Kone Osakkeet (KNEBV) 2023

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Päivitetty: 23 Tammikuu 2023

Kone Oyj tunnetaan suomalaisena hissejä ja liukuportaita sekä ovia valmistavana yrityksenä. Yhtiön toimintaan kuuluu valmistaa hissejä, liukuportaita ja -ovia sekä tarjota palveluita niiden kunnossapitoon ja nykyaikaistamiseen. Näiden palveluiden lisäksi tuotevalikoimaan kuuluu liukukäytävät, automaattiovet sekä valvonta- ja ohjausjärjestelmät. Vuonna 2017 yhtiö oli liikevaihdoltaan mitattuna Suomen kuudenneksi suurin yritys.

Koneen lukeutuu yhdeksi Suomen suurimmaksi yhtiöksi ja se tunnetaan myös kansainvälisesti laajana ja menestyksekkäänä.  Tästä syystä Kone on erittäin hyvä sijoituskohde suomalaisille sijoittamisesta kiinnostuneille. Tässä artikkelissa käymme läpi, miten voit ostaa Kone osakkeita, sen historiaa ja osinkotietoja.

eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Kone osakkeiden ostaminen

Jos olet vasta aloittelemassa sijoittamista kannattaa sinun valita hyvä ja helppo kauppapaikka, mistä voit ostaa kone osakkeita. Netissä toimivien kaupankäyntialustojen lisäksi oma pankki voi tarjota mahdollisuutta sijoituksiin, mutta yleensä ne vaihtoehdot tulevat paljon kalliimmaksi. Oman pankin tarjoaman sijoitus mahdollisuuden sijaan suosittelemme sijoittamaan netissä, jossa kaupankäyntialustat tarjoavat sijoituskohteiden lisäksi paljon lisäpalveluita, joita on turha odottaa pankin suunnalta.

Seuraavaksi käymme kohta kohdalta läpi, miten, ja mistä voit ostaa helposti kone osakkeita edullisesti.

Vaihe 1. Valitse itsellesi sopiva kaupankäyntialusta

Aloittaessasi osakesijoittamista on erityisen tärkeää alkuun valita tarpeisiisi sopiva kaupankäyntialusta. Me suosittelemme luotettavaa eToroa joka on myös kansainvälisesti tunnettu ja suosittu kauppapaikka. eTorolla on jopa 140 eri maassa käyttäjiä ja se tarjoaa suurena valikoiman erilaisia sijoituskohteita kryptovaluutoista osakkeisiin.

eToron kautta voit ostaa Kone osakkeita turvallisesti ja yksinkertaisesti. Halutessasi saat vaihdettua eToron sivuston kieliasun Suomeksi, jos esimerkiksi sijoitussanasto ei ole hallussa. Jotta pääset käyttämään eToron sivustoa ja ostamaan osakkeita, tulee sinun aluksesi luoda palveluun käyttäjätili.

Vaihe 2. Tilin luominen ja rahojen tallettaminen eTorolle

Ennen kuin pääset ostamaan Kone osakkeita, tulee sinun luoda tili ja tallettaa rahaa eToron palveluun. eToron avulla tilin luominen on yksinkertainen ja nopea prosessi, joka vie yleensä vain muutaman minuutin. Pääsen aloittamaan prosessin painamalla sivuston oikeasta yläkulmasta löytyvää ”Liity heti”-painiketta. Eteesi avautuu lomake, johon sinun tulee täyttää tietosi ja lopuksi hyväksyä palvelun käyttöehdot. Tilin luomisen sijaan voit käyttää rekisteröitymiseen myös Facebook tai Google tiliäsi.

Rekisteröinnin jälkeen vahvista käyttäjätilisi, jotta varmistut saadaksesi käydä kauppaa turvallisesti eToron alustalla. eToro on valvottu ja säännelty kaupankäyntialusta, joten sen kautta osakkeiden myyminen ja ostaminen on turvallista. Tilin todentaminen vaatii virallista valtion myöntämää henkilötodistusta, puhelinnumeroa ja todistetta osoitteesta. Todentamiseen käytettävän asiakirjan on oltava eToro-tilin haltijan nimissä eikä se saa olla yli 3 kuukautta vanha. 

Ennen osakkeiden ostamista tulee sinun tallettaa rahaa käyttäjätilillesi. Tilin avaamisen jälkeen siirry talletukseen kohdasta Talleta varoja- painikkeesta. Eteesi avautuu lomake, johon täytät haluamasi summan ja maksuvälineen. eToron kautta voit tallettaa rahaa pankkisiirtona, PayPalina tai luottokortilla. Onnistuneen talletuksen jälkeen voit ostaa Koneen osakkeita.

