Wärtsilä osakkeet (WRT1V) 2023

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Päivitetty: 23 Tammikuu 2023

Onko osakesijoittaminen sinulle tuttua vai saitko tuttavaltasi idean aloittaa sijoittamisen? Esimerkiksi Nokia, Wärtsilä ja Sampo lukeutuu suosituimpiin osakesijoituskohteisiin. Tässä artikkelissa paneudumme kuitenkin Wärtsilän osakkeeseen ja historiaan, jotta tiedät että Wärtsilä on sinulle oikea sijoituskohde.

Wärtsilä tunnetaan suomalaisena meri- ja energiateollisuus yrityksenä, joka tarjoaa laajan valikoiman alan tuotteita sekä palveluita. Suomessa kyseinen yritys tunnetaan lainanrakennuttajana, sillä sen historia yltää laivojen parissa jopa vuosikymmenten taakse. Kun puhutaan Wärtsilästä monet voivat yhdistää sen vaan telakkaan.

Wärtsilä on tarjonnut sijoittajille tasaisen tuoton, vaikka vuoden 2020 tuoma pandemia toikin mukanaan monia haasteita. Pandemian takia yritys kärsi suurista tappioista, kun monet uutiset kertoivat koronan vaikuttavan laivoihin ja samalla teollisuuteen.  

Tällaisista todella vaikeista tilanteista huolimatta Wärtsilä on strategisten ratkaisujen myötä saanut yrityksen osakekurssin elpymään.

eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Wärtsilän osakkeen ostaminen

Useammat kauppapaikat tarjoavat suomalaisille mahdollisuuden ostaa Wärtsilän osakkeita. Suosittelemme käyttämään sellaisia kaupankäyntialustoja, joiden kaupankäyntikulut ovat mahdollisimman alhaiset.

Aloittaessasi sijoittamisen oikean kaupankäyntialusta valitseminen on tärkeää, se antaa sinulle pitkällä tähtäimellä lisäarvoa.

Voit myös hyödyntää pankkien tarjoamia sijoituspalveluita, mutta usein niiden hinnoittelu on kalliimpaa mitä netistä löytyvät kaupankäyntialustat.

Kokemuksiemme pohjalta voimme suositella kaupankäyntialustaksi eToroa, joka tarjoaa asiakkaille 0 % kaupankäyntikulut. eTorolle käyttäjätilin luominen on nopeaa ja se vie vain muutaman minuutin, jonka jälkeen olet valmis tallettamaan haluamasi summan ja ostaa Wärtsilän osakkeita.

Seuraavaksi käymme vielä tarkemmin läpi, miten saat ostettua osaketta eToron kaupankäyntialustan kautta.

Vaihe 1. Luo käyttäjätili eTorolle

 Tässä osiossa käymme läpi, miten saat luotua käyttäjätilin eTorolle jotta pääset ostamaan sekä myymään Wärtsilän osaketta.

 • Siirry verkkosivulle etoro.com/fi ja klikkaa sieltä löytyvää kohtaa ”Liity heti”
 • Eteesi avautuu muutaman minuutin vievä rekisteröitymislomake, johon täytät yhteystietosi. Halutessasi voit myös käyttää rekisteröitymiseen Gmail tai Facebook tiliäsi.
 • Rekisteröitymislomakkeen lopussa hyväksy lukemasi ehdot ja klikkaa rekisteröidy- painiketta

Vaihe 2. Tilin vahvistaminen

Kaikki netissä toimivat palvelut, jonka kautta kulkee rahaliikennettä vaativat käyttäjien henkilöllisyyden todentamisen, joka tapahtuu seuraavanlaisesti:

 • Lähetettyäsi rekisteröitymislomakkeen, pyydetään sinua todentamaan tilisi.
 • Pystyt vahvistamaan tilisi lähettämällä todisteen henkilöllisyydestäsi. Esimerkiksi kuva henkilöllisyystodistuksesta ajokortin tai passin muodossa. Tämän lisäksi palvelu haluaa myös varmistaa asuinpaikkasi, ja he pyytävät lähettämään kuvan esimerkiksi viimeisimmästä sähkölaskusta, jossa tulee ilmi kaikki yhteystietosi ja asuinpaikkasi. Lasku ei saa olla yli puoli vuotta vanha.

eToro lähettää sinulle sähköpostilla kuittauksen, kun dokumenttisi on tarkistettu ja käyttäjätilisi vahvistettu.

Maksaako Wärtsilä osinkoja?

