Norwegian Osakkeet 2023
Julia Pitkänen
Päivitetty: 23 Tammikuu 2023
Norwegian tunnetaan norjalaisena halpalentoyhtiönä, joka sai alkunsa vuonna 1993. Norwegian alkuperäinen koko nimi on Norwegian Air Shuttle, mutta yhtiö käyttää lyhyempää muotoa Norwegian. Yhtiö ei ole mikään pikku tekijä, sillä vuonna 2017 se oli kuljettanut lähes 33 miljoonaa matkustajaa ja se oli Euroopan kolmanneksi suurin halpalentoyhtiö.
Norwegiani voi siis sanoa suuryhtiöksi, johon on itseasiassa myös mahdollista sijoittaa. Yhtiön osakkeita on mahdollista ostaa netistä löytyvien sijoitusalustojen kautta. Osakesijoittaminen on loistava vaihtoehto säästämiselle ja parhaimmillaan voit tuplata sijoittamasi rahat.
Norwegian osakkeiden ostaminen on helppo ja yksinkertainen prosessi. Osakesijoittamisen voi aloittaa joko oman pankin kautta tai virtuaalisten sijoitusalustojen avulla. Huomioithan kuitenkin, että perinteiset pankit veloittavat suurempia välityskuluja, kun taas netissä toimivien sijoitusalustojen kautta voit ostaa osakkeita välityspalkkiovapaasti. Näin voit käyttää välityskuluissa säästämäsi rahasumman suoraan osakkeisiin.
Esimerkiksi netissä toimiva eToro tarjoaa käyttäjilleen välityspalkkiovapaan osakesijoittamisen sekä mahdollisuuden päästä käsiksi sijoitustyökaluihin ja sijoittajayhteisöön.
- Yli 1700+ osaketta joihin voit sijoittaa
- Osakkeiden välityspalkkiot 0 %
- CopyTrading - ominaisuus. Seuraa muita sijoittajia
- Yli 17 pörssiä joihin voit sijoittaa
eToro tarjoaa turvallisen ja välityspalkkiovapaan sijoitustavan
Osakesijoittaminen on ollut pinnalla jo pidemmän aikaa ja yhä useampi valitsee sen sijoitustavakseen. Norwegian osakkeiden ostamiseen suosittelemme käyttämään luotettavaa ja suosittua eToron tarjoamaa sijoitusalustaa. eToro on perustettu vuonna 2007 ja lukeutuu suurimpiin kaupankäyntialustoihin. Osakkeiden lisäksi valikoimasta löydät hyödykkeet, kryptovaluutat, ETF:iä ja paljon muuta.
eToron kautta Norwegian osakkeiden ostaminen on helppoa ja edullista kun et joudu maksamaan ylimääräisistä välityskuluista. Laajan valikoiman ja välityspalkkiovapaan kaupankäynnin lisäksi eTorossa on useita maksuvälinevaihtoehtoja.
eToro on hyvin mobiilioptimoitu, joten sijoituksien tekeminen sekä seuraaminen on mahdollista missä tahansa. Sivusto on myös helppokäyttöinen ja halutessaan sen saa kokonaan suomenkielisenä, jotta mikään sijoitustermi ei jää epäselväksi.
Ohjeet eToro tilin luomiseen ja rahan tallettamiseen
Pääset ostamaan Norwegianin osakkeita eToron palvelusta käyttäjätilin luomisen jälkeen. Siirry eToron sivustolle ja klikkaa kohtaa ”Rekisteröidy”, saat eteesi lomakkeen, johon täytät kaikki vaaditut kohdat huolellisesti.
Tilin luomisprosessia voit nopeuttaa käyttämällä rekisteröitymiseen Gmail- tai Facebook-tiliä. Jokaisen uuden asiakkaan henkilöllisyys tarkistetaan eToron toimesta, jotta alusta pystyy tarjoamaan turvallisen tavan käydä kauppaa.
Tilin luomisen jälkeen, siirry tallettamaan eToro-tilillesi haluamasi summa rahaa. Klikkaa sivustolta kohdasta ”Talleta varoja” ja täytä lomakkeeseen siirtoon käytettävä maksuväline ja osakkeiden ostoon käytettävä rahasumma. Lähetä lomake eteenpäin ja rahat siirtyvät automaattisesti eToro-tilillesi. Norwegian osake on pian sijoitussalkussasi.
Norwegian osakkeen ostaminen
Kirjaudu asettamallasi tunnuksilla eToro-tilillesi ja kirjaa sivustolta löytyvään hakukenttään Norwegian. Saat eteesi auki Norwegianin sijoitussivuston, joka tarjoaa kyseien yhtiön uusimmat uutiset, kurssit, tilastot ja pääset osaksi sijoittajayhteisöä.
