Facebook Osakkeet (FB) 2023

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Päivitetty: 23 Tammikuu 2023

Facebook osake lukeutuu yhteen nopeimmin markkina-arvoltaan suuriksi kasvaneisiin yhtiöihin. Facebookin kävijäkunta muodostuu nykyään enemmän vanhemmasta ikäpolvesta, joten monet voivat miettiä miten se säilytettyä myös nuoret käyttäjät.

Facebook on saanut viimeisten vuosien aikana useita syytöksiä tietoturvaan liittyen, mutta siitä huolimatta Facebookin osake pitää paikkansa sijoittajien salkussa.

Vuonna 2021 Facebookin osakkeella on mennyt kohtalaisen hyvin ja se on pystynyt takomaan hyvää tulosta. Facebookin yhtiön talous on vakaalla pohjalla tietoturvaan liittyvistä syytöksistä huolimatta. Facebookin suurin osa liikevaihdosta muodostuu mainostamisesta, ja koronapandemian myötä digitaalinen mainostaminen on ollut ainoa vaihtoehto saada näkyvyyttä. Koronapandemiasta huolimatta Facebook menee eteenpäin ja sen osakkeen arvon nousu on ollut tasaista.

Facebookin tulevaisuuden näkymät näyttävät lupaavalta ja sen kasvu näyttää jatkuvan. Kasvusta huolimatta Facebookin suuntaan tulee jatkuvasti uusia kohuja koskien tietoturvan heikentymistä. Yhtiön perustajaa Mark Zuckerberggiä on myös kritisoitu siitä, että hänellä on liikaa valtaa.

 2021 lokakuussa Facebook koki muutoksen, kun se vaihtoi nimensä Meta Platformiksi. Nimenmuutos on herättänyt suuria tunteita ympäri maailmaa. Nimen vaihdoksen tarkoitus on muovautua enemmän metaversumiyhtiöksi. Tällä Mark tarkoitti moniulotteisia nettipalveluita, joka yhdistää perinteisen netin sosiaaliseen mediaan, pelaamiseen, työntekoon sekä oikeaan, virtuaaliseen sekä lisättyyn todellisuuteen. Nimenmuutoksesta huolimatta palveluiden nimet ei muutu, joten somepalvelut Facebook, Instagram ja WhatsApp toimivat jatkossakin omilla nimillään.

Facebook osakkeiden ja muiden sijoitusvälineiden ostaminen tapahtuu yksinkertaisesti ja helposti turvallisen eToron tarjoaman kaupankäyntialustan avulla. eToro tarjoaa laajan valikoiman erilaisia osakkeita, hyödykkeitä, indeksejä sekä ETF:iä. Seuraavassa osiossa käymme tarkemmin läpi, miten voit avata tilin eTorolle muutamissa minuuteissa.

eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Tilin luominen eTorolle

Ennen osakkeiden ostamista sinun tulee luoda oma käyttäjätili eToron palveluun. Pääset luomiseen siirtymällä eToron verkkosivustolle ja painamalla kohtaa ”Liity heti”. Tämän jälkeen sinulle avautuu lomake, johon kirjaat haluamasi käyttäjätunnuksen ja salasanan. Vaihtoehtoisesti voit myös kirjautua Facebook tai Gmail-tilin avulla. 

Kun olet luonut käyttäjätunnuksen ja kirjautunut sillä palveluun pääset eToron kaupankäyntialustalle. Voit tutustua palvelun käyttämiseen alkuun Demo-tilin avulla ja ostaa osakkeita leikkirahalla.

Tilin vahvistaminen ja rahan tallettaminen eTorolle

Jotta pääset ostamaan haluamasi osakkeita, tässä tapauksessa Facebookin osaketta, tulee sinun alkuun vahvistaa käyttäjätilisi. Kaupankäyntitilin todentaminen on tärkeää, jotta saat parasta mahdollista palvelua ja talouspalvelusäädökset edellyttävät sitä.

Tilin todentamista varten tarvitset virallisen valtion myöntämän henkilötodistuksen, puhelinnumeron ja todisteen osoitteestasi. eToro hyväksyy osoitteen todentamiseksi sähkö-, vesi-, kaasu-, puhelin- tai internet- laskun. Henkilöllisyys tulee todentaa ajokortilla tai muulla vastaavalla valtion myöntämällä henkilöllisyystodistuksella.

Kun olet vahvistanut käyttäjätilisi, siirry tallettamaan rahaa tilillesi klikkaamalla sivustolta kohdasta ”Talletus”. Voit tallettaa rahaa luottokortilla, tilisiirrolla, PayPalilla tai pikasiirtona. eToron minimitalletus on tällä hetkellä 42 euroa.

