UPM Osakkeet (UPM) 2023

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Päivitetty: 23 Tammikuu 2023

UPM kymmene Oyj tunnetaan suomalaisena metsäteollisuusyhtiönä, jonka juuret juontavat 1870-luvulle. Vuonna 2020 yhtiö työllisti noin 18 000 henkilöä ja samaisena vuonna sen liikevaihto oli 8,6 miljardia euroa sekä osakkeenomistajia oli 113 000. Vuonna 2017 UMP oli liikevaihdoltaan mitattuna Suomen viidenneksi suurin yritys.

UPM osakkeita on myös mahdollista ostaa ja se lukeutuu suomalaisiin suosittuihin osake vaihtoehtoihin. Viimeisten vuosien aikana osakesijoittamisesta on tullut suosittua, kun yhä useammat haluavat näinä epävarmoina aikoina laittaa säästämänsä rahat fiksusti sijoituksiin. Osakesijoittamisen aloittaminen on helppo ja nopea prosessi. Useat vasta alkaneet sijoittajat miettivät olisiko sen aloittaminen järkevää oman pankin kautta. Se ei välttämättä ole järkevin tapa, sillä pankin kautta sijoittaessasi joudut maksamaan palvelumaksuista, välityspalkkioista ja mahdollisista kurssimuutoksista.

Nykypäivänä pankin lisäksi netissä on olemassa useita sijoitusalustoja, joissa voit käydä kauppaa välityspalkkiovapaasti. Sijoittamisen lisäksi tämänkaltaiset palvelut tarjoavat paljon muutakin muun muassa oheispalveluita ja ajankohtaisia uutisia. Perinteisten pankkien kautta näitä lisäpalveluita ei ole mahdollista saada.

Tyypillisesti oheispalveluihin kuuluu sijoittajayhteisö, joka tarjoaa kullanarvoisia sijoitusvinkkejä, joita et tule löytämään netistä. Tässä oppaassa paneudumme tarkemmin UPM osakkeiden ostamiseen, sen historiaan ja siihen liittyviin askarruttaviin kysymyksiin.

Ennen UPM osakkeiden ostamista, valitse itsellesi kaupankäyntialusta

Osakesijoittaminen on ollut suosiossa jo pidemmän aikaa, mutta viimeisten vuosien aikana ihmisten kiinnostus on kasvanut. Kun haluat ostaa UPM osakkeita, tulee sinun alkuun valita itsellesi oikea kaupankäyntialusta. Aikaisemmassa osiossa kävimmekin jo sitä läpi, ettei osakkeiden ostaminen perinteisen pankin kautta ole välttämättä järkevin vaihtoehto. Perinteisen pankin sijaan kannattaa valita netissä toimiva sijoitusalusta eToro.

eToro lukeutuu kansainvälisellä tasolla suosituimpiin ja suurimpiin kaupankäyntialustoihin, joka tarjoaa osakekaupan lisäksi myös ETF:iä, Kryptovaluuttoja ja paljon muuta. Palvelun kautta pystyt ostamaan UMP osakkeen välityspalkkiovapaasti, joten käytät kaupankäyntikuluissa säästetyn summan osakkeisiin. Laajan sijoitusvalikoiman lisäksi eToro tarjoaa useita maksuvaihtoehtoja sekä loistavan sijoitusyhteisön.

Sijoituksien tekeminen eTorossa on turvallista ja sivusto on SSL-suojattu, joten voit luottavaisin mielin tehdä rahansiirron. Sijoittajayhteisöstä löydät kokeneempienkin sijoittajien antamia vinkkejä, joita voit käyttää omissa kaupankäynneissäsi. Halutessasi saat muutettua sivuston täysin suomenkieliseksi, jotta vaikeidenkin sijoitustermien ymmärtäminen olisi helpompaa.

Seuraavassa osiossa käymme läpi eToron tilin luomisen ja rahan tallettamisen. Näiden vaiheiden jälkeen olet valmis ostamaan UPM osaketta.

eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

eToro tilin luominen ja rahan tallettaminen

Ennen kuin pääset ostamaan UPM osaketta eTorosta, tulee sinun luoda käyttäjätili ja tallettaa rahaa. Tämä vaihe on nopea ja yksinkertainen. Siirry eToron sivustolle, klikkaa rekisteröidy- painiketta, jonka jälkeen sinulle avautuu lomake. Täytä lomakkeessa esitetyt kohdat huolellisesti omilla tiedoillasi. Jos haluat päästä ostamaan osakkeita mahdollisimman nopeasti, voit halutessasi rekisteröityä palveluun Gmail- tai Facebook tilin avulla. Rekisteröitymisen yhteydessä sinun tulee varmentaa henkilöllisyytesi, joka takaa turvallisen tavan käydä osakekauppaa.

