Sampo Osakkeet (SAMPO) 2023

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Päivitetty: 23 Tammikuu 2023

Sampo tunnetaan pohjoismaisena vakuutuskonsernina, johon kuuluu emoyhtiö Sampo Oyj ja sen alla olevat tytäryhtiöt IF, Topdanmark, Hastings ja Mandatum. Konsernin toiminta tapahtuu tytäryhtiöiden kautta Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Virossa, Liettuassa, Latviassa ja Isossa-Britanniassa.

Sampo Oyj lukeutuu Suomen sijoitetuimpiin ja eniten seurattuihin yhtiöihin. Konserni on jo vuonna 1988 tammikuussa noteerattu pörssissä. Sampo on erittäin hyvä sijoituskohde, joka on vuosien saatossa pystynyt tarjoamaan sijoittajille tasaisen tuoton.

Tässä artikkelissa käymme tarkemmin läpi Sammon historiaa, toimintaa ja lisäksi kerromme miten sijoitat parhaiten sen osakkeisiin ilman ylimääräisiä välityspalkkioita.

eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Sampo osakkeiden ostaminen

Olet varmasti lukenut tai kuullut, että Sammon osakkeet ovat hyvä sijoituskohde. Muihin vastaaviin konserneihin verrattuna Sampo on hyvin pystynyt säilyttämään suosionsa sijoittajien keskuudessa tarjoamalla tasaisen tuoton.

Muutenkin useimmat sijoittajat pitävät vakuutusalaa vakavaraisena sijoituskohteena, sillä vakuutusyhtiöt tulevat olemaan ihmisten arjessa mukana lähes koko elämän. 

Vuosi 2020 oli kaikille yhtiöille ja osakkeille takaisku. Vakavaraisuudesta huolimatta vuoden 2020 tuoman pandemian seurauksena osakekurssit saivat liikehdintää ja myös Sammon osake kävi alhaalla. Jotkut sijoittajat näkivät tässäkin asiassa mahdollisuuden ja ostivat lisää Sammon osakkeita.

Jos haluat ostaa Sammon osakkeita, suosittelemme käyttämään eToron tarjoamaa kaupankäyntialustaa, jossa et joudu maksamaan turhia välityspalkkioita.

Vaihe 1. Avaa eToro tili

Jotta pääset ostamaan ja myymään Sammon osakkeita, seuraa ohjeita, jotta voit luoda käyttäjätilin eTorolle.

 • Siirry etoro.com/fi ja paina kohtaa liity nyt.
 • Luo palveluun tili täyttämällä lyhyt lomake, johon täytät sähköpostiosoitteesi, käyttäjätunnuksen ja haluamasi salasanan. Halutessasi voit myös käyttää rekisteröitymiseen Facebook tai Gmail tiliä. Lopussa hyväksy palvelun käyttöehdot, tietosuojakäytännön ja evästekäytännön.
 • Siirry eteenpäin painamalla luo tili -kohtaa

Vaihe 2. Vahvista käyttäjätilisi

Kaikki vastaavat netissä toimivat palvelut, jonka kautta tapahtuu rahanliikennettä vaativat henkilöllisyyden vahvistamisen, joka tapahtuu seuraavasti:

 • Palveluun rekisteröitymisen jälkeen, siirry tilisi todentamiseen
 • Todenna tilisi lähettämällä todiste henkilöllisyydestäsi (kuvallinen ajokortti, passi, kopio henkilöllisyystodistuksesta) ja todistus asunpaikastasi (kuva esimerkiksi viimeisimmästä laskusta, jossa käy ilmi nimesi ja asuinpaikkasi. Lasku ei saa olla yli puoli vuotta vanha)

eToro ilmoittaa sinulle sähköpostilla, kun lähettämäsi dokumentit on tarkistettu ja käyttäjätilisi on vahvistettu.

Seuraavaksi paneudumme tarkemmin Sammon osinkoihin, historiaan ja sen menestymiseen.

Sampo osinko – maksavatko vakuutuskonsernit riittävästi osinkoja?

Sampo on lähes aina lukeutunut parhaimpien osinkomaksajien joukkoon, joka pystyi pandemiasta huolimatta pitämään paikkansa hyvänä sijoituskohteena ja sijoittajat tyytyväisinä.

Sampon maksama osinkojen kokonaismäärä on vähintään 70 % konsernin vuotuisesta nettotuloksesta. Osingonjaon lisäksi Sammolla on mahdollisuus ostaa omia osakkeitaan.

Sampo osinkohistoria

 • 2016: 2,15 €
 • 2017: 2,30 €
 • 2018: 2,60 €
 • 2019: 2,85 €
 • 2020: 1,50 €
 • 2021: 1,70 €

Sampo on nousemassa 2021 osinkosyksyn kiinnostavimmaksi yhtiöksi

Monet pörssiyhtiöt maksavat kevään lisäksi osinkoja myös syksyllä. Ylimääräisten rahojen panttaaminen tilillä tulee yhtiöille kalliiksi korkojen ollessa alhaalla.