Wärtsilä on suomalaisten sijoittajien keskuudessa tunnettu vakaana sekä hyvänä osinkomaksajana. Osinko voi toimia hyvänä houkutteluna suomalaisille sijoittajille ja tässä tekniikassa Wärtsilä onkin onnistunut.

Sijoittaminen Wärtsilän osakkeisiin on edesauttanut sen kasvustrategiaa, eli jokaisen sijoittajan on mahdollista parantaa yrityksen hintakehitystä. yhtiön tavoitteena on jakaa vähintään 50 % osakekohtaisesta tuloksesta osinkoa yli suhdannesyklin. 

Vuoden 2020 pandemiasta riippumatta Wärtsilä maksoi huoman 0,48 € osinkoa per osake. Osinko maksettiin kahdessa erässä Maaliskuussa ja Syyskuussa 0,24 € osakkeelta.

Wärtsilän osinkomaksut ovat nousseet tasaisesti vuoteen 2018 saakka, jonka jälkeen osinkoa maksettiin vähemmän, tällöin myös osakekurssi oli alempana.

Wärtsilä osinkohistoria

 • 2016: 1,20 €
 • 2017: 1,30 €
 • 2018: 1,38 €
 • 2019: 0,48 €
 • 2020: 0,48 €
 • 2021: 0,20 €

Wärtsilä osake historia

Wärtsilä Oyj Ab on suomalainen yritys, joka on erikoitunut tarjoamaan meri- ja energiamarkkinoille voimanlähteitä sekä muita laitteita valmistava ja huoltava yritys. Näiden lisäksi varsinkin suomalaiset tuntevat yrityksen laivojenrakennuttajana. Yrityksen historia alkoi ihan eri alalta. Alun perin Wärtsilä perustettiin sahaksi Pohjois-Karjalassa vuonna 1834. Pian tämän jälkeen Saha vaihdettiin Ruukiksi ja vuonna 1898 yritys vaihtoi nimekseen Wärtsilä Ab. Tästä vuodesta eteenpäin alkoi Wärtsilän nousujohteisuus.

Wärtsilä tunnetaan yhtenä Suomen vanhimmista pörssiyhtiöistä ja se listautuikin Helsingin pörssiin vuonna 1915.

1938 mennessä Wärtsilä laajensi toimintaansa Turkuun, jossa sen toimesta aloitettiin dieselmoottoreiden valmistus. Dieselin valmistusta varten yhtiö solmi lisenssisopimuksen saksalaisen yhtiön nimeltään Krupp Germania Wertf AG:N kanssa. Dieselmoottoreiden valmistukseen kului aikaa ja ensimmäinen valmistui Turussa vasta vuonna 1942. Tämän jälkeen yhtiö erikoistu valmistamaan diesel- ja kaasumoottoreita.

Tunnettuna laivojenrakennuttajana Wärtsilä alkoi 2000-luvulla viemään liiketoimintaa uusiutuvien energialähteiden suuntaan. Tähän strategiseen päätökseen liittyy vahvasti vuonna 2018 ilmoitus maailman suurimman aurinkohybridivoimalaitoksen toimittamisesta Burkina Fasoon.

Wärtsilällä on kova usko osakkeiden arvon nousemiseen, joten vuonna 2018 osakkeet splitattiin. Samalla osakkeet jaettiin kahtia, eli jokainen jo aikaisemmin omistettu osake antoi nyt kaksi uutta osaketta tilalle.

Nykypäivänä Wärtsilän pääliiketoiminta on vahvasti energialiiketoiminnassa ja meriliiketoiminnassa. Nämä molemmat liiketoiminnat ovat globaaleja, koska meriliiketoiminta keskittyy enemmän Eurooppaan, Kiinaan ja Itä-Asiaan ja kun taas energialiiketoiminta enemmän Etelä- ja Kaakkois-Aasiaan, Lähi-Itään, Latinalaiseen Amerikkaan ja Afrikkaan.

Onko Wärtsilän osakkeen ostaminen järkevää?

Kaikesta maailman kriiseistä huolimatta Wärtsilä on edelleen hyvä ja vakaa sijoituskohde ja sen tulevaisuus näyttää lupaavalta.

Puhuttava ilmastonmuutos ja sen eteen tehtävät muutokset sekä uusiutuvat energianlähteet kasvattavat Wärtsilän osakkeiden ostamisen suosuota. Me uskomme, että Wärtsilän toiminta ja osakkeet kasvavat lähitulevaisuudessa. Näiden asioiden suhteen myös Wärtsilän oma usko on vahva.

