Tecnotree Osakkeet (TEM1V) 2023
Julia Pitkänen
Päivitetty: 23 Tammikuu 2023
Tecnotree on suomalainen jo globaalisti toimiva teknologiatoimittaja, joka tuottaa teleoperaattoriasiakkailleen pilvipohjaisia järjestelmiä, jotka mahdollistavat nykyisten olemassa olevien tuotteiden, asiakkaiden, laskutuksen hallitsemisen sekä digitalisoida ja kehittää näihin liittyviä prosesseja sekä liiketoimintamalleja.
Tecnotreen kaltaisiin suurempiin yhtiöihin on myös mahdollista sijoittaa ja useimmat sijoittajat pitävät niitä potentiaalisena vaihtoehtona mahdollisen tulevaisuuden kasvun takia. Tässä oppaassa kerromme tarkemmin, miten voit ostaa Tecnotreen osaketta sekä kerromme yrityksen historiasta.
Tecnotree osakkeiden ostaminen
Ennen kuin pääset käsiksesi Tecnotreen osakkeiden ostamiseen, tulee sinun valita itsellesi oikea kaupankäyntialusta. Kyseisen osakkeen ostamisen tueksi voimme suositella eToron sijoitusalustaa, joka tarjoaa mahdollisuuden käydä kauppaa välityspalkkiovapaasti. Luultavasti edellisen lauseen jälkeen olet jo avannut selaimeesi eToron sivuston ja yrittänyt etsiä sieltä Tecnotreen osaketta. Valitettavasti eToron sijoitusalusta ei ole ainakaan vielä listannut kyseistä osaketta palveluunsa, mutta tämän oppaamme avulla olet ensimmäisten joukossa ostamassa sitä mahdollisen listautumisen jälkeen.
Vaikka Tecnotree ei löydykään vielä eToron palvelusta, on kyseessä kuitenkin pörssiyhtiö, joka on listattuna Helsingin pörssiin. Jo pelkästään tämä kertoo sen, että mitä luultavimmin se tullaan pian lisäämään eToron osakevaihtoehtolistaan.
Osakkeiden ostamisen lisäksi eToro tarjoaa myös kattavan valikoiman muita oheispalveluita. Perinteisten pankkien valikoimasta et löydä kyseisiä oheispalveluita tai jos niitä sattuu olemaan, niin usein niistä veloitetaan lisämaksu. etoron kautta pystyt ostamaan osakkeita, hyödykkeitä, ETF:iä, kryptovaluuttoja ja paljon muuta. Näiden lisäksi palvelu tarjoaa ajankohtaiset uutiset sekä artikkelit valitsemastasi osakkeesta. Pääset myös käsiksi sijoittajayhteisöön, josta voit saada kullanarvoisia osakevinkkejä.
Ennen kuin pääset käsiksi Tecnotreen osakkeisiin, annamme seuraavassa osiossa muutamia potentiaalisia osake vaihtoehtoja, joihin kannattaa tutustua.
- Yli 1700+ osaketta joihin voit sijoittaa
- Osakkeiden välityspalkkiot 0 %
- CopyTrading - ominaisuus. Seuraa muita sijoittajia
- Yli 17 pörssiä joihin voit sijoittaa
Potentiaaliset osake vaihtoehdot Tecnotreelle
Mitä luultavimmin luet tätä kyseistä kohtaa siitä syystä, että et löytänyt eToron palvelusta Tecnotreen osaketta. Älä kuitenkaan vielä harkitse lopettavasi osakeostamista, vaan tutustu näihin listaamiimme potentiaalisiin osake vaihtoehtoihin. Nämä seuraavat osakkeet löydät kätevästi eToron sijoitusalustalta ja saat ne sijoitussalkkuusi välityspalkkiovapaasti.
