Optomed Osakkeet (OPTOMED) 2023

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Päivitetty: 23 Tammikuu 2023

Optomed on vuonna 2004 perustettu suomalainen terveysteknologiayhtiö, joka kehittää ja kaupallistaa kädessä pidettäviä silmänpohjakameroita. Kyseisiä kameroita voidaan käyttää erilaisten silmäsairauksien diagnosoimisessa ja seurannassa. Näiden lisäksi yrityksellä on myös ohjelmistoliiketoimintaa.

Marraskuussa 2019 Optomed ilmoitti suunnittelevansa listautumista Helsingin pörssiin. 5 joulukuuta 2019 yhtiön listautumisanti ylimerkittiin sekä kaupankäynti yhtiön osakkeilla alkoi pörssin päälistalla. Optomedilla on yksi osakesarja, jonka yksi osake oikeuttaa yhteen ääneen hallinnossa. Yhtiö on myös listattuna terveydenhuollon toimialan osakelistaukseen.

Optomed on potentiaalinen sijoituskohde, sillä se on innovatiivinen kasvuyritys. Yhtiön osakkeiseen on mahdollista sijoittaa joko perinteisen pankin kautta tai netissä toimivien välityspalkkiovapaiden sijoitusalustojen avulla.

Usein perinteiset pankit veloittavat jokaisesta tehdystä sijoituksesta oman palkkion, kun taas digitaalinen alusta tarjoaa mahdollisuuden käydä osakekauppaa välityspalkkiovapaasti. Esimerkiksi virtuaalinen sijoitusalusta eToro tarjoaa kaupankäynnin joko kokonaan ilman välityspalkkiota tai se veloittaa vain matalan maksun osakekaupasta. eTorolla on laaja valikoima erilaisia sijoitustuotteita, jotka soveltuvat niin vasta aloittaneille sijoittajille, että kokeneemmillekin konkareille.

eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Osta Optomed osake

Oppaan alkuosiossa suosittelimmekin jo käyttämään osakesijoittamiseen digitaalista eToroa. Aloittaaksesi osakekaupan, tarvitset siihen välittäjän, joka tarjoaa alhaiset kaupankäyntikulut. eTorossa on laajan valikoiman lisäksi mahdollisuus päästä osaksi sijoittajayhteisöä, jossa pääset näkemään muiden sijoittajien kokemuksia ja vinkkejä.

Valitettavasti et voi ainakaan vielä ostaa Optomed osakkeita eToron alustan kautta, mutta siitä huolimatta sinun kannattaa rekisteröityä palveluun ja kysyä asiakaspalvelun kautta mahdollisuuksia kyseisen osakkeen listaamiseen. Odotellessasi listautumista voit sillä aikaa tutustua eToron muihin vastaaviin osakevaihtoehtoihin.

Vastaavanlaiset osakkeet eTorosta

eToron kautta voit ostaa joitain osakkeita täysin ilman välityspalkkiota. Löydät laajasta valikoimasta niin suomalaisia kuin ulkomaisia osakkeita. Saatavilla on myös johdannaistuotteita, joita voit ostaa hinnanerosopimuksilla.

Vaikka et vielä löytänytkään eTorosta Optomed osaketta, voit odotellessasi tutustua tästä osiosta löytyviin osakevaihtoehtoihin.

Optomed tunnetaan terveysteknologian alan kasvuyrityksenä, joka tarjoaa seulontalaitteet ohjelmistoon ja tekoälyyn helpottaakseen silmäsairauksien diagnosointiprosessia. Yhtiö on listautunut pörssiin terveydenhuollon alaluokkaan.

Nyt ja tulevaisuudessa terveydenhuollon markkinoilla koetaan uudistuksia erilaisten tekoälyä hyödyntävien ratkaisujen ja sovelluksien myötä.

Seuraavaksi näet muut osakevaihtoehdot, joita voit ostaa eToron sijoitusalustan kautta:

  • UPM (UPM) – Suomalainen metsäteollisuusyhtiö, joka oli vuonna 2017 liikevaihdoltaan mitattuna Suomen viidenneksi suurin yritys.
  • Tesla (TSLA) – Yksi maailman vaikutusvaltaisimmista teknologiayrityksistä, joka valmistaa sähköautojen lisäksi energian tuotantoon liittyviä ratkaisuja uusiutuvista energianlähteistä.