Osa yhtiöistä ei maksa ollenkaan osinkoa ja niihin sijoitetaan eri syistä mitä osinkoyhtiöihin. Esimerkiksi Warren Buffetin omistaja sijoitusyhtiö Berkshire Hathawayn suunnalta ei ole osinkoa herunut vuoden 1960 jälkeen, vaan osinkomaksamisen sijaan se ohjaa varannot uusiin sijoituskohteisiin.

Monet sijoittajat ja asiantuntijat pitävät tulevan osinkosyksyn kiinnostavimpana yhtiönä vakuutus- ja finanssikonserni Sampoa. Sampo on myymässä Nordean omistuksiaan, joten monet odottavat sammolta suurta osinkopottia.

Sampo jatkaa Nordea omistuksiensa myyntiä – onko luvassa suurempia osinkoja?

Sammon osinkotuoton on arvioitu nousevan lähivuosien aikana jopa 8 prosenttiin. Sampo tunnetaan merkittävänä Nordean omistajana. 

Vuonna 2020 Sampo teki merkittävän strategisen muutoksen ilmoittaessaan myyvänsä tarjousmenettelyin 162 miljoonaa Nordean osaketta institutionaalisille sijoittajille.

2020 marraskuussa Sampo myi ensimmäisen erän Nordea-omistuksistaan. Tämän jälkeen Sampo jatkoi myyntejään ja toukokuussa se kertoi myyneensä 162 miljoonaa Nordean osaketta. Osakkeiden myyntihinta oli 8,50 euroa per osake ja Sampo sai siitä bruttomyyntituloa jopa 1377 miljoonaa euroa.

Nordea osakkeiden myymisen jälkeen Sampo omistaa edelleen yli 480 miljoonaa osaketta, mikä on 11,9 % Nordean kaikista osakkeista.

Sampo osake - historia

Vuonna 1900 suomalaisen yhteiskunnan teollistumisen ja talouden kasvaessa tarvittiin uudenlaisia vakuutuksia. Sampo Oyj:n tarina alkoi vuonna 1909 jolloin se edusti uutta ja modernia ajattelutapaa tarjoamalla yhden vakuutuslajin sijaan useita eri vakuutuksia.

Kaikki alkoi Turussa, jonne perustettiin keskinäinen vakuutusyhtiö Sampo. Sen nimi oli aluksi virallisesti Ömsesidiga Försäkringsanstalten Sampo. Yhtiön nimi Sampo viittasi Kalevalan Sampoon, sillä 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa kansallisuuteen viittaavat nimet olivat tyypillisiä vakuutusyhtiöille.

Vuonna 1910 Turkulainen Sampo laajensi toimintansa maaseuduille ja samalla se kehitti uudenlaisia vakuutuksia. 1920 Sampo oli yksi ensimmäisistä yhtiöisä, joka tarjosi autovakuutuksia autojen yleistyessä.

1930 laman jälkeen Sampo kärsi suurista talousvaikeuksista, mutta vuosikymmenen lopulla yhtiö pääsi taas uuteen nousuun ja 1938 Sampo avasi Turkuun pääkonttorinsa.

Toinen maailmansodan seurauksena sammon työntekijöiden arki suistui raiteiltaan ja sota-aikana vakuutusyhtiöiden tärkeys kasvoi. 1950 Suomen teollisuus lähti kasvuun ja yhä enemmän koteihin hankittiin pesukoneita ja sähköliesiä jolle Sampo suunnitteli uudet vakuutukset.

1970 yhä useammat muuttivat maalta kaupunkiin ja Suomeen alettiin rakentamaan betonilähiöitä. Sampo oli kehityksessä mukana rahoittamalla rakentamista. 1990 Sampo vahvisti asemaansa Suomessa ja monien yritysjärjestelyiden jälkeen se nousi yhdeksi maan suurimmaksi vakuutusyhtiöksi.

Vuoteen 1987 Sampo toimi vakuutuksenottajien omistamana keskinäisenä vakuutusyhtiönä ja vuonna 1987 se muutti yhtiömuotonsa osakeyhtiöksi. Vaihdon yhteydessä vakuutuksenottajat saivat kyseisen yhtiön osakkeita vakuutuksiaan vastaan.

Vuoden 1988 tammikuussa Sampo listautui Helsingin pörssiin. Osakeyhtiön vaihdoksen jälkeen Sammolla oli osakkeenomistajia noin 750 000.

Vuosituhannen vaihtumisen jälkeen Sampo lähti pankkitoimintaan Leonian kanssa. Samana vuonna Sampo teki taloushistorian suurimman käteiskaupan, joka nosti sen Pohjoismaiden suurimmaksi vakuutustentarjoajaksi.

