni, joka tunnetaan Pohjoismaiden suurimpana raakateräksen tuottajana.
- KONE (KNEBV) – suomalainen hissejä ja liukuportaita sekä ovia valmistava yritys. Kone lukeutuu yhdeksi Suomen suurimmaksi yhtiöksi, jonka menestys tunnetaan myös kansainvälisesti.
Tietoevry historia
Tietoevryn historia juontaa vuoteen 1968, kun Tietotehdas Oy aloitti Espoossa toimintansa. Tietotehtaan alkuvuosina se toimi pääasiassa omistajiensa tietokonekeskuksena. Tietojärjestelmien kehittäminen ja ylläpito tapahtui lähinnä yhdistyspankeille, sen asiakkaille sekä muutamalle metsäyhtiölle. 1970-luvulla tietotehtaan asiakaskunta laajeni, jonka myötä keskustietokoneiden rinnalle otettiin käyttöön keskisuuria tietokoneita. 1980-luvulla henkilökohtaisten tietokoneiden käyttö yleistyi. Tietotehtaan toiminta painottui keskustietokonepalvelujen ja -ohjelmistojen lisäksi tietojärjestelmien kehittämiseen. Yhtiön asiakkaat edustivat useita eri toimialoja ja liiketoiminnan organisointi tehtiinkin toimialojen pohjalta.
1990-luvulla Tietotehdas koko kovan kasvun useiden yritysostojen, fuusioiden ja strategisten kumppanuuksien ansiosta.
1995 joulukuussa Tietotehdas päätti ostaa Valtion tietokonekeskuksen, joka tunnettiin VTKK-Yhtymä Oy:nä. Oston myötä sen nimi muutettiin muotoon Tieto Corpotation Oyj:ksi vuonna 1998.
Vuonna 1999 Ruotsalainen Enator ja tieto yhdistyivät TietoEnatoriksi, Tiedon tehdessä Enatorista julkisen ostotarjouksen. Kauppojen myötä Tietoenatorin osakepääomasta 68 prosenttia siirtyi Tiedon osakkaille. Yhtiön uudeksi kotipaikaksi valittiin Suomi ja toimitusjohtajaksi tuli Tiedon toimitusjohtaja Matti Lehti. Tästä uudesta yrityksestä tuli yksi Euroopan suurimpia ICT-yhtiöitä 10 355 työntekijällä ja 6,5 miljardin markan liikevaihdolla.
2000-luvulla tietotekniikka-ala koki globaalisen kiihtymisen, jonka myötä myös TietoEnatorin kansainvälistyminen sai vauhtia. Vuonna 2004 tuotanto halpatyömaissa käynnistettiin sekä samalla intialaiset yritykset tulivat Pohjoismaisille markkinoille ja sen seurauksena kilpailu kiristyi.
Vuonna 2007 yhtiö päätti ottaa uuden suunnan ja toiminnan painopiste oli taas Pohjois-Euroopassa. Kuitenkin tietyillä ja valituilla aloilla jatkettiin globaalin toiminnan kehittämistä.
Keväällä 2009 TietoEnator muutti nimensä virallisesti Tieto Oyj:ksi. Vuonna 2011 toimitusjohtaja Hannu Syrjälä erosi ja heinäkuussa hänen paikalleen nimitettiin F-Securen toimitusjohtaja Kimmo Alkio.
Tiedon pääkonttorissa otettiin käyttöön älytoimistoratkaisu vuonna 2016, jonka avulla voidaan seurata ihmisvirtoja sekä käyttöastetta. Älytoimistoratkaisujen myötä työntekijät näkevät vapaat työpisteet, kollegoidensa sijainnin ja voivat kätevämmin valita oman työpisteen esimerkiksi lämpötilan ja melun mukaan. Kyseinen rakennus sai sen myötä Leadership in Energy and Environmental Design -sertifiointijärjestelmässä platinaluokituksen. Empathic Building -teknologia myytiin vuonna 2020 Haltianille.