Tässä muutamia potentiaalisia vaihtoehtoja Tecnotreelle:
- Kesko (KESKOB) – Kesko on tunnettu suomalainen kaupan alan palvelu- ja pörssiyhtiö. Sen toimialoihin lukeutuu päivittäistavarakaupat, rakentaminen ja talotekniikan kauppa sekä autokauppa.
- Fortum (FORTUM) – Fortum tunnetaan suomalaisena energiakonsernina. Se lukeutuu suosituimpiin sijoituskohteisiin sekä se valittiin vuonna 2019 Suomen 17. suurimmaksi yritykseksi 5,4 miljardin euron liikevaihdolla.
- UPM (UPM) – UPM Kymmene Oyj on suomalainen metsäteollisuusyhtiö. Se oli vuonna 2019 liikevaihdoltaan mitattuna Suomen viidenneksi suurin yritys.
- Wärtsilä (WRT1V) – Wärtsilä on suomalainen meri- ja energiateollisuuteen erikoistunut yritys, joka tarjoaa laajan valikoiman alan tuotteita sekä palveluita. Wärtsilä tunnetaan tasaisena osingonmaksajana.
Valitse osakkeiden ostamiseen luotettava ja välityspalkkiovapaa sijoitusalusta
Osakesijoittaminen on viimeisten vuosien aikana nostanut päätään ja se lukeutuu yhdeksi suosituimmaksi sijoitustavaksi. Useimmat sijoittajat valitsevat osakesijoittamisen haaliakseen itselleen suurempia tuottoja tai kasvattaakseen nykyisiä säästöjään järkevällä tavalla.
Kun tarkoituksenasi on aloittaa sijoittaminen tai haluat ostaa jonkun edellä mainitsemamme yrityksen osakkeita, tulee sinun ensin valita oikea kaupankäyntialusta. Tutustuimme useisiin netissä toimiviin sijoitusalustoihin ja vertailimme niiden ominaisuuksia toisiinsa. Listan kärkipäähän valikoitui tämän hetken suosituin sijoitusalusta eToro.
eToro tarjoaa netin laajimman valikoiman monenlaisia sijoituskohteita sekä sieltä löydät ajankohtaiset uutisoinnit kaikista osakkeista.
eToron sijoitusalusta tunnetaan jo kansainvälisellä tasolla ja se lukeutuu yhdeksi suurimmaksi kaupankäyntialustaksi. Palvelu tarjoaa osakkeiden lisäksi muita potentiaalisia sijoitusvaihtoehtoja sekä sijoittajayhteisön, jota voit hyödyntää sijoituksissasi. Sijoitusalusta on perustettu vuonna 2007 ja sen parhaimpana ominaisuutena tunnetaan mahdollisuus käydä kauppaa täysin välityspalkkiovapaasti.
Vaikka et vielä löytänytkään eTorosta Tecnotreen osakkeita, voit sillä aikaa tutustua palvelun tarjoamiin muihin sijoituskohteisiin. Laajan valikoiman lisäksi eToro tarjoaa monipuolisesti erilaisia maksuvälinevaihtoehtoja.
eToro käyttäjätilin luominen ja rahan tallettaminen
Ennen osakkeiden ostamista tulee sinun luoda käyttäjätili eToron palveluun. Siirry käyttäjätilin luomiseen eToron sivustolta löytyvästä ”Rekisteröidy” kohdasta. Saat eteesi lomakkeen, johon sinun tulee täyttää kaikki vaaditut tiedot. Jos haluat skipata tämän vaiheen, voit käyttää rekisteröitymiseesi myös Gmail- tai Facebook tiliäsi. eToro vaatii jokaiselta uuden tilin luojalta henkilöllisyyden todentamista, jonka avulla varmistetaan turvallinen palvelunkäyttö.
Kun olet luonut palveluun käyttäjätilin, voit siirtyä rahan tallettamiseen. Rahan talletus on pakollinen vaihe, jos haluat päästä tekemään sijoituksia. eTorolla on käytössään minimitalletussumma, joka on tällä hetkellä vain 50 euroa. Rahan talletuksen voit tehdä PayPalilla, luottokortilla tai tilisiirtona.