Vaihe 3. Osta Kone osake

Kun olet saanut talletettua rahaa käyttäjätilillesi voit siirtyä ostamaan Koneen osakkeita. Ostoprosessi tapahtuu kirjoittamalla etoron sivuilta löytyvään hakukenttään sijoituskohteesi eli esimerkiksi Kone.

Sinut ohjataan Koneen sijoitussivustolle, josta näet osakkeen kurssin, siihen liittyvät uutiset sekä näet osakkeesta löytyvät keskustelut esimerkiksi Twitteristä. Aloita Kone osakkeiden ostaminen klikkaamalla sijoitussivustolta kohdasta ”Käy kauppaa”.

Kirjaa eteesi avautuvaan lomakkeeseen haluamasi kaupankäyntisumma ja avaa kauppa. Jos kaupankäynti on suljettu ostohetkellä, klikkaa aseta järjestys kohtaa, jolloin eToro tallettaa varasi ja ostaa Koneen osakkeita kaupankäynnin auetessa.

Kone osakkeen historia

Kone tunnetaan Suomessa yhtenä vahvimmista ja menestyneimmistä yrityksistä. Sen pääkonttori sijaitsee Espoossa. Yhtiö on perustettu vuonna 1910, joten sen juuret johtavat hieman kauemmaksi historiaan. Koneen erityisalaa ovat liukuportaat ja hissit sekä sen toimintamalli perustuu palvelutuotantoon tuotteiden valmistamisesta niiden asentamiseen ja huoltoon asti.

Vuodesta 1924 Konetta on hallinnut yhtenä Suomen rikkaimpana perheenä tunnetut herlinit. Koneen alkutaival ja sen menestystarina on mielenkiintoinen sillä, se alkoi aika yllättävällä tavalla. Kone lukeutui niihin yrityksiin, jotka kutsuttiin maailmansodan jälkeen maksamaan Neuvostoliitolle sotakorvauksia tuotteiden muodossa. Tällöin Kone tuotti sotakorvauksena Neuvostoliitolle sähköisiä nostimia, hissejä ja nostureita.

Vuonna 1920 Koneen liiketoiminta kasvoi niin suureksi, että vuonna 1927 se muutti entiseen margariinitehtaaseen. Tällöin tuotanto kasvoi jopa 200 hissiin.

Vuonna 1933 KONE aloitti teollisuusnostureiden valmistuksen kompensoidakseen hissien alhaista myyntiä. Samana vuotena yhtiö tuotti itse sähkömoottorinsa varmistuakseen tuotteidensa laadusta. Vuosi 1939 oli Koneelle juhlanaikaa, kun heidän 3000 hissinsä valmistui. Toisen maailmansodan aikaan suurin osa yhtiön tuotantokapasiteetista asetettiin palvelemaan maanpuolustuksen tarpeita. Tällöin KONE valmisti ammuksia ja autojen puukaasugeneraattoreita, samalla se onnistui ylläpitämään vähäisen hissien sekä nostureiden tuotannon.

Koneen ensimmäinen tytäryhtiö perustettiin vuonna 1957 Ruotsiin nimellä AB KONE Hissar av Sverige. Tästä alkoi yrityksen laajentaminen kansainvälisille markkinoille. Laajentaminen alkoi onnistuneesti, sillä vuonna 1981 KONE pääsi Yhdysvaltain markkinoille ostamalla Armor Elevator Companyn. Vuosi tämän jälkeen KONE osti Navire Cargo Gearin ja International MacGregorl-lasinkuljetusvalmistajan.

Uudet tilat käytettiin puunkäsittelyjärjestelmän sekä paperi- ja sellutehtaiden laitteiden valmistamiseen.

2000-luvun alku oli Koneelle taas uudistuksen aikaa, kun vuonna 2005 yhtiö jaettiin kahteen erikseen Helsingin pörssissä noteeratuksi yhtiöksi Koneeksi, joka edelleen jatkoi liukuportaiden ja hissien valmistamista sekä KONE Cargotec Corporation.

Ajattelutavan muuttuessa enemmän ympäristöystävälliseksi vuonna 2007 Kone ilmoitti lopettavansa hydraulihissien valmistamisen. Tuotanto lopetettiin hydrauliöljyn ja haudattujen sylinterien käytöstä aiheutuvien saasteiden sekä muiden tuotantoon liittyvien ympäristöongelmien takia. Näiden tilalle KONE aloitti valmistamaan EcoSpace MRL-hissien tuotannon.

KONE on huomioitu myös kansainvälisellä tasolla, sillä vuonna 2014 yritysalan lehti Forbes listasi Koneen menestyneimpien yritysten listalle sijalle 42.