Osta Facebook osake alhaisilla kaupankäyntikuluilla

Tilin vahvistamisen ja rahan tallettamisen jälkeen kirjaa eToron sivustolta löytyvään hakukenttään haluamasi osake eli esimerkiksi Facebook. Kun olet löytänyt haluamasi osakkeen klikkaa kohtaa ”Käy kauppaa”, jonka jälkeen eteesi avautuu ostolomake.

Kirjaa ostolomakkeeseen haluamasi kauppasumma, jolla haluat ostaa valitsemasi yhtiön osakkeita. Valitse myös, jos haluatko käyttää ostossasi vipuvoimaa vai et. Tämän jälkeen klikkaa kohtaa ”Avaa kauppa” ja nyt olet ostanut ensimmäisen osakkeesi. Kauppa toteutuu seuraavana päivänä pörssin aukioloaikana.

Maksaako Facebook tällä hetkellä osinkoa?

Facebook ei tällä hetkellä jaa ollenkaan osinkoa. Tulevaisuutta katsellen, näyttää siltä, ettei yhtiö aio jatkossakaan jakaa osinkoa. Facebook pyrkii osinkomaksamisen sijaan keskittymään yritysostoihin ja eri toimintojen kehittämiseen. Facebook pyrkii jatkossakin olemaan kasvuyhtiö.

Useimpien sijoittajien ja analyytikoiden mielestä Facebookin osakkeen hinta on suhteellisen kallis, mikä on vastaaville amerikkalaisille osakkeille tyypillistä. Kun Facebook ei kuulu osingonmaksajiin, voi sen osaketta olla järkevää ostaa osakesäästötilille. Vaikka yhtiö ei näytä merkkejä siitä, että se rupeisi jatkossa maksamaan osinkoja, voi tilanne muuttua minä hetkenä hyvänsä.

Mitkä yhtiöt ovat Facebookin kilpailijoita?

Facebookin pahimpana kilpailijana on jo pitkään pidetty yhtiötä nimeltä Myspace. Facebook on kuitenkin noussut Myspacein ohi eikä sitä enää pidetä niin uhkaavana kilpailijana mitä aikaisemmin. Facebookin suosio on noussut niin paljon viimeisten vuosien aikana, että harva enää edes muistaa mikä on MySpace.

Digitaalisuuden kasvaessa Facebook voi kuitenkin kohdata uusia mahdollisia kilpailijoita. Nuorempi ikäpolvi ei oikeastaan enää välitä Facebookin käyttämisestä, kun muut trendikkäämmät somekanavat ovat nostaneet suosiotaan. Esimerkiksi varsinkin nuorten keskuudessa suosioon on noussut ehdottomasti Tik Tok. Tik Tokin suosion noustessa Facebook on pyrkinyt kasvattamaan suosiotaan lisäämällä palveluunsa Reels-toiminnon. Reels-toiminto on käytännössä samanlainen mitä TikTokilla eli videoiden lisääminen onnistuu nopeasti.

Kannattaako Facebook osakkeiden ostaminen?

Facebook osake sisältää hyviä ja huonoja puolia, jotka listasimme tähän osioon.

Facebook osake hyvät puolet

  • Helppokäyttöinen palvelu
  • Lähes jokainen tietää kyseisen sosiaalisen median alustan
  • Jatkuva kehitys

Facebook osake huonot puolet

  • Useat syytökset tieturvaa ja tietovuotoa koskien
  • Käynnissä olevat oikeusjutut ovat mahdollisesti aiheuttaneet yhtiön maineelle haittaa

Facebook historia

Facebook tunnetaan internetissä toimivana mainosrahoitteisena yhteisöpalveluna, joka tarjoaa sivuston käyttäjille mahdollisuuden käyttäjäprofiilin luomiseen sekä yhteyden pitämiseen käyttäjän haluamien ystävien kanssa. Facebookissa on mahdollista myös liittyä erilaisiin ryhmiin, yhteisöihin ja saada tietoa erilaisista tulevista tapahtumista. Facebookin tämänhetkisenä omistajana on Meta, Inc -yritys, jonka kotipaikkana toimii Yhdysvaltojen Kaliforniassa sijaitseva Paol Altoss.