2010-luvulla Sampo vahvisti asemaansa merkittävänä pohjoismaisena vakuutuskonsernina ja lukeutui tällöin Nasdaqin Helsingin arvokkaimpiin yhtiöihin.

Yhtiön juuret juontavat pitkälle historiaan ja sen menestystarinaa ovat edesauttaneet strategiset liiketoimintaratkaisut. Sampo on edelleen yksi suurimmista vakuutusalan konserneista ja sen tulevaisuus näyttää valoisalta ja lupaavalta.

Kannattaako Sampoon sijoittaa?

Sammon tarjoamat osakkeet ovat loistava sijoituskohde ja se kannattaakin ottaa osaksi portfolioon. Pahoista kriiseistä huolimatta Sampo on pystynyt tekemään merkittäviä sekä kannattavia liiketoimintaratkaisuja.

Vuosien saatossa Sampo on onnistunut tasaisesti kasvattamaan kurssiarvoaan, ja kriisitilanteista huolimatta sen on onnistunut kasvattamaan tulostaan.

Monet Sampoon sijoittaneet ovat kiinnittäneet huomionsa Nordean osakkeiden myymiseen ja tämä aihe onkin herättänyt paljon keskustelua.

Sammon osakkeiden omistus on edelleenkin järkevää ja myös meidän salkustamme löytyy kyseisen yhtiön osakkeita. Sen tasainen tuotto-odotus, positiivinen tulevaisuus ja loistava kyky säilyttää sekä kasvattaa osakkeiden arvoa antaa hyvät puitteet menestyksekkäälle sijoitusportfoliolle.

Kun harkitset Sammon osakkeiden ostamista, kiinnitä seuraaviin asioihin huomiota:

 • Sampo on tasainen osingonmaksaja
 • 2020 loppuvuodesta Sampo myi Nordean osakkeita 162 miljoonaa
 • Vuoden 2020 koronakriisistä huolimatta Sampo teki merkittäviä strategisia ratkaisuja
 • Yhtiö maksaa osakkeen omistajille 70 % nettokokonaistuotoistaan. Hyvänä vuotena on mahdollisuus saada suurempia osinkoja
 • IF vahinkovakuutus on erityisen vakaa ja suorituskykyinen osana Sampo-konsernia

Miltä Sammon tulevaisuus näyttää?

Nykyinen taloudellinen tilanne voi aiheuttaa tavallista enemmän epävarmuutta varsinkin markkinoilla ja sijoitustoiminnassa. Tämä ikävä tilanne vaikuttaa myös Sampo-konserniin.

Kriiseistä huolimatta Sampo on onnistunut pitämään maksukykynsä hyvänä ja kasvattamaan asemaansa, siitä huolimatta koronaviruskriisi vaikuttaa negatiivisella tavalla kansantalouksiin mikä taas vastaavasti vaikuttaa pääomamarkkinoiden kehitykseen.

Sampo tavoittelee konsernitasolla alle 86 prosentin yhdistettyä kulusuhdetta, ja sen tunnetuimman sekä suurimman tytäryhtiö Ifin tavoitteeksi on yhdistetyksi kulusuhteeksi asetettu alle 85 prosenttia. Sijoitustoiminnan markkina-arvoin laskettavat tulokset ovat vahvasti sidoksissa pääomamarkkinoiden kehitykseen varsinkin henkivakuutustoiminnassa. Sampo-konsernin sanotaan altistuvan päivittäin liiketoiminnassaan monenlaisille riskeille ja epävarmuustekijöille ensisijaisesti keskeisten liiketoimintayksiköidensä välityksellä. Konsernin yhtiöiden kannattavuuteen ja sen vaihteluihin vaikuttaa vahvasti markkina-, luotto- ja vakuutusriskit sekä myös operatiiviset riskit. 

Kokonaiskuvaa katsellessamme voimme suositella Sampoa sijoituskohteena joko kokonaan tai osana portfoliota. Se lukeutuu yhdeksi suomalaisten suosituimmaksi sijoituskohteeksi. Voit ostaa Sampo osaketta eToron kaupankäyntialustalta 0 % komissiolla.

eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees
Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen on suomalainen sijoittaja ja journalisti, joka on tehnyt sijoituksia pörssiin jo vuosikymmenen, portfolioon on kertynyt myös kryptovaluuttoja. Hän on myös erikoistunut sisällöntuotantoon ja journalismiin kirjoittaen usean eri toimialan arvostettuihin verkkosivustoihin. Hänen intohimonsa on auttaa muita ihmisiä kiinnostumaan sijoittamisesta tarjoamalle heille mahdollisimman paljon informaatiota aiheeseen liittyen.