Kun harkitset ostavasi Wärtsilän osakkeita, muista nämä seuraavat asiat:

 • Vakavarainen ja luotettava globaali yhtiö, joka on erikoitunut meri- ja energiateollisuuksiin
 • Wärtsilä on tasainen osinkomaksaja
 • Vastuullista liiketoimintaa
 • Tällä hetkellä osakekurssi on alhainen

Teknologiayhtiö Wärtsilä toimittaa energian varastointijärjestelmän Australiaan

Hetki sitten uutisoitiin, että Wärtsilä toimittaa 9,2 megawatin/8,7 megawattitunnin energian varastointijärjestelmän australialaiselle sähköntuottajayhtiölle Zenith Pacificille.

Wärtsilän luoma energian varastointiratkaisu auttaa varmistamaan luotettavuuden ja tehokkuuden sekä irtautumisen hiilestä. Australiassa Wärtsilän energialiiketoiminnan Johtaja Kari Punnonen kertoo energian varastointijärjestelmän olevan sopiva ratkaisu kaivosten kaltaisiin paikkoihin, jossa sähkön saaminen on rajallista.

Nämä uutisoinnit kertovat siitä, että Wärtsilä pyrkii jatkuvasti laajentamaan toimintaansa ja nykyään se tunnetaan älykkäistä ratkaisuista myös Euroopan ulkopuolella.

Wärtsilän tulevaisuuden näkymät

Koronakriisin seurauksena meriliiketoimina on ala, joka koki kovimman kolauksen. Kriisistä huolimatta alan tulevaisuus on valoisa ja pörssikurssin romahduksille on luultavasti suuri elpymispotentiaali vuosille 2021–2023.

Wärtsilä on yksi suurimmista yrityksistä, joka selviytyi kohtalaisen hyvin koronakriisistä. Yhtiö on myös kasvattanut liiketoimintastrategiaa ja on saanut hankittua itselleen lisää potentiaalisia yrityksiä, joihin lukeutuu Greensmith, Marine, Transas ja Guidance.

Vuonna 2020 Wärtsilän liikevaihto oli 4,6 miljardia euroa ja henkilöstömäärän ollessa noin 18 000. Tällä hetkellä Wärtsilällä on jo yli 200 toimipistettä yli 70 eri maassa.

Yhtiön näkymät vuodelle 2022 riippuvat pitkälti markkinaolosuhteista, joiden tämän hetkinen epävarmuus tekee myös näkymästä epävakaan. Wärtsilä kuitenkin ennakoi kysyntäympäristön olevan ensimmäisellä vuosineljänneksellä parempi kuin viime vuoden vastaavalla ajanjaksolla. 

Wärtsilä osake – yhteenveto

Monet analyytikot ovat todenneet Wärtsilässä paljon potentiaalia, huomioiden suuremmat riskit. Wärtsilän markkinoilla näkyy yksittäisiä valonpilkahduksia. Laivarakennuksien vaihtoehtoisten polttoaineiden rooli on kasvussa ja Wärtsilä itse uskoo sähkövarastointijärjestelmän suuren kysynnän jatkuvan.

Wärtsilän näkökulmasta ongelmallisia asioita on investointien lykkääminen uusiin voimalapakasiteettiin. Myös esimerkiksi komponentti- ja logistiikkakustannukset voivat lyhyellä tähtäimellä tulla laskemaan kannattavuutta.

Wärtsilä kuitenkin lukeutuu yhdeksi parhaiten tuottavaksi osakkeeksi isoista yhtiöistä. Jos olet vasta aloittanut sijoittaja, suosittelemme sijoittamaan ensin isompiin Wärtsilän kaltaisiin yrityksiin ja vasta sen jälkeen harkitsemaan riskisempiä vaihtoehtoja. Wärtsilä on vakavarainen yhtiö, joka on keskittynyt merkittäviin meri- ja energiateollisuuksiin.

eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees
Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen on suomalainen sijoittaja ja journalisti, joka on tehnyt sijoituksia pörssiin jo vuosikymmenen, portfolioon on kertynyt myös kryptovaluuttoja. Hän on myös erikoistunut sisällöntuotantoon ja journalismiin kirjoittaen usean eri toimialan arvostettuihin verkkosivustoihin. Hänen intohimonsa on auttaa muita ihmisiä kiinnostumaan sijoittamisesta tarjoamalle heille mahdollisimman paljon informaatiota aiheeseen liittyen.