Facebookin perustajana toimi sen nykyinen toimitusjohtaja Mark Zuckerberg, joka sai myös sivuston kehittämiseen apua ystäviltään. Alun perin Facebookin idea perustui ConnectU:n yhteisöpalveluohjelmistoon. Kyseisen yhtiön perustajat antoivat vuonna 2003 Zuckerbergin tehtäväksi viimeistellä kehittelemänsä yhteisöpalveluohjelmisto. Kuitenkin Mark Zuckerberg varasti kyseisen liikeidean ja julkaisi Facebookin vuonna 2004. Tätä asiaa puitiin oikeusteitse vuonna 2008. Molemmat osapuolet sopivat oikeustapauksen ja Facebookin tuli maksaa ConnectU:lle 65 miljoonan dollarin vahingonkorvaukset.

Alkutaipaleella Mark Zuckerberg suunnitteli Facebookin yliopiston sisäiseen käyttöön, mutta kuitenkin sana tästä palvelusta levisi nopeasti ja Facebookin suosio kasvoi räjähdysmäisesti. Suosion kasvun seurauksena palvelu laajennettiin useisiin muihin maihin.

Facebookin yllättävän suosion seurauksena Zuckerberg ja hänen mukanaan ollut ystävä päättivät jättää opintonsa kesken Harvardissa ja tehdä unelmistaan totta. He alkoivat pyörittämään Facebookin toimintaa täyspäiväisesti. Vuoden loputtua Facebookin käyttäjämäärä oli jo lähes miljoonan.

Jo vuonna 2005 Facebookilla oli jo yli viisi ja puoli miljoonaa käyttäjää. Vuonna 2006 Facebookin toimintaa haluttiin laajentaa ensin työyhteisöille ja sen jälkeen avoimeksi kaikille. Samana vuonna Yahoo tarjosi Facebookista miljardi dollaria, kuitenkin Zuckerberg kieltäytyi kaupoista. Vuoden aikana palvelun kävijämäärä nousi yli 12,5 miljoonaan käyttäjään.

Suomessa Facebook alkoi levitä ihmisten tietoisuuteen vasta vuonna 2007. Tällöin aktiivisia käyttäjiä oli jo 58 miljoonaa. Keväällä 2008 Facebookin suomennos saatiin valmiiksi. Käännöksessä oli apuna Translations-sovellus, jolla käyttäjät pystyivät itse ehdottamaan käännöksiä Facebookissa käytettäville sanoille sekä käsitteille. Sovelluksen käyttäjät äänestivät parhaat sanat, jotka loppujen lopuksi otettiin käyttöön Facebookin suomenkieliseen versioon.

Facebookin omien tilastojen mukaan virallisia suomalaisia käyttäjiä oli vuonna 2011 noin 2 miljoonaa, mutta muiden vastaavien tilastojen mukaan käyttäjiä oli tuolloin 1,7 miljoonaa.

Vuonna 2012 yhtiö listautui pörssiin. Yhtiö lukeutuu myös S&P 500-indeksiin, joka sisältää 500 suurta yhdysvaltalaista yhtiötä.

Jatkuvasta kasvusta huolimatta Facebook on ollut monesti tapetilla useiden erilaisten syytöksien takia. Uusin syytös koskee Cambrinde Analytica tapausta, jossa syytetään yhtiön käyttäneen luvatta kymmenien miljoonien Facebook käyttäjien profiileja Donald Trumpin presidentinvaalien voittamisen edistämiseen. Facebook sai itse tietää asiasta, mutta päätti olla heti tiedottamatta siitä. Tämä tapaus on asettanut Facebookin huonoon maineeseen. Tämän lisäksi palvelua on syytetty monopoliasemasta. Syytöksiin liittyy myös erilaisia tietomurtoja sekä tietojen joutumisesta vääriin käsiin.

Facebookilla on myös useita tytäryhtiöitä

Facebookilla on allaan myös useita tytäryhtiöitä ja yhtiö haluaakin jatkuvasti ostaa uusia liiketoimintoja. Tunnetuimpiin Facebookin tytäryhtiöihin kuuluu WhatsApp sekä Instagram.

Facebook haluaa toimia jatkossakin kasvuyhtiönä ja se pyrkii pitämään asemansa kyseisten yrityskauppojen avulla. Samalla se pitää suosionsa nousussa, kun kilpailijat pysyvät kurissa yhtiön ostaessa potentiaalisia kilpailijoita pois.

eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees
Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen on suomalainen sijoittaja ja journalisti, joka on tehnyt sijoituksia pörssiin jo vuosikymmenen, portfolioon on kertynyt myös kryptovaluuttoja. Hän on myös erikoistunut sisällöntuotantoon ja journalismiin kirjoittaen usean eri toimialan arvostettuihin verkkosivustoihin. Hänen intohimonsa on auttaa muita ihmisiä kiinnostumaan sijoittamisesta tarjoamalle heille mahdollisimman paljon informaatiota aiheeseen liittyen.