Siirry rahan talletukseen eToron sivustolta löytyvästä ”Talleta varoja” kohdasta. Eteesi avautuu lomake, johon sinun tulee täyttää haluamasi kauppasumma, jolla haluat ostaa osakkeita sekä maksuväline. Näiden vaiheiden jälkeen rahat ovat siirtyneet eToro-tilillesi ja voit aloittaa osakkeiden ostamisen.
Tecnotree voitti 10,6 miljoonan dollarin digitaaliset transformaatioprojektit
Vuonna 2021 lokakuussa uutisoitiin, että Tecnotree on voittanut 10,6 miljoonan dollarin digitaaliset transformaatioprojektit yhdeltä Lähi-idän ja Afrikan alueen suurimmista teleoperaatioryhmittymistä. Yksi suurimmista teleoperaattoriryhmittymistä Lähi-Itä ja Afrikan alueella on valinnut Tecnotree Digital BSS tuoteperheen tuotteet sen digitaaliseen muutosmatkaan kahdessa valitussa maassa. Tämä ryhmittymä on Tecnotreen uusi asiakas. Näissä kyseisissä hankkeissa Tecnotree tarjoaa laajan valikoiman BSS tuoteperheen tuotteita ja tukipalveluita, joiden kokonaisarvo on noin 10,6 miljoonaa dollaria. Tecnotree on arvioinut, että se toimittaa lisenssin yhteydessä toteutuspalveluita vuoden sisällä ja antaa tukipalveluita viiden vuoden ajan.
Tämän asiakkaan saaminen vahvistaa strategisia etuja ja samalla vahvistaen myös entisestään Tecnotreen asemaa Lähi-idän ja Afrikan alueella. Näiden lisäksi Tecnotree uskoo tulevaisuudessa saavansa lisää tilauksia tältä ryhmittymältä muihin maihin sekä tuotteisiin.
Lähi-idän ja Afrikan alueen liikevaihto edusti 72 prosenttia Tecnotreen toisen vuosineljänneksen kokonaisliikevaihdosta ja oli 26 prosenttia edellisvuotta suurempi.
Yhtiö on kokenut aiempina vuosina taloudellisia vaikeuksia ja esimerkiksi vuonna 2015 se hakeutui yrityssaneeraukseen. Tämä perustui siihen, että yhtiön liiketoiminta oli ollut useana vuonna tappiollista. Vaikeuksista huolimatta yhtiö on selviytynyt niistä loistokkaasti ja vuonna 2020 yhtiön oikaistu liiketulos oli plussalla yli 19 miljoonaa euroa. Samaisena vuonna liikevaihtoa kertyi hieman alle 53 miljoonaa euroa.
Tecnotree historia
Tecnotree on perustettu vuonna 1978 ja yhtenä perustajaosakkaana oli Tamglass. Vuonna 1985 Oy Kyro Ab osti Tecnomen Oy:n. Vuonna 1990 Tecnomen laajensi toimintaansa aloittaessaan valmistaa tuotteitaan myös Irlannissa. Sen tärkeimpiin tuotteisiin kuului henkilöhakujärjestelmät sekä tietoliikenteessä ja teollisuusautomatiikassa tarvittavat laitteet ja tiedonkeruujärjestelmät. Yhtiön tärkeimpiin markkina-alueisiin lukeutui Japani, Taiwan, Ruotsi, Saksa, Sveitsi ja Itävalta.
Tecnomenin merkittävimpiä tuotteita olivat henkilöhaku-, puheposti- ja tiedonkeruujärjestelmät vuonna 1993. Esimerkiksi sen luomaa henkilökeruujärjestelmää käytti 1,3 miljoonaa taiwanilaista. Sen uusimpana tuotteena oli jätteen keräilyä ja lajittelua tehostava logistiikkajärjestelmä. Yhtiön liikevaihdosta tuli yli 80 prosenttia ulkomailta yli 40 maasta. Yrityksen liikevaihto oli noin 75 miljoonaa markkaa ja sillä oli 72 työntekijää. Yrityksellä on myös tytäryhtiö Saksassa ja Irlannissa.