Ohjeet eToro tilin luomiseen ja rahojen tallettamiseen

Jos jokin edellä mainitsemistamme sijoituskohteista herätti kiinnostuksesi ja haluat ostaa kyseisen yhtiön osakkeita, tulee sinun aluksi rekisteröityä palveluun. Aloita rekisteröityminen siirtymällä eToron sivustolle ja klikkaa sieltä kohtaa ”Liity heti”. Täytä lomakkeessa kaikki esitetyt kohdat omilla tiedoillasi. Voit myös rekisteröityä palveluun Facebook tai Gmail tilisi avulla.

Rekisteröitymisen jälkeen, siirry todentamaan käyttäjätilisi, jotta palvelu pystyy tarjoamaan turvallisen kaupankäynnin. Vahvistaminen edellyttää, että lähetät kopion valtion myöntämästä henkilötodistuksesta ja sen lisäksi sinun tulee todistaa osoitteesi esimerkiksi lähettämällä kuva laskusta, jossa on selkeästi näkyvissä osoitetietosi. Vahvistamiseen tarvitset myös puhelinnumerosi.

Kun olet kerännyt kaikki tarvittavat dokumentit ja lähettänyt ne eTorolle, he tarkistavat ne puolestasi ja ilmoittavat sähköpostitse, kun tili on vahvistettu.

Rekisteröitymisprosessin jälkeen siirry tallettamaan rahaa eToro-tilillesi osakekauppaa varten. Varojen tallettaminen on tärkeä vaihe, jota edellytetään ennen kaupankäyntiä. Voit myös halutessasi testata palvelun käyttämistä ja ominaisuuksia eToro demokäyttäjän avulla, joka tarjoaa mahdollisuuden käydä kauppaa leikkirahalla.

Nyt kun olet todennut, että eTorosta löytyy kaikki tarvittavat ominaisuudet ja sen käyttö on helppoa, siirry varojen tallettamiseen. Klikkaa sivustolta kohdasta ”Talleta varoja” ja täytä kauppalomakkeeseen rahasumma, jolla haluat ostaa kyseisen yhtiön osakkeita ja maksuväline. Palvelun kautta voit tehdä kätevästi rahansiirrot PayPalilla, luottokortilla tai tilisiirtona. eToron minimitalletussumma on tällä hetkellä 50 euroa. Lomakkeen täyttämisen ja lähettämisen jälkeen rahat siirtyvät automaattisesti eToro-tilillesi.

Optomed osake – maksaako terveysteknologia alan kasvuyritys riittävästi osinkoa?

Optomedilla on käytössään yksi yhtäläiset oikeudet tuottava osakesarja. Yhtiön osakepääoma koostui 14 003 114 osakkeista, joista yhtiöllä oli itsellään hallussaan 463 967 osaketta. Optomed on vielä laajentumisvaiheessa ja tästä syystä se aikoo tulevina vuosina priorisoida kasvuja osinkojen sijaan.

Osinkojen sijaan yhtiön keskipitkän aikavälin tavoite vuodesta 2020 eteenpäin on saavuttaa kaksinumeroinen vuosittainen orgaaninen liikevaihdon kasvu.

Optomed historia

Optomedin on perustanut sen toimitusjohtaja Seppo Kopsala Oulussa vuonna 2004. Visiona oli kehittää ja valmistaa silmänpohjakamera, joka olisi pienempi ja edullisempi mitä perinteiset pöytämalliset kamerat. Kameroiden tarkoituksena oli tehostaa diabeetikkojen silmäseulontaa.

Alkuvuosina toiminta keskittyi pääasiassa pitkäjänteiseen tutkimus- ja kehitystyöhön sekä myyntitoiminta oli rajallista. Vuonna 2013 yritys saavutti merkityksellisen virstanpylvään, kun se

Vuonna 2014 yritys otti merkittävän askeleen laajentamalla toimintaansa Kiinan markkinoille. Se perusti Kiinaan tytäryhtiön, joka keskittyy markkinointiin, myyntiin ja jakelukanavien hallintaan.

