Kesko Osakkeet (KESKOB) 2023

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Päivitetty: 18 Tammikuu 2023

Kesko Oyj tunnetaan suomalaisena kaupan alan palvelu- ja pörssiyhtiönä. Keskon toimialat tekevät tiivistä yhteistyötä kauppiasyrittäjien sekä muiden kumppaneiden kanssa. Keskon toimialoihin kuuluvat: päivittäistavarakauppa, rakentaminen ja talotekniikan kauppa sekä autokauppa.

Kesko on myös sijoittajien keskuudessa tunnettu kohtuullisena osingonmaksajana, joten monet haluavat ottaa yhtiön osakkeita osakseen sijoitussalkkua. Tässä oppaassa paneudumme tarkemmin Keskon osakkeiden ostamiseen, sen historiaan ja siihen mistä voit ostaa helposti yrityksen osakkeita.

Osakkeiden ostaminen

 Osakkeiden ostaminen on tänä päivänä erittäin suosittua, ja ne ovat parhaimmassa tapauksessa tuottavia sijoituskohteita. Oman tulevaisuuden voi turvata säästämällä rahaa erilaisiin pankkien tarjoamiin säätötileihin, mutta usein siinä tapauksessa ne vain makaavat tilillä hyödyttömänä. Luotettavamman tulevaisuuden saa luotua osakesijoituksien avulla.

Aloittelevan sijoittajan tulee alkuun valita itselleen oikea kaupankäyntialusta, joka tarjoaa nopean ja helpon tavan sijoittaa. Myös perinteisten pankkien kautta on mahdollista aloittaa sijoittaminen, mutta usein se on kalliimpi ja hitaampi prosessi.

Netti on pullollaan erilaisia ja yksinkertaisia kaupankäyntialustoja, jotka tarjoavat sijoittamisen ohella paljon muutakin. Esimerkiksi saat sieltä vinkkejä ja neuvoja muilta sijoittajilta.

eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Oikean kaupankäyntialustan valitseminen

Jos olet vasta alkanut sijoittaja, kannattaa valita luotettava ja helppokäyttöinen kaupankäyntialusta. Netistä löytyvistä alustoista ei kannata valita mitä tahansa, sillä useimmat eivät ole turvallisia tai et voi tehdä sijoituksia omalla äidinkielelläsi. Me suosittelemme käyttämään eToroa, joka sopii niin kokeneemmille kuin vasta aloittaneille sijoittajille. Tältä alustalta löydät osakkeiden lisäksi myös ETF:iä, hyödykkeitä ja valuuttoja. Etoro takaa turvalliset rahansiirrot SSL-suojauksen avulla, joten voit tallettaa rahaa luottavaisin mielin.

eToron valikoima on laaja ja tarvittaessa voit valita useiden maksuvälineiden väliltä itsellesi parhaimman vaihtoehdon. Kyseinen kaupankäyntialusta tarjoaa helpot nettisivut ja saat vastauksen nopeasti kaikkiin tarvittaviin kysymyksiin.

Sivusto on saatavilla täysin suomenkielisenä eli ymmärrät varmasti vaikeammatkin sijoitustermit. Jos sivusto ei itsessään anna mielestäsi riittävää informaatiota, niin voit tarvittaessa hyödyntää sijoittajayhteisöä, jossa muut sijoittajat jakavat mielipiteitään ja neuvoja. Sivusto on tehnyt sijoittamisesta mahdollisimman yksinkertaista ja nopeaa.

eToro käyttäjätilin luominen ja rahan tallettaminen

Ennen kuin pääset käsiksi Keskon osakkeisiin, tulee sinun luoda käyttäjätili ja tallettaa rahaa eToron sivuston kautta. Luodaksesi tilin eTorolle klikkaa sivustolta löytyvää ”Liity heti”-painiketta ja sinut ohjataan rekisteröitymis- kaavakkeen täyttöön. Täytä lomakkeeseen vaaditut tiedot ja kirjaudu sisään. Halutessasi voit myös käyttää rekisteröitymiseen Facebook tai Gmail tiliäsi.

Tilin luomisen jälkeen, siirry rahan talletukseen painamalla kohtaa ”Talleta varoja”. Valitse maksuväline, jolla haluat tehdä rahansiirrot ja kirjaa talletussumma. eToro tarjoaa maksuvälineiksi luottokorttia, PayPallia tai pankkisiirtoa.