2019 kesäkuussa ilmoitettiin norjalaisen EVRY sulautumisesta Tietoon. Käteiskorvauksen lisäksi EVERY:n osakkeenomistajat saivat 37,5 prosenttia uuden yhtiön osakkeista. Sulautumisen myötä hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Tiedon hallituksen jäsen Tomas Franzén ja Tieto-Evryn toimitusjohtajaksi tuli Tiedon toimitusjohtaja Kimmo Alkio. TietoEVERYn osakkeet noteerataan Helsingin, Tukholman ja Oslon pörssissä. Tämän yrityskaupan myötä Apax Partnersista tuli Tieto-Everyn suurin osakkeenomistaja 20 prosentin osuudella. 2019 joulukuussa yhdistyminen saatiin päätökseen ja samalla alkoi myös yhtiön osakkeen noteeraaminen Oslon pörssissä.
Viimeisenä päivänä joulukuuta 2019 Wall Street Journal uutisoi, että kiinalainen hakkeriryhmittymä Gloud Hopper oli murtautunut kymmenien länsiyritysten tietojärjestelmiin ja näiden joukossa oli myös Tieto. Tieto kuitenkin kiisti väitteet ja F-Securen mukaan uhriyritykset itse eivät ole havainneet murtoa. Yhtiö ilmoitti lausunnossaan, ettei Tiedon omissa järjestelmissä näkynyt merkkejä Gloud Hopperista.
2020 elokuussa oikeusrekisterikeskus teki Tieto-Evryn kanssa 10 miljoonan euron arvoisen hankintasopimuksen. Kun taas lokakuussa Tieto-Evry teki lähes 30 miljoonan euron arvoisen sopimuksen ruotsalaisen Västeråsin kaupungin kanssa sekä marraskuussa 10 miljoonan euron arvoisen sopimuksen Tukholman kanssa.
Tietoevry osinko – maksaako suomalainen menestyksekäs teknologiayritys riittävästi osinkoa?
Tietoevryn tavoitteena on olla Pohjoismaiden johtava yhtiö digitalisaatiokonsultoinnin ja toimialaohjelmistojen akselilla. Yhtiön asiakkaat kehittävät jatkuvasti uutta liiketoimintaa, samalla panostaen tehokkuuteen. Tietoevryä on jo kauemmin pidetty kiinnostavana sijoituskohteena, sen houkuttelevan osinkopolitiikan takia.
Vuosien ajan yhtiöllä on ollut kunnianhimoinen strategia ja se pitää tärkeimpinä arvoina avoimuutta, luottamusta ja monimuotoisuutta. Nämä seikat ovat yksi osa sitä miksi yhtiön osaketta on pidetty hyvänä sekä potentiaalisena. Sijoittajan näkökulmasta katsottuna Tietoevry on edelleen hyvä sijoituskohde.
Seuraavaksi näet Tietoevryn osinkohistorian vuodesta 2015 lähtien:
- 2015: 1,00 €
- 2016: 1,10 €
- 2017: 1,15 €
- 2018: 1,20 €
- 2019: 1,25 €
- 2020: 0,63 €
- 2021: 1,32 €
- Yli 1700+ osaketta joihin voit sijoittaa
- Osakkeiden välityspalkkiot 0 %
- CopyTrading - ominaisuus. Seuraa muita sijoittajia
- Yli 17 pörssiä joihin voit sijoittaa
Julia Pitkänen
Julia Pitkänen on suomalainen sijoittaja ja journalisti, joka on tehnyt sijoituksia pörssiin jo vuosikymmenen, portfolioon on kertynyt myös kryptovaluuttoja. Hän on myös erikoistunut sisällöntuotantoon ja journalismiin kirjoittaen usean eri toimialan arvostettuihin verkkosivustoihin. Hänen intohimonsa on auttaa muita ihmisiä kiinnostumaan sijoittamisesta tarjoamalle heille mahdollisimman paljon informaatiota aiheeseen liittyen.