Tilin luomisen jälkeen olet valmis siirtymään seuraavaan vaiheeseen eli rahan tallettamiseen. Rahan tallettaminen tulee suorittaa ennen UPM osakkeiden ostamista. eToro tarjoaa palvelunkäyttäjille 50 euron minimitalletuksen ja voit tehdä talletuksen helposti PayPalilla, luottokortilla tai tilisiirtona.

Siirry rahan tallettamiseen eToron sivustolta löytyvästä ”Talleta varoja” kohdasta. Saat näkyviin lomakkeen, johon kirjaat haluamasi maksuvälineen ja siirrettävän rahasumman, lopuksi paina kohtaa ”Lähetä” joka jälkeen rahat ovat siirtyneet onnistuneesti eToro -tilillesi. Näiden vaiheiden jälkeen olet valmis ostamaan UPM osaketta.

UPM osakkeiden ostaminen

Kirjaudu eToro-tilillesi ja kirjoita hakukenttään ostamasi osake, joka on tässä tapauksessa UPM. Saat näkyviin kyseisen osakkeen sijoitussivuston, josta löydät ostamisen lisäksi kyseisen yhtiön uutiset, tilastot ja sijoittajayhteisön.

Aloittaaksesi kaupankäynnin, klikkaa ”Käy kauppaa”- painiketta, josta eteesi avautuu kaupankäyntilomake. Kirjaa lomakkeeseen haluamasi summa, jolla haluat ostaa kyseistä osaketta. Tämän jälkeen klikkaa ”Avaa kauppa”- painiketta ja jos markkinat ovat ostohetkellä kiinni niin napissa lukee ”Aseta järjestys”. Kauppa toteutuu kaupankäynnin ollessa taas auki.

UPM osinko – maksaako suomalainen metsäteollisuusyhtiö riittävästi osinkoa?

Suomalaista metsäteollisuusyhtiötä UPM: mää on vuosien saatossa pidetty hyvänä osingonmaksajana ja tähän vuoteen asti se pitää edellään paikkansa. Koronapandemia iski rajusti useisiin liiketoimintoihin, mutta UPM lukeutui niihin harvoihin yhtiöihin johon pandemia ei suuresti vaikuttanut.

Tämänhetkisten osinkotietojen perusteella UPM pitää edelleen paikkansa hyvänä osingonmaksajana. Tässä osiossa näet UPM osinkohistorian vuodesta 2007 lähtien.

Osinkohistoria:

 • 2007: 0,75 €
 • 2008: 0,75 €
 • 2009: 0,40 €
 • 2010: 0,45 €
 • 2011: 0,55 €
 • 2012: 0,60 €
 • 2013: 0,60 €
 • 2014: 0,60 €
 • 2015: 0,70 €
 • 2016: 0,75 €
 • 2017: 0,95 €
 • 2018: 1,15 €
 • 2019: 1,30 €
 • 2020: 1,30 €
 • 2021: 1,30 €

UPM:n tavoitteena on houkutteleva osinko, joka on 30–40 % vuotuisesta liiketoiminnan rahavirrasta per osake.

UPM historia

UPM on perustettu syksyllä vuonna 1995, kun Kymmene Oy, Repola Oy ja Repolan tytäryhtiö Yhtyneet paperitehtaat Oy ilmoittivat fuusiostaan. Uusi yhtiö UPM-Kymmene aloitti toimintansa toukokuussa vuonna 1996.

Yhtiön juuret juontavat kauas suomalaisen metsäteollisuuden alkulähteille. Yhtiön ensimmäinen mekaaninen sellutehdas, paperitehtaat ja sahat aloittivat toimintansa vuonna 1870. Selluntuotanto aloitettiin 1880-luvulla ja itse paperin jalostus aloitettiin 1920-luvula. UPM tunnetaan yhtenä Suomen suurimmista sekä kansainvälisesti menestyneenä yhtiönä. Yhtiön logo Griffin on suunnitellut suomalainen taiteilija Hugo Simbergin.

Suomessa paperiteollisuus nähdään valtavana teollisuudenalana ja se on yksi tärkeimmistä vientituotteista. UPM on myös noteerattu NASDAQ OMX Helsingin pörssissä.

