YIT Osakkeet (YIT) 2023
Julia Pitkänen
Päivitetty: 23 Tammikuu 2023
YIT on suurin suomalainen ja merkittävä pohjoiseurooppalainen hankekehittäjä ja rakennusyhtiö, jonka sektoreihin kuuluu asunto-, toimitila- ja infrarakentaminen. YIT päämarkkina-alueihin lukeutuu Suomi, Ruotsi, Norja, Venäjä, Baltian maat, Tšekki, Slovakia ja Puola. YIT:n rakennusalanyritykseen on myös mahdollista sijoittaa. Useammat sijoittajat näkevät sen hyvänä ja potentiaalisena sijoituskohteena.
Osakkeiden ostamisen tiedetään olevan yksi suosituimmista sijoitustavoista, joka soveltuu niin vasta alkaneille sijoittajille, että kokeneemmillekin sijoittajille.
Tässä sivustolla kerromme tarkemmin mikä on YIT, miten siihen voi sijoittaa ja paneudumme tarkemmin sen historiaan.
- Yli 1700+ osaketta joihin voit sijoittaa
- Osakkeiden välityspalkkiot 0 %
- CopyTrading - ominaisuus. Seuraa muita sijoittajia
- Yli 17 pörssiä joihin voit sijoittaa
YIT osakkeiden ostaminen
Kuten jo aikaisemmassa osiossa kerroimme, että osakesijoittaminen on yksi tapa tehdä sijoituksia. Ennen sitä tulee kuitenkin valita alusta, jonka kautta sijoituksia haluaa tehdä. Tämä on tärkeä vaihe, sillä se määrittelee, onko osakesijoittaminen edullista vai kallista. Esimerkiksi perinteisten pankkien kautta on mahdollista saada sijoituspalveluita, mutta usein niistä perittävät kustannukset ovat korkeita. Kun taas digitaalisten sijoitusalustojen kautta voit tehdä sijoituksia palkkiovapaasti ja käyttää kustannuksissa säästetyn rahasumman suoraan sijoituksiin.
Osakesijoittaminen on järkevä tapa laittaa omat säästöt tuottamaan, kun taas tilillä ne makaisivat turhanpanttina. Yksi tärkeimmistä asioista sijoittamisessa on siis valita oikea kaupankäyntialusta, joka tarjoaa haluamasi tuotteita ja palveluita. Voimme suositella osakesijoittamiseen käytettäväksi eToron sijoitusalustaa, jossa voit käydä kauppaa palkkiovapaasti.
Valitettavasti tässä kohtaa joudumme toteamaan, että eToron listauksesta ei ainakaan vielä löydy YIT:n osakkeita. Älä kuitenkaan turhaudu ja lopeta osakesijoittamisen aloittamista, sillä aikaa kun jäät odottelemaan YIT:n listaamista, annamme sen tilalle muutaman potentiaalisen osakevaihtoehdon. Antamamme osakevaihtoehdot ovat sellaisia, joita voi ostaa palkkiovapaasti eToron sijoitusalustan kautta.
Potentiaaliset osakevaihtoehdot YIT:lle
Valitettavasti YIT:n osakkeita ei ainakaan vielä löydy eToron palvelusta. Käytännössä et siis voi ostaa kyseisen yhtiön osakkeita välityspalkkiovapaasti. Älä kuitenkaan turhaudu ja lopeta osakesijoittamista, vaan tarkastele näitä listaamiamme potentiaalisia osakevaihtoehtoja, joihin sinun on mahdollista sijoittaa täysin palkkiovapaasti.
Olemme ottaneet osakevaihtoehtolistaan samankaltaisia suurempia yrityksiä, jotka löydät eToron sijoitusalustalta.
Pääset ostamaan näiden yrityksien osakkeita helposti ja välityspalkkiovapaasti eTorosta. Näet alapuolelta muutamia potentiaalisia osakevaihtoehtoja YIT:lle:
- Wärtsilä (WRT1V) – Wärtsilä on suomalainen meri- ja energiateollisuuteen erikoistunut yritys, joka tarjoaa laajan valikoiman alan tuotteita sekä palveluita.
- UPM (UPM) – UPM Kymmene Oyj on suomalainen metsäteollisuusyhtiö, joka oli vuonna 2017 liikevaihdoltaan mitattuna Suomen viidenneksi suurin yritys.
- Tecnotree (TEM1V) – Tecnotree on suomalainen ja globaalisti toimiva teknologiatoimittaja, joka tuottaa teleoperaattoriasiakkailleen pilvipohjaisia järjestelmiä.
- Valmet (VALMT) – Valmet Oyj tunnetaan parhaiten valtion entisenä asetehtaana, joka nykyään on maailman johtava teknologian, automaation ja palveluiden toimittaja ja kehittäjä sellu-, paperi- ja energiateollisuudelle.