Rekisteröitymisen jälkeen käyttäjätili tulee varmentaa, jotta palvelu pystyy tarjoamaan turvallisen tavan käydä kauppaa. Tilin todentamiseen tarvitaan virallinen valtion myöntämä henkilötodistus, puhelinnumero ja todiste osoitteesta. Osoitteen todennukseen käytettävän dokumentin tulee olla eToro-tilin haltijan nimissä eikä se saa olla yli 3 kuukautta vanha.

Miten pääsen ostamaan Keskon osaketta?

Kun olet tallettanut tilillesi haluamasi summan rahaa, voit aloittaa osakkeen ostamisen. Kirjaa sivustolta löytyvään hakukenttään osake, jota haluat ostaa, tässä tapauksessa Kesko.

Haku ohjaa sinut Keskon sijoitussivustolle, josta näet samalla sen kurssin, uutiset ja keskustelut. Tilastojen avulla pystyt tarkemmin tutustumaan Keskoon ja näin ollen varmistut, että kyseisen yrityksen osake soveltuu sijoitussalkkuusi. Aloita kaupankäynti klikkaamalla ”Käy kauppaa” -painiketta.

Tämän jälkeen eteesi avautuu lomake, jolla avaat kaupankäynnin. Kirjaa lomakkeeseen haluamasi summa, jolla haluat ostaa Keskon osakkeita. Jos käyt kauppaa pörssin aukioloajan puitteissa, niin eToro ostaa sinulle asettamasi summan verran osakkeita. Tämän jälkeen näet lompakossasi Keskon osakkeet.

Kesko historia

Kesko Oyj kuuluu yhteen Suomen suurimpiin vähittäiskaupan ryhmittymiin. Keskon toiminta perustuu elintarvikekaupan lisäksi käyttötavarakauppaan, auto- ja konekauppaan sekä rakennus- ja sisustustuotteiden kauppaan. Kone työllistää Suomessa jo 43 00 ihmistä ja se on pystynyt laajentamana toimintansa Ruotsiin, Norjaan, Latviaan, Viroon, Valkovenäjälle ja Venäjälle.

Keskon juuret juontavat 1940 luvulle, jolloin se syntyi neljän alueellisen vähittäiskaupan tukkuyhtiön fuusiosta. Keskon toiminta perustuu osakasmalliin, jolloin yhtiö ostaa tavaroita eri osakasvähittäiskaupoille sekä se tukee näiden liiketoimintaa. Kyseinen yritysmalli johti K-kauppiasryhmän muodostumiseen.

Toukokuussa vuonna 1960 Kesko listautui Helsingin pörssiin vaihto-osakkeen avulla. Nykyään se kulkee nimellä B-osake. Lähes 40 vuotta myöhemmin Kesko listasi toisen osakkeensa, joka nykypäivänä tunnetaan nimellä A-osake.

1940-luvulla Keskon myynti saavutti 15 miljoonan Suomen markan, joka oli Suomen kaupan alan kokonaismyynnistä noin 12 %. Keskon osuus oli kasvanut Suomen elintarvikemarkkinoilla 33,1 prosenttiin vuonna 2014. Tämän jälkeen Kesko kasvatti markkinaosuuttaan 40 prosenttiin ostamalla vuonna 2016 Suomen Lähikaupan.

Koronapandemia on vaikuttanut moniin eri aloihin negatiivisesti. Keskon toiminta on kriisistä huolimatta kasvattanut liiketoimintaansa. Vuonna 2020 yrityksen toimintojen myynti lähenteli 916 miljoonaa euroa, joka tarkoittaa 2,9 prosentin kasvua 2019 vuoteen verrattuna.

Elintarvikemarkkinoiden pahimpia kilpailijoita Keskolle on ehdottomasti S-ryhmä, Prisma ja suosituksi noussut saksalainen Lidl. Kesko on viimeisten vuosien aikana panostanut paikallisuuteen, vastuullisuuteen ja ilmastonmuutoksessa liittyviin asioihin. Yhä useampia sijoittajia kiinnostaa enemmän uusiutuva energia ja ekologisemmat tulevaisuuden tavoitteet.

Miten Kesko A- ja B-osakkeet eroavat toisistaan?