Vuonna 1997 maaliskuussa Kyro Oy ilmoitti aikeistaan listautua Helsingin Arvopaperipörssiin. Tällöin konsernilla oli kolme liiketoiminta-aluetta, jotka olivat: turvalasikoneita valmistava Tamglass, henkilöhakujärjestelmiä valmistava Tecnomen ja energia-alalla toimiva Kyro Power.
Vuoteen 1999 mennessä Tecnomenilla oli konttorit Malesiassa, Thaimaassa, Hongkongissa, Kiinassa ja Taiwanissa. Yhtiön tuotteisiin lukeutui mm. puhepostijärjestelmät. Yhtiön liikevaihdosta jopa 95 prosenttia tuli Suomen ulkopuolelta.
Kyro-Konserni päätti järjestää Tecnomenin osakkeista annin kesäkuussa vuonna 2000. Kun Tecnomenin osakkeita alettiin noteerata Helsingin pörssissä, Kyro omisti osakkeista 74,9 %.
Vuoden 2001 maaliskuussa Kyro Oyj Ab jakautui Kyro Oyj Ab:ksi ja Tecnomen Holding Oyj:ksi. Samaisen vuoden joulukuussa Tecnomen Oyj fuusioitiin Tecnomen Holding Oyj:hin ja se muutti nimensä Tecnomen Oyj:ksi.
Vuonna 2006 Tecnomen valmisti operaattoreille viestintä-, multimedia-, ennakkomaksu- ja henkilöhakujärjestelmiä. Sillä oli asiakkuuksia mm. Latinalaisessa Amerikassa, Afrikassa ja Aasiassa.
Vuonna 2008 Tecnomenin pääliiketoimintaa kuului viestintä- ja maksuratkaisujen toimittaminen teleoperaattoreille. Joulukuussa yhtiö ilmoitti suuresta osakekaupasta, joka sisälsi Intiassa sijaitsevan Lifetree Convergence yhtiön oston.
Vuonna 2009 toteutuneet suuren yrityskaupan myötä yhtiön uudeksi nimeksi tuli ensin Tecnomen Lifetree ja myöhemmin se lyheni muotoon Tecnotree.
Vuonna 2011 yhtiön yli 800 työntekijästä noin 600 oli Intiassa. Aasian liikevaihdosta oli alle kymmenes. Vuonna 2012 Tecnotreen liikevaihdosta yli puolet tuli Pohjois- ja Etelä-Amerikasta ja kolmannes Lähi-idän ja Afrikan alueelta.
Vuonna 2015 yhtiö koki taloudellisen vaikeuden, kun Tecnotree ajautui velkasaneeraukseen, kun sen toiminnan kustannukset oli kasvaneet liian suuriksi ja asiakkailla oli pitkät maksuajat. Tällöin liiketoiminnan rakenne päätettiin muuttaa ratkaisuista ja palveluista tuotteisiin.
Elokuussa vuonna 2017 yhtiö kertoi aikeistaan nostaa osakemääränsä 123 miljoonasta yli miljardiin. Vuonna 2018 yhdysvaltalaisen Joe Liemandtin omistama Viking Acquisitions teki Tecnotreesta ostotarjouksen. Tecnotreen hallitus suositteli osakkeenomistajille tämän tarjouksen hyväksymistä, sillä se olisi tarjonnut ratkaisun yhtiön vaikeisiin rahoitustilanteisiin. Kyseinen ostotarjous raukesi toukokuussa, sillä 90 prosentin lunastusrajaa ei saavutettu. Tästä jäi puuttumaan noin 2 prosenttiyksikköä. Ostotarjouksen myötä Viking Acquisitionsista tuli Tecnotreen suurin omistaja 24 %:n osuudella.