Paina Norwegianin sijoitussivustolta kohdasta ”Käy kauppaa” ja täytä eteesi avautuvaan lomakkeeseen summa, jonka haluat sijoittaa kyseiseen yhtiöön. Tämän jälkeen paina kohtaa ”Avaa kauppa”, jos markkinat ovat ostohetkellä kiinni, niin napissa lukee Aseta järjestys. Kauppa toteutuu markkinoiden aukioloaikojen puitteissa.
Lentoyhtiö Norwegianin tulos oli vuonna 2021 ensimmäistä kertaa vuosiin voitollinen
Norwegianin Suomesta toimiviin lentoreitteihin lukeutuu tällä hetkellä 11 eri kohdetta. Ensi kesänä yhtiöllä on tarkoitus laajentaa Suomesta lennettävien kohteiden lukumäärä 26.
Yhtiö kertoo, että Suomi on heille edelleen tärkeä markkina maa. Tällä hetkellä Norwegianilla on vain kaksi lentokonetta sijoitettuna Helsinkiin, mutta yhtiö povaa luvun kaksinkertaistuneen lähitulevaisuudessa neljään.
Yhtiö pohtii myös Suomen sisäisten lentojen laajentamista, sillä tällä hetkellä Norwegian Suomen sisäisiin lentoihin lukeutuu vain Helsinki, Oulu ja Rovaniemi.
Norwegian onnistui nostamaan tulostaan ja se oli vuonna 2021 kolmannen vuosineljänneksellä ennen veroja reilut 17 miljoonaa euroa voitollinen, kun taas esimerkiksi vuotta aiemmin tulos oli noin sata miljoonaa tappiollinen.
Yhtiön toimitusjohtajan Karlsenin mukaan yhtiö on tällä hetkellä taloudellisesti vakaalla pohjalla eikä heillä ole lähes ollenkaan velkaa. Hän myös uskoo Norwegianin olevan tällä hetkellä kilpailukykyisempi kuin moneen vuoteen.
Norwegian historia
Norwegian on saanut alkunsa yli 27 vuotta sitten vuonna 1993. Mutta yhtiön toiminta halpalentoyhtiönä Boeing737 -koneilla alkoi vasta vuonna 2002. Yhtiön toimintaydin on pysynyt koko matkan ajan samana eli pyrkiä tarjoamaan kaikille edullisia lentolippuja järkevällä tavalla.
Norwegian perustettiin Norwegian Air Shuttle nimen alle, mutta se tunnetaan paremmin markkinanimestään Norwegian.
Yhtiöllä oli alkujaan vain 50 työntekijää, mutta sen toiminta lähti nopeasti nousukiitoon ja vuona 1999 sillä oli käytössään kuusi Fokker 50-lentokonetta ja jopa 20 000 lennolla kuljetettiin vuoden sisällä 50 000 matkustajaa. Samana vuonna Norwegianin liikevaihto oli 172 miljoonaa Norjan kruunua ja voittoa kertyi 13 miljoonaa Norjan kruunua.
Vuonna 2000 Nas laajensi toimintaansa ostamalla helikopterioperaattorin helikopteripalvelulta Lufttransportilta. 2000-luvun alussa SAS osti Braathens-reitin ja NAS ilmoitti vuonna 2002 aloittavansa halpalentoyhtiönä kotimaan reittiliikenteen. Samaisena vuonna yhtiön nimeksi muutettiin Norwegian.
Vuonna 2007 Norwegianista tuli Skandinavian suurin halpalentoyhtiö sen ilmoittaessa ostavansa 100 % Finnairin osuudesta ruotsalaisesta halpalentoyhtiöstä nimeltä FlyNorficista. Samalla Finnair sai 5 prosentin osuuden Norwegianista.
Norwegianilla on myös tytäryhtiöitä Irlannissa, Englannissa ja Ruotsissa, mutta pääsääntöisesti se liikennöin lentojaan itse. Jokaisella Norwegianin tytäryhtiöllä on yhtiökohtainen lentotoimilupa, mutta Norwegian-konsernin alla on brändi ja kaupalliset toiminnot. Norwegianilla oli vahva tavoite kasvattaa liiketoimintaansa, joka sisälsi uusien reittien avaamisen sekä uusien työntekijöiden palkkaaminen ja kouluttaminen. Tätä vahvistaessaan Norwegian myi vuonna 2017 pienen osuuden Banks of Norway-osakkeistaan ja samalla se aloitti omien lentokoneiden myynnin ja sekä vuokraamisen.
