Marimekko Osakkeet (MEKKO) 2023
Julia Pitkänen
Päivitetty: 23 Tammikuu 2023
Marimekko tunnetaan suomalaisena desing yrityksenä, jonka tuotevalikoimaan kuuluu korkealuokkaiset vaatteet, laukut, asusteet, kodintavarat, sisustustekstiilit ja astiat. Marimekko erottuu muista vastaavista brändeistä omaleimaisilla kuvioillaan ja väreillään.
Marimekko tuotteita myydään noin 40 eri maassa ja vuonna 2020 tuotteiden brändimyynti oli huimat 285 miljoonaa euroa 124 miljoonan euron liikevaihdolla. Tällä hetkellä Marimekon myymälöitä on jo noin 150 ympäri maailmaa.
Jos haluat aloittaa sijoittamisen varmoilla sijoituskohteilla, kannattaa valita nimenomaan suomalaisten isompien yhtiöiden osakkeiden ostaminen. Sijoituskohde voi esimerkiksi olla tuttu ja turvallinen Marimekko. Netissä on useita sijoitusalustoja, jolla pääset helposti ja nopeasti alkuun edullisin välityspalkkioin. Aloittaessasi sijoittamista kannattaa kiinnittää aluksi huomio kaupankäyntialustoiden kustannuksiin, jotta osakkeistasi saamat tuotot voivat olla alustasta riippumatta suuremmat.
- Yli 1700+ osaketta joihin voit sijoittaa
- Osakkeiden välityspalkkiot 0 %
- CopyTrading - ominaisuus. Seuraa muita sijoittajia
- Yli 17 pörssiä joihin voit sijoittaa
Marimekko osakkeen ostaminen
Äskeisessä osiossa kävimmekin jo läpi sitä, että useammat sijoittamisen aloittavat haluavat valita turvallisen ja luotettavan sijoituskohteen. Marimekon ja muiden suurempien yrityksien osakkaiden ostamisesta on tehty helppoa luotettavien kaupankäyntialustoiden avulla. Ennen osakkeen ostamista suosittelemme valitsemaan turvallisen ja mahdollisimman helpon kaupankäyntialustan.
Halutessaan on mahdollista myös tehdä sijoituksia oman pankin kautta, mutta niissä kannattaa ottaa huomioon korkeammat kaupankäyntikulut. Pankin kautta sijoittamisen sijaan suosittelemme käyttämään kaupankäyntialustana eToroa, joka tarjoaa 0 % komissiolla kaupankäymisen.
Jos haluat päästä ostamaan Marimekon osaketta mahdollisimman nopeasti, avaa tili eTorolle ja saat suunnitella sijoitusstrategiasi itse. Samalla saat osallistua sijoittajayhteisöön, jossa saat sijoitusneuvoja ja pääset seuraamaan muiden sijoituksia reaaliajassa.
Seuraavaksi käymme läpi, miten tilin avaaminen ja sen vahvistaminen onnistuu helposti eToron avulla.
Vaihe 1. Tilin avaaminen ja vahvistaminen eTorolla
Tilin avaaminen eTorolle on nopea ja yksinkertainen prosessi, seuraamalla näitä ohjeita pääset ostamaan Marimekon osakkeita.
- Kirjoita selaimeesi etoro.com/fi ja siirry tilin luomiseen kohdasta ”Liity nyt”
- Sinut ohjataan rekisteröintilomakkeeseen, johon sinun tulee täyttää käyttäjätunnus, sähköposti ja salasana. Voit myös halutessasi rekisteröityä palveluun Facebook tai Gmailin tiliä käyttäen.
- Lopuksi muista hyväksyä eToron käyttöehdot, tietosuoja- ja evästekäytäntö.
Vaihe 2. Käyttäjätilin vahvistaminen
Jokainen vastaava palvelu, jossa on rahaliikennettä, vaatii käyttäjätilin vahvistamista. Tilin vahvistaminen on vie vain muutaman minuutin. Seuraamalla antamiamme ohjeita onnistut sen tekemisessä.