- Metso Outotec (MOCORP) – Suomalainen pörssiyhtiö, joka tunnetaan nykyään kestävän kehityksen edistävien teknologioiden sekä kokonaisvaltaisten ratkaisujen ja palvelujen edelläkävijä kiviainesten käsittelyssä, mineraalien jalostuksessa ja metallinjalostuksessa kaikkialla maailmassa.
YIT aloitti loka-joulukuussa 2021 useita uusia asuinrakennushankkeita
YIT on käynnistänyt Suomessa, CEE-maissa ja Venäjällä loka-joulukuun 2021 aikana useita uusia asunkerrostalohankkeita. Suurimmat Suomen Ja CEE-maiden käynnistyneistä hankkeista ovat As Oy Helsingin Presso, As Oy Espoon Bulevardi, As Oy Tampereen Teekkari, As Oy Helsingin Waltari, As Oy Espoon Prenikka, As Oy Tampereen Ylärima, As Oy Tampereen Kanavanluotsi sekä Prahan Hloubetin Lappi-hankkeeseen kuuluva Tornio.
Puolestaan Venäjällä YIT aloitti kahden uuden kerrostalon rakentamisen. Nämä kyseiset kohteet sijaitsevat Jekaterinburgin esikaupungissa Verhnaja Pyshmassa ja Moskovan alueella Ramenskojen-kaupungissa. Näiden kaikkien hankkeiden arvon tiedetään olevan yhteensä lähes 200 miljoonaa euroa.
YIT historia
YIT:n tarina sai alkunsa 1912 ruotsalaisen Ab Allmänna Ingeniörsbyrån silloisen Suomen suuriruhtinaskunnan perustamasta Helsingin-sivutoimipisteestä. Tällöin tavoitteena oli päästä Suomen kautta Venäjän markkinoille. Kuitenkin ensimmäinen maailmansota ja Suomen itsenäistyminen vaikeuttivat tätä, tavoiteta ja toiminta loppui.
Kuitenkin suomalaiset liikemiehet jatkoivat tätä toimintaa vuonna 1920 muodostamalla Allmänna Ingeniörsbyrån – Yleisen Insinööritoimisto Oy:n. Yritys saavutti hyvän maineen ja YIT toimi useampien kaupunkien vesilaitoksien rakennuttajana.
Tämä nykyinen YIT on muodostunut suuremmasta kokonaisuudesta, johon kuului Yleinen Insinööritoimisto Oy, sota-aikana perustettu Pellonraivaus Oy sekä Insinööritoimisto Vesto Oy. Vuonna 1961 Pellonraivaus osti pääosan YIT:n osakkeista ja tämän seurauksena siitä tuli näiden emoyhtiö, vaikka yritykset säilyivätkin itsenäisinä. Nämä yhtiöt kilpailivat keskenään rakentamisen eri aloilla.
Vuosina 1977–1982 nämä kyseiset yritykset harjoittivat laajaa rakennusvientiä Neuvostoliittoon. Vuonna 1986 Veston toiminta liitettiin Yleiseen Insinööritoimistoon. Seuraavana vuonna Yleisen Insinööritoimiston toiminta liitettiin Perusyhtymään, joka samalla muutti nimensä YIT-Yhtymä Oy:ksi. Täten kaikkien nykyisen YIT:n edeltäjäyhtiöiden toiminta oli siirretty saman yhtiön alle.
Vuonna 1995 YIT-Yhtymästä listautui Helsingin pörssiin. YIT laajensi toimintaansa rakentamisesta kiinteistötekniikkaan ostamalla alan suomalaisyhtiön Oy Huber 1997 YIT laajensi Venäjälle ostamalla pietarilaisen rakennusliikkeen ZAO Lentekin. Yrityskauppa johti siihen, että YIT ryhtyi Venäjällä rakentamisurakoinnin sijaan asuntorakentamisen perustajaurakointiin ja hankki sieltä tontteja.
2000-luku oli YIT:lle kasvunaikaa, sillä se nousi kansainväliseksi konserniksi yritysostojen sekä kiinteistöteknisissä palveluissa että asuntorakentamisessa. 2000-luku oli YIT:lle taas yritysostojen aikaa, kun se päätti ostaa ruotsalaisen Calora Ab:n, ABB:ltä kiinteistötekniset palvelut -liiketoiminnan kahdeksassa maassa sekä saksalaisen MCE AG:n kiinteistötekniset palvelut -liiketoiminnan kuudessa maassa.
Vuonna 2008 YIT oli noussut Venäjän suurimmaksi ulkomaiseksi rakentajaksi. Pietarin lisäksi asuntorakentaminen laajeni myös Moskovaan, Jekaterinburgiin ja Rostoviin. Vuonna 2010 YIT teki taas yrityskaupat ja se osti pienen slovakialaisen rakennusliikkeen. Yhtiön tavoitteena oli nousta merkittäväksi asuntorakentajaksi Venäjän ja Baltian lisäksi itäisen Keski-Euroopan maissa.