Vuosien saatossa Norwegianista on tullut vahva kansainvälinen tuotemerkki, joka tarjosi alkuun lyhyen matkan reittejä Euroopassa ja myöhemmin kaukoreittejä Yhdysvalloissa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa.
Vuonna 2018 Norwegian halusi muuttaa strategista suuntaansa keskittyäkseen enemmän heidän ydinkohteisiinsa.
Vuosi 2020 toi yhtiölle lisähuolia ja sen taloudellinen puoli oli huonossa jamassa koronapandemian tulon seurauksena. Saman vuoden maaliskuussa yhtiö ilmoitti peruvansa kaikista lennoista jopa 85 prosenttia ja samalla lomauttavansa 7300 työntekijää. Siitä asti Norwegian on käynyt kiivaita neuvotteluja Norjan hallituksen kanssa valtion takaamasta lainasta.
Norwegianin epäonneksi Norjan valtio ei lähtenyt tukemaan halpalentoyhtiötä ja vuonna 2020 se ilmoitti, ettei sillä ole enää varaa jatkaa toimintaansa seuraavana vuotena, ellei se saa rahallista tukea. Yhtiön epäonniset vuodet jatkuivat ja se haki konkurssisuojaa Irlannissa. Konkurssisuojan avulla Norwegian pyrkii tekemään organisaation uudelleenjärjestelyn, joka voi viedä melkein puoli vuotta. Norwegianin tulevaisuuden näkymät ovat siis edelleen auki.
Huolimatta Norwegianin alamäkisistä vuosista yhtiön toiminta jatkuu edelleen. Epäonnistumisista huolimatta Norwegian johto ei näytä minkäänlaisia merkkejä luovuttamisesta, mikä antaa valon merkkejä sijoittajille. On vielä liian aikaista sanoa auttaako Norwegianin uudelleenjärjestelyt pääsemään sitä taloudellisista ongelmista pois vai onko tämän suosituin halpalentoyhtiön tarina tullut päätökseen.
Kannattaako Norwegian osakkeiden ostaminen?
Norwegian on jo useita vuosia kärsinyt vaikeista taloudellisista ongelmista, mutta siitä huolimatta yhtiön toiminta jatkuu. Sijoittajia kiinnostaa yhtiön periksiantamattomuuden lisäksi se, että sen osakkeen hinta on tullut alaspäin. Norwegianin suurimpia osakkeenomistajia on tällä hetkellä mm. AerCap ja Aviaton, jotka vuokraavat yhtiölle lentokoneita.
Norwegianin uudelleenjärjestelyn tuloksista ei voida vielä sanoa mitään, se jää nähtäväksi auttavatko ne nostamaan yhtiön toiminnan uuteen valoon. Kuitenkin sijoitta piireillä on vahva uskomus siihen, että lentotoiminta tulee nousemaan uudelleen suosioon pandemian jälkeen.
Vielä on vaikeaa sanoa, tuleeko yhtiö enää koskaan nousemaan samalle tasolle mitä se oli vuosia taaksepäin. Tässäkin tilanteessa tulee olla kärsivällinen ja jokaisen sijoittajan pitää tehdä omat johtopäätökset lentoalan tulevaisuudesta.
Norwegian osakkeen hyödyt
- Norwegian osakkeen hinta on halpa
- Sijoittajat uskovat lentotoiminnan jatkuvan pandemian jälkeen
Norwegian osakkeen haitat
- Yhtiön tulevaisuuden näkymät riippuvat pitkälti siitä, miten nopeasti koronapandemia jälkeen lentoliikenne normalisoituu
- Norwegianin osakkeeseen sijoittaminen sisältää riskejä epävarmoista tulevaisuuden näkymistä
- Yli 1700+ osaketta joihin voit sijoittaa
- Osakkeiden välityspalkkiot 0 %
- CopyTrading - ominaisuus. Seuraa muita sijoittajia
- Yli 17 pörssiä joihin voit sijoittaa
Julia Pitkänen
Julia Pitkänen on suomalainen sijoittaja ja journalisti, joka on tehnyt sijoituksia pörssiin jo vuosikymmenen, portfolioon on kertynyt myös kryptovaluuttoja. Hän on myös erikoistunut sisällöntuotantoon ja journalismiin kirjoittaen usean eri toimialan arvostettuihin verkkosivustoihin. Hänen intohimonsa on auttaa muita ihmisiä kiinnostumaan sijoittamisesta tarjoamalle heille mahdollisimman paljon informaatiota aiheeseen liittyen.