Jo alkujaan Keskon listautuessa Helsingin pörssiin tarjonnut B-osaketta, joka alkuperäiseltä nimeltään tunnetaan vaihto-osakkeena. B-osakkeen rinnalle otettiin vuonna 1999 perusosake eli nykyään tunnettu A-osake.

Osakkeet eroavat toisistaan äänivallan osalta. A-osakkeella on 10 ääntä kun taas B-osakkeella on 1. Jos näillä molemmilla osakkeilla käydään itsenäisinä osakkeina kauppaa pörssissä, on molemmilla oma hinnanmuodostuksensa ja kiinnostavuus kaupankäynnin kohteena.

B-osake on vaihdetumpi ja likvidimpi osake sekä usein yksityiset sijoittajat suosivat tätä vaihtoehtoa.

Onko järkevää sijoittaa Keskon osakkeisiin?

Keskon markkina arvo on Suomessa erittäin vakaalla ja vahvalla pohjalla. Yritys on ollut useampia vuosia hyvä osingonmaksaja ja sen tase on pysynyt vahvana. Koronakriisistä huolimatta Keskon asema on vahvistunut ruoan kysynnän kasvaessa. Alkuvuonna Keskon osake koki romahduksen, josta se on kuitenkin jo toipunut nopealla aikataululla.

Keskon liiketoiminta pohjautuu myynnin kasvattamiseen ja pääomatuoton vahvistamiseen. Näiden lisäksi yhtiön keskeisiin liiketoiminnan painopisteisiin lukeutuu vakavaraisuus ja osinkojen maksukyky.

Kesko osinko – maksaako kaupan alan teknologiajätti riittävästi osinkoja?

Keskon tavoitteena on pitkällä aikavälillä jakaa tasaisesti osinkoa noin 60–100 % vertailukelpoisesta osakekohtaisesta tuloksesta, tässä huomioidaan myös yhtiön taloudellinen tilanne sekä strategia. Vuonna 2021 Kesko Oyj päätti yhtiökokouksessa, että vuodelta 2020 vahvistetun taseen perusteella osinkoa jaetaan osingonjakohetkellä Keskon ulkopuolisessa omistuksessa oleville osakkeille 0,75 euroa per osake. Osinko maksetaan kahdessa erässä.

Keskoa on pidetty hyvänä ja tasaisena osingonmaksajana, joten tuskin tämä asema tulee lähitulevaisuudessa muuttumaan.

Osinkohistoria:

A-osake

 • 2015: 0,37 €
 • 2016: 0,62 €
 • 2017: 0,50 €
 • 2018: 0,55 €
 • 2019: 0,58 €
 • 2020: 0,63 €
 • 2021: 0,75 €

B-osake

 • 2015: 0,37 €
 • 2016: 0,62 €
 • 2017: 0,50 €
 • 2018: 0,55 €
 • 2019: 0,58 €
 • 2020: 0,63 €
 • 2021: 0,75 €

Miltä Keskon tulevaisuus näyttää?

Keskon tulevaisuus näyttää lupaavalta, sillä koronakriisistä huolimatta vähittäiskauppojen myynti on pysynyt vahvana. Huolimatta siitä, että Keskon kurssi tippui vuonna 2020 pommin lailla vauhdilla alas. Yhtiön kurssi on toipunut notkahduksesta ja nyt se on palautunut takaisin vuoden 2019 tasolle.

Kesko on hyvä sijoituskohde, sillä elintarvikeala tulee pysymään toiminnassaan tällaisista kriiseistä huolimatta. Kesko on pystynyt pitämään osakkeen hyvällä tasolla ja se on vuosien aikana ollut tasainen osingonmaksaja.

Keskon tulevaisuus näyttää lupaavalta, varsinkin kun toimintaa on viety ympäristöystävälliseen ja vastuullisempaan suuntaan.

eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees
Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen on suomalainen sijoittaja ja journalisti, joka on tehnyt sijoituksia pörssiin jo vuosikymmenen, portfolioon on kertynyt myös kryptovaluuttoja. Hän on myös erikoistunut sisällöntuotantoon ja journalismiin kirjoittaen usean eri toimialan arvostettuihin verkkosivustoihin. Hänen intohimonsa on auttaa muita ihmisiä kiinnostumaan sijoittamisesta tarjoamalle heille mahdollisimman paljon informaatiota aiheeseen liittyen.