- Kun olet rekisteröitynyt eToron palveluun ja täyttänyt lomakkeen, tulee sinun vahvistaa käyttäjätilisi
- Käyttäjätilin vahvistaminen onnistuu lähettämällä kuva esimerkiksi passistasi tai ajokortistasi. Tämän lisäksi palvelu vaatii asuinpaikkasi todentamista esimerkiksi viimeisen sähkölaskun avulla. Sähkölaskussa tulee näkyä asuinpaikkasi sekä yhteystietosi eikä se saa olla yli puoli vuotta vanha.
Kun olet lähettänyt kaikki vaaditut dokumentit, eToro ilmoittaa sähköpostilla, kun ne on tarkistettu ja käyttäjätilisi on vahvistettu. Seuraavaksi käymme läpi onko Marimekon osaketta mahdollista ostaa eToron kautta ilman välityspalkkiota.
Voiko Marimekon osaketta ostaa eToron kautta ilman välityspalkkiota?
Marimekon brändi on tunnettu myös kansainvälisellä tasolla ja sen luomia tuotteita löytyy useimpien suomalaisten kodeista. Marimekko Oyj on perustettu vuonna 1950 ja se on raivannut tiensä jopa ulkomaisten tähtien päälle. Marimekon pörssihistoria on ollut vaihtelevaa ja mukaan mahtuu myös laskukausia esimeriksi vuonna 2020 tuoman koronapandemian seurauksena sen kurssi laski useammiksi kuukausiksi alas. Kuitenkin sen kurssi selvisi tästäkin koitoksesta ja tällä hetkellä yhtiön kurssi näyttää valoisalta sillä se on korkeimmillaan mitä se on ollut yli viiteen vuoteen.
Hyvästä kurssistaan tunnettu Marimekko on kiinnostava sijoituskohde ja ostaessasi sen osaketta kannattaa etsiä halvin kaupankäyntialusta, joka ei peri ylimääräisiä kustannuksia. Tämän takia suosittelemme käyttämään Marimekon osakkeiden ostamiseen eToroa, joka on kansainvälinen kaupankäyntialusta, jonka kautta voit sijoittaa indeksirahastoista jopa kryptovaluuttoihin.
Kaupankäyntialusta tarjoaa turvallisuuden lisäksi käyttöösi sijoittajayhteisön, josta saat jokaisesta näkökulmasta hyviä sijoitusvinkkejä. Monessa muussa vastaavassa palvelussa on korkeat välityspalkkiot, mutta eToron kautta voit käydä välityspalkkiovapaata osakekauppaa.
Kyseinen kaupankäyntialusta on alusta asti luotu helposti navigoitavaksi ja halutessasi voit vaihtaa ulkoasun suomenkieliseksi. Vaikka eToro onkin kansainvälinen alusta, tarjoaa se useita tunnettuja suomalaisia osakkeita.
Vaikka eToro ei olekaan vielä lisännyt valikoimaansa Marimekon osakkeita, voit silti rekisteröityä palveluun ja ottaa asian tiimoilta yhteyttä heidän asiakaspalveluunsa. Etoro on joustava alusta, joten parhaimmassa tapauksessa he voivat lisätä Marimekon osakevalikoimaansa, jos sille riittää kysyntää sijoittajien keskuudessa. Kun odottelet Marimekon lisäämistä eTorolle, voit hyödyntää luppoaikaasi ja sijoittaa muihin suomalaisiin suuriin yhtiöihin. Jos haluat välttämättä ostaa juuri kyseisen brändin osakkeita, voit käyttää etoron sijaan myös Nordnettiä, josta se löytyy.
Marimekon puuttuminen eToron palvelusta ei ole mikään iso asia, sillä siellä on monia muita hyviä vaihtoehtoja, joita käymme seuraavassa osiossa läpi.
Muita potentiaalisia osake vaihtoehtoja Marimekolle
Oletko siinä pisteessä, että yritit etsiä eTorosta Marimekon osakkeita mutta sitä ei ollut saatavilla? Älä turhaan panikoi, sillä vaikka et sitä löytänytkään, eTorossa on monia muista vastaavia yhtiöitä, joiden osakkeiden ostamisen voit aloittaa välittömästi.