Vuonna 2021 Viking Acquisition Corporation päätti jättää Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudelle haastehakemuksen, joka sisälsi vaateen mitätöimään joitain Tecnotreen hallituksen vuosina 2018 ja 2019 tekemiä päätöksiä. Uutisten perusteella Tecnotree lukeutui osaketuottonsa perusteella korona-ajan parhaisiin yhtiöihin Helsingin pörssissä. Pandemia aiheutti lisäkysynnän yhtiön tarjoamiin palveluihin, ja he vastasivat niihin esimerkiksi uudella Digital Wallet -maksualustalla. Pandemian myötä tilanne eri markkinoilla oli ajoittain hyvin vaikeaa. Heinäkuussa Tecnotreen järjestämän suursijoittajille suunnattu osakeanti keräsi 22 miljoonaa euroa. Samaisella viikolla Tecnotree ja Viking ilmoittivat sopineensa juridiset erimielisyydet.
Tecnotreen osake oli vuodessa noussut 80 prosenttia ja syyskuussa Tecnotree ilmoitti, että se voi pian irtisanoutua saneerauksesta, jonka piti alkujaan kestää vuoteen 2026 asti.
Tecnotree osinko – maksaako globaalisti toimiva teknologiatoimija riittävästi osinkoja?
Vuoden 2020 virallinen yhtiökokous pidettiin syyskuussa 2020. Yhtiökokouksessa päätettiin hallituksen esityksen mukaisesti, että tilikaudelta 2019 ei jaeta osinkoa. Yhtiö on maksanut osinkoa viimeksi vuonna 2009, toki tämä tilanne voi tulla muuttumaan seuraavien vuosien aikana.
Tecnotree osinkohistoria:
- 2008: 0,07 €
- 2009: 0,07 €
- 2010–2021: 0 €
Kannattaako Tecnotreen osakkeita ostaa eToroon listautumisen jälkeen?
Tecnotree on vaikeuksistaan huolimatta pyrkinyt jatkuvasti nostamaan asemaansa ja tarpeellisuuttaan. Se on jopa onnistunut nopeuttamaan saneerauksen irtisanomista usealla vuodella. Ainakin tällä hetkellä Tecnotreen tulevaisuuden näkymät näyttävät valoisalta ja se pyrkii jatkuvasti laajentamaan liiketoimintaansa eri osa-alueille.
eToron listautumisen jälkeen Tecnotree kannattaa ottaa osakseen sijoitussalkkua, sillä yhtiö on potentiaalinen sijoituskohde.
Tecnotree hyödyt
- Yhtiö on edennyt uusasiakashankinnassa
- Päässyt irti kasvumahdollisuuksia rajoittaneesta saneerausohjelmasta
- Vuotuinen tuotto-odotus on kohonnut erinomaisesti
Tecnotree haitat
- Kilpailu markkinoilla on kovaa ja edellytykset merkittävälle teknologiselle erottumiselle ovat kapeat
- Pandemian tuomat ongelmat kyseisellä alalla voivat näkyä vasta vuosien päästä
- Yli 1700+ osaketta joihin voit sijoittaa
- Osakkeiden välityspalkkiot 0 %
- CopyTrading - ominaisuus. Seuraa muita sijoittajia
- Yli 17 pörssiä joihin voit sijoittaa
Julia Pitkänen
Julia Pitkänen on suomalainen sijoittaja ja journalisti, joka on tehnyt sijoituksia pörssiin jo vuosikymmenen, portfolioon on kertynyt myös kryptovaluuttoja. Hän on myös erikoistunut sisällöntuotantoon ja journalismiin kirjoittaen usean eri toimialan arvostettuihin verkkosivustoihin. Hänen intohimonsa on auttaa muita ihmisiä kiinnostumaan sijoittamisesta tarjoamalle heille mahdollisimman paljon informaatiota aiheeseen liittyen.