KONE tunnetaan menestystarinastaan ja se on hyvä esimerkki periksiantamattoman työstä. Se antaa toivoa pienemmillekin yhtiöille siitä, että mahdollisuudet ovat rajattomat sekä suuri nousu on mahdollista kansainvälisestikin.

Kone osinko – Maksaako yksi maailman johtavimmista yrityksistä osinkoa?

Kone on jo pidempään pitänyt paikkansa yhtenä parhaimpana osingonmaksajana. COVID-19 pandemia iski rajusti useisiin liiketoimintoihin, mutta Kone oli yksi niistä harvoista yhtiöistä, jota pandemia ei kovin pahasti kurittanut. Kone on kuitenkin varautunut siihen, että liikevaihto voi koronan myötä hiukan kääntyä laskuun.

Tämänhetkisten osinkotietojen perusteella Kone maksaa edelleen riittävästi osinkoa, joten se pitää edelleen asemansa hyvänä osingonmaksajana.

Osinkohistoria:

 • 2016 : 1,4 €
 • 2017: 1,55 €
 • 2018: 1,65 €
 • 2019: 1,65 €
 • 2020:
 • 2021: 2,25 €

Kone aloittaa YT-neuvottelut Suomessa

2021 syyskuussa uutisoitiin hissiyhtiö Koneen aloittavan YT-neuvottelut. Se koskee 440:tä henkilöä Suomessa. YT-neuvottelut koskevat Koneen laitetuotekehitysyksikköä, se vastaa yhtiön ydintuotteiden eli hissien ja liukuportaiden kehittämisestä sekä innovaatiotiimistä. Myös muutamassa Koneen henkilöstöyksikössä aiotaan tehdä uusia muutoksia. Vaikka suunnitelmat toteutuvat ja Suomessa voi hävitä jopa 50 työtehtävää, tarkoittaa se samalla sitä, että myös uusia tulee tilalle.

Koneen viestintäpäällikkö kertoo kasvavilla markkinoilla olevan valtavasti mahdollisuuksia, joten yhtiön ydintuotteiden tulee olla kilpailukykyisiä. Koneen pitää olla oikeantyyppinen organisaatio, jotta se pystyy hyötymään ja tarttumaan paremmin näihin mahdollisuuksiin.

Tämän lisäksi Kone rakentaa Hyvinkäälle uuden tutkimus- ja tuotekehitystilan, joka näillä näkymin pitäisi valmistua vuonna 2024.

Koneen YT-neuvottelut tulevat päätökseen lokakuun puolivälissä, jonka jälkeen sen tuloksista ilmoitetaan. Neuvotteluista huolimatta Koneen liiketoiminta jatkaa kasvuaan eikä sen pitäisi vaikuttaa suuresti sijoituksiin.

Miltä Koneen tulevaisuus näyttää?

Koronapandemian ei todettu suuresti vaikuttavan Koneen liiketoimintaan tai osinkoihin. Liikevaihdon vakauttaminen vaatii liiketoiminnan vahvaa toipumista ja jatkuvan kehityksen parantamista varsinkin Koneen suurimmalla markkina-alueella, joka on Kiina.

Kone on vakavarainen yhtiö ja sen tulevaisuus näyttää turvatulta. Vaikka uusia tilauksia ei tulisikaan, jatkuu asennus- ja huoltopalveluiden kysyntä. Yhtiö on myös yritysstrategiallaan menossa kovaa vauhtia kohti ympäristöystävällisempää suuntaa

Miksi sijoittaa Koneen osakkeisiin?

Hissi- ja liukuporrasalan kasvua vauhdittaa kolme trendiä, jotka ovat kestävä kehitys, teknologia ja kaupungistuminen. Kone on yksi alan johtavista yhtiöistä ja heidän markkina-asemansa on vahva varsinkin kasvavilla Aasian markkinoilla.

Suosittelemme ottamaan huomioon seuraavat asiat, kun harkitset ostavasi Koneen osakkeita:

 • Koneella on korkea sijoitetun pääoman tuotto
 • Vahva rahavirta sekä loistava osinkotuotto
 • Jatkuvasti kehittyvä suuri yhtiö
 • Vakavarainen ja tasainen osingonmaksaja
 • Jopa kansainvälisellä tasolla yksi maailman suurin hissi- ja liukuporrasvalmistaja
eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees
Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen on suomalainen sijoittaja ja journalisti, joka on tehnyt sijoituksia pörssiin jo vuosikymmenen, portfolioon on kertynyt myös kryptovaluuttoja. Hän on myös erikoistunut sisällöntuotantoon ja journalismiin kirjoittaen usean eri toimialan arvostettuihin verkkosivustoihin. Hänen intohimonsa on auttaa muita ihmisiä kiinnostumaan sijoittamisesta tarjoamalle heille mahdollisimman paljon informaatiota aiheeseen liittyen.