Maailman digitalisoitumisen myötä paperin käyttö on maailmanlaajuisesti vähentynyt suuresti. UPM päätti vuonna 2006 alkaa toimenpiteisiin ja se aloitti kustannussäästöohjelman, joka pohjautui maailmanlaajuisesta paperin ylituotannosta. Tämän toimenpiteen seurauksena Kuusankosken paperitehdas suljettiin ja Suomessa lomautettiin melkein 3000 työntekijää.

Yhtiön tarkoituksena ei ollut pelkästään säästää vaan myös samalla investoida. Investointeihin lukeutui 2000-luvun alkupuolella tehty yrityskauppa, jossa UPM osti Uruguaysta Fray Bentosin sellutehtaan ja samalla se laajensi toimintansa Yhdysvaltoihin, Puolaan, Brasiliaan ja Kiinaan. Näiden lisäksi yhtiö perusti vuonna 2007 uuden toiminta-alueen UPM Biocompositesin.

Vuonna 2015 UPM aloitti Lappeenrannassa biopolttoaineiden tuotannon. Kyseinen laitos tuottaa vuodessa 130 000 tonnia uusiutuvaa polttoainetta. Vuonna 2020 UPM ilmoitti sulkevansa Jämsässä sijaitsevan Kaipolan paperitehtaan. Tehtaan lopetusilmoitus sai aikaan suuren poliittisen keskustelun ja esimerkiksi Suomen nykyinen pääministeri otti siihen kantaa.

UPM sijoituskohteena

UPM on pyrkinyt viime vuosina tasaisesti parantamaan taloudellista, sosiaalista ja ympäristösuoritustaan. Tulevina vuosia UPM pystyy ohjaamaan enemmän pääomaa yhtiön kasvuun ja uudistamiseen sekä samanaikaisesti jakaa houkuttelevaa osinkoa osakkeenomistajille. Yhtiö pyrkii luomaan arvoa tarttumalla biotalouden rajattomiin mahdollisuuksiin, joka avaa sille lukuisia kannattavia liiketoimintamahdollisuuksia. Liiketoimintamahdollisuudet tarjoavat turvallisia ja kestäviä ratkaisuja kasvavaan globaaliin kuluttajakysyntään.

UPM tarjoaa sijoittajille houkuttelevaa osinkoa, joka on 30–40 % vuotuisesta liiketoiminnan rahavirrasta per osake. UPM:n osinko vuodelle 2020 on 1,30 euroa per osake, joka on 69 % liiketoiminnan rahavirrasta per osake.

Tulevina vuosina UPM haluaa tavoitella merkittävää kasvua korkean arvon kuitutuotteissa, erikoispakkausmateriaaleissa ja molekulaarisissa biotuotteissa. Yhtiön kasvun keihäänkärkinä toimii erikoispakkausmateriaalit, korkean arvon kuitutuotteet ja molekulaariset biotuotteet.

Vaikka vuosi 2020 oli monelle yhtiölle hankala vuosi ja paperiteollisuus näyttää hiipuvan, niin siitä huolimatta monet analyytikot pitävät UPM: mää potentiaalisena sijoituskohteena. Yhtiön eduiksi lasketaan se, että se on pystynyt suoriutumaan veloistaan ja pitänyt toimintansa tehokkaana sekä samalla se on pystynyt kasvattamaan osinkoaan.

UPM: män vahvuutena nähdään sen hyvin hajautettu toimiala, joka mahdollistaa sen kannattavuuden.

UPM osakkeen hyödyt:

 • Analyytikot uskovat, että UPM osinkotuotot tulevat jatkossakin pysymään hyvinä
 • UPM: män tekemät investoinnit lupaavat pitkän aikavälin kasvua

UPM osakkeen haitat:

 • Useimmat sijoittajat pitävät UPM osakkeen hintaa korkeana
 • Paperiteollisuuden tulevaisuuden näkymät voivat olla heikot
eToro logo
Arvio
5/5
Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees
Julia Pitkänen

Julia Pitkänen

Julia Pitkänen on suomalainen sijoittaja ja journalisti, joka on tehnyt sijoituksia pörssiin jo vuosikymmenen, portfolioon on kertynyt myös kryptovaluuttoja. Hän on myös erikoistunut sisällöntuotantoon ja journalismiin kirjoittaen usean eri toimialan arvostettuihin verkkosivustoihin. Hänen intohimonsa on auttaa muita ihmisiä kiinnostumaan sijoittamisesta tarjoamalle heille mahdollisimman paljon informaatiota aiheeseen liittyen.