Listasimme tähän muutamia hyviä vaihtoehtoja Marimekolle, joiden ostaminen on vaivatonta ja välityspalkkiovapaata eTorolla.
- JD Sport Fashion – Urheilun ja muodin merkkivaatteiden jälleenmyyjä, jolla on jo yli 1400 kauppaa. Sieltä löydät urheilu- ja muotivaatteita useilta huippumerkeiltä. JD Sports työskentelee esimerkiksi seuraavien kansainvälisten huippubrändien kanssa: Adidas, Nike, The North Face, Pink Soda, Tommy Hilfiger, Calvin Klein ja monia muita.
- Hennes & Mauritz (H&M) – H&M on monien suomalaisten tuntema ruotsalainen pikamuodin edelläkävijä. Se juontaa juurensa vuoteen 1947 ja sen pääkonttori sijaitsee Tukholmassa, Ruotsissa. Se tunnetaan kansainvälisesti muoti- ja design-yrityksenä, jonka tuotemerkkeihin kuuluu H&M, H&M Home, COS & Other Stories, Monki, Weekday Cheap Monday, ARKET ja Afound. Yhtiöllä on yli 700 myymälää 69 markkina-alueella eri puolilla maailmaa. Vuonna 2017 konsernin myynti oli 232 miljardia Ruotsin kruunua.
- Moët Hennessy Louis Vuitton SA – Kyseinen kansainvälinen monialan yritys on saanut alkunsa Ranskassa ja sen omistuksiin kuuluu tunnettu luksusbrändi Louis Vuitton. Koronapandemiasta huolimatta luksusmerkit ovat pitäneet pintansa ja onnistuneet nostamaan kurssiaan tasaisesti. MHVL on niin tunnettu brändi, että se on paljon vakaampi sijoituskohde mitä muut vastaavat luksusbrändit.
- Amazon (AMZN) – Amerikkalainen verkkokauppa, joka on nykypäivänä globaali suuryritys. Verkkokaupan lisäksi Amazonilla on omistuksessa monta yhtiötä liittyen esimerkiksi median tuotantoon ja julkaisemiseen. Amazonin perustajasta Jeff Bezosista tuli vuonna 2021 maailman rikkain ihminen.
Marimekko historia
Marimekon perustajina vuonna 1951 toimi Armi ja Viljo Ratia. Marimekko Oyj on suomalainen tekstiili- ja vaatetusalan pörssiyhtiö, joka suunnittelee, valmistuttaa, myy ja markkinoin vaatteita, tekstiilejä ja asusteita. Vuonna 1947 Armi Ratia vei yhtiön Helsingin pörssiin ja hän johti Marimekkoa vuoteen 1979 eli 28 vuotta. Vuonna 1985 yhtiö ostettiin osaksi Amer-yhtymää. Yhtiö koki suuria talousvaikeuksia, jonka jälkeen sen osti Kirsti Paakkanen, joka johti yritystä 1991–2008. Kirsti vei yhtiön uudestaan Helsingin pörssiin I-listalle vuonna 1999. Vuosi 2008 oli Marimekolle uudistuksen aikaa ja sen pääomistajaksi tuli Mika Ihamuotila. Vuodesta 2015 yhtiön toimitusjohtajana on toiminut Tiina Alahuhta-Kasko.
Vuonna 2018 lopulla Marimekon markkina-arvo oli 167,8 miljoonaa euroa ja liikevaihto 111,9 miljoonaa euroa.
Historia kiteytettynä:
- 1949: Marimekon tarina alkoi ja yhtiön perusti Armi ja Viljo Ratia
- 1951: Marimekko toteutti ensimmäisen muotinäytöksen. Muutama päivä muotinäytöksen jälkeen Marimekko Oy merkitään kaupparekisteriin ja ensimmäinen myymälä avataan seuraavana vuonna Helsinkiin.
- 1953: Vuokko Eskolin-Nurmesniemi aloittaa Marimekossa vaatteiden ja painokankaiden suunnittelijana. Kuitenkin 1960-luvun alussa Vuokon ja Armi Ratian tiet erkanevat.