2010 YIT teki taas yrityskaupat ja se osti Saksalaisen Caverionin kiinteistöteknisen palveluliiketoiminnan. Näin ollen kiinteistötekniikan palveluista tuli YIT:n suurin toimiala.
2010-luvulla YIT:llä oli kaksi tärkeää toimialaa, jotka olivat rakentaminen ja kiinteistötekniikka. Vuonna 2013 YIT päätti jakautua kahdeksi pörssiyhtiöksi. Kaikki kiinteistötekniset palvelut siirtyivät Caverionin Oyj:hin ja YIT itse jatkoi rakentamispalveluiden kehittämistä. 2018 Lemminkäinen ja YIT yhdistyivät ja ne olivat yhdessä vahvempia ja tasapainoisempia. 2020 YIT päätti myydä Pohjoismaiden päällystys- ja kiviainesliiketoiminnot Peabille. 2021 YIT laajensi toimintansa ja siitä tuli toimitilojen palveluntarjoaja YIT Workery+ -konseptillaan. Toimitilakonseptia laajennettiin YIT:n ostaessa Technopoliksen vuonna 2016 perustaman UMA Workspacen Suomen liiketoiminnan.
Kannattaako YIT osakkeiden ostaminen?
YIT on hyvä sijoituskohde, sillä sen vuosittaisena tavoitteena on kasvattaa osinkoa, sillä on laaja hankeportfolio, vakaa tase, kehittyvä liiketoimintaportfolio sekä vahva brändi ja markkina-asema.
YIT on myös vastuullinen sijoituskohde, sillä se haluaa olla tulevaisuudenkestävien kaupunkiympäristöjen rakentaja. Yhtiölle tulevaisuudenkestävyys merkitsee vastuullista ja kestävän kehityksen mukaista toimintaa, jonka johdosta he rakentavat tuotteet sekä ympäröivä maailma säilyttävät arvonsa myös tulevaisuudessa.
Yhtiöllä on yksi osakesarja, jossa jokainen osake oikeuttaa yhteen ääneen yhtiökokouksessa ja samansuuruiseen osinkoon.
YIT on myös osoittanut vahvaksi suorittajaksi monilla eri markkinasegmenteillä myös pandemian tuomissa olosuhteissa. Pandemiasta huolimatta markkinat ovat elpyneet yllättävänkin nopeasti, korkotason ollessa matala, voi yhtiö tulevaisuudessa joutua koetukselle muuttuvien markkinaolosuhteiden takia.
On hyvin vaikeaa sanoa kannattaako YIT osakkeisiin sijoittaa, mutta pyrimme antamaan erilaisia näkökulmia, jotka helpottavat päätöksen tekoa. Tästä syystä kerromme yhtiön nykytilanteen sekä miltä sen tulevaisuus tulee mahdollisesti näyttämään.
YIT:llä on kuitenkin nykyisestä maailmantilanteesta huolimatta Suomessa vahva kilpailuetu sekä suuret resurssit. Markkinat voivat kuitenkin ajan saatossa kokea muutoksia, mutta sitä on vielä vaikea sanoa mihin suuntaan ne tulevat kääntymään. Siihen vaikuttaa esimerkiksi se, miten ne tulevat elpymään pandemian aiheuttamista seuraamuksista.
YIT osakkeen hyödyt
- Yhtiöllä on vakaa tase ja vahva kassavirta, joka auttaa selviytymään pandemiaolosuhteista
- YIT:tä on pidetty hyvänä ja vahvana osingonmaksajana
- Vahva kilpailuetu ja suuret resurssit
YIT osakkeen haitat
- YIT:n toimitilasegmentteihin vaikuttaa pandemian loppuminen ja yhteiskunnan aukeaminen
- Jos korkotaso nousee tulevaisuudessa ja ostovoima heikkenee, on se riski kiinteistömarkkinoille
- Yli 1700+ osaketta joihin voit sijoittaa
- Osakkeiden välityspalkkiot 0 %
- CopyTrading - ominaisuus. Seuraa muita sijoittajia
- Yli 17 pörssiä joihin voit sijoittaa
Julia Pitkänen
Julia Pitkänen on suomalainen sijoittaja ja journalisti, joka on tehnyt sijoituksia pörssiin jo vuosikymmenen, portfolioon on kertynyt myös kryptovaluuttoja. Hän on myös erikoistunut sisällöntuotantoon ja journalismiin kirjoittaen usean eri toimialan arvostettuihin verkkosivustoihin. Hänen intohimonsa on auttaa muita ihmisiä kiinnostumaan sijoittamisesta tarjoamalle heille mahdollisimman paljon informaatiota aiheeseen liittyen.