Vuosina 2016 ja 2017 yritys on myös valittu 50 nopeimmin kasvavan teknologiayrityksen joukkoon Suomessa Deloitte Technology Fast 50 -ohjelman kautta.

lanseerasi Smartscope PRO:n. Joka ilmeisesti oli yrityksen tietojen mukaan maailman ensimmäinen kädessä pidettävä silmänpohjakamera. Se myös täytti silmänpohjakameroiden ISO 10940-standardin resoluutiovaatimukset. Optomed lanseerasi viidennen sukupolven kädessä pidettävän silmänpohjakameransa, Optomed Auroran vuonna 2017.

Financial Times listasi Optomedin 1000 nopeimmin kasvavan yhtiön joukkoon vuonna 2018. Yhtiön liiketoiminta kehittyi suuresti 2018 kun se osti ohjelmistoyhtiö Commit: Oy:n. Nykyisin kyseinen yhtiö tunnetaan nimellä Optomed Software Oy ja se kehittää ja myy ohjelmistoratkaisuja terveydenhuollon organisaatioille. Tämän yrityskaupan myötä yhtiö on kehittynyt kädessä pidettäviä silmänpohjakameroita tarjoavasta yhtiöstä silmänpohjan kokonaisvaltaisten seulontaratkaisujen tarjoajaksi sekä samalla toimialan tekoälyratkaisujen pioneeriksi.

Kannattaako Optomed osakkeiden ostaminen?

Vuonna 2020 tullut koronapandemian kesto ja pitkäaikaiset vaikutukset ovat epävarmoja. Esimerkiksi Laitteet-segmentti on kärsinyt pandemiasta, mutta Optomedin Ohjelmisto-segmentit ovat osoittautunut pitkälti immuuniksi pandemian negatiivisille vaikutuksille. Valitettavasti tällä kaikella on vaikutus yhtiön kykyyn myydä laitteita ja ohjelmistoratkaisuja, sekä kasvattaa yhtiön asiakaskuntaa, koska silmänpohjakameramarkkinoilla tyypillinen myyntitapa on henkilökohtaiset asiakastapaamiset.

Optomedilta on listattuna pörssiin yli 14 miljoonaa osaketta. Jokainen ostettu osake oikeuttaa yhteen ääneen, jonka voi käyttää yhtiön päätöksenteoissa. Myös yhtiön johtoryhmällä on oikeus ostaa tai jäädyttää osakkeita reilun miljoonan euron edestä.

Optomed osake hyödyt

  • Optomedilla on tarkoitus laajentaa entisestään toimintaansa ja pyrkiä kasvattamaan liikevaihtoaan.
  • Yhtiö sijoittaa uusiin innovaatioihin ja jatkaa kansainvälisellä tasolla jakeluverkostojen lisäämistä
  • Diabetesta sairastavia ihmisiä on tällä hetkellä jopa yli 400 miljoonaa ja sairaus vaatii silmäpohjan seulontaa

Optomed osake haitat:

  • Yhtiön laitteet-segmentti on kärsinyt pahoin koronapandemiasta
  • Matkustamista koskevat rajoitukset ovat häirinneet kansainvälistä myyntiä
  • Yhtiö pyrkii osingonmaksamisen sijaan keskittymään liiketoiminnan kehittämiseen
  • Tällä hetkellä yrityksen kurssi on miinuksella
  • Yhtiö on riippuvainen kansainvälisen kaupan kehityksestä, johon vaikuttaa suoranaisesti koronan tuomat rajoitukset. Tästä syystä yhtiön tulevaisuutta on vielä vaikea ennusta
eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees
Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen on suomalainen sijoittaja ja journalisti, joka on tehnyt sijoituksia pörssiin jo vuosikymmenen, portfolioon on kertynyt myös kryptovaluuttoja. Hän on myös erikoistunut sisällöntuotantoon ja journalismiin kirjoittaen usean eri toimialan arvostettuihin verkkosivustoihin. Hänen intohimonsa on auttaa muita ihmisiä kiinnostumaan sijoittamisesta tarjoamalle heille mahdollisimman paljon informaatiota aiheeseen liittyen.