- 1954: Marimekon oma logo syntyi. Armi halusi logosta mahdollisimman yksinkertaisen ja ajattoman.
- 1956: Vuokko Eskolin-Nurmesniemi suunnittelee Jokapoika-paidan, joka on ollut pisimpään yhtäjaksoisesti tuotannossa.
- 1958: Armi vie Marimekon maailmalle Brysseliin näyttelyyn. Vuonna 1959 Design Research aloittaa Marimekon vaatteiden sekä kankaiden maahantuonnin ja jälleenmyynnin.
- 1960: Yhdysvaltojen presidenttiehdokkaan vaimo Jacqueline Kennedy ostaa seitsemän Marimekkoa. Ostoksien yhteydessä Marimekko pääsee otsikoihin ja siitä tulee hetkessä tunnettu.
- 1979: Kyseinen vuosi on Marimekolle musta, sillä yhtiön perustaja Armi Ratia kuolee 3. lokakuuta. Armi oli Marimekko.
- 1985: Marimekko siirtyy Amer-yhtymän omistukseen.
- 1991: Marimekon uudistuksen aika, sillä Kirsti Paakkanen ostaa syyskuussa vuonna 1991 Marimekon. Tällöin Marimekko koki uuden, vahvan ja kannattavan kasvun ajan.
- 2006: Ensimmäiset Marimekko-myymälät Japaniin.
- 2007: Mika Ihamuotilasta tulee uusi Marimekon pääomistaja. Vuonna 2008 hän aloittaa virallisena toimitusjohtajana. Mikan tavoitteena on tehdä Marimekosta aiempaa kansainvälisempi yhtiö.
- 2011: Marimekko avaa oman kansainvälisen verkkokaupan Yhdysvaltoihin. Seuraavana vuonna Suomi tulee perässä.
- 2012: Kiinan ensimmäinen Marimekko-myymälä avataan HongKongissa.
- 2012: Marimekko ja Finnair aloittavat yhteistyön, jota symboloi Unikko-kuvioinen matkustajakone.
- 2021: Marimekolla oli myymälöitä jo 84:ssä eri maassa mukaan lukien Lontoo ja Tokio.
Kannattaako ostaa Marimekon osakkeita?
Marimekko lukeutuu niihin brändeihin, jotka onnistuivat pitämään päänsä pinnalla koronapandemiasta huolimatta. Yhtiö onnistui tekemään vuonna 2020 paremman tuloksen kuin vuonna 2019. Vaikka Koronapandemia vähensi asiakkaiden käymistä kivijalkaliikkeissä, pystyi Marimekko lisäämään myyntiään verkkokaupan puolella.
Miksi sijoittaa Marimekkoon?
Marimekolla on tavoitteena vakaa tuotto ja matalat riskit sekä se omaa hyvät tulevaisuuden kasvumahdollisuudet. Yhtiöllä on myös korkea omavaraisuusaste, matala pääomantarve sekä se on hyvin vahva brändi, jolla on sitoutunut asiakaskunta.
Marimekon tavoitteena on jakaa osinkoa vuosittain vähintään 50 % osakekohtaisesta tuloksesta.
Marimekko osinkohistoria:
- 2016: 0,35 €
- 2017: 0,40 €
- 2018: 0,50 €
- 2019: 0,60 €
- 2020: 0,90 €
- 2021: 1,0 €
- Yli 1700+ osaketta joihin voit sijoittaa
- Osakkeiden välityspalkkiot 0 %
- CopyTrading - ominaisuus. Seuraa muita sijoittajia
- Yli 17 pörssiä joihin voit sijoittaa
Julia Pitkänen
Julia Pitkänen on suomalainen sijoittaja ja journalisti, joka on tehnyt sijoituksia pörssiin jo vuosikymmenen, portfolioon on kertynyt myös kryptovaluuttoja. Hän on myös erikoistunut sisällöntuotantoon ja journalismiin kirjoittaen usean eri toimialan arvostettuihin verkkosivustoihin. Hänen intohimonsa on auttaa muita ihmisiä kiinnostumaan sijoittamisesta tarjoamalle heille mahdollisimman paljon informaatiota